Tlusté střevo zdravého člověka hostí řadu bakterií. Tato střevní mikroflóra spolu musí „vycházet“, pokud se máme cítit dobře. Někdy to bývá velký problém.
Laktobacily se vyskytují ve střevech i v pochvě zdravé ženy. Jsou to bakterie mléčného kvašení, které vytvářejí z cukrů kyselinu mléčnou. Snižuje se pH, což vede k potlačení růstu hnilobných bakterií a kvasinek – snižuje riziko zánětlivých a hnilobných procesů.
Hnilobné bakterie tvoří látky, které mohou ve svých důsledcích způsobovat až nádorová onemocnění. Laktobacily tedy podporují kvasné procesy, které chrání sliznici střeva i pochvy.
*Mikroflóra trávicího traktu se utváří od narození k dospělosti a představuje ideální rovnovážný systém. To znamená, že součástí tzv. normální mikroflóry jsou také malá množství „škodlivých“ mikroorganismů. Jejich počet je naštěstí kontrolován převažující prospěšnou mikroflórou, jde o tzv. bariérový efekt.
Laktobacily jsou běžnou součástí tzv. probiotik.
Probiotika obsahují mikroorganismy, které jsou schopny zažívacím traktem nejen projít, ale i trvale jej osídlit, a tím zlepšit prostředí střevní mikroflóry.
Prebiotika představují rozpustnou vlákninu, která tvoří přirozenou potravu prospěšných bakterií, a významně tak podporuje jejich růst a množení.
|
Přirozený zdroj |
Doplněk stravy |
Pozn. |
Probiotika |
zakysané mléčné výrobky (kefíry, jogurty), skutečně živé, jsou většinou ty s kratší dobou použitelnosti |
přípravky s obsahem živých vysoce koncentrovaných laktobacilů, bifidobakterií a jiných prospěšných bakterií |
pamatujte, že bakterie splní svůj úkol pouze tehdy, jsou-li živé! (často se proto mají uchovávat v chladu) |
Prebiotika |
ovoce a zelenina (luštěniny, chřest, pórek, cibule, česnek, meruňky, jablka…) |
rozpustná vláknina – např. inulin, galaktomanan, pektin a glukomanan – většinou ve formě prášku |
doplňky obsahují vlákninu izolovanou; komplexním a vyváženým zdrojem vlákniny je ovoce a zelenina |
Rovnováha mezi jednotlivými druhy bakterií je křehká a může být narušena např. při léčbě antibiotiky.
Antibiotika ničí nejen škodlivé bakterie, ale i ty prospěšné. Mikroflóru narušují např. i konzervační látky v potravinách, přehnaná či nedostatečná hygiena, výživa s malým množstvím vlákniny, stres a kouření.
Porušená rovnováha se projevuje nejčastěji nadýmáním, zápachem z úst, zácpou nebo průjmem. Chybí-li laktobacily v pochvě, objevuje se často opakovaně hustý výtok díky přemnožené kvasnice.
Laktobacily mohou užívat těhotné a kojící ženy, některé přípravky jsou dokonce vhodné i pro velmi malé děti. Jednotlivá doporučení se liší podle výrobců, ale obecně lze říci, že jejich užívání s sebou nese především výhody. Nejsou známy ani žádné závažné interakce či kontraindikace.
V těchto případech jsou k dispozici také přípravky určené k vaginálnímu (poševnímu) použití.
Zdroj: ordinace.cz, Mgr. Dagmar Dolinská
Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz