REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Zdraví – základní informace

Desatero pro zdraví

… aneb co můžete udělat sami, abyste snížili riziko nádorového onemocnění, a pokud se léčíte, aby vaše uzdravení bylo bez komplikací…

  • Nekuřte – kouření je největší rizikový faktor vzniku rakoviny. Je hlavní příčinou rakoviny plic a jedné třetiny počtu onemocnění rakovinou vůbec. Kouření je stejně rizikové pro lidi ve vaší blízkosti, které také bezprostředně ohrožujete. Čekáte-li dítě a kouříte, pak přenášíte rizika přímo na ně.
  • Sledujte svoji hmotnost – alespoň 2x týdně cvičte nebo plavte 30 minut, denně ujděte pěšky alespoň 4 km, snažte se aktivním pohybem si udržet hmotnost a kondici. Obezita je riziko.
  • Jezte pestrou a nejlépe čerstvou stravu:
    • rozmanitá strava v rozumném množství je dobrou prevencí četných nemocí. Optimální je jíst 5x denně v menších dávkách,
    • volte stravu bohatou na vitamin A a C. Konzumujte zeleninu a ovoce v kombinaci pěti druhů denně, např.: mrkev + jablko + červená řepa + kiwi + banán,
    • přidávejte do jídla složky s vysokým obsahem vlákniny. Vlákninu nejvíce obsahují: celozrnné pečivo (celozrnný chléb a mouka, pšeničné a kukuřičné klíčky, sezamové, dýňové a slunečnicové semínko, rýže natural), ovoce a zelenina,
    • jezte nejlépe vždy čerstvou stravu.
  • Odstraňte ze svého jídla tuky:
    • jezte libové maso, kuře nebo krůtu bez kůže, ryby,
    • snižte konzumaci smažených jídel a máslových dezertů. Pijte nízkotučné mléko a jezte nízkotučné sýry,
    • omezte ve stravě šunku, slaninu, salámy a uzeniny,
    • uzená nebo konzervovaná jídla obsahují chemikálie, které je sice chrání před zkažením, ale zvyšují riziko nádorového onemocnění.
  • Omezte alkohol. Kouření a pití alkoholu velmi zvyšuje riziko onemocnění jater, úst, krku, žaludku a pravděpodobně i prsu.
  • Chraňte se před sluncem v době mezi 10.–15. hodinou. Noste klobouk. Používejte opalovací krém s ochranným faktorem minimálně 15 a výše. Nejlepší však je, když se slunci vyhnete. Nepoužívejte horské slunko a solária. Jestliže se na kůži objeví rána, která se nehojí, nebo pozorujete změnu mateřského znaménka, požádejte lékaře, aby si je prohlédl.
  • Jestliže pracujete s chemikáliemi nebo materiály, jako je azbest,chraňte se oblečením, používejte ochranné prostředky a dodržujte pokyny bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Musíte vědět, jak postupovat při případné havárii.
  • Jídlo zbytečně nepřesolujte, chuť upravujte raději kořením a bylinkami.
  • Nejezte potraviny, které by mohly být dlouhým skladováním při běžné teplotě kontaminovány plísněmi.
  • Omezte potraviny připravované na dřevěném uhlí nebo na otevřeném ohni. Uzené maso konzumujte jen zřídka, vyhněte se spáleným jídlům.

Co je čerstvá potravina

  • Pečivo a cukrářské výrobky Čerstvé je pouze pečivo, jehož výrobu nepřerušilo zmrazení ani jiný technologický zásah. Toto pravidlo by znamenalo tvrdou ránu pro řetězce, které využívají rozpékání pečiva přímo v prodejně.
  • Potraviny s vejci apod. – Potraviny obsahující maso, vejce nebo majonézu lze považovat za čerstvé, pouze pokud od okamžiku zpracování neuplyne více než pět dní. Za okamžik zpracování by nemělo být považován den balení ani porcování.
  • Drůbeží maso – Čerstvé drůbeží maso nesmí před zahájením skladování v teplotách ‑2 až +6 °C „ztuhnout“. Lze používat pouze chlazení vzduchem, což podle potravinářů brání šíření bakterií salmonely (na rozdíl od chlazení vodou).
  • Maso – Za čerstvé maso lze považovat takové, které prošlo zráním, ale nebylo zmrazené.
  • Ovoce a zelenina – Místo „čerstvé“ by se mělo používat označení „sezónní“. To je ovoce a zeleninu typické pro aktuální roční období a danou oblast, kde se nacházíme. Ovoce by se mělo skladovat v prostorách s řízenou atmosférou a nemělo by projít ani povrchovým ošetřením. Od sklizně takto označeného ovoce by nemohlo uběhnout více než šedesát dní, u zeleniny pět dní. Na obale by muselo být uvedeno datum sklizně.
  • Ryby – Čerstvé rybí maso nesmí být na cestě ke spotřebiteli nikdy zmraženo.

Viz též další informace k výběru a skladování potravin v této sekci.

11 špatných kombinací a užití léků

  1. Grepy a grepová šťáva nekombinujte s léky na snížení cholesterolu nebo tuku. Kombinace může poškodit funkci svalů.
  2. Tablety železa nekombinujte s kávou a čajem. Tyto nápoje zabraňují správnému vstřebávání tohoto léku.
  3. Tablety na uklidnění s obsahem třezalky nejezte, užíváte-li antikoncepci. Zvyšuje se tak pravděpodobnost otěhotnění.
  4. Pastilky proti bolestem v krku s lokálním anestetikem by neměli brát pacienti s arytmiemi srdce. Tablety arytmii zhoršují.
  5. Kombinace více léků s obsahem paracetamolu (Coldrexu s Paralenem, Panadolem apod.) rovněž nejsou žádoucí. Předávkování paracetamolem přetěžuje játra.
  6. Při užívání léků s obsahem paracetamolu – na chřipku nebo na bolest hlavy – se nesmí pít alkohol – mohlo by dojít k poškození jater.
  7. Kapky do očí se po otevření nesmí užívat déle než 28 dnů, i kdybyste měli zbytek vyhodit – jinak hrozí infekce.
  8. Vincentku na bolesti v krku by neměli užívat lidé s onemocněním štítné žlázy – kvůli vyššímu obsahu jódu.
  9. Lék na ředění krve Warfarin se nesmí kombinovat s léky jako Brufen (účinnou látkou je ibuprofen), s ženšenem, ginkgo či česnekem. Hrozí riziko krvácení.
  10. Diabetici, kteří užívají inzulin, by neměli užívat léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové jako Aspirin, Acylpyrin. Tato látka totiž zvyšuje účinek inzulínu a zkresluje testy.
  11. Imodium a živočišné uhlí – živočišné uhlí snižuje účinek léků – tedy i imodia – nebrat je současně! Živočišné uhlí snižuje vstřebávání a účinek prakticky všech léků, i proto se podává ve vysokých dávkách při otravách. Uhlí umí dokonale vymést z těla všechny škodliviny i chemické látky včetně léků. Řada studií prokázala, že mezi podáním živočišného uhlí a jiného léku musí být interval nejméně 2 hodiny.

 

Zdroj: článek z 8. července 2011, IDNES.CZ,
vitalion.cz, http://www.linkos.cz/pro-pacienty/prevence/ 

Internetové zdroje o prevenci proti kouření:
weby život bez cigaret www.bezcigaret.cz (česky), tabák očima Světové zdravotnické organizace: http://www.who.int/tobacco/en/ (anglicky), fakta o tabáku: http://www.bc.lung.ca/smoking_and_tobacco/smoking_and_tobacco.html (anglicky), proti kouření mladistvých: www.notobacco.org/ (anglicky), ovoce a zelenina 5x denně: www.ca5aday.com/ (anglicky), prevence obecně preventcancer.org/ (anglicky)

 

 

Více informací - související zdravotní problémy


Související zdravotní problémy

Související obecné informace


Související publicistika

Alkohol a dibetes se nemají rádi. Občas se však snesou

4/4

Pokud máte cukrovku, musíte počítat s tím, že po konzumaci alkoholu bude vaše glykémie stoupat. Navíc mívají tyto nápoje často též vysokou…

více

Beta karoten

20/5

Betakaroten je nejznámější z 50 karotenoidů, které mají aktivitu provitaminu A. Absorpce beta karotenu probíhá v tenkém střevě. Množství…

více

Bolest zad: daň za pohodlné posezení a špatnou postel

5/12

Jak někoho mohou bolet záda z toho, že si pohodlně sedí celý den v kanceláři, v měkkém křesle? Taková otázka možná napadne ty, kteří se musí během…

více

Co se děje s tělem alkoholika: zničená játra, vředy, nádory…

2/5

Podívejme se na alkoholovou závislost z lékařského pohledu – co dlouhodobé pití dělá s tělem i myslí…

více

Helikobakter pylori může být nenápadný zabiják

17/7

Bakterii Helikobakter pylori můžeme nalézt v žaludku mnoha lidí, celosvětově asi u jedné třetiny populace. Přestože tento nezvaný host většině lidí v…

více

I tapety mohou vyvolat migrénu

16/10 Moje zdraví

Bolí vás hlava? Dejte si pozor na zářivé světlo a barvy. Trápí vás migréna? Změňte své pracovní a domácí prostředí. Co může za nevolnost, poruchy…

více

Léčba kmenovými buňkami – jak si vybrat odběrové zařízení?

17/10 Moje zdraví

V poslední době se stále častěji mluví o kmenových buňkách v souvislosti s léčbou artrózy. Jedná se totiž o oficiální metodu schválenou Státním…

více

Máte věčně studené ruce nebo nohy?

24/8

Studené ruce nebo nohy nejsou nemoc, ale mohou být projevem nějaké choroby. Problém se studenými končetinami trápí mnoho lidí. Mnozí se s ním naučili…

více

Minerály v lidském těle. Proč jsou tak důležité a kde je…

24/10

Minerály sice představují pouze asi 3% naší váhy, přesto jsou ale pro správné fungování těla naprosto nepostradatelné. Bohužel si mnoho lidí stále…

více

Ovocem při dietě šetřete

9/1

Myslíte si, že při dietě se můžete neomezeně cpát ovocem a zeleninou, protože organismu jen prospívají? Omyl. Pravdou je, že při dietním režimu lze…

více

Paraziti v nás – téma, o kterém se příliš nemluví

10/7

Paraziti jsou živé organismy, které se přiživují na tělech živočichů. Nevyhýbají se ani lidskému. Někteří se vyskytují ve střevech, jiní v trávicím…

více

Proč je dobré cítit se špatně

4/4

Chceme se radovat a zažívat jen samé příjemné věci. Nechceme být smutní. Jenže jsme, alespoň občas. Naštěstí platí, že všechno zlé na světě je k…

více

Rentgen a CT škodí zdraví, ale TRD nikoliv

18/10

Naši klienti se často ptají, proč termoregulační diagnostiku (TRD) nevyužívají běžně klasičtí lékaři. Vždy jim odpovídáme, že na to se musí zeptat…

více

Síla pozitivního myšlení

4/6

Pozitivně smýšlející lidé jsou super. Dokáží motivovat nejen sami sebe, ale i své okolí. Dokáží rozveselit a dobře naladit. Snažím se být pozitivně…

více



Další články - Zdraví – základní informace


Zdravotní problémy - Zdraví – základní informace


Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru