Mykotoxiny v potravinách nejsou jen v jídle, které kupujeme v obchodech, ale můžeme si je snadno sami „vyrobit“ doma.
Modelové pokusy, které dělali před několika lety v Centru hygieny potravinových řetězců v Brně, ukázaly, že se mykotoxiny mohou objevit i v běžných potravinách v domácnosti, pokud s nimi správně nezacházíme.
V chlebu, pečivu, trvanlivých salámech, sýrech, sušených plodech to mohou být aflatoxiny nebo ochratoxin A, v plísňových sýrech kyselina cyklopiazonová, v konzervovaném ovoci a zelenině patulin, v koření a rýži aflatoxiny… Všechny jsou pro člověka nebezpečné. Ale je možné se jich vyvarovat.
Je ze skupiny ochratoxinů nejdůležitější a nejtoxičtější. Způsobuje potíže s ledvinami a má rakovinotvorné účinky. Vyskytuje se ve výrobcích rostlinného i živočišného původu. Za hlavní zdroje rostlinného původu jsou považovány obiloviny, káva, sušené ovoce, rozinky, koření a víno.
(T-2 a HT-2 toxin, deoxynivalenol, zearalenon, fumonisiny, enniatiny)
Plísně z rodu Fusarium nejčastěji napadají obilí a kukuřici. Jsou schopny produkovat hned tři skupiny mykotoxinů: T-2 toxin a příbuzné látky byly příčinou otrav v Rusku ve třicátých letech. Zearalenon má účinky ženských pohlavních hormonů, může ve velkém množství vyvolat neplodnost a předčasnou pubertu, skupina fumonisii vyvolává rakovinu jícnu.
(alternariol, altenuen, kyselina tenuazonová)
Vyvolávají poškození jater a dalších vnitřních orgánů. Můžeme je najít v rajčatech napadených černě zbarvenou plísní.
Aflatoxiny se vyskytují například ve starém pečivu, kukuřici, arašídech, skořápkových plodech (především pistáciích, lískových ořeších a mandlích) a koření. Nejdůležitější z hlediska zdravotních rizik je skupina aflatoxinů, které poškozují játra a při dlouhodobém požívání malých dávek vyvolávají rakovinu jater a útlum imunity.
Paulin – produkuje jej více druhů plísní. Nejčastěji ty, které způsobují hnědou hnilobu jablek a hrušek nebo hroznového vína. Mohou být také v plesnivých kompotech a zavařeninách. Vzácněji může být paulin i v jiných potravinách. U tohoto mykotoxinu jsou prokázány karcinogenní účinky.
Rohlíky a chleba nejčastěji doma uchováváme v mikrotenových sáčcích. Neměl by to ale být ten, ve kterém si pečivo přineseme z obchodu, nýbrž nový, nepoužitý. Vhodná je i látková utěrka, ale pouze čistá a vypraná bez aviváže. Pokud ukládáte chleba do dřevěného, plastového nebo kovového chlebníku, musíte ho pravidelně čistit.
Plesnivý chléb byste neměli dávat ani domácím zvířatům, třeba prasatům. Je dokázáno, že po porážce se v krvi a orgánech prasat nachází ochratoxin A ve vysokých koncentracích. Následně se dostává do zabíjačkových jelítek a jitrnic.
Nejnáchylnější na kontaminaci plísněmi a mykotoxiny jsou hlavně tvrdé sýry. Už v obchodě vybírejte jen ty, které jsou uloženy v chladicím pultu, nemají porušený obal ani žádné viditelné změny. Balené sýry uchovávejte podle doporučení výrobce v chladničce. U tavených sýrů zkontrolujte záruční dobu a neporušenost obalu. Důležité je také dodržovat podmínky skladování uvedené na obalu. Pokud budete mít čerstvý sýr, kletý má být skladován do 8 stupňů Celsia, uložen na kuchyňské lince, doba trvanlivosti se podstatně zkrátí.
Zejména jablka jsou náchylná na kontaminaci paulinem. Nikdy nekupujte ovoce a zeleninu plesnivé nebo nahnilé a ani nahnilé části nevykrajujte.
Spory plísní z půdy nebo trávy mohou napadnout ovoce už při sklizni, ale také při zpracování doma, třeba z nedokonale umytých nádob nebo kuchyňského náčiní. A kontaminovat se může i při otevření obalu před konzumací, proto je potřeba otevřené marmelády co nejrychleji spotřebovat.
Při zavařování kompotů, šťáv, moštů je nutné dodržovat hygienické zásady. Pokud nebudou zavařovací sklenice dokonale vymyté, na džemu se zákonitě objeví plíseň. K zavařování a přípravě moštů používejte jen nezávadné ovoce– nesmí být naplesnivělé, napadené hmyzem nebo jakkoliv narušené. Ovoce je před zpracováním nutné umýt pitnou vodou. Po naplnění kompotové sklenice je dobré otřít její okraj čistou utěrkou nebo ubrouskem namočeným v čistém lihu.
Všechny druhy ořechů a sušené ovoce – fíky, rozinky, datle, křížaly, sušené meruňky – jsou náchylné ke kontaminaci plísněmi a mykotoxiny.
K vlastnímu sušení ovoce nebo zeleniny používejte jen neporušené suroviny. Sušené plody uchovávejte v čistých obalech – v čistém plátěném sáčku nebo ve skleněných nádobách. Nekupujte levné sušené plody – arašídy, pistácie, para ořechy apod. – jsou často kontaminovány mykotoxiny.
Musejí být uschovány v suchu, aby nezvlhly, a v temnu, aby se zamezila oxidace tuků. Největší nebezpečí jim hrozí v lednici, kde navlhnou, a po vyjmutí se orosí a zvýšením aktivity vody se může porušit stabilita. Pokud nemůžete skladovat salámy zavěšením v suché a dobře větrané spíži, nakupujte a v lednici skladujte jen rychle spotřebitelné zásoby.
Zdroj: MF Dnes/Zdraví 27. 2. 2012, Michaela Svobodová, připraveno ve spolupráci s doc. MUDr. Janem Šimůnkem, CSc., z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity
Životní styl adolescentů a případné dopady na jejich zdraví se rozhodli prozkoumat australští vědci. Zjistili, že v některých případech může dojít k…
víceNikdy se nebudete dívat na banány stejným způsobem, až objevíte jejich nedoceněné výhody pro vaše zdraví. Banány obsahují vysoké množství vlákniny a…
víceZánět, na kůži silně svědivá ložiska s šupinkami nebo s puchýřky naplněnými tekutinou, změna barvy a struktury postižené kůže. To jsou viditelné…
vícePohádka „Sůl nad zlato“ vystihuje podstatu věci. Sůl je mnohdy vzácným a nezbytným doplňkem při přípravě jídla. Musí se ale používat v přiměřeném…
víceMigréna má mnoho podob – rozpínavá a úporná tupá bolest celé hlavy a pocit, jako by měla každou chvíli prasknout, nebo vystřelující a ostrá bolest…
více„Před lípou smekni, před bezem klekni,“ říká jedno staré české přísloví. Bílé květy zaplavily krajinu…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceChůze patří mezi nejdůležitější a velmi prospěšné pohybové aktivity pro zdraví člověka. Denně nohy namáháme, ať už jdeme do práce, školy, nebo jen na…
víceRady imunoložky a homeopatky MUDr. Ziny Kaucké z Homeopatické kliniky na Praze 6...
víceRakovinové domy se na první pohled neliší od domů ostatních. Jejich obyvatelé možná něco tuší, ale většinou si to ani neuvědomují. Často se stává, že…
víceRevmatoidní artritida je celkové zánětlivé onemocnění pojivových tkání, nejčastěji se symetrickým postižením kloubů. Příčina onemocnění v podstatě…
víceTetování. Ozdoba, která provází lidstvo od počátků jeho existence a která se v posledních několika desetiletích opět dostává do popředí zájmu. Přesto…
víceStrach a bolest k životu patří a v rozumné míře se s nimi dokážeme vyrovnat. Pokud však jejich intenzita nebo délka trvání přeroste určitou hranici,…
víceSex je nedílnou součástí každého harmonického vztahu. Intimita je pro spokojený vztah stejně důležitá jako vše ostatní. Sexuální život není něčím…
víceV souvislosti s informacemi o vysokém obsahu toxických látek v našich interiérech se v západní Evropě a v USA doporučuje, aby se lidé přezouvali před…
víceCelý imunitní systém člověka může omládnout za pomoci půstu trvajícího pouhé tři dny, protože spouští mechanismus, při kterém tělo začíná vyrábět…
víceChrání nás před závažnými nemocemi. Naplňuje novou energií, a tím prospívá i naší duši. To, že potřebujeme vitamíny, minerály a stopové prvky v…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz