REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Geneticky modifikované potraviny

10/10

Geneticky modifikované potraviny jsou potraviny, které jsou vyrobeny z geneticky modifikovaných organismů. Tyto organismy jsou výsledkem laboratorní práce, při níž se geny z jednoho druhu vloží do jiného. Technologie genetického inženýrství (GI) nemá s tradičním křížením nic společného a nese s sebou specifická rizika.

Vzhledem ke skutečnosti, že živé organismy mají přirozené bariéry, které brání přestupu DNA z jiných druhů, musí GI používat poměrně drastické metody k přinucení přestupu DNA jednoho druhu do jiného. Postupy genetického inženýrství jsou velmi nepřesné, současné chápání fungování DNA je stále značně omezené a jakýkoliv zásah do DNA  může být jen těžce kontrolován a mít nepředvídatelné změny. Vložení cizích genů může vést k pozměnění funkce genů nebo aktivaci tak zvaných spících genů.

Výrobci geneticky modifikovaných semen a potravin obhajují

Zatímco výrobci geneticky modifikovaných semen a potravin obhajují svoji prospěšnost pro lidstvo tím, že mohou připravovat potraviny s vyšší nutriční výživností a zvyšovat produktivitu zemědělství, ve skutečnosti jsou doposud nejběžnějšími důsledky genetické modifikace zvýšení odolnosti vůči herbicidům a schopnost vytvářet si vlastní herbicid. Uvedené vlastnosti vedou k vyššímu používání herbicidů nebo zvyšují toxicitu rostliny.

Zdravotní impakt dlouhodobé konzumace geneticky modifikovaných potravin na lidech nebyl nikdy sledován a studie na zvířatech vedly k celé řadě těch nejzávažnějších zdravotních poškození.

U zvířat

U zvířatkterá konzumovala nejrůznější geneticky modifikované potraviny, byl prokázán růst potenciálně kancerogenních buněk a poškození imunitního systému, u potomků potom zmenšení mozku a zhoršení funkce jater, nevysvětlitelné anomálie, problematická těhotenství a zvýšení úmrtnosti.

Biotechnologické společnosti tvrdí

Food and Drug Administration (FDA) vyhodnocovala působení geneticky modifikovaných potravin. Ta ale přijala pouze tvrzení výrobců, že jsou modifikované potraviny stejné jako tradiční potraviny. Podle mnoha průzkumů by většina konzumentů preferovala potraviny bez genetické modifikace, naprostá většina si také přeje označování modifikovaných potravin. Kvůli silnému odporu ze strany výrobců modifikovaných potravin však není v USA dovoleno tyto potraviny patřičně označovat.

Pyly geneticky modifikovaných rostlin jsou z polí, kde se pěstují, přenášeny na okolní pole a znečišťují tradiční a organické odrůdy. Na příklad v Mexiku jsou už dnes všechny tradiční odrůdy kukuřice znečištěny geny z geneticky modifikovaných semen. GI tím ohrožuje celé organické zemědělství a namísto přispění k řešení hladu, který sužuje některé části světa, zvyšuje závislost zemědělců na patentovaných a terminovaných semenech. Detailní popis rizik GM potravin najdete v souhrnném článku.

 

Zdroj: http://www.margit.cz/encyklopedie/geneticky-modifikovane-potraviny


Další články

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Makový olej

3/7

Makový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…

více

Chraňte děti před sluncem. Spálení v mladém věku zvyšuje…

1/7

Ačkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…

více

Běhání ve velkých vedrech. Deset tipů jak běhat za velmi…

28/6

Horko k zalknutím již pár hodin po východu slunce. Horko i ve chvíli, kdy se slunce začne sklánět k západu. Horko po celý boží den. Čas, který…

více

Česko sežehnou tropy. 5 praktických rad, jak přežít vedro…

26/6

Tropy nás poslední dny provází ulicemi a horko začíná být nesnesitelné nejen při čekání na tramvaj nebo autobus či přímo uvnitř městské hromadné…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru