REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Výživa – zdravá strava

Živá strava pro těhotné a kojící maminky i pro děti

O živou stravu je dnes čím dál větší zájem a jsem ráda, že o ní velmi často uvažují i rodiče s ohledem na výživu svých dětí. Dětská výživa je téma velice citlivé. Všichni cítíme, že jde o výchovu budoucí generace a to v období, kdy je nejvíce ovlivnitelná fyzicky i psychicky a kdy za ni máme odpovědnost právě my rodiče. Sice se zdá, že jsou tu různé instituce, které nám mohou do značné míry pomoci, ale ve skutečnosti je jen na nás, jakou vybereme pro dítě školu a školku, kterého dětského lékaře, čím budeme dítě živit, jestli půjdeme v péči o tělo i ducha ve vyjetých kolejích nebo zvolíme vlastní cestu a jak v tom všem půjdeme dítěti příkladem. A s lehkým úsměvem dodávám: V tom všem bychom měli chodit uvolněně, s klidem a radostí v duši, aby i naše robátka byla klidná a vyrovnaná. Jsme přeci jednou rodiče, tak to samozřejmě hravě zvládneme!

Nevím, zda to dnešním rodičům ulehčím, ale přesto uvádím pár otázek, se kterými se ve své praxi setkávám a odpovědi, které mi dle mých zkušeností připadají správné. (Nejsem lékař, řídím se jen svou zkušeností, intuicí a logikou věci.)

Nemohu dítěti ublížit, když je budu živit od začátku stravou tepelně neupravenou? Syrové jídlo bývá přeci obtížně stravitelné a dítě ještě nemá plně vyvinutý trávicí trakt.

Proč bychom měli jako první příkrm dávat dítěti něco vařeného, když mateřské mléko je také syrové. A ne zcela vyvinutému trávicímu traktu pomůžeme už tím, že pečlivě vybereme, co dítě ochutná jako první, druhé atd. a také když mu nedáme hned všechno najednou. A proč mu dávat chléb, když škodí i dospělým? A ostatně všechna mláďata v přírodě začínají též stravou syrovou, nikdo jim nevaří…

Mohu v době těhotenství změnit svou stravu?

I přidání syntetických vitamínů je změnou stravy. Taková změna však je obvykle naordinována lékařem a tak se nad ní málokdo pozastaví. Různé těhotenské chutě a nechutě jsou naopak přímo voláním těla po změně stravy. Jenže naše tělo má jako prostředníka ke sdělení jen naši mysl. A ta neumí požádat o nic jiného než o to, co zná. Proto se někdy musíme zamyslet tam, kam už naše intuice nesahá, a pomoci ty chutě správně „přeložit“. Máme-li stále chuť na sladké, možná potřebujeme víc ovoce – glukózu v něm obsaženou potřebuje miminko pro vývoj mozku… a máme-li chuť na čokoládu, možná nám chybí hořčík nebo jiný minerál v ní hojně obsažený. A mnohem víc než čokoláda z praženého kakaa se spoustou cukru a nevhodných tuků nám pomůže listová a naťová zelenina, která to dobré z čokolády obsahuje také + mnohé navíc a v mnohem přijatelnější (stravitelnější a využitelnější) formě. (Když si dám zelenou „Pampeliškovou kávu“[1], pookřeju a přejde mě mlsná.)

S jednou mou milou známou jsem se kdysi po delší době potkala na jarmarku u živé stravy. Divila se, nevěděla, že takto jím, všechno pro ni bylo nové. Uvítala však mou tehdy jen malou brožurku s pár recepty a s tím jsme se tehdy rozloučily. Asi po dvou letech jsme se potkaly znovu. Mezi tím otěhotněla a porodila syna. A k mému překvapení mi začala vyprávět, jak během těhotenství dostala najednou chuť na zeleninu. Vytáhla tehdy můj sešit a začala zkoušet některé saláty. A moc jí chutnalo. Říkala si: „To mé dítě, to je snad nějaký vitarián!“

Narodil se jí kluk jako buk a po půl roce kojení si začal s maminkou pochutnávat na šťávičkách, ovoci a zelenině. Nejraději prý má všechno zelené! A i jinak překvapuje neobvyklými chutěmi. Např. u pomerančů má rád, když nejsou zrovna dokonale oloupané. Ono totiž to bílé pod kůrou obsahuje užitečné bioflavonidy (samozřejmě zejména u pomerančů v bio kvalitě). Jako by to věděl dřív, než máma!

U většiny z nás platí pomalu a postupně. Čím dříve se změnou začneme, tím obvykle lépe; hlavně ale každý podle sebe. Intuice, i rozum jsou důležité: jsme-li na něco navyklé, tělo už nemusí umět říct, co skutečně potřebuje a co mu škodí.

Je vhodné začít s jedinou věcí (ať nás překotná změna nevyčerpá psychicky ani fyzicky, ať si ponecháme radost z objevování a zkoušení nového). Např. před večeří či obědem zařadit trochu zeleninového salátu či pár kousků syrové zeleniny. Nebo vynechat večerní kávu či čokoládu, a nejlépe ji nahradit, třeba nápojem ze zeleného ječmene. A když si zvykneme, zase 1 věc přidat či ubrat… (Postupně můžeme odstraňovat cukr, mouku, mléko, případně maso; postupně přestávat s tepelnou úpravou – navyknout si každé jídlo začínat něčím syrovým).

Můžeme se začít řídit pár základními pravidly:

  1. Jezme dopoledne ovoce a odpoledne zeleninu. Listovou zeleninu a natě si můžeme dát kdykoli a k čemukoli v jakémkoli množství.

 Tohle základní pravidlo může být naprosto postačující. Pokud ale nechceme přejít na čistě živou stravu naráz, což v těhotenství nebo během kojení většině lidí nedoporučuji, hodí se ještě několik dalších pravidel:

  1. Ovoce jíme zásadně zralé, syrové a samotné. S ničím je nekombinujeme s výjimkou listové zeleniny a snad i malého množství oříšků (spoustě lidí a obzvlášť dětem může prospět i syrový žloutek z dobrého chovu).
  2. Máme-li chuť na sladké, jíme je mezi 9. a 11. h, kdy je aktivní slinivka břišní, která produkuje trávicí enzymy a inzulín. Řepnému (i třtinovému) cukru se však raději vyhýbejme úplně. Pokud jsme si dali něco sladkého, ovoce už pak raději nejezme nebo alespoň s dvouhodinovým časovým odstupem.
  3. Máme-li hlad či chuť na těžké či kombinované jídlo (maso s bramborem apod.) lépe se stráví v době oběda (mezi 13. a 15. h, kdy je aktivní tenké střevo) než později. Před tímto jídlem opět velice prospěje jakákoli syrová zelenina (třeba i půl papriky).
  4. Po 15. h (aktivní je močový měchýř) a ještě spíš po 17. h (doba aktivity ledvin) už jezme jen lehká jídla. Ideální je zeleninový salát s raw olivami, pomazánky z máčených oříšků se zeleninou… V tuto dobu jsou nevhodná jídla sladká, slaná, tučná, kořeněná, ale i čaj (o kávě, alkoholu a kouření ani nemluvě). A pokud na salát opravdu chuť nemáme, lepší než „dietní“ kuře s rýží budou jáhly s dušenou zeleninou nebo ryba se zeleninou syrovou či připravenou v páře.

Co tedy jíst v těhotenství, při kojení, co dávat dětem?

Teď bude řeč spíš o dětech. Pro dospělé včetně těhotných a kojících platí to samé, jen pořadí přidávání nových jídel může být zcela individuální. (Komu by např. ovoce z počátku způsobovalo nadýmání, začne zeleninou apod.)

  1. Jako první je ideální ovoce – zralé, syrové a samotné

    • Neobsahuje téměř žádné antinutriční látky (na rozdíl od zeleniny, o luštěninách či obilí nemluvě)

    • má spoustu glukózy pro výživu mozkové a nervové tkáně (a také pro červené krvinky, oční sítnici a ledvinovou a kostní dřeň, které si umějí brát energii téměř výhradně z glukózy)

    • je v něm spousta té nejlepší vody (neprošla vodovodním potrubím ani PET lahvemi, neobsahuje tedy PBC, nejsou v ní anorganické – pro tělo nevyužitelné minerály, zato na sebe váže spoustu výživných a ideálně využitelných látek). (Pokud dítě ještě pije mateřské mléko a k tomu jí jen ovoce, nemusí už ani moc pít – pokud není extrémní horko, ale pak by si zřejmě řeklo samo. Malému dítěti vodu nabídneme, ale nenutíme. Ideální jsou čerstvě lisované ovocné šťávy.)

    • obsahuje vitamíny, minerály i další výživné látky v ideálních poměrech a ideálně využitelné a co tělo zrovna nepotřebuje, to díky přírodní formě zdroje dokáže bez námahy vyloučit. Např. životně důležitý vit. C, který si naše tělo nedokáže samo vyrobit (mnozí jiní živočichové si jej syntetizují v těle) – jeho skutečná potřeba je dnes značně podhodnocena, možná díky tomu, že dostatečné dávky vit. C braného v tabletách by nám brzy způsobily ledvinové kameny. (zdroj: Karel Machala Géniové na prahu nové medicíny – kap. Linus Pauling). Vit. C působí proti rakovině a všem chorobám a poškozením tkání vč. zubů, dásní…, buduje imunitní systém, urychluje hojení ran, pomáhá proti anemii, zlepšuje paměť… pomáhá čistit tělo, pomáhá i od následků chemoterapie…)

    • Obsahuje také vlákninu. Té ale není příliš mnoho (i díky vysokému obsahu vody) a její velkou část tvoří pektin – stravitelná rozpustná vláknina.

    • Obsahuje spoustu enzymů – pro trávení, metabolismus (budování tkání i odbourávání opotřebovaných buněk, uzdravování).

Díky tomu se ovoce tráví skoro samo. Strávené je ideálně využito a zbytek se vyloučí.

  1. Další v pořadí přichází zelenina - brzy na jaře, kdy sezónní ovoce ještě není, může být i prvním příkrmem

  • nejvhodnější bývá mrkvová šťáva a k ní se dají postupně přidávat další druhy:
    • šťáva z červené řepy a okurky
    • šťáva ze salátu, ze špenátu…
    • šťáva petrželová, celerová, případně tuřínová atd.

Šťávy pijeme samotně a před jídlem (nejlépe na lačno, ale pokud se nepovede jinak než po kojení, tolik to nevadí. Pokud bychom dali zeleninovou šťávu po zeleninovém jídle (NE po ovocném!), ředíme trávicí šťávy a trávení může trvat déle. Jelikož ale šťáva obsahuje i enzymy potřebné k trávení, je pořád lepší zapít jídlo zeleninovou šťávou než vodou, jen bude šťáva v těle možná hůř a s větší námahou využita než na lačno.)

Ovoce a zeleninu ani jejich šťávy spolu pokud možno nekombinujeme. 

Zeleninové šťávy se tráví rovněž samy a platí o nich to, co o ovoci. Navíc mají i výhody syrové zeleniny:

    • větší množství bílkovin – množství odpovídající nebo i přesahující množství bílkovin v mateřském mléce
    • sacharidy, tuky a vláknina jsou rovněž obsaženy ve zcela vyhovujících poměrech a složení.

Zelenina syrová a rozmanitých druhů je ideální výživou pro svaly, kosti, zuby i pro ostatní tkáně.

  1. Kromě vitamínů, minerálů a enzymů má ovoce a zelenina i spoustu známých a neznámých ochranných a nutričních látek, které zajišťují:
    • průběžné a ideální čištění celého těla (ještě více platí o ovoci)
    • ochranu před volnými radikály a tedy i před rakovinou a degenerací tkání
    • ochranu před genovým poškozením
    • mnohé z nich mají přímo protirakovinné účinky
    • pomáhají ideálnímu růstu a vývinu, pečují o mozek, krvetvorbu (např. kyselina listová – vit. B9 v listové zelenině, ale hlavně červené řepě…, vit. B12 ve fermentovaných potravinách, mořských řasách)
    • léčí akutní i chronické choroby – odhleňují, mnohé mají antibakteriální i antivirové účinky, pomáhají proti kvasinkám, plísním…
    • pomáhají budovat imunitu
    • Pomáhají opravovat poškozené buňky – např. kyselina listová

Dva z nejvýživnějších druhů zeleniny jsou mrkev a červená řepa. Mrkev má velice vyrovnané a komplexní složení a kromě betakarotenu – silnému antioxidantu a potravě pro oči obsahuje výživné látky skutečně pro celé tělo. Červená řepa je unikátním zdrojem kyseliny listové a zřejmě zejména díky ní jsou např. Zakavkazské národy tak dlouhověké. Jsou to však jen dva příklady. Je nanejvýš vhodné jíst zeleninu v druhově co nejširším zastoupení a samozřejmě co nožná nejlépe pěstovanou.

Ořechy a olejnatá semena v malém množství (malá hrst denně úplně stačí) a nejlépe máčená a klíčená. Obsahují kvalitní tuky. Např. Vlašské ořechy a lněné semínko mají velký obsah omega 3 nenasycených mastných kyselin potřebných pro mozek a nervovou tkáň, ale i pro imunitu, regulaci srážlivosti krve, pružné cévy, správnou výši krevního tlaku, cukru a cholesterolu…

Dále jsou nesmírně důležité např.: mrkev, petržel, celer, okurky, ale také avokádo…, avokáda však tolik být nemusí, obvykle stačí ½ až 1 denně a určitě nemusí být každý den – lze je třeba prostřídat s oříšky. Opět zde platí, řiďme se svým tělem, svými pocity…

 

Zvláštní kategorii tvoří listová zelenina

dá se kombinovat s ovocem i zeleninou i s čímkoli jiným

Syrová listová zelenina je snad to nejdůležitější. Obsahuje chlorofyl (a železo) pro zdravou krev a zvláště všichni, kdo nejedí maso, by si ji měli hojně dopřávat, aby nebyli anemičtí. Je ideální pro krvetvorbu ale má i vápník a hořčík pro zdravé kosti, zuby, nehty, vlasy, je důležitá pro veškeré buňky a tkáně. I kyselina listová v ní obsažená (vit. B9) je nesmírně důležitá zejména v těhotenství pro vyvíjející se plod, ale i při kojení pro dítě i matku a kdykoli později. Kyselina listová totiž podporuje tvorbu nukleových kyselin v jádrech buněk a tím ovlivňuje vývoj celého těla a všech tkání včetně mozkové a nervové, krevních buněk atd. Mamince to pomáhá v jejím léčení a regeneraci a v tom, aby potřebné látky nebyly brány z jejího těla „na dluh“ – na její úkor. U dospělých má vliv hlavně na regeneraci, ozdravování, zpomalování stárnutí.

Listová zelenina má silně zásaditou reakci – vyrovná kyselé působení většiny naší stravy, léků, stresu, celého životního stylu

Chceme-li od listové zeleniny (a nejen od ní), aby nám dodala železo – zlepšila krvetvorbu, krevní obraz… vyvarujme se zejména společné konzumace s mlékem a mléčnými výrobky. Železo se společně s přemírou anorganického vápníku z pasterizovaného mléka nevstřebává.

žloutek

Může se zdát, že se jedná o potravinu nad míru rizikovou. Vezměme si však, že bakterie, viry, spóry plísní… jsou všude, volně létají vzduchem. A přesto neonemocní všichni. Jen někteří. Onemocní ti, kdo jsou zrovna oslabeni, kdo se nevhodně živí, jsou vystaveni vysoké míře stresu, jsou přetíženi, mají nedostatek spánku, mají vyšší dědičné zatížení, žijí v celkově horším prostředí, nezdravým způsobem života… To vše buduje ideální prostředí pro život a množení bakterií, virů, kvasinek, plísní… Nic ale nedokáže trvale přežívat bez potravy nebo v nevhodném (pro tyto patogeny zásaditém) prostředí. Proto se i salmonela uchytí spíše tam, kde ji dobře živíme (odpadem z konzumace cukru, pečiva, pasterizovaného mléka…).

Přes všechna rizika má pro nás syrový vaječný žloutek ideální složení. Vaječný albumin je velice podobný laktoalbuminu – hlavní bílkovině mateřského mléka a proto má pro nás ideální složení aminokyselin – z jeho aminokyselin si nejsnáze poskládáme bílkoviny našemu tělu vlastní.

Zároveň obsahuje vhodný tuk včetně cholesterolu, který v jeho tepelně nezpracované formě potřebujeme na stavbu buněčných membrán (stejně jako fosfolipidy – další tuková složka). Dále má cholesterol v těle protizánětlivé účinky, podílí se na tvorbě některých hormonů atd. Ostatně 4/5 množství našeho cholesterolu si tělo samo vyrábí.

Žloutek je zásobárnou živin pro vyvíjející se zárodek. Obsahuje všechny vitaminy kromě vit. C, tedy i nedostatkové vitaminy B12 a K, především však vit. A (pro kůži, oči, sliznice…) a D3 pro zdravé kosti a zuby.

Přesto však pro nás zřejmě vejce nejsou nezbytně nutnou součástí stravy, stejně jako nepotřebujeme jakékoli mléko v období po odstavení (po 3. roce věku). I tak jsem přesvědčena, že syrové žloutky vajec slepic z dobře živeného a převážně venku drženého chovu mohou zejména dnešním dětem prospět.

Konzumovat se dají jako součást zeleninových dresinků, ale i zamíchané do pomerančové šťávy s medem (1 sklenice šťávy/1 žloutek/1lžička medu nebo sirupu z agáve) – takto bude dětem určitě chutnat a vynikající je jako součást banánové zmrzliny (1 žloutek na 1-2 mražené banány – rozmixovat) po zahřátí na 37°C vznikne ze zmrzliny vynikající koktejl stravitelný i pro sedmi měsíčního kojence.

Kombinovat lze s veškerou zeleninou i s ovocem (u ovoce to ale může být individuální, je třeba vyzkoušet) a dá se dobře kombinovat i se sacharidy (klíčená pohanka, fermentované obilniny[2]). Nevhodná je kombinace s jinými tuky (ořechy a jiná olejnatá semena a oleje, avokádo; ani domácí majonéza není vhodná pro malé děti; majonéza v uleželém salátu Colleslaw by vadit nemusela – částečně prošla fermentací a je předrozložena/přetrávena enzymy ze zeleniny).

ořechy, semena

Přidáváme je postupně a po malých dávkách, nejlépe upravené máčením či klíčením a pak mixované – ve formě ořechových mlék a sýrů…

nejlepší jsou vlašské ořechy, konopné semínko, lískové oříšky, lněné semínko (klíčené), ostatní alespoň máčené, případně ve formě semínkových sýrů

Avokádo

Pro těhotné je ideální, obvykle stačí ½ avokáda na porci. Kombinuje se se zeleninou, ale může přijít i do ovocného salátu nebo smoothie, což je třeba vyzkoušet (někomu může kombinace s ovocem vadit i když je samo avokádo ovocem avšak se zcela výjimečným složením).

Pro děti je též vhodné, avšak ne jako první příkrm. Přidávat ho začínáme postupně po malých dávkách např. rozmixované s jablkem nebo se špenátem a okurkou, příp. i s řapíkatým celerem. Nebo jako součást mrkvového salátu. Jeho dávky postupně zvyšujeme a začínáme třeba 1 lžickou.

1. setkání s avokádem je nejlepší jako součást oběda – mezi 13. a 15. h (zimního času).

Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, hořčíku, fosforu a vitaminů C, E, K, H, B3 a B5( kyseliny pantothenové). Dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou (nasycená s dlouhým řetězcem) a linolovou. Obsahuje velké množství tuků (ca 15%) i bílkovin (18 aminokyselin a zřejmě všechny esenciální), proto je pro malé děti (do roka) hůře stravitelné. V malých dávkách a vhodných kombinacích si na něj ale určitě mohou zvykat už dříve. Vynikající je i jako součást kašičky z rozmrazeného banánu a špenátu.

Oleje

Nejlepší jsou jako součást původní plodiny, kombinujeme je zejména se zeleninou

Slazení

přirozeně není potřeba. Sladké je ovoce a je lepší si na přemíru sladkého nezvykat. Ideální není ani med a sušené ovoce. Používáme je spíše později, když děti začnou pokukovat po sladkostech, které mají ostatní, jako náhradu těchto sladkostí (k výrobě vánočního cukroví…) a aby věděly, že to zdravější je velmi chutné i aby měly ostatním dětem co nabídnout.

(Datle, fíky, rozinky, meruňky, goji…) – vždy je vhodné předem je namočit

Pozor na kvalitu (plísně, tepelná úprava, přidaná glukóza, síření…)

Ideální není ani med, ale děti jej zvládnou mnohem lépe než dospělí.

Další přírodní sladidla: agávový sirup – Life Food a Iswari; Yacon sirup, datlový sirup, javorový – obvykle bývá vařený…

Stévie – ideální sladidlo pro dospělé a zejména pro ženy, zvláště pak v období těhotenství. Jsou to sušené listy rostliny – zcela přírodní – a nebbsahují snad žádný cukr – sladká je zde bílkoviny. (Ženy by v těhotenství měly ze sladkého používat jen ovoce a snad nevadí mražené (i čerstvé) banány – zřejmě kvůli snadnému rozvoji poševních infekcí. Toto opatření spolu s postupným vynecháním pečiva a mléka (masa) pomůže tomu, že se v těle obecně nebude dařit infekcím a matka a dítě např. nebudou vystaveny zbytečnému a riskantnímu vlivu antibiotik…

luštěniny

konzumujeme nejlépe klíčené. Jsou to semena a ta už z principu obsahují enzymové inhibitory i spoustu dalších antinutričních látek. Část z těchto látek se rozkládá varem, ale zároveň se zničí naprostá většina užitečných výživných látek. Při klíčení se rozloží většina látek antinutričních  a výživné látky dokonce přibývají. Jedná se zejména o vitamin C a vitaminy skupiny B (včetně vit. B12). Při delším klíčení, kdy se objevují zelené lístečky, rostlinky vytvářejí i chlorofyl. Tím víc jsou prospěšné i pro krvetvorbu…

Nejstravitelnější je mungo – po malých množstvích (lžička) je můžeme postupně zařazovat již okolo 1 roku věku. Množství zvyšujeme pomalu podle snášenlivosti a preferencí dítěte.  Další v pořadí je klíčená čočka, která má pro nás velice výhodné složení aminokyselin. Její bílkoviny jsou proto velice dobře využitelné pro stavbu naší svalové hmoty, ale potřebujeme je i pro imunitu… Obsahuje také významné množství kyseliny listové. Klíčenou cizrnu bych však zařazovala až nejdřív od 3. roka věku (je hůře stravitelná a má pro nás méně výhodné složení).

Fazole a zejména sóju však raději nekonzumovat vůbec. Obsahují příliš mnoho antinutričních látek, které se nerozloží ani klíčením. Sója má pro nás navíc nevhodné složení tuků a bílkovin a pro člověka je příliš koncentrovanou potravinou (původně se jedná o potravinu krmnou).

 

Obilí

Obilí pro lidi původně určeno není. Živí se jím někteří hlodavci a někteří ptáci (ti, kteří mají volátko, ve kterém je teplo a vlhko k probuzení enzymů k činnosti. Jako by byl nastartován proces klíčení, semínka jsou lépe využitelná).

Obilí obsahuje lepek, který obaluje klky ve střevech, čímž brání vstřebávání výživných látek. Zároveň zůstává dlouho na střevní stěně přilepen spolu s různými zplodinami metabolizmu, čímž napomáhá vstřebávání toxinů. I samotný lepek pro nás bývá alergenem a příčnou nejrůznějších chorob a zdravotních poruch.

Škrob způsobuje ekzémy, lupénku…, zahleňuje, poškozuje i štítnou žlázu, ucpává střeva. Je velice těžko stravitelný (je to velká ve vodě nerozpustná molekula).

Cukr řepný, ale i přírodní, třtinový, zejm. rafinovaný

Cukr je vzat z původní plodiny. Je zbaven vody a ostatních výživných látek a vlákniny. Proto způsobuje hyper a následně hypoglykémii, poruchy pozornosti, hyperaktivitu, přispívá ke zvyšování krevního cukru, tlaku a cholesterolu. Zároveň okyseluje organizmus a živí bakterie, viry, kvasinky, plísně.

Maso

Nejsme masožravci, a proto nemáme dostatek enzymu urikázy potřebného k vyloučení kyseliny močové. Následkem bývá artróza, případně dna. (Velká zátěž pro ledviny)

zahnívání ve střevech – rozvoj patogenní mikroflóry

okyselování – ničení kostí, zubů…, infekční choroby…

Přemíra tepelně upraveného cholesterolu – obalování inzulinových receptorů – cukrovka

Riziko metab. syndromu zejména při konzumaci masa společně se sacharidy

Ideální je kombinace se syrovou zeleninou a co nejkratší doba tepelné úpravy.

nejhorší je kombinace se sacharidy, jen o málo lepší je kombinace s tukem

Nevhodné jsou i kombinace různých druhů bílkovin. Např. maso a mléko se společně špatně tráví a navíc tato kombinace brání využití Fe v těle. Velice nevhodné jsou i kombinace rostlinných a živočišných tuků i tuků nasycených a nenasycených, jednoduše různých druhů tuků. Toho se nevyvarujeme, ani pokud libové maso upravíme na oleji (olej je tuk rostlinný nenasycený, maso vždy nějaký živočišný a zároveň nasycený tuk obsahuje. Proto pokud už maso jíme a upravujeme je společně s tukem, použijme raději sádlo (je živočišné, nasycené a relativně termostabilní) než jakýkoli jiný tuk.

 

mléko

Jsme savci a poroto je pro nás mléko po narození nesmírně důležitou a jedinou vhodnou potravou. To platí pro prvních 6 měsíců života. Okolo 6. měs. postupně začínáme s prvními příkrmy a podíl pevné stravy se postupně zvyšuje až asi do 3. roku věku. Pak se dá určitě s klidným srdcem přestat kojit. Pokud to však mamince i dítěti vyhovuje, samozřejmě lze v kojení pokračovat dál. Po odstavení, stejně jako u ostatních druhů savců už žádné mléko potřeba není. Tím méně mléko pasterizované a navíc od jiného živočišného druhu. Kravské mléko je určeno telatům a je ideální pro jejich růst a vývin. Má méně cukru potřebného především pro výživu mozku. Zato má více vápníku a bílkovin (tele do 1 roka svou porodní váhu zdesetinásobí, zatímco hmotnost dítěte se do roka zvýší jen na trojnásobek jeho hmotnosti) krom toho má pro nás nevhodný poměr vápníku (Ca) a hořčíku (Mg). Tyto minerály potřebujeme v poměru 1:1, max. 2:1. V kravském mléce je však na 10 dílů Ca jen 1 díl Mg. A co se stane s Ca, který tím pádem využít nedokážeme? Ideální by bylo jej vyloučit. To je však v tomto poměru a u mléka, které prošlo pasterizací velice obtížné. Minerály již nejsou organicky vázány, jako byly v původní syrové potravině – mají anorganický charakter. Tělo sice část přebytečného Ca vyloučí, ale i k tomu vyloučení potřebuje další Mg, který si bere z kostí a zubů, přesto, že se jedná o minerál nedostatkový. A ostatní anorganický Ca uloží v měkkých tkáních, jako jsou cévy, nervová tkáň včetně mozku a kloubní chrupavky. A takto už od malinka pracujeme na ucpávání cév, křečových žilách, skleróze i artróze a díky odebírání nedostatkového hořčíku zároveň na zubním kazu a osteoporóze.

Mléko zároveň zahleňuje a okyseluje, což na jedné straně připravuje živnou půdu různým mikroorganizmům a na straně druhé nás opět zbavuje Ca a Mg, které jsou potřeba na vyrovnání pH.

Dalším podstatným bodem týkajícím se mléčné výživy je kasein – hlavní bílkovina kravského mléka. Mateřské mléko je mlékem albuminovým. Proto nejsme na trávení kaseinu připraveni – nemáme vhodné trávicí enzymy v potřebném množství. V kravském mléce sice tyto enzymy přirozeně obsaženy jsou, ale pasterizací jsou bohužel zničeny. Proto je pro nás kravské mléko těžko stravitelné a mnoha lidem způsobuje alergie, trávicí potíže, zahlenění a je i karcinogenní. Laktóza (mléčný cukr) často bývá špatně tolerována (což bude zřejmě opět způsobeno pasterizací a nedostatkem enzymů, protože laktózu obsahuje i mateřské mléko a v něm laktóza, pokud vím, nevadí).

Ve skutečnosti však po odstavení (alespoň pokud bylo dítě kojeno do roka a déle) žádnou náhradu za mateřské mléko nepotřebujeme – stejně jako ostatní savci. A i kdyby bylo dítě odstaveno dříve, bylo by mnohem lepší zařadit mléko kozí, které neprošlo pasterizací.

A osobní zkušenosti se živou stravou a kojením?

Na živou stravu jsem přecházela, když jsem kojila syna. Bylo mu tehdy 6 týdnů a od narození po každém kojení trpěl kolikami. Bylo mi ho moc líto. Masírování a zahřívání bříška pomáhalo jen na chvilku a navíc jsem věděla, že trpí kvůli mně. Vždyť mi bylo také permanentně špatně a nadýmalo mě snad cokoli, co jsem snědla. A potíže mi dělala hlavně zelenina a ještě víc ovoce. Tehdy už jsem ale věděla, že vinu nenese žádná z těchto zdravých potravin, ale stav mého těla a především mého trávicího traktu kvůli tomu, co jsem od malinka jedla.

Po krátkém rozmýšlení se mi podařilo přesvědčit mého muže ke koupi dobrého odšťavovače a já se pustila do očistné kúry (podrobně popsáno v knize „Nevšední gurmán“). Když se pro něco rozhodnu, jsem obvykle přesvědčena, že to bude fungovat. Účinek, jaký se dostavil, jsem ale rozhodně nečekala.  Synovy koliky přešly už v průběhu očistné kúry! A to se říká, že se maminky v době kojení do podobných věcí nemají pouštět, aby se škodliviny nedostaly do mléka a dítěti ještě víc neuškodily. Jenže synovi bylo dobře a mně také. Přechod na živou stravu sice ještě nebyl stoprocentní. Občas jsme jedli ryby, vejce, smetanu, kozí a ovčí sýry, jáhly, pohanku a výjimečně i žitné placky, ale ca 80% naší stravy tvořila syrová zelenina a ovoce. A cítili jsme se dobře a byli jsme zdraví. A co mi připadalo nejdůležitější, syna jsem v pohodě a zdraví kojila 3 a čtvrt roku (odstavení proběhlo bez potíží – prostě jsem mu to vysvětlila).

Zatímco starší dceru (tehdy se stravou relativně zdravou, ale zdaleka ne živou) jsem nezvládla kojit ani rok a půl. Už v jejím roce jsem byla velice vyčerpaná a pak začaly přicházet chřipky jedna za druhou. První krátká a lehoučká, za měsíc o něco horší, při třetí nebo čtvrté už jsem musela poprosit babičku o hlídání… Pak začaly i veliké potíže s prsy a nakonec asi po roce a pěti měsících kojení jsem dceru musela odstavit.  Byla jsem z toho smutná, ale už jsem to fyzicky ani psychicky nezvládla. Navíc jsem se po celou dobu kojení potýkala s výkyvy v tvorbě mléka. Někdy se zdálo, že je ho málo, jindy bylo zase příliš mnoho a tvořily se zatvrdliny. Po nástupu živé stravy při kojení syna jsem tyto potíže už znovu nepoznala. Mléka bylo vždy akorát a syn byl spokojený.

A navíc se srovnaly i mé letité potíže jako alergie na pyl a prach, bolesti hlavy, suchá pokožka, kolísající hmotnost a spíš sklon přibírat na váze a mnohé další.

Živý organizmus je dokonalý a má skvělou samo-léčící schopnost. Jen je potřeba pracovat s ním, podpořit jej v jeho práci zdravým způsobem myšlení, skutečně zdravou stravou (živou, pro náš druh vyhovující, v ideálním složení, kombinacích a v ideálním množství) a zdravým pohybem a co nejdelším pobytem na čerstvém vzduchu za každého počasí. Zkrátka celým naším životním stylem.

Může se zdát, že je toho mnoho. Někdy člověku může trvat nějakou dobu, než svůj životní styl přebuduje. Ale stojí to za to. A když se to povede (většinou postupně, zvolna, s nadšením objevovat možná zdánlivě nové), člověk obvykle zjistí, že si to báječně užívá, že je mu dobře.

 „Přirozená léčivá síla uvnitř každého z nás je nejdůležitější silou v procesu uzdravování.“ (Hippokrates)

 

Jak na stravování ve škole či školce?

Škola může být z legislativního pohledu relativně jednoduchá. Děti se ve škole stravovat nemusí, tak obvykle řešíme jediný detail – aby si donesené jídlo mohly sníst spolu s ostatními kamarády ve školní jídelně. A jelikož jsou dnes různé výživové i lékařsky indikované odlišnosti poměrně běžné (bezlepkové diety, alergie, intolerance různých potravin…), personál školy i školní jídelny v zásadě bývá konzumaci doneseného jídla do školní jídelny nakloněn.

V mateřské škole bývá situace jiná. Za zdraví a bezpečnost dětí ve školce plně odpovídají zaměstnanci MŠ a vše je pod přísnou kontrolou příslušného školského úřadu a hygienika. I zde však situace řešitelná je. Záleží především na přístupu rodičů (chápající a mírný přístup pomáhá získat pochopení ze strany školky), na vedení mateřské školy i na jednotlivých paních učitelkách a paní hospodářce, která odpovídá za provoz kuchyně a stravování dětí. Samozřejmě můžeme vstřícnost zařadit do kritérií pro výběr vhodné školky. V neposlední řadě může pomoci i paní doktorka. I mně pomohla, když potvrdila, že se dceři i synovi po konzumaci některých potravin objevuje atopický ekzém a že proto souhlasí s tím, aby tyto potraviny byly z jejich jídelníčku vynechány. Pak už stačilo domluvit se ve školce a od hygienika získat e-mailem vyjádření, že řešení individuálního stravování v MŠ není v jeho kompetenci. Že pouze musí být zajištěno, aby se jídlo donesené z domova při přípravě nesetkalo s jídlem pro ostatní děti – tj. nesmí projít kuchyní MŠ a nesmí být skladováno ve stejné lednici. Jelikož obvykle v MŠ bývá i lednice mimo školní kuchyni, která je vyhrazená pro paní učitelky, může si zde ukládat jídlo i naše dítko a problém je vyřešen. Díky prázdninovému provozu školek mám zkušenosti s více MŠ a všude šla situace vyřešit. Pouze v jedné školce chtěla paní ředitelka navíc mé písemné prohlášení, že za zdravotní nezávadnost synových z domova donesených jídel odpovídám já.

 

Dále viz související článek a recepty "Živá strava pro dospělé"

 

 


 

Zdroj: web zdravivvnas.cz

[1] Zmiňované recepty najdete v knize „Nevšední Gurmán – kuchařka pro zdravé tělo i duši“ – k objednání na: www.zdravivnas.cz.

[2] Více o klíčení a fermentaci najdete v knize „Nevšední Gurmán – kuchařka pro zdravé tělo i duši“ – k objednání na: www.zdravivnas.cz.

Více informací - související zdravotní problémy

Více informací - související obecné informace


Související zdravotní problémy

Související obecné informace


Související publicistika

(Ne)čokoládové Velikonoce

30/3

Velikonoční pomlázku bez čokoládových zajíčků či vajíček si nejspíš dokáže představit jen málokdo. Není však všechno zlato, co se třpytí a pod krásně…

více

10 nejhorších látek ve vitamínech, doplňcích a zdravých…

9/12

Víme, co obsahují různé vitamíny, doplňky, bylinky a jiné zdravé potraviny, které konzumujeme? Když si je v obchodě kupujeme, automaticky…

více

3 Nejčastější dotazy u sexuologa

9/5

Otázky spojené se sexem trápí každého. Málokdo se však odváží vyslovit je nahlas, a navíc před lékařem. K obavám však není důvod a včasná diagnóza…

více

4 typy lidí, které by neměly používat zázvor, může to být…

14/10

V poslední době se zázvor používá všude na světě. V některých situacích může jít o nebezpečnou ingredienci. Místo zázvoru můžete použít papriku.

více

4 x proti chronickému únavovému syndromu

23/10

Odhaduje se, že chronický únavový syndrom (CFS z anglického chronic fatigue syndrome) postihuje přibližně 4 - 6 % populace, a to je při deseti…

více

5 varovných signálů nedostatku hořčíku v těle

23/12

Tak jako vápník a železo mají svou důležitou funkci pro správné fungování organismu, tak se naše tělo neobejde bez správné hladiny hořčíku v těle.…

více

5 způsobů, jak zastavit ztrátu svalové hmoty po třicítce

11/10

Ztráta svalové hmoty s přibýváním let je reálná věc, které se odborně říká sarkopenie. Na překvapení mnohých nepostihuje jen starých lidí, ale začíná…

více

7 věcí, které vedou k depresi. Dejte si na ně pozor

28/11

Podzimní smutek ještě není deprese, ale existují rizikové faktory, které mohou v mozku "přehodit výhybku" a už se vezete. Počet lidí, kteří v ČR…

více

8 věcí, které vám vlasy prozradí o vašem zdraví

13/5

Nejenom ženy, ale i muži se snaží udržet si zdravé a bohaté vlasy. Při péči o ně si kolikrát ani nevšimneme známek zdravotních problémů. Některé…

více

Aby nám o svátcích chutnalo aneb co pomáhá při žaludečních…

28/12

Vánoce jsou, stejně jako Silvestr či Nový rok, svátky prostřeného stolu plného lákavých laskomin, byť většinou nepříliš zdravých, ale o to více…

více

Ananas a jeho léčivé účinky

22/6

Kdo by neznal ananas – chutné sladké ovoce, bohaté na nutriční látky. Existují však jisté věci, které o tomto tropickém ovoci možná nevíte…

více

Apiterapie - léčba včelími produkty

3/8

V současnosti se stále více lidí navrací k přírodě, u níž hledají přirozenou pomoc od nejrůznějších zdravotních neduhů. Odvarem z meduňky nahrazují…

více

Banánová dieta, aneb tohle ovoce pomáhá při hubnutí i jako…

22/2

Nejíte banány, protože jsou tučné a sladké? Děláte velkou chybu! Banány vám pomůžou nejen při shazování kil, ale ještě jsou prevencí před vážnými…

více

Banány léčí deprese, tlak, bradavice i anémii

16/9

Zdravé ovoce, které se dá jíst téměř kdekoli, snadno se loupe, je chutné a rychle zasytí.

více

Banány – 25 důvodů proč je jíst

21/5

Nikdy se nebudete dívat na banány stejným způsobem, až objevíte jejich nedoceněné výhody pro vaše zdraví. Banány obsahují vysoké množství vlákniny a…

více

Bazalka pro zdraví

8/10

Díky strmě rostoucí oblibě lehkých středomořských pokrmů, bazalka v posledních dvaceti letech ovládla naše kuchyně. V mnoha rodinách jemně obohatila…

více

Beta karoten

20/5

Betakaroten je nejznámější z 50 karotenoidů, které mají aktivitu provitaminu A. Absorpce beta karotenu probíhá v tenkém střevě. Množství…

více

Bez déčka to nejde!!

7/4

Vitamín D je skutečným elixírem života. Chrání nás před závažnými nemocemi a naplňuje novou energií. A tím prospívá i naší duši. To, že potřebujeme…

více

Bílý čaj je perla mezi čaji

21/9

Pití čaje má dlouholetou tradici a v současné době máme v obchodech k dispozici nepřeberné množství čajů rozličné barvy i chuti.

více

Biomikroskop odhalí cukrovku dřív. Necháte se vyšetřit?

6/11

Odhalit cukrovku až sedm let před vznikem komplikací je možné díky speciálnímu očnímu biomikroskopu, kterým se mohou dát zájemci vyšetřit na osvětové…

více

Bojíte se vajec kvůli cholesterolu? Je to mýtus! A okrádáte…

19/1

Snažíte se o to, abyste jedli co nejzdravěji? Pak zapomeňte na veškerá varování související s nebezpečným cholesterolem a vejce bez obav zařaďte do…

více

Bomba na řídnoucí kosti: Naservírujte si sušené švestky…

18/1

Myslíte si, že nejlepším přírodním prostředkem ke zlepšení stavu kostí je mléko a mléčné výrobky? Z nedávných výzkumů vyplývá něco jiného a to sice,…

více

Brambory!

18/2

Britští vědci označili produkt nejbohatší na vitamíny. A je to úžasné! Staly se jím brambory, které mnozí současné odborníci posuzovali za jednu…

více

Březen – podpora žlučníku

16/3

Oslabení žlučníku se projevuje bolestí hlavy, migrénami a závratěmi, tlaky pod hrudní kostí, bolestí žeber vystřelující do zad, bolestí velkých…

více

Březová šťáva: nápoj Bohů

19/11

Březová šťáva je oblíbeným pomocníkem v tradiční ruské medicíně i v lidovém léčitelství severní a východní Evropy. Nejen, že je vzhledem ke složení…

více

Brnění, mravenčení končetin

28/7

Přeležená končetina? Každý člověk zná jistě ten pocit, když si přeleží ve spánku končetinu, nebo při sezení, nebo při nějaké dlouhodobě trvající…

více

Budou kvést jabloně. Nepodceňujte jejich sílu pro člověka

26/4

Dnešní příspěvek bych věnoval jabloním. Doufám, že i vy shledáte, jak úžasný je to strom. Jabloně a především divoké jabloně (které najdete na…

více

Celulitida, aneb pomerančová kůže

26/5

V současné době představuje celulitida globální problém ženské populace. A v letošním roce se do módy dostávají miniaturní šortky, ve kterých nohy s…

více

Černá semínka: Lék na všechno

26/6

Tato skromná, ale neskutečně silná semínka zneškodňují super-bakterie odolné vůči antibiotikům, léčí chemickými zbraněmi otráveně tělo či stimulují…

více

Červen – ideální doba pro očistu kloubů a páteře

5/6

Léto, které začíná v polovině června, je výborné období pro odstranění produktů metabolismu nahromaděných za období intenzivního získávání látek v…

více

Červen – Tenké střevo

20/6

Červen symbolizuje příchod léta, krásných dlouhých teplých dní a krátkých voňavých nocí. Vše v přírodě začíná pomalu „jen být“. Smích a radost…

více

ČERVEN – tenké střevo

31/5

Červen symbolizuje příchod léta, krásných dlouhých teplých dní a krátkých voňavých nocí. Vše v přírodě začíná pomalu „jen být“. Smích a radost…

více

Červenec – krevní oběh

12/7

Měsíc červenec sebou nese vidinu krásných slunečných a hlavně teplých dní. Pobyty u vody a v přírodě jsem téměř nutnou součástí denního života.…

více

Červený čaj neboli Pu-Erh

27/3

Pokud nevíte, co je to červený čaj, i když znáte černý, zelený, ovocný, bylinkový či dokonce bílý, nemusíte se stydět. Červený čaj je u nás opravdu…

více

Chlorella a těžké kovy

23/9

Zelená řasa Chlorella pyrenoidosa patří k nejvíce oblíbeným přípravkům na trhu s doplňky stravy. Patří do stejnojmenné čeledi Chlorellaceae. Obsahuje…

více

Chronický zánět a kyselost tkání

13/8

Mnoho nemocí, zvláště chronických, je podloženo překyselením tkáně. Je to způsobeno hlavně špatným stravovacím návykem, nedostatečným pitným režimem,…

více

Chudokrevnost a vitamin B12

6/9

Vitamín B12, rovněž známý pod označením cyanokobalamin, patří do skupiny vitamínů B. Je ve vodě rozpustný a jako jediný vitamín obsahuje kobalt, z…

více

Cizí DNA v našem těle ovlivňuje náš život

25/10

Vědecký výzkum prokázal přenos DNA mezi mužem a ženou během sexuálního styku. Zároveň jiné bádání člena ruské akademie věd Pjotra Garjajeva naznačilo…

více

Co byste neměli jíst na prázdný žaludek? Toto je 7 jídel,…

25/11

Říká se, že snídaně je nejdůležitějším jídlem a od ní závisí, jak budeme fungovat během dne. Buďme však upřímní, snídaně určitě neznamenají všechno a…

více

Co je dobré jíst, když trpíte atopickým ekzémem?

24/10

Atopický ekzém je zánětlivé onemocnění kůže, ke kterému dochází na základě mozaiky mnoha faktorů.

více

Co je nadýmání a proč vzniká?

2/11

Správně zvolená očistná kúra na podporu našeho trávicího systému poskytne organismu dokonalou pomoc při tom, aby detoxikace byla úplná, díky čemuž…

více

Co je to masticha

4/5

Masticha je přírodní produkt získávaný z pryskyřice stromu Řečík lentišek (Pistacius Lentilicus), jehož výskyt se spojuje převážně s řeckým ostrovem…

více

Co mohou způsobit nedostatky minerálů

21/9

Při vzniku mnoha běžných zdravotních potíží jako například u nervozity, padání vlasů, akné, nachlazení, únavy, ale i u vážných onemocnění jako je…

více

Co pomůže na žlučník

4/11

Prudká a intenzivní bolest v pravém podžebří často značí potíže se žlučníkem. Jako první pomoc se doporučuje přiložit ručník namočený ve studené vodě…

více

Co se stalo s pšenicí, že po ní všichni tloustneme

20/2

Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici, resp. lepek? Jak se stalo, že plodina, která byla…

více

Co se stane s vaším organismem, když sníte banán s tmavými…

26/8

Také milujete banány? Potom se vám už určitě stalo, že jste si dali přezrálý banán, který na sobě již měl tmavé skvrny. Co to pro nás znamená a jaký…

více

Co se změní, když přestanete jíst cukr

31/5

Hned na začátku si musíme říci, že cukr sám o sobě není nějaké zlo. Problém je v tom, že se dnes přidává prakticky do všech průmyslově vyráběných…

více

Co vám spolehlivě nakopne a co naopak zpomalí metabolismgus

3/10

Ani člověk, který se snaží jíst zdravě a sportuje, se nedokáže ubránit postupnému zpomalování metabolismu. Rychlost spalování přijaté energie se…

více

Cukr je dětský alkohol

14/2

Většina dětí vyčerpá polovinu své denní dávky cukru hned u snídaně. Není divu, že pak trpí cukrovkou a onemocněním jater.

více

Cukr je nezdravý, vyrobte si raději datlový karamel

6/3

Karamel je velmi oblíbená surovina, která se používá v celé řadě receptů nebo na dozdobení dezertů.

více

Dejte si hodinu před spaním nápoj z banánu a skořice a…

26/2

Spánek je velmi důležitý, protože během spánku má mozek dostatek času zpracovat a udržet vaše fyzické zdraví. Proto spánek zlepšuje naši schopnost…

více

Detoxikace jater za 2 dny? Ano, postačí vám k tomu rozinky

4/2

Játra jsou největším orgánem v těle. Nachází se v horní části břicha na pravé straně. V játrech se odehrává velké množství důležitých a komplexních…

více

Domácí kysané zelí a jeho léčivé účinky

19/10

Hlávkové zelí je jednou z nejdéle pěstovaných a zároveň nejzdravějších potravin na světě. Jeho léčebné účinky jsou lidstvu známy tisíce let.

více

Dopřávali jste si o dovolené? Pozor na cholesterol!

3/10

Zdrojem cholesterolu jsou pro člověka tučné živočišné produkty. Tedy maso, mléčné výrobky, máslo, sádlo či vejce. Mnohdy si ani neuvědomujeme,…

více

Dosud největší studie o mamografech zjistila, že jsou zcela…

16/2

Když se podíváme na statistiky, tak procento úmrtí žen na rakovinu, které chodily na mamograf bylo stejné jako ty, které na něj nechodily.

více

Drahá pšenice - jeden z důvodů, proč jí nejíst

6/10

Nedávno proběhla médii informace, že výrazně podraží pšenice a pečivo...

více

Duben – játra

3/4

Duben znamená pro přírodu ohromné změny. Většina stromů a keřů začíná pučet a vyhání nové výhonky, ze země vyrážejí svěží rostlinky. V zahradách…

více

Dubnu vládnou játra

18/4

S příchodem dubna opouští „pomyslný“ orgánový trůn žlučník (kterému patří březen) a vlády se ujímají játra. Malá chemická laboratoř, která svou…

více

Dýně Hokaido, zdraví na českém trhu

15/9

Dýně Hokaido je v poslední době velmi moderní surovinou, která výtečně chutná a může se podávat i malým dětem. Teplá polévka pěkně zahřeje bříško,…

více

Endometrióza

21/11

Chronické onemocnění žen, kdy endometriální (tkáň děložní sliznice) se objevuje na jiných orgánech - vaječníky, vejcovody, žlučník, vzácně i odlehlé…

více

Geneticky modifikované potraviny

10/10

Geneticky modifikované potraviny jsou potraviny, které jsou vyrobeny z geneticky modifikovaných organismů. Tyto organismy jsou výsledkem laboratorní…

více

Glukosamin sulfát – pomocník při bolestech kloubů

29/5

V přípravcích, které jsou doporučovány na podporu léčby kloubních onemocnění, se často můžeme setkat s látkou glukosamin, častěji plným názvem…

více

Granátové jablko: pramen mladosti

2/10

Účinné látky granátového jablka neutralizují škodlivé volné radikály, mají vynikající účinek nejenom na naši pokožku, ale sehrávají důležitou roli i…

více

Harvardský vědec varuje před konzumací nízkotučného mléka

2/11

Většina z nás vyrůstala ve víře, že kravské mléko je zdravé a když ho nebudeme pít dostatek, tak naše kosti budou oslabené a začnou se rozpadat.

více

Histaminová intolerance (HIT)

27/2

Nikdo netouží se s ní v životě vyrovnávat. Jak se projeví u člověka zápolícího s dlouhotrvající neznámou bolestí? Stále mu teče z nosu, střevo…

více

Hloh obecný – Crataegus laevigata

27/10

Rozkvetlé keříčky hlohu dokáží bohatými bílými květy navodit v přírodě atmosféru zasněžené krajiny. K léčebnému použití sbíráme květy nebo na podzim…

více

Houba Reishi / Ling Zhi / Ganoderma lucidum

1/6

Reishi je v Číně používána již více než 2000 let jako „Zázračná houba“. Označuje se také jako „Císařská houba nesmrtelnosti“ nebo „houba věčného…

více

I klouby potřebují vyživit, víme, jak na to

21/2

Chrupavky našich kloubů jsou z velké části tvořeny kolagenem a ten jediný je dokáže skutečně vyživit. Jenže to má háček – když sníme kolagen v nějaké…

více

Instantní káva – dávka akrylamidu v každém šálku

12/6

Instantní káva byla poprvé vytvořena kolem roku 1770 ve Velké Británii a ve velkém se začala na trh dostávat na začátku 20. století. Instantní káva v…

více

Internet k určení houby nestačí, varuje odborník

11/8

Každý rok se v Česku otráví houbami několik set lidí. Naštěstí je většina otrav lehkých a skončí nevolností a zvracením. Jedovaté houby ale mohou i…

více

Jak je to s plusy a minusy žvýkačky

6/4

Podle statistik činí spotřeba žvýkaček v České republice na každého obyvatele 128 kusů ročně. V Evropě jsme na třetím místě. Tlak reklamy je značný.…

více

Jak jednoduše odvodnit organismus?

8/11

Máte pocit, že máte v těle zbytečně zadržovanou vodu? Tvoří se vám otoky, více se potíte, zhoršuje se celulitida a cítíte se nafouknutí? I to mohou…

více

Jak léčit průjem a podrážděný žaludek

16/11

Osm potravin, které zklidní podrážděný žaludek. Bolest břicha, nevolnost, pocení, nebo také křeče či průjem, to vše mohou být známky podrážděného…

více

Jak přestát nástrahy podzimu a zimy ve zdraví

23/11

Imunitní systém představuje náš obranný štít proti infekcím a nemocem. V podzimních a zimních měsících bývá oslaben řadou externích vlivů, proto…

více

Jak se nepřejídat na Vánoce?

19/12

Opět se blíží Vánoce, které mnozí z nás mají zakódované jako svátky jídla a často se také podle toho chováme. Jsme obklopeni nejrůznějšími lahůdkámi,…

více

Jak se zbavit parazitů

11/4

Velmi užitečné je užívat přírodní přípravky obsahující výtažky z léčivých rostlin, které různým způsobem působí proti parazitům v našem organismu.…

více

Jak se zbavit závislosti na pečivu

17/5

Přečtěte si tipy, jak postupně vyřazovat běžné pečivo ze svých jídelníčků.

více

Jak si nesežrat planetu? Musíme jíst méně masa, jinak hrozí…

12/10

Přechod k rostlinné stravě, konec plýtvání potravinami, méně průmyslových hnojiv. To vše je podle dosud nejpodrobnější studie o dopadech produkce…

více

Jak si udržet zdravou paměť

30/5

Taky už vám paměť neslouží tak dobře jako před lety? Stává se, že marně hledáte slova, a rozčiluje vás, že si nemůžete vzpomenout na to, co jste…

více

Jak správně pečovat o ustupující dásně?

5/6

V případě péče o dutinu ústní myslíme hlavně na to, zda jsou naše zuby čisté, bílé a bez kazů. Avšak zdravé dásně jsou stejně důležité jako zdravé a…

více

Jak vydržet extrémní vedra

29/7

Přestože se v posledních letech před sluníčkem varuje téměř neustále, stále spousta lidí nebezpečí delšího pobytu na přímém slunci podceňuje. Pojďme…

více

Jak zdravě solit

15/5

Pohádka „Sůl nad zlato“ vystihuje podstatu věci. Sůl je mnohdy vzácným a nezbytným doplňkem při přípravě jídla. Musí se ale používat v přiměřeném…

více

Jak získat zázračný vitamín D

14/11

Vitamín D je obecně znám jako vitamín zdravých a silných kostí, přesto panuje obecná tendence jeho význam v těle podceňovat. Přitom poslední…

více

Jak zničit helicobacter pylori 4x přírodní cestou

17/9

Helicobacter pylori má podle lékařů více jak 50 % z nás. Jen většina o tom nemá ani tušení. Pakliže bakterie nedělá žádné problémy, je na úsudku…

více

Jaké jsou rozdíly mezi vegan a vegetariánským stravováním

30/8

Veganství a vegetariánství je v poslední době ohromný trend. Jak si můžete všímat v médiích, celebrity se vzdávají konzumace masa a dokonce i…

více

Jaké přírodní látky pomáhají v péči o křečové žíly

5/4

Křečové žíly jsou nepříjemným zdravotním problémem, který postihuje nejen ženy, ale i muže. Jejich vznik se nedá do jisté míry ovlivnit, je to totiž…

více

Jarní detox. Zbavte tělo toxinů

18/4

Dlouhé zimní období nám přineslo po delší době radost z dostatku sněhu. Dlouhá zima s sebou také přinesla větší výskyt respiračních a virových…

více

Jarní očistné kúry

23/3

Jelikož máme již jaro v plném rozkvětu a letošní dlouhá zima na nás jistě zanechala své. Je třeba naše těla řádně vyčistit od toxinů, které jsme si…

více

Je libo ropného medvídka?

17/8

Gumoví medvídci. Kdo by je neznal! Jsou tak dobří, sladcí, měkoučcí… a plní ropy. Ano, bohužel je tomu tak. Koncerny, vyrábějící pamlsky pro děti i…

více

Je to vážnější než si myslíte. Co dělá zácpa s vaším tělem?

16/12

Zácpa může být neuvěřitelně bolestivá. Nicméně může si vyžádat velkou daň i na vašem těle. Naštěstí existuje 100% přírodní vyřešení zácpy.

více

Kakao a střevní mikrobiota, aneb jak nám může pomoci

22/12

Téma kakaa a případně čokolády je v histamiňáckých kruzích stále velmi aktuální (a to nejen teď před Vánocemi) a pořád se k tomu tématu vracíme.

více

Kardiolog: Alkohol pijte denně, starší lidé mají popíjet víc

28/5

Alkohol je metla lidstva a pít je špatné? Na taková prohlášení v případě profesora Milana Šamánka zapomeňte.

více

Kašel je obranný reflex

10/6

Kašel – náš významný obranný reflex – slouží k zajištění průchodnosti dýchacích cest, které jsou dočasně uzavřeny hleny. Je vyvolán podrážděním…

více

Kašel je obranný reflex

20/9

Kašel - náš významný obranný reflex - slouží k zajištění průchodnosti dýchacích cest, které jsou dočasně uzavřeny hleny. Je vyvolán podrážděním…

více

Káva

17/4

Kávu známe bezesporu všichni. Dá se definovat jako horký nápoj z mletých pražených plodů kávovníku. Káva je typická svou silnou vůní a černou barvou.…

více

Když máte doma pánev s tímto označením, okamžitě ji vyhoďte

26/4

Jděte do vaší kuchyně a zkontrolujte si pánve. Pokud na některé z nich najdete označení PFAS, tyto pánve raději hned vyhoďte.

více

Když nedostatek lásky nahradíte přejídáním

18/7

Spousta žen řeší své problémy přejídáním. Je to dokonce jedna z nejběžnějších reakcí, když jim chybí láska a blízkost partnera.

více

KetoDieta – Ketonová nebo ketogenní dieta – je účinná

14/12

Na začátek si popíšeme ketonovou dietu, která se také stává stále populárnější po celém světě. Ketonová dieta patří mezi náročnější diety a to z…

více

Klamavá reklama a nekalé praktiky prodejců

8/3

Reklama má prezentovat výrobek či produkt pravdivě a neměla by vyvolávat dojem, že produkt má vyšší hodnotu, ale většinou tomu tak není. Často…

více

Klinický obraz nemoci dnešní doby

9/12

Podle mého názoru by více než polovina nemocných lidí nejraději chtěla přírodní způsob léčení.

více

Kofein v čaji

27/5

Nejznámějším budičem s obsahem kofeinovým je bezesporu káva, ale není však zdaleka jediným přírodním zdrojem kofeinu. Již několikrát jsme se zmínili…

více

Kojící matky zanedbávají svou stravu

15/8

Málo energie, nedostatek prospěšných tuků, vitaminu D, vápníku, železa nebo jódu. Takové mezery v jídelníčku kojících žen odhalila nová slovenská…

více

Kokosový olej zabíjí bakterie, viry i kvasinky

10/5

Mnohé vědecké studie sice potvrdily, že kokosový olej obsahuje nasycené mastné kyseliny, tedy látky, které obecně ve velké míře zdraví škodí. Jenže…

více

Konečně KOMBUCHA!

7/6

Hledáte způsob, jak zlepšit své trávení, zvýšit svou odolnost, snížit svůj tlak, odbourat přebytečný cholesterol, zlepšit pružnost cévního systému,…

více

Křemelina – dar přírody

1/8

Jen málo lidí přikládá nějakou důležitost rozsivkám, jednobuněčným vodním mikroorganismům, které se nacházejí hojně v mořích a jezerech.

více

Krevní tlak pod kontrolou

12/10

Hypertenze (vysoký krevní tlak) se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg. Jde o závažný problém, jehož ignorování může vést k…

více

Květ růže

30/9

Účinky růží na naši pleť jsou zjemňující, zklidňující a velmi šetrné. Přípravky z růžových plátků se hodí k péči o jakýkoliv typ pleti, zejména však…

více

Kyselina lipoová-všestranný pomocník pro naše zdraví

18/1

Kyselina lipoová patří mezi málo známé látky. Nicméně má velmi důležitou roli v našem metabolismu. Je to nasycená mastná kyselina obsahující osm…

více

L-lysin

19/4

L–lysin zajišťuje produkci hormonů, enzymů a protilátek. Hraje také důležitou roli ve vstřebávání vápníku, což je důležitý minerál pro tvorbu kostí a…

více

Lámou se vám nehty? Bolí vás hlava? Dělá se vám akné?…

17/2

Nedostatek zinku v těle může vést ke vzniku akné. Je to proto, že zinek je zodpovědný za zbarvení naší pokožky a také kontroluje produkci olejů v…

více

Lampionky mochyně peruánské v sobě skrývají superpotravinu

18/3

Mochyně peruánská (Physalis peruviana) má mnoho jmen, od peruánské třešně až po třešně inků či zlaté bobule (anglicky goldberry). Hlavním znakem jsou…

více

Léčíte se s vysokým tlakem Hlídejte si oči

24/2

Dříve platné teorie o tom, že zelený zákal je způsoben vysokým tlakem uvnitř oka, se ukázaly neúplné.

více

Lecitin a jeho účinky

18/5

Lecitin je součástí tuků a mastných kyselin a najdete ho u všech živých tvorů, tedy nejen v těle člověka a zvířat, ale také rostlin, řas, a dokonce i…

více

Léčivá houba Čaga sibiřská (Chaga), houba nesmrtelnosti

9/3

Jde o léčivé houby, které mají silné antioxidační vlastnosti a dokážou nás rychle postavit na nohy i po těžké noci, zklidní a normalizují trávení.…

více

Léčivý libeček. 10 přínosů pro zdraví a 8 věcí, které jste…

22/4

Libeček má nejen líbivé jméno, ale skvěle se stará i o vaše zdraví. Tato bylina je nejen velmi cenná v kuchyni pro její výraznou chuť, ale ukrývá i…

více

Lékaři varují: Pokud stále používáte alobal, tak přestaňte!…

28/2

Alobal je v našich domácnostech poměrně běžnou součástí kuchyní. Kromě pečení se často používá i na prodlužování trvanlivosti potravin tím, že se do…

více

Makové mléko

3/5

Rostlinná mléka… Každá varianta je něčím zajímavá a pyšní se spektrem netradičních předností (ve srovnání s živočišnou variantou). Žádná z nich ale…

více

Makový olej

3/7

Makový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…

více

Maso, vejce nebo zmrzlina. Kde na nás v létě číhá salmonela?

25/8

Průjem nebo dokonce salmonelóza, i takové nepříjemnosti si můžete přivodit letním mlsáním. Zvlášť nebezpečné je maso, vejce, ale i majonéza nebo…

více

Máte kašel a rýmu? Vůbec nemusíte být nemocní

12/11

Možná vás trápí lehký kašel i rýma a připadá vám to v tomhle období normální. Ale není. Víte, co je zahlenění? Co ho způsobuje a jak mu předejít?…

více

Měděná nádoba na vodu pro vaše zdraví

8/2

Je to možná neuvěřitelné, ale lidské tělo potřebuje vedle vitaminů, minerálů a stopových prvků také měď.

více

Medicinální houby posilují imunitní systém

6/10

S příchodem podzimu se zvyšuje výskyt infekčních nemocí. Existuje mnoho možností, jak posílit imunitní systém, podpořit ho v boji proti mikrobům nebo…

více

Meruňkový olej: bojovník s rakovinou i záněty

9/5

O meruňkovém oleji je známo, že jeho jemnost a složení uzdravuje kůži, avšak to není vše. Meruňkový olej má řadu dalších výhod. Pojďme společně…

více

Mikrovlnné trouby, pozor na jejich vliv na kvalitu pokrmů

9/7

Příprava vašich jídel v mikrovlnce může mít na potraviny různé, i negativní účinky, a určitě je vhodné neužívat mikrovlnné trouby příliš často…

více

Minerály v lidském těle. Proč jsou tak důležité a kde je…

24/10

Minerály sice představují pouze asi 3% naší váhy, přesto jsou ale pro správné fungování těla naprosto nepostradatelné. Bohužel si mnoho lidí stále…

více

Místo kávy pijeme glukózový sirup, místo mléka bělidlo,…

22/6

Češi si oblíbili rozpustnou kávu a mnozí si kupují rovnou hotovou porci s cukrem a smetanou. Káva však kupodivu není hlavní složkou sáčků. V případě…

více

Nachlazení

10/6

Nachlazení je onemocněním horních cest dýchacích. Na jeho vzniku se podílejí viry. Při častých nachlazeních jde většinou o oslabení imunitního…

více

Nadměrné solení u dětí může vést k vysokému krevnímu tlaku…

10/8

Nadměrné solení může u dětí naprogramovat zvýšení krevního tlaku v dospělosti, varují pediatři.

více

Naměřil vám doktor vysoký cholesterol? Za 3 minuty budete…

8/8

To není kouzelné zaklínadlo, ale jeden z nejnovějších vynálezů modern medicíny. Je to certifikovaný přístroj, který vám ukáže, jak moc jsou vaše cévy…

více

Návod, jak si z jarních květů vyrobit lék na celý rok

14/4

Nejen z bylinek si doma můžete vyrobit léčivé olejíčky a tinktury. Stejně dobře fungují i pupeny, které právě začínají pučit na stromech a dalších…

více

Nedostatek vitamínů škodí, nadbytek také

7/12

Vitamíny jsou látky, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. V lidském organismu mají vitamíny funkci…

více

Nejlepší potraviny pro letní hubnutí

18/8

V létě se hubne nejlépe! Tělo nemá potřebu si nic ukládat na horší časy, čerstvá zelenina a ovoce jsou na dosah.

více

Nejnebezpečnější jed na zemi

4/8

Který z jedů na zemi je nejnebezpečnější? Někdo řekne, že některý z hadích jedů, jiný uvede jed škorpióna a někoho napadne jed pavoučí. Všichni budou…

více

Nejste tlustí! Máte jen nafouknutá střeva a takto se toho…

26/3

Není nic atraktivního na velkém břiše, které připomíná nafouknutý balón, jako by měl právě prasknout. A to už nemluvíme o všech těch plynech uvnitř a…

více

Nejvhodnější snídaně ve vedru? Minerálka a cereálie!

20/7

Pitný režim, žádná mastná jídla a co nejmenší zatěžovaní organismu. Tropická vedra trápí všechny bez rozdílu. Nejdůležitější je pitný režim, který…

více

Některé proteinové tyčinky jsou horší, než chleba namazaný…

4/4

Nedávno se mi do rukou dostala vanilková proteinová tyčinka, kterou jsem získala dárkem. Běžně takové tyčinky nejím, raději si doma uchystám vlastní,…

více

Nenechte si odkvést černý bez. Sušte, nebo zkuste výborný…

9/6

„Před lípou smekni, před bezem klekni,“ říká jedno staré české přísloví. Bílé květy zaplavily krajinu…

více

Není to sůl, ani cukr. Jde o nebezpečný jed, který jíme…

3/1

Podívejte se jak vypadá prý bezpečná přísada do potravin. Označují ji číslem E621 a přidává se do velkého množství nejen potravin, ale i vařených…

více

Nezahazujte pecku z avokáda: Má silný protirakovinný účinek!

15/3

Avokádo je jedním z nejzdravějších druhů ovoce na planetě. Navíc má mnoho zdravotních výhod pro nás všechny. Pokud nejíte avokádo, pak byste měli. Je…

více

Nikdy neužívejte zázvor, pokud patříte k některé z těchto 4…

21/6

Určitě jste již slyšeli o mnoha zdravotních přínosech zázvoru při léčbě různých onemocnění a zdravotních problémů.

více

Nová studie zjistila, že káva a alkohol jsou pravděpodobně…

19/6

Kdo potřebuje studnici mládí, když má kávu a alkohol? Všichni chceme prožít šťastný život a žít tak dlouho, jak se jen dá.

více

Obezita u dětí: jde jim doslova o život

3/6

Zatímco v Česku má nadváhu každé sedmé dítě, v Americe je to každé páté. Doženeme časem Američany v jejich nelichotivém ukazateli, nebo včas…

více

Ocet – kudy teče, tudy léčí! A který – vinný, jablečný nebo…

5/5

Ve světě jsou používány různé druhy octů; odlišují se chutí i vůní, ale všechny se mohou pyšnit širokými léčivými účinky. Dnes si povíme o některých…

více

Ochlazující potraviny, které v létě potřebujete

20/7

Období léta je dobou maximální energie a aktivity. S každou aktivitou se však pojí i teplo, na které si léto rozhodně stěžovat nemůže. Ne vždy je nám…

více

Očista od solí pomocí bobkového listu

29/3

Jestliže jste měli nepohyblivé nebo bolestivé klouby nebo jste trpěli bolestmi závislými na počasí, pak se přesvědčíte, že bolesti mizí a pohyblivost…

více

Odborníci varují před těmito potravinami, snažte se jim za…

24/5

Dnešní doba chrlí jednu průmyslovou potravinu za druhou. Řada odborníků varuje před těmito škodlivými potravinami, které nám mohou vyvolat dokonce i…

více

Okra zabíjí až 72% buněk rakoviny prsu. Znáte tuto zeleninu?

12/4

Okra je populární výživná zelenina původem ze severovýchodní Afriky. Jedná se o zelené oplodí ibiškovce jedlého, které má nízký obsah kalorií. Jeden…

více

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, jejich nedostatek může…

18/9

Pravděpodobně si jste již vědomi přínosů omega-3 nenasycených mastných kyselin (dále omega-3) v případě kardiovaskulárních nemocí, ale víte také, že…

více

Pár dobrých důvodů, proč pít vlažnou vodu

12/9

Ideální start do nového dne? Obyčejná, čistá, pramenitá voda. Ještě lépe vlažná a úplně nejlépe s citronem a špetkou skořice...

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Peklo jménem tetanie

6/10

V posledních letech se rozrostl počet lidí, kterým byla diagnostikována latentní tetanie. Jedná se o chronický nedostatek hořčíku, který vznikne z…

více

Plíživá nemoc

31/10

Jistá žena má dlouhodobé trápení. Spočívá v tom, že jí v těle neustále probíhají různé záněty. Zpočátku močových cest, pak průdušek, poté se přidaly…

více

Podívejte se, co se stane s vaším tělem, když sníte každý…

6/1

Ořechy jsou vynikajícím způsobem, jak si zkvalitnit jídelníček. Obsahují hodně vlákniny, nenasycených mastných kyselin a silných antioxidantů.

více

Podle bylin, Grepové jádro (grepfruit)

5/10

Říká se, že příroda má léky na všechno a právě výjimečné účinky oleje z grapefruitových jader jsou objeveny v čase, kdy díky modernímu způsobu života…

více

Podle čeho lze poznat, že máte nedostatek železa

3/12

Tělo ke správnému fungování potřebuje mnoho minerálních látek a prvků. Některé si tvoří samo, řadu dalších mu musíme dodávat formou doplňků stravy…

více

Pokud sníte vajíčka, s vaším tělem nastane těchto 12 věcí

4/3

Zřejmě o tom neslyšíte často, ale vajíčka si skutečně zaslouží, aby se nazývaly „super potravinou“. Dietologové uvádějí, že patří mezi nejvýživnější…

více

Poruchy vstřebávání živin

3/8

Malá absorbace neboli porucha vstřebávání živin se může projevit nadýmáním, plynatostí, křečemi v břiše, pocitem špatného trávení, hubnutím, průjmy…

více

Potraviny, které nejen zahřejí tělo, ale také posílí zdraví

19/10

Podzimní sychravé počasí, s prvními známkami přicházející zimy, v nás vyvolává touhu po něčem, co by nás zahřálo na těle a pomohlo udržet zdraví v…

více

Potvrzeno: DNA z geneticky modifikovaných plodin se přenáší…

8/7

V nové studii publikované v deníku Public Library of Science (PLOS), výzkumníci zdůrazňují, že existuje dostatek důkazů, že fragmenty DNA nesou celé…

více

Pozor na častou konzumaci rýžových chlebíčků, mohou být…

22/12

Pod pojmem racionální výživa si každý představíme podobné věci, ale jistě ne totožné. Jak jste na tom s konzumací racio rýžových chlebíčků vy a vaše…

více

Pozor na nechlazená vejce!

13/4

Blíží se Velikonoce a s tím spojené koledování, návštěvy u známých, procházky v probouzející se přírodě, výlety, ale také nakupování většího množství…

více

Pozor na otravu houbami

11/8

Otravou houbami nazýváme onemocnění, které zapříčinily jedovaté látky obsažené v houbách - toxiny. Obvykle jsou přítomny v celé houbě, ale mohou se…

více

Pozor na vánoční přejídání a na Vaše srdce

22/12

Lidé s vysokým krevním tlakem a srdečním onemocněním by si měli dát pozor na přejídání, přemíru alkoholu i stres. Výzkumy potvrdily, že o Vánocích je…

více

Pravda o másle konečně odhalena Babičky to celou dobu…

11/2

Všem nám bylo jednou tvrzeno, jak je máslo pro naše zdraví ta nejhorší věc na světě. Je tomu opravdu tak? Nebo nás oklamali, abychom si mysleli, že…

více

Pravda o mléčných výrobcích

15/12

Mléčné výrobky (a to se týká jak kozích, tak ovčích výrobků, od sýrů počínaje po jogurty, veškeré pomazánky, termixy, vše, kde je základ živočišné…

více

Překvapivé zjištění: Zapomeňte na sirupy a čaje! Kašel léčí…

25/1

Na kašel je nejlepší čokoláda. S překvapivým tvrzením, které určitě potěší všechny čokoholiky, přišel uznávaný lékař a profesor britské univerzity v…

více

Překvapivý objev vědců: Klíčem ke zdravým kostem není vápník

30/1

Dosud se věřilo, že základem zdravých kostí je minerál vápník. Proto se lidem ve vyšším věku nebo se sklony k osteoporóze doporučilo konzumovat…

více

Překyselení z nedostatku kyslíku – nitrobuněčná otrava, za…

29/7

Tělo v podstatě nepřetržitě bojuje o udržení pH krve, které je pro něj smrtelně důležité. Proto pH moči vylučované v ledvinách poměrně rychle kolísá…

více

Při průjmu v létě doplňte tekutiny a minerály

20/7

Samotný průjem není považován za onemocnění, ale spíše za příznak různých nemocí. Tuto poruchu vyprazdňování lze označit jako nejčastější poruchu…

více

Přichází podzim, imunita se oslabuje

9/10

Podzim, čas spadaného listí, čas návratu z dovolených a nástupu do zaměstnání či do škol, zvyšuje nároky na odolnost našeho organismu. Už jen…

více

Přírodní antidepresiva, co pomůže víc než léky?

26/9

Život je složitý a občas na nás jeho tíha doléhá víc než jindy. Než sáhnete po prášcích, vyzkoušejte nejdřív sílu bylinek, které umí ovlivnit…

více

Přírodní viagra pro pány se skrývá v oblíbené sladkosti

6/2

Vědci zkoumali, jak v mužích probudit vášeň bez toho, aby pánové museli užívat chemické tablety a povzbuzovače. Řešení našli v největším hříšném…

více

Příznaky ucpaného lymfatického systému a 10 způsobů jak ho…

17/9

Naše zdraví je výrazně ovlivněno tím, jak účinně dokáže tělo odstraňovat toxiny. K tomuto účelu slouží mnohé orgány, systémy a žlázy, pro které je…

více

Pro každé ráno Puerh

17/8

Nevím, jestli patříte mezi ty, kteří mají raději kávu, nebo čaj. Ono na tom snad ani tak nezáleží, protože puerh bychom měli vyzkoušet všichni. Takže…

více

Probiotika a prebiotika – jsou opravdu tak prospěšná?

3/11

Krkolomné názvy, jeden aby se v tom vyznal. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Že jsou probiotika zdravá, se dočteme snad už i na letácích ve schránce…

více

Proč byste nikdy neměli znovu vařit převařenou vodu

29/6

Znáte to, uvaříte si čaj nebo kávu a v konvici zůstane trocha vody. Nevylijete jí, ale později, když potřebujete, k ní jen vodu přilijete a vaříte…

více

Proč je důležité namáčet ořechy? Přesvědčte se sami

8/1

Je vědecky dokázáno, že hrst ořechů či semen denně má na lidský organismus pozitivní účinky. Ořechy a semena jsou skvělá, obsahují zdravé tuky,…

více

Proč je narušená peristaltika

31/10

A zase je na programu střevo. Hodně nemocí se postupně tvoří právě tehdy, když střevo není v dobré kondici. Podle názorů badatelů jsou téměř všechny…

více

Proč je tofu tak špatné

19/7

Mnoho lidí, kteří se rozhodli dodržovat zdravou výživu, přestali jíst maso nebo vejce ve snaze zlepšit své stravovací návyky a začali místo toho jíst…

více

Prosinec – tlusté střevo

4/12

Prosinec je pro všechny z nás obdobím předvánoční atmosféry, kdy jsme čím dál více napojení na svoje nitro. Konec roku je takovým zvláštním až…

více

Proti zácpě pomáhá rituál: sklenice vody a pokus, i když se…

27/9

Zácpou podle odhadů trpí asi třicet procent dospělé populace. Toto číslo ale může být daleko vyšší. Zácpa není ničím neobvyklým a zvláštním, pro…

více

Rada frekvence 1: Grapefruit a antikoncepce? Nebezpečná…

11/3

Pokud žena užívá antikoncepci, měla by si dát pozor na konzumaci grapefruitu. Grapefruity mohou být ve spojení s pilulkami nebezpečné!

více

Rady na měsíc listopad

9/11

Nejslabším orgánem v měsíci listopadu jsou plíce. Většinou se nám hůř dýchá, proto jsme také náchylnější ke kašli a zánětům horních cest dýchacích.

více

Rajčata

10/8

Na zahradách se to už hojně červená rajčaty a s nimi přicházejí i klasické rajčatové speciality, jako je vychlazený rajčatový salát, studená polévka…

více

Ranní pitný režim

14/7

Pitný režim, vyprazdňování se a čištění těla poránu - to je dobrá letní tématika k debatě o zlepšení osobního stavu zdraví, dokonce o prevenci…

více

Recept, po kterém bude Helikobakter ve vašem žaludku jen…

4/12

Žaludeční bakterie, jako například Helicobakter pylori, jsou dnes velmi rozšířené. Jejich léčba bývá dlouhá, složitá a spojena s mnoha nepříjemnými…

více

Řepkový olej: 10 zdravotních rizik, o kterých vám v reklamě…

30/7

Zajděte do nejbližších potravin a pořiďte si bramborový, vajíčkový, či jiný salát. Případně si udělejte doma salát vlastní a přidejte do něj kupovaný…

více

Rizika hromadění vápníku v cévách

6/7

Zdánlivě nenápadná věc, jako je hromadění vápníku v cévách, může mít velmi vážné důsledky. Může být předzvěstí například infarktu myokardu.

více

Rutin, cholin, bílkoviny získáte z bezlepkové pohanky

22/10

Pohanka k nám doputovala z jihovýchodní Asie a svůj název získala od slova pohan a za ty byli totiž považováni tatarští bojovníci, kteří ji sem…

více

Rychlá strava, rychlá smrt? Z obalů se do jídel dostává…

16/7

Lidé, kteří holdují jídlům „s sebou”, konzumují spolu s ním enormní množství jedovatých látek. Ukázala to analýza moči, podle níž měli den poté v…

více

S tímto testem zjistíte, zda jsou vaše jablka pokryta…

21/4

Příroda nám poskytuje vše, co potřebujeme proto, abychom si udrželi dobré zdraví. Patří mezi to i ovoce, které je stejně sladké jako různé sladkosti,…

více

Sedm koření, která pomohou i v boji s rakovinou

17/3

Kari, rozmarýn, skořice, chilli papričky, zázvor, bazalka a kmín. Představujeme vám koření, které nejenže dochutí pokrmy, ale ještě funguje jako…

více

Senioři potřebují více bílkovin – udrží je v dobré kondici

26/10

I lidé ve vyšším věku mohou zůstat silní a v dobré kondici – zásadní je konzumovat dostatečné množství bílkovin.

více

Škodlivá přísada jídel. Důvody, proč dát ruce pryč od…

5/1

MSG (monosodium Glutamate), E621 či rostlinný nebo bílkovinný hydrolyzát. Pod všemi těmito názvy se skrývá starý známý glutaman sodný.

více

Sloučenina celeru zastavuje z 87 % růst karcinomu pankreatu

23/6

Řapíkatý celer je bohatým zdrojem flavonoidu luteolinu, u kterého bylo ve studii prokázáno, že inhibuje až 87 % ze slinivkových nádorových buněk tím,…

více

Slzovka obecná - bíla perla Východu

4/11

Obilovina vhodná k detoxikaci organismu. Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných…

více

Slzovka obecná aneb Jobovy slzy v boji proti alergii a…

25/1

Zatímco spousta z vás už jistě slzovku vyzkoušela, já jsem se k ní dostala až nedávno. Dnes už je k dostání nejen zrno samotné, ale také mouka, takže…

více

Sodík

5/7

Jeho význam spočívá v tom, že společně s draslíkem se podílí na kontrole rovnovážného hospodaření s vodou v organismu, vedení nervových vzruchů,…

více

Srpen – termoregulace těla

7/8

Sluníčko, teplé až horké letní dny, relax, dovolené, teplé a voňavé večery, posezení s přáteli, pohyb venku, vrchol léta, tím vším by se dal popsat…

více

Sušené ovoce

14/5

Sušené ovoce je skvělou alternativou za solené čipsy či arašídy, dokáže nahradit sladké cukroví či čokoládu. Usušené plody si zachovávají až 80 %…

více

Top potraviny, které vám pomohou s hubnutím

13/7

Naostřete si vidličky a vydejte se do boje za štíhlejší postavu. Spolu s odbornicí na sportovní výživu Leslie Bonciovou si posvítíme na potraviny,…

více

Toto je jedna z nejléčivějších rostlin

8/5

... kterou všichni obcházíme. Teď ji už nenecháte jen tak v zemi! Každý den procházíme kolem této rostliny a ani nevíme, jak nám dokáže pomoci.…

více

Toto vše léčí syrová, vařená a pečená cibule

27/1

Ať už je konzumovaná syrová, v salátech nebo vařená a zakomponovaná v jídle, cibule byla odjakživa součástí naší stravy. Věděli jste však, s čím…

více

Tři tipy na zdravé ledové čaje

20/7

Dívali jste se někdy na složení většiny ledových čajů? Už na první pohled je jasné, že vás toho moc ze skutečného čaje nečeká, zato hodně cukru a…

více

Třídenní půst může regenerovat celý imunitní systém

3/7

Celý imunitní systém člověka může omládnout za pomoci půstu trvajícího pouhé tři dny, protože spouští mechanismus, při kterém tělo začíná vyrábět…

více

Tučné potraviny dokáží poškodit váš mozek!

18/12

Vánoce se blíží a s nimi přichází období přejídání, kdy zvyšujeme příjem kalorií někdy až třikrát, jen proto, že nedokážeme odolat sladkému cukroví…

více

Tyto 4 druhy hrnců a pánví uvolňují do jídla toxické…

24/4

Slyšeli jste už někdy rčení, že „člověk je jen tak dobrý jako jeho nářadí“? Neplatilo to nikdy více než v případě kuchyňského nádobí. Obvykle se…

více

Účinek kolagenu na pleť

1/12

Tolik se o něm vypráví, ale co to ten kolagen je? Dalo by se říci, že jedna z nejdůležitějších bílkovin v našem organismu. Nachází se v kostech,…

více

Únava, bolesti kloubů, potíže s tlakem. Za vším bývá jeden…

7/2

Trpíte pocity únavy, vyčerpání? Vstáváte ráno nevyspalí, neodpočatí? Bolí vás klouby? Máte vysoký krevní tlak? Máte potíže s plodností? Důvod může…

více

Úprava stravy při kvasinkových onemocněních

26/11

Kvasinkové nemoci trápí velkou spoustu žen. K jejich vymizení nestačí pouze lokální léčba, je nutné zaměřit se na celý organismus. Je velmi podstatné…

více

Varování! Nikdy neohřívejte těchto 7 potravin. Mohou…

4/7

Spousta z nás je zvyklých ohřívat si jídlo, které zbylo, a jíst jej i podruhé či potřetí. Existují jídla, která po ohřátí lze konzumovat, ale…

více

Včelí produkty pomáhají při léčbě nemocných

14/12

Včelí jed na léčbu roztroušené sklerózy, pyl na trávení, med na hojení tkáně: Rumunsko podporuje apiterapii, alternativní léčbu, jejíž kořeny sahají…

více

Velikonoční sladkosti pro děti – odměna, nebo trest?

25/3

Pokud se bude na Velikonoce pod tíhou jídla prohýbat stůl, děti se mu nebudou vyhýbat velkým obloukem. V České republice se ročně zkonzumuje…

více

Víno jako všelék: Známe jeho 5 úžasných účinků na naše tělo

14/3

O příznivém působení vína na lidský organismus věděli již staří Řekové a Egypťané.

více

Vitamín D je skutečným elixírem života

26/5

Chrání nás před závažnými nemocemi. Naplňuje novou energií, a tím prospívá i naší duši. To, že potřebujeme vitamíny, minerály a stopové prvky v…

více

Vláknina

31/8

Vláknina nemá téměř žádnou výživovou hodnotu, ale přesto je velmi důležitá v udržování dobrého zdravotního stavu. Nedostatek vlákniny může vést k…

více

Vliv fází Měsíce na člověka

13/12

Cítíte se večer bez zvláštní příčiny popudlivější a nervóznější? Převalujete se v bezesné noci na lůžku a přemýšlíte, proč tomu tak je. Je to…

více

Voda nestačí: Jednoduchý trik, jak zbavit ovoce a zeleninu…

21/1

Ovoce a zelenina jsou pro naše zdraví velmi potřebné. Obsahují množství živin, vitamínů a látek, které jinde nenajdeme. Právě proto odborníci…

více

Za těchto 5 vážných nemocí mohou mikrovlnky. Chraňte se,…

15/12

Kdo by neměl rád mikrovlnky? Jsou rychlé, jednoduché a vaření s nimi je pro každého nadmíru pohodlné.

více

Zánět střeva

7/5

K zánětlivému onemocnění střev dochází takřka výlučně v těch částech světa, kde strava obsahuje hodně masa a mléčných výrobků; vzácné je toto…

více

Zapomeňte na všechny léky na cholesterol. Je zde tato…

2/8

Tuto starověkou bylinkou, kterou kvůli jejím léčivým účinkům používaly již dávné civilizace Římanů či antických Řeků.

více

Září - vládne nám slinivka. Pohlaďte své trávení

14/9

Podle pravidel čínského pentagramu mají v září vrchol své činnosti slinivka a slezina. Proto často slýcháme, že je to těžké období tzv. "žaludkářů".…

více

Září – čas na očistu jater a žlučníku

25/9

Září je možná nejtěžší měsíc roku. Skončila doba dovolených, ochlazuje se, děti jdou do školy, ráno je třeba vstávat a udělat hodně práce – tato…

více

Zažeňte bolest kyčlí

27/6

Kyčle jsou největším kloubem v našem těle. Jakmile začnou bolet, je dobré to nepodceňovat a začít to řešit. Podívejte se na naše cviky a dobroty,…

více

Zázračné brambory: Neuvěříte, jak velké využití mají

7/7

Brambory chutnají výborně, ale zároveň jsou cenným zdrojem vitamínů a minerálů, což lze využít nejen v kuchyni, ale také při péči o pleť i vlasy.…

více

Zbavte se deprese pomocí přírodního doplňku stravy

2/7

Při dlouhodobém stresu, při podzimních výkyvech nálad, při nutkání se přejídat, při úzkostech a strachu, při odvykání kouření a jiným závislostem……

více

Zinek (ne)pomáhá v léčbě křečových žil

7/1

Křečové žíly a vředy dolních končetin postihují až jedno procento populace. K jejich léčbě se užívá mnoho přípravků a postupů. Jedním z nich je i…

více

Zlatý zázrak jménem hořčičný olej

17/11

Pokud jde o rostlinu hořčici setou, nejčastěji si ji spojujeme právě s výrobou stejnojmenného potravinářského produktu, ochucovadla hořčice. Málokdo…

více

Známý i neznámý vitamín C

26/3

Vitamín C, odborně kyselina askorbová, patří snad k nejznámějším vitamínům, ale i k nejznámějším přírodním látkám vůbec. Je všeobecně znám jako látka…

více

Ztučnělá játra – týkají se i Vás

6/11

Je naivní myslet si, že tukovou nemoc jater mají jen starší či obézní lidé. Steatózou trpí podle statistik každý třetí člověk. Mnozí o tom ani nevědí…

více

„Regenerace těla po zimě pomocí vhodných potravin a bylin“

27/3

Kalendářní jaro je pár dní s námi a v souvislosti s jeho příchodem se setkávám jak se skupinou lidí, kteří jaro milují a jarní paprsky sluníčka v…

více



Další články - Výživa – zdravá strava


Zdravotní problémy - Výživa – zdravá strava

REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru