Pitný režim, žádná mastná jídla a co nejmenší zatěžovaní organismu. Tropická vedra trápí všechny bez rozdílu. Nejdůležitější je pitný režim, který mnoho z nás zanedbává…
„Subjektivní pocit žízně ani zdaleka neodpovídá naší skutečné potřebě tekutin. Správně bychom měli pít, i když žízeň nemáme, u některých lidí je totiž pocit žízně oslabený,“ říká odborný ředitel z Kardia skupiny Euroclinicum Jiří Vytlačil.
Vnějšími projevy dehydratace organismu a přehřátí mohou být křeče, průjmy, bolesti hlavy, ztráta orientace, nekoordinované chování, pokles pracovního výkonu a jeho kvality. Správným pitným režimem zabezpečujeme nejen dostatek vody, ale i potřebných minerálních látek, jejich zásoby se mění dle aktuální koncentrace v tělních tekutinách. Důležité je dodržovat průběžný pitný režim po celý den.
Náš subjektivní pocit žízně ani zdaleka neodpovídá naší skutečné potřebě tekutin. Správně bychom měli pít, i když žízeň nemáme. Pocit žízně by pro nás měl být až varovným signálem, a neměl by být tím, co nás teprve vede k příjmu tekutin. Pocit žízně je totiž u některých lidí oslabený. Zvláště u lidí starších! Nižší pocit žízně mívají často také ženy. Teplé letní počasí, které nás nyní provází, riziko dehydratace ještě zvyšuje, neboť právě pomocí zvýšeného pocení snižujeme teplotu našeho těla.
Základem pitného režimu je pramenitá čistá voda, doplněná nízce a středně mineralizovanými minerálními vodami. U zdravých osob by příjem minerálních vod neměl překročit ½ litru denně. Pít je třeba pravidelně a vědomě během dne. Dospělí 2–3 litry tekutin denně, při námaze či v letním počasí až 5 litrů za slunečního svitu.
Teplota nápoje by se neměla nikdy pohybovat kolem nuly. Příliš chladný nápoj vyvolá výrazné překrvení ústní dutiny a hltanu s následným zvýrazněním pocitu žízně. Je to šok pro žaludek a celý organismus. Začínejte den sklenkou pramenité vody, před zahájením práce byste měli vypít alespoň ¼ litru teplého nápoje ke snídani a k tomu skleničku džusu. Vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem vody – ovoce, zelenina, polévky na doplnění soli v těle. Na cestu je nejvhodnější šťavnaté tvrdší ovoce, zelenina, nebo takové, které se dá oloupat, v kombinaci s cereáliemi, které mají vysokou energetickou hodnotu.
Není vhodná konzumace syrového masa: bakterie salmonely hynou až při 80 °C. Vejce by měla vždy pocházet z bezpečného zdroje a být uskladněna ve vhodných podmínkách. Pokud nemáte jistotu zdroje, vajíčka musí být uvařena natvrdo. Kořeněná jídla přirozeně zahřívají organismus a mohou narušit celou termoregulaci těla.
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz