Lidé, kteří holdují jídlům „s sebou”, konzumují spolu s ním enormní množství jedovatých látek. Ukázala to analýza moči, podle níž měli den poté v těle o 35 procent víc škodlivých chemikálií než strávníci, kteří standardně jedli doma.
Konkrétně šlo o ftaláty, tedy organické sloučeniny, jež se využívají pro zvýšení ohebnosti a trvanlivosti plastů. Do jídla se zřejmě dostávají z obalů.
Některé pokrmy, jako například hamburgery a sendviče, se podle vědců jednoznačně dají dát do souvislosti s vyšším obsahem ftalátů v těle. Ovšem pouze v případě, že si je strávníci zakoupili ve fastfoodovém stánku, restauraci nebo kavárně.
„Ze studie vyplývá, že doma připravená strava většinou obsahuje méně ftalátů, což jsou látky způsobující zdravotní problémy. Naše zjištění ukazují, že stravování mimo domov může populaci ve značné míře vystavovat jejich zhoubnému působení,“ cituje britský deník The Guardian Ami Zotaovou z Univerzity George Washingtona ve Washingtonu DC.
Propojení je podle vědců zvlášť markantní u dospívajících. Náctiletí, kteří často jedí v řetězcích rychlého občerstvení, mají v těle až o 55% vyšší hodnotu ftalátů než jejich vrstevníci, kteří se stravují doma.
Na vině zmíněného jevu jsou podle vědců zřejmě plastové a polystyrenové obaly na jídlo, které se v bistrech a restauracích používají. Ftaláty však lze najít i v dalších obalech na potraviny, obsaženy jsou i v některých kosmetických výrobcích, jako jsou šampony a mýdla, či v podlahových krytinách.
Původně se ftaláty považovaly za neškodné. Později se však prokázalo, že narušují hormonální systém lidského těla a přispívají také ke vzniku astmatu, rakoviny prsu, diabetu 2. typu a potížím s plodností.
Některé druhy ftalátů už byly zakázány zejména ve výrobcích pro děti, do jejichž těl se dostávaly zejména z nevhodných plastových hraček, které si vkládaly do úst. Dílčí zákazy jednotlivých látek platí v Evropské unii, ale i ve Spojených státech.
Zdroj: https://www.novinky.cz
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz