V poslední době se zázvor používá všude na světě. V některých situacích může jít o nebezpečnou ingredienci. Místo zázvoru můžete použít papriku.
Bylo prokázáno, že některé produkty mohou být pozitivní pro jednu skupinu lidí, ale negativní pro jinou. Zázvorový kořen se na vaření používá již od pradávna kvůli jeho antiseptickým vlastnostem. Pomáhá při zažívacích potížích, či jako "lék na všechno".
Zázvor obsahuje mnohé enzymy, které pomáhají při trávení a rozkladu jídla, ale zároveň očišťují od toxinů. Popravdě, mnozí věří, že jde o nejlepší přírodní lék na světě.
Všichni víte, že vedlejší účinky by měly být napsány na lístku při produktu. Bylo by velké překvapení, vidět takové varování na potravinách, o kterých si myslíte, že jsou organické a zdravé pro všechny, jako například zázvor.
Lékaři doporučují nebrat více než 4 gramy zázvoru denně, protože při vyšších dávkách většinou způsobuje nevolnost, zvracení, pálení žáhy a bolesti.
Zázvor má přírodní stimulační vlastnosti. Proto se nedoporučuje jeho užívání těhotným ženám, protože může způsobit předčasný porod. Budoucí maminky, které jsou již v posledních týdnech těhotenství, by se mu měly striktně vyhýbat.
Zázvor má schopnost brzdit touhu po jídle a stimulovat proces spalování tuků. Proto by se jemu i doplňkům, které obsahují zázvor, měli lidé s nižší váhou vyhýbat.
Zázvor podporuje krevní cirkulaci a stimuluje krevní tok. Pro lidi s nedostatkem proteinů způsobujících srážení krve a trpících hemofilií může mít zcela opačný efekt. Konzumování zázvoru v tomto případě situaci jen zhorší a povede k nadměrnému krvácení.
Diabetici a lidé s krevními problémy by se měly zázvoru přísně vyhýbat, protože to může mít vážné srdeční následky! Zázvor nesmí být konzumován v kombinaci s antikoagulantamy, betablokátory či orálními diabetickými léky.
Paprika má stejný efekt jako zázvor, proto je vhodnou náhradou. Pokud máte rádi pálivá jídla, použijte ostrou červenou papriku. Pro ty, kterým ostré jídlo nesedne, tu máme i sladkou papriku. Přidejte ji do limonády a dostanete fantastický nápoj, kterým pročistíte tělo, vysvětlují odborníci na výživu.
Zdroj: http://www.topmagazin.sk/4-typy-ludi-ktore-by-nikdy-nemali-pouzivat-zazvor-moze-to-byt-nebezpecne-pre-ich-zdravie/ www.magazinzdravi.cz
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz