Mají chránit játra. Místo toho je mohou ještě více poškodit. MF DNES je našla téměř ve všech z 20 testovaných výrobků.
Doplňky stravy z ostropestřce, které se používají na ochranu jater, obsahují škodlivé mykotoxiny.
„Ostropestřec mariánský – ta nejlepší bylina pro vaše játra silymarin, látka v něm obsažená, léčí játra poškozená alkoholem nebo drogami či dlouhodobým užíváním syntetických léků, zbavuje tělo chemických příměsí z potravin, detoxikuje organismus…“
S takovými argumenty nabízejí internetové lékárny doplňky stravy v podobě tablet, kapslí, oleje, semínek nebo čaje na bázi silymarinu, o němž je známo, že má příznivý vliv na jaterní buňky. Jenže jsou v nich také mykotoxiny – látky produkované plísněmi, které naopak játrům škodí. Ve větší míře byly nalezeny v téměř 20 doplňcích stravy, které byly namátkou koupeny na internetu a v lékárnách a byly analyzovány na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.
„Je to paradox, že přípravky na ochranu jater obsahují hepatotoxické toxiny. „Šokující bylo, že některé obsahovaly skutečně vysoké koncentrace. Deset miligramů na kilogram, to už je pěkná hromádka.“
Mykotoxiny jsou jedněmi z nejzávažnějších kontaminantů přírodního původu. Vznikají při látkové přeměně mikroskopických hub, tedy plísní.
Nejčastěji se objevují v suchých plodech, sušeném ovoci, pistáciích, lískových jádrech nebo rozinkách, občas se najdou i v kojeneckých mléčných nebo obilných příkrmech.
Vysvětlení, jak se mykotoxiny do tablet a kapslí dostaly, je jednoduché: rostliny červenofialového bodláku (Silybum marianum) byly skladovány ve vlhku, kde se plísním daří.
Výskyt mykotoxinů se v doplňcích stravy nesleduje, neexistuje ani žádná „povolená dávka“. Protože se vyskytují v tabletách a kapslích, je riziko poškození zdraví menší než u potravin, které lidé také konzumují, ale ve větším množství.
V potravinách se vyskytuje cca 70 plísní, které jsou různě schopné produkovat mykotoxiny.
Mykotoxinů je v současností známo zhruba 400. Plísně, které je produkují, jsou přítomné prakticky všude. Lidskému zdraví jich škodí zhruba 20. Jejich účinky můžeme rozdělit na akutní a chronické.
Akutní účinky mykotoxinů mají okamžitý účinek. Příznaky otravy mohou nastoupit krátce po požití, například svalové křeče, nebo až po určitém období, jako například při otravách z plesnivého prosa v Rusku ve 30. a 40. letech, kdy část postižených krátce po požití zvracela, ale otrávení umírali až po několika týdnech zdánlivého uzdravení. Dnes se podobné otravy vyskytují vzácně, a spíše jen v zemích třetího světa.
Akutní otrava nehrozí. I kdyby člověk překročil denní přijatelnou dávku, toxické efekty by na sobě nepozoroval. Nehrozí bezprostřední nebezpečí, ale jde o chronické riziko. „To znamená, že účinky škodlivin se v těle sčítají a při dlouhodobé expozici mohou jimi vyvolané toxické efekty vést k poškození organismu. Lidé s nemocí jater jsou však více ohroženi než ostatní lidé.
Při chronickém působení mykotoxinů se účinky projevují po týdnech až měsících konzumace, mohou se projevit poruchy jater, ledvin a hormonálních regulací, případně poruchy imunity, které zvyšují náchylnost k infekcím.
Dlouhodobější užívání může zvýšit také riziko vzniku nádorů. Z našich dlouholetých výzkumů víme, že koncentrace mykotoxinů v potravinách jen zcela ojediněle dosahují hodnot, jaké jsme nalezli v těchto doplňcích.
Zodpovědnost za doplňky stravy mají jejich výrobci. Protože nemají mít léčivé účinky, nepodléhají tak důkladné kontrole jako léčiva. Test jasně ukázal, že u doplňků stravy nemá zákazník žádnou jistotu, že jsou zdravotně nezávadné, ani jaké mají skutečné složení.
„Mykotoxiny jsme objevili v jednom typu potravinového doplňku, ale docela dobře mohou být i v jiných rostlinných prostředích. A nejen mykotoxiny, ale i pesticidy, hlavně u exotických rostlin dovážených ze zemí třetího světa,“ říká Jana Hajšlová.
V několika testovaných výrobcích se skutečně kromě mykotoxinů objevily i zbytky pesticidů, tedy prostředků na ochranu rostlin před škůdci.
„Výsledky by neměly vzbudit paniku, ale spíš dát impuls výrobcům, aby u dodavatelů nebo při vlastním zpracování přijali nějaká kontrolní opatření,“ říká Jana Hajšlová. Věří, že kdyby o přítomnosti tak velkých koncentrací mykotoxinů firmy věděly, že by s tím něco dělaly. Test koneckonců potvrdil, že i doplňky se silymarinem se dají připravit bez mykotoxinů.
Zdroj: MF Dnes/Zdraví, 27. 2. 2012, Hana Večerková
Pokud máte cukrovku, musíte počítat s tím, že po konzumaci alkoholu bude vaše glykémie stoupat. Navíc mívají tyto nápoje často též vysokou…
víceBetakaroten je nejznámější z 50 karotenoidů, které mají aktivitu provitaminu A. Absorpce beta karotenu probíhá v tenkém střevě. Množství…
víceJak někoho mohou bolet záda z toho, že si pohodlně sedí celý den v kanceláři, v měkkém křesle? Taková otázka možná napadne ty, kteří se musí během…
vícePodívejme se na alkoholovou závislost z lékařského pohledu – co dlouhodobé pití dělá s tělem i myslí…
víceZdrojem cholesterolu jsou pro člověka tučné živočišné produkty. Tedy maso, mléčné výrobky, máslo, sádlo či vejce. Mnohdy si ani neuvědomujeme,…
víceBakterii Helikobakter pylori můžeme nalézt v žaludku mnoha lidí, celosvětově asi u jedné třetiny populace. Přestože tento nezvaný host většině lidí v…
víceBolí vás hlava? Dejte si pozor na zářivé světlo a barvy. Trápí vás migréna? Změňte své pracovní a domácí prostředí. Co může za nevolnost, poruchy…
víceV poslední době se stále častěji mluví o kmenových buňkách v souvislosti s léčbou artrózy. Jedná se totiž o oficiální metodu schválenou Státním…
víceStudené ruce nebo nohy nejsou nemoc, ale mohou být projevem nějaké choroby. Problém se studenými končetinami trápí mnoho lidí. Mnozí se s ním naučili…
víceMinerály sice představují pouze asi 3% naší váhy, přesto jsou ale pro správné fungování těla naprosto nepostradatelné. Bohužel si mnoho lidí stále…
víceMyslíte si, že při dietě se můžete neomezeně cpát ovocem a zeleninou, protože organismu jen prospívají? Omyl. Pravdou je, že při dietním režimu lze…
víceParaziti jsou živé organismy, které se přiživují na tělech živočichů. Nevyhýbají se ani lidskému. Někteří se vyskytují ve střevech, jiní v trávicím…
víceChceme se radovat a zažívat jen samé příjemné věci. Nechceme být smutní. Jenže jsme, alespoň občas. Naštěstí platí, že všechno zlé na světě je k…
víceNaši klienti se často ptají, proč termoregulační diagnostiku (TRD) nevyužívají běžně klasičtí lékaři. Vždy jim odpovídáme, že na to se musí zeptat…
vícePozitivně smýšlející lidé jsou super. Dokáží motivovat nejen sami sebe, ale i své okolí. Dokáží rozveselit a dobře naladit. Snažím se být pozitivně…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz