A zase je na programu střevo. Hodně nemocí se postupně tvoří právě tehdy, když střevo není v dobré kondici. Podle názorů badatelů jsou téměř všechny nemoci důsledkem nesprávné výživy, nedobrých směsí potravin a nakonec také zanesením a deformací tlustého střeva.
Mozek a jeho autonomní nervová soustava řídí činnost střeva bez našeho vědomí. Střevo má kolem své stěny hladké svalstvo, které působí jednak podélně, a pak také okružně. Z mozku přicházejí rytmické informace, aby se tyto svalové skupiny stahovaly a uvolňovaly, a to způsobuje peristaltický pohyb; díky tomu se obsah střeva posouvá směrem ke konečníku.
V prvé řadě jde tedy o to, zda je váš autonomní nervový systém v pohodě. Je třeba říci, že mozek je geniální a svým dokonale počítačovým způsobem dokáže popsanou funkci řídit a má jistou míru odolnosti, aby se nenechal vykolejit. Ale všeho moc škodí. Pokud žijete příliš hekticky a trvá to dlouho, často nepřetržitě, pak se problém brzy dostaví. Ona peristaltika (a samozřejmě i jiné funkce trávení) začne selhávat, zpomalí se. Zvláště když se celkově přestanete pohybovat při práci s počítačem, povzbuzujete se kávičkou a cigaretou. Pijete málo tekutin. A vaše stravování se odehrává „v rychlíku“ ve fastfoodech… Tehdy to začne bolet, stolice bude tuhá, vytvářejí se podmínky pro usazeniny, zhorší se přirozená schopnost detoxikační. V těle se hromadí plyny a jedy. Zhorší se kůže, jaterní testy, zhorší se myšlení, funkce mozku…
V jakém stavu máme střeva, tak se cítíme a tak vypadáme.
Mnoho lidí soustředí svou pozornost do stravy. Ano, je to důležité! Má obsahovat vlákninu, nestravitelné součásti, které vlastně dráždí stěnu střevní, a tím podporují peristaltiku. Snaží se o dostatečný pitný režim, logicky, aby stolice nebyla hustá. V situacích, kdy se již objeví zácpa, používají různá projímadla, ať na bázi chemie, či s použitím přírodních zdrojů. Rostlinná strava, zejména syrové ovoce a zelenina, má prospěšné vlastnosti výživové, ale také pomáhá odstraňovat všechny nečistoty a jedovaté zplodiny.
U většiny lidí bývá peristaltika silně narušena v důsledku hromadění obrovského množství kalových kamenů.
Zhltaná potrava se již v ústech nedostatečně prosliní a málo natráví. V žaludku to pociťuje daný jedinec jako „kámen“, střevo pak s takovou směsí složitě zápasí, vytváří se tuhá hmota, kalové kameny, která tam zahnívá a otravuje tělo den po dni. Přidávají se různé koprolity, a to vše se lepí na stěnu střevní, která samozřejmě postupně ztrácí své přirozené schopnosti pohybu. Po určité době se funkce trávicí soustavy značně zhoršuje, což vede k tomu, že je krev plná látek, které tam nemají být. Různí odborníci nazývají tuto situaci otravou.
Rovnováha mikroorganizmů:
Střevo je osídleno neuvěřitelně velkým množstvím mikroorganizmů. Ty musejí být v symbióze. Některé tělu pomáhají, jsou prospěšné, jiné škodí. Když je mezi nimi rovnováha, je to v pořádku. Problém nastane, když začnou převažovat ty škodlivé. Tehdy budeme hovořit o dysbióze… Mnoho potravin, které jíme, je totiž kyselinotvorných, to znamená, že se díky nim posouvá pH do kysela. Dělají to sladkosti, konzervanty, uzeniny, káva, alkohol, kynuté knedlíky, čerstvé pečivo a množství dalších složek, jak je to dobře popsáno v knížce Pryč s kyselostí od Kurta Tepperweina.
Peristaltika v této situaci samozřejmě také trpí, vaší snahou tedy má být onu mikrobiální rovnováhu znovu nastolit, a hlavně ji trvale udržovat. Ku pomoci lze použít probiotika (laktobacily) a prebiotika (chlorellu), komplexní systém SYMBI.
To je velká kapitola, která by se měla vždy otevřít v pátrání po příčinách narušené funkce trávicího systému. Pokud užíváte nějaké syntetické léky, je třeba pozornost směřovat také na jejich vedlejší účinky, protože takové léky mohou ovlivňovat výše popsaný nervový systém, který řídí peristaltiku.
Je to jasné, z článku to již vyplývá. Změnit myšlení, jak vedete své tělo k přirozenému fungování, tedy ke zdraví. Základem je eliminace stresu, sestavení si denního harmonogramu pro jídlo. Vytvořit si návyk, abyste se ráno vyprázdnili. Pravidelné cvičení zmírňuje stres a zlepšuje funkci střev. Denně je dobré spát alespoň sedm hodin, jíst častěji a menší množství jídla, omezit ve stravě tuky a zároveň zvýšit příjem bílkovin, vlákniny a tekutin.
autor: Mudr. Pavel Šácha
Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/proc-je-narusena-peristaltika.htm
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz