REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Geneticky modifikované potraviny

10/10

Geneticky modifikované potraviny jsou potraviny, které jsou vyrobeny z geneticky modifikovaných organismů. Tyto organismy jsou výsledkem laboratorní práce, při níž se geny z jednoho druhu vloží do jiného. Technologie genetického inženýrství (GI) nemá s tradičním křížením nic společného a nese s sebou specifická rizika.

 

Vzhledem ke skutečnosti, že živé organismy mají přirozené bariéry, které brání přestupu DNA z jiných druhů, musí GI používat poměrně drastické metody k přinucení přestupu DNA jednoho druhu do jiného. Postupy genetického inženýrství jsou velmi nepřesné, současné chápání fungování DNA je stále značně omezené a jakýkoliv zásah do DNA  může být jen těžce kontrolován a mít nepředvídatelné změny. Vložení cizích genů může vést k pozměnění funkce genů nebo aktivaci tak zvaných spících genů.

Výrobci geneticky modifikovaných semen a potravin obhajují

Zatímco výrobci geneticky modifikovaných semen a potravin obhajují svoji prospěšnost pro lidstvo tím, že mohou připravovat potraviny s vyšší nutriční výživností a zvyšovat produktivitu zemědělství, ve skutečnosti jsou doposud nejběžnějšími důsledky genetické modifikace zvýšení odolnosti vůči herbicidům a schopnost vytvářet si vlastní herbicid. Uvedené vlastnosti vedou k vyššímu používání herbicidů nebo zvyšují toxicitu rostliny.

Zdravotní impakt dlouhodobé konzumace geneticky modifikovaných potravin na lidech nebyl nikdy sledován a studie na zvířatech vedly k celé řadě těch nejzávažnějších zdravotních poškození.

U zvířat

U zvířatkterá konzumovala nejrůznější geneticky modifikované potraviny, byl prokázán růst potenciálně kancerogenních buněk a poškození imunitního systému, u potomků potom zmenšení mozku a zhoršení funkce jater, nevysvětlitelné anomálie, problematická těhotenství a zvýšení úmrtnosti.

Biotechnologické společnosti tvrdí

Food and Drug Administration (FDA) vyhodnocovala působení geneticky modifikovaných potravin. Ta ale přijala pouze tvrzení výrobců, že jsou modifikované potraviny stejné jako tradiční potraviny. Podle mnoha průzkumů by většina konzumentů preferovala potraviny bez genetické modifikace, naprostá většina si také přeje označování modifikovaných potravin. Kvůli silnému odporu ze strany výrobců modifikovaných potravin však není v USA dovoleno tyto potraviny patřičně označovat.

Pyly geneticky modifikovaných rostlin jsou z polí, kde se pěstují, přenášeny na okolní pole a znečišťují tradiční a organické odrůdy. Na příklad v Mexiku jsou už dnes všechny tradiční odrůdy kukuřice znečištěny geny z geneticky modifikovaných semen. GI tím ohrožuje celé organické zemědělství a namísto přispění k řešení hladu, který sužuje některé části světa, zvyšuje závislost zemědělců na patentovaných a terminovaných semenech. Detailní popis rizik GM potravin najdete v souhrnném článku.

 

Zdroj: http://www.margit.cz/encyklopedie/geneticky-modifikovane-potraviny


Další články

Plesová sezona: S puchýři pomůže měsíčková mast, s otoky…

17/12

V zimě startuje období plesů a večírků. Hodit se do gala může být pro někoho příjemná změna, obzvláště ženy ale často ve vysokých podpatcích spíše…

více

Třetině čechům je v práci zima

14/12

Mrazivé počasí je nepříjemné především pro lidi, kteří pracují venku, chladno je ale často i lidem v nedostatečně vytápěných kancelářích. Na zimu na…

více

Farmaceut: Doplňky stravy jsou vhodné jen pro zdravé,…

12/12

Z médií se na nás valí reklamy o prospěšnosti doplňků stravy na erekci, křečové žíly i hubnutí. Ale jak to ve skutečnosti je? „Pokud se jedná o…

více

Přírodní cesta ke kvalitnímu sexu

11/12

Pravidelný a kvalitní sex je nejen základem fungujícího vztahu, ale také pomáhá uvolnit stres a napětí, zlepšuje fyzickou kondici a celkově působí…

více

Klinický obraz nemoci dnešní doby

9/12

Podle mého názoru by více než polovina nemocných lidí nejraději chtěla přírodní způsob léčení.

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru