REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Březen – podpora žlučníku

16/3

Oslabení žlučníku se projevuje bolestí hlavy, migrénami a závratěmi, tlaky pod hrudní kostí, bolestí žeber vystřelující do zad, bolestí velkých kloubů (ramena, kyčle, kolena, lokty), nadýmáním, ale například i potížemi se zrakem.

 

A máme tu březen, moji milí! V březnu je nejohroženějším orgánem žlučník.

Opět na začátek krátké opakování z anatomie: žlučník je vakovitý orgán hruškovitého tvaru uložený na spodině jater na pravé straně břicha, sloužící ke skladování a úpravě žluči, která se tvoří v játrech. Žluč je důležitá při trávení, napomáhá štěpení a vstřebávání tuků.

Oslabení žlučníku 

Oslabení žlučníku se projevuje bolestí hlavy, migrénami a závratěmi, tlaky pod hrudní kostí, bolestí žeber vystřelující do zad, bolestí velkých kloubů (ramena, kyčle, kolena, lokty), nadýmáním, ale například i potížemi se zrakem. To, že máte oslabený žlučník, se může projevit i vyrážkou na kůži v oblasti spánků, zažloutnutím očního bělma nebo žlutým potahem na jazyku. Kdo měl někdy v životě potíže se žlučníkem, tak ví naprosto přesně, že hodiny nejvyšší aktivity žlučníku jsou v noci. 

Žlučníkový záchvat

Žlučníkový záchvat či kolika přichází zásadně mezi 23. a 1. hodinou. Kdo jednou zažil noc s hlavou v záchodové míse, ten ví, o čem mluvím...) Příčinou akutního žlučníkového záchvatu je zaklínění žlučových kaménků ve žlučových cestách. Kaménky vzniknou při nerovnováze mezi složkami žluče, jsou obvykle složené z cholesterolu. Při jeho nadbytku nejsou žlučové kyseliny schopny zachovat cholesterol v tekutém stavu a ten začne krystalizovat. Kaménky pak vycestují ze žlučníku do žlučových cest a pak do tenkého střeva. A záchvat je tu! Vyprovokován bývá hlavně tučným jídlem. Rizikovými faktory, které vedou ke žlučníkovým potížím, jsou obezita a špatné stravovací návyky, kouření, chronická zácpa, ale roli hrají i dědičné předpoklady.

Emocí žlučníku je hněv

Potlačovaná nebo špatně vyjádřená zlost a agrase vůči druhým, i k sobě samému, žárlivost, nenávist. Dlouhodobá nespokojenost se svým životem, partnerem, prací, frustrace z naší neschopnosti to vyjádřit a řešit - to vše může být základem k tomu, aby nám žlučník drsně ukázal, že se musíme naučit s nahromaděnou agresí pracovat. Symbolicky nám potíže žlučníku ukazují, co jsme a nejsme schopni strávit, ale také to, že se snažíme něco zpracovat až příliš rychle.

A jak tedy v březnu a nejen v březnu pomoci žlučníku a co jíst?

V období přicházejícího jara celkově odlehčete jídelníček. Omezte tučná, nadýmavá a ostrá jídla. Vynechte tučná masa, omáčky zahuštěné moukou, kynutá těsta, mléko, dále cukr, kávu, černý čaj, alkohol a všeobecně polotovary, uzeniny a instantní „jídla". Když už maso, tak sladkovodní ryby, králíka nebo krůtu. Když mléčné výrobky, tak raději kozí a ovčí. Vyhýbejte se přepálenému tuku, smažení a grilování. Používejte kvalitní oleje - olivový, dýňový, lněný, sezamový. Zařaďte lehce stravitelné obiloviny, jako jsou jáhly a pohanka, z luštěnin zejména červenou čočku, která nenadýmá.

Ze začátku měsíce bych doporučila ještě spíše vařenou a dušenou zeleninu, ale postupně začněte zařazovat do jídelníčku opět i čerstvou. Zvláště mladé výhonky rostlin, kopřivy, pažitku, řeřichu, špenát, dále mrkev, cuketu, chřest, červenou řepu.

Pokud máte problém se žlučníkem, pozor na ovoce se zrníčky - maliny, rybíz, jahody to může žlučníku pěkně zavařit. Navíc jejich sezóna je ještě hodně daleko. Neprospěje ani mák, datle, fíky a ořechy. Ovoce jezte raději bez slupky. Jablka a jablečný ocet to je to pravé.

Používejte bylinky podporující trávení - petržel, mátu, kopřivu, bazalku, kmín, kopr, bobkový list, fenykl, anýz, saturejku, oregano, majoránku, yzop nebo mořské řasy.

Žlučník má rád hořké bylinky jako je zeměžluč, kořen pampelišky, ostropestřec mariánský, měsíček lékařský, oman, řepík, měsíček, třezalka, pelyněk, jaterník, schizandra. Tyto byliny si asi do jídla dobrovolně nepřidáte, ale můžete je užívat ve formě tinktury, čaje nebo oleje.

Používejte kurkumu. Kurkuma podporuje trávení a také pomáhá rozpouštět žlučové kamínky. Přidávejte ji při vaření do jídla nebo si udělejte nápoj s kurkumou: 1 hrnek rostlinného mléka povařte asi 5 minut s polovinou lžičky kurkumy, odstavte a oslaďte medem.

Zvyšte přísun zinku a vitamínu A. Jak? Největším přírodním zdrojem zinku jsou dýňová semínka a dýňový olej. Vitamín A naleznete třeba v mrkvi, špenátu, hlávkovém salátu, dýni, paprice, mangoldu, mangu, brokolici, chřestu nebo rakytníku. Nezapomínejte, že vitamín A je rozpustný v tucích, takže je potřeba přidat k zelenině vždy trošku kvalitního tuku.

Zkuste aroma terapii - rovnováhu žlučníku podpoří svěží kyselé nebo lehce nahořklé vůně jako grapefruit, citrón, hořký pomeranč. Používejte je do aromalamp, k masážím nebo do koupelí.

Takže radím

Vydejte se na procházku jarní přírodou, sledujte, jak se energie rostlin dere ven ze země. Svá trápení a hněv projevte, nespokojenost s čímkoliv řešte. Názory ostatních, které vás vytáčejí, přijměte a netrapte se jimi. Každý má právo na svůj pohled na svět a nikdo nemáme patent na pravdu. Nevíte, čím ten druhý prošel a co má za sebou....

Chroupejte dýňová semínka, mocně sypejte do jídla kurkumu, jezte vše zelené. Kupte si nový parfém s citrusy, modré tričko či jantarové náušnice! Váš žlučník bude zaručeně potěšen.

Klidný vstup do jara přeje všem Zuzana, výživou ke změně.

 

Autor: Zuzana Komůrková

Zdroj: http://www.vyzivovi-poradci.cz/brezen-podpora-zlucniku

 


Další články

Zmrazený citron může být silnější než chemoterapie

18/1

Svitla možná nová naděje pro pacienty s rakovinou. Jde o přírodní formu léčby, které nemá nic společného s chemoterapií a nemá žádné nebezpečné…

více

Zubní protézy - základní rady

15/1

Správnou funkčnost zubní protézy zajišťuje nejen její kvalitní provedení, ale také dobrý stav dásní a patra, které jsou pro přisání zubní protézy…

více

V lednu posilujeme energii ledvin

12/1

V zimních měsících naše tělo přechází podle pravidel čínského pentagramu pod vládu elementu vody a s ním jsou spojené ledviny. V lednu je tedy…

více

Kdo je nejvíce ohrožen psychosomatickými onemocněními

10/1

O psychosomatice se široce dohadují odborníci i laická veřejnost. Část odborníků i laiků ji odmítá vůbec uznat jaké obor lékařství, část je jí naopak…

více

Proč je důležité namáčet ořechy? Přesvědčte se sami

8/1

Je vědecky dokázáno, že hrst ořechů či semen denně má na lidský organismus pozitivní účinky. Ořechy a semena jsou skvělá, obsahují zdravé tuky,…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru