REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Proč je důležité namáčet ořechy? Přesvědčte se sami

8/1

Je vědecky dokázáno, že hrst ořechů či semen denně má na lidský organismus pozitivní účinky. Ořechy a semena jsou skvělá, obsahují zdravé tuky, vlákninu, minerály, antioxidanty a jiné zdraví prospěšné látky.

 

Konzumace ořechů se doporučuje při dietách, ale i na rekonvalescenci při kardiovaskulárních chorobách, při zvýšeném cholesterolu či při cukrovce.

Všechny tyto benefity jsou výborné, ale vědci dokázali, že před konzumací je důležitá samotná aktivace ořechů a semen, která ještě podtrhne jejich pozitivní účinky a umožní tělu semena lépe strávit. Jejich chuť se přitom vůbec nemění. Naopak chutnají mnohem lépe.

Aktivace neboli namáčení

Co to tedy ta aktivace semen a ořechů vlastně je? Jde o zcela jednoduché namáčení ořechů a semen předtím, než je zkonzumujete. Potřebujete přitom jen obyčejnou vodu, nic víc. Ořechy párkrát propláchněte a potom je namočte do misky s vodou. Dejte si pozor na to, jak dlouho, jaký druh ořechů třeba namáčet. Při namáčení je dobré vodu po 3 až 4 hodinách vyměnit.

Každý ořech je jiný

Každý ořech a semeno se liší svou konzistencí i velikostí. Zatímco mandle musíte namáčet déle, kešu tak dlouhou aktivaci nepotřebují. Pomůže vám tento jednoduchý návod:

  • Lískové ořechy, piniové oříšky pekanové a vlašské ořechy a arašídy namáčejte 7 až 12 hodin
  • Kešu oříšky namáčejte 3 - 6 hodin
  • Mandle namáčejte 12 - 14 hodin
  • Slunečnicová a dýňová semena namáčejte 7 - 10 hodin

Máčet či nemáčet?

Ořechy i semínka můžeme namáčet všechna, ale je třeba pamatovat, že například lněná a chia semínka při namáčení gelovatí a pak je jejich zpracovávání složitější. 

Namáčená semena a ořechy ale vždy chutnají o moc lépe a živiny v nich obsažené tělo lépe absorbuje. Uvolňují se v nich enzymy. A třeba vlašské ořechy staré i několik měsíců, pokud je skladujete tak, aby nežlukly, chutnají po namočení, jako byste je zrovna utrhli ze stromu. 

 

Autor: Monika Moorová

Zdroj: http://styl.denikplus.cz/zdravi/327-proc-je-dulezite-namacet-orechy-presvedcte-se-sami.html


Další články

Brambory!

18/2

Britští vědci označili produkt nejbohatší na vitamíny. A je to úžasné! Staly se jím brambory, které mnozí současné odborníci posuzovali za jednu…

více

Chřipku je třeba léčit jinak než virózu! Víte jak?

15/2

Bolest svalů, bolest hlavy, vysoká teplota? Nebo naopak rýma, kašel, na teploměru 37,5 °C? V prvním případě máte spíše opravdovou chřipku, v druhém…

více

Jak potěšit na Valentýna? Vyznáním lásky i dárkem

13/2

Vyznejte svou lásku a zkuste najít originální dárek. I obyčejná čokoláda dokáže zázraky.

více

Tichý zabiják miluje sůl

11/2

„Zapomněla jsi ji osolit?“ ohrnuje nad babiččinou polívkou nos notně zakulacený Pepíček. Otočí oči v sloup a už se mu před nimi vznáší pěkně…

více

Bolesti kolem pupku

10/2

Bolesti kolem pupku jsou časté obtíže, způsobené celou řadou nemocí. Bolesti kolem pupku mohou být způsobeny žaludečním vředem či zánětem žaludku,…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru