Na zahradách se to už hojně červená rajčaty a s nimi přicházejí i klasické rajčatové speciality, jako je vychlazený rajčatový salát, studená polévka gazpacho nebo česká klasika – rajská omáčka nebo polévka. A děláte si svůj domácí kečup? Rozhodně si užijte sezonu rajčat na plno a nejlépe si domácí rajčata nasušte i do zásoby na zimu. Rajčata mají totiž spoustu skvělých účinků na naše zdraví a v zimním období plném chřipek pak nasušená a do kvalitního oleje naložená rajčátka, jako když najdete.
Rajčata, stejně jako brambory, byla dovezena dobyvateli z Ameriky do Španělska. Kvůli dovozu byla ze začátku velkou vzácností, kterou si mohla dovolit pouze šlechta. Kuchaři španělské nobility si však s touto novou lahůdkou neuměli moc poradit, proto se rajčata své velké oblíbenosti dočkala až téměř o 200 let později. Zajímavé je, že rajčata se řadí zároveň mezi ovoce i zeleninu. Z botanického hlediska se jedná spíše o ovoce, ale podle stále platného výroku z 19. století jsou rajčata zelenina. Na ovoce se totiž v té době nevztahovala dovozní cla, zatímco na zeleninu ano.
Rajčata jsou doslova napěchované draslíkem, který napomáhá vylučování nadbytečné vody z organismu, takže pokud vás hlavně teď v létě trápí oteklé nohy a prsty na rukou, dejte si pořádnou porci těchto červených plodů. Dále jsou bohatá na zinek. Ten naše tělo potřebuje k tomu, aby mu dobře fungoval imunitní systém. Zinek se podílí na všech hojicích procesech v těle, podporuje tvorbu nových buněk a urychluje tak regeneraci celého těla. Má taktéž protizánětlivé účinky. Nedostatek zinku se brzy projevuje i na našem vzhledu, lámou se nám nehty, padají vlasy, pleť je plná špatně se hojicích pupínků.
Rajčata jsou díky své odvodňovací funkci mimořádně vhodná pro všechny, co mají problémy s ledvinami a onemocněními s nimi souvisejícími. Pomáhají ledviny pořádně pročistit a zlepšit tak jejich funkci. Šťáva z rajčat je skvělým prostředkem při horečkách, protože kromě potřebných tekutin pomáhá doplnit i minerální látky, které tělo zvýšeným pocením ztrácí a také organismus mírně ochlazuje a pomáhá mu lépe se vyrovnat s vyčerpáním z nemoci. Podle tradiční čínské medicíny by se právě kvůli ochlazujícímu efektu neměla rajčata jíst v zimě, kdy potřebujeme tělo především zahřát.
Rajčata jsou taktéž bohatá na obsah lykopenu který jim nejen dodává jejich červenou barvu, ale má také opravdu velmi silné antioxidační účinky. Chrání buňky před narušením vnějšími vlivy a to tak silně, že působí dokonce jako prevence proti rakovině, a to zejména proti rakovině varlat a prostaty. V létě by si tedy pořádnou porci rajčat měli dávat zejména muži. V poslední době se také prokázalo, že v tepelně upravených, podušených nebo na malém množství kvalitního rostlinného oleje osmahlých rajčatech dochází ke koncentraci lykopenu. Proto je pro naše tělo používání rajčat při vaření ještě výhodnější než konzumace rajčat syrových.
Antioxidační účinky rajčat čarují nejen uvnitř našeho těla, ale také na pleti. Obsažený lykopen má výborné regenerační účinky. Pleť rozjasňuje a bojuje s prvními známkami stárnutí a únavy. Domácí maska z rajčat se proto výborně hodí pro našedlou, unavenou a povadlou pleť. Regenerační účinky lykopenu jsou dokonce tak silné, že lze pomocí rajčat zmírnit a zesvětlit drobné jizvičky či strije. Rajčata mají také poměrně silné čisticí účinky a pomáhají snižovat tvorbu kožního mazu, což ocení zejména smíšená, mastná a aknózní pleť.
Můžete udělat buď ve formě obkladu, kdy rajčata klasicky nakrájíte na kolečka a na pleť je přiložíte, nebo rajčata rozmačkáte a na obličej je nanesete ve formě pyré, necháte působit 15 minut a poté opláchnete. Šťáva z rajčat působí jako účinný stahovač pórů. Stačí ji nanést na pleť, nechat 10 minut působit a poté opláchnout vlažnou vodou. Po umytí by měly být rozšířené póry výrazně méně viditelné a i černé tečky by měly být zredukovány. Plátky rajčat můžete také použít jako první pomoc při opaření pokožky nebo popálení od prskajícího oleje při vaření či od sluníčka.
Užívání rajčat pro kosmetické účely se však vyvarujte, pokud vám nedělá dobře ani samotná konzumace rajčat a vyvolává u vás například alergie, ekzém, nevolnost či dokonce bolesti hlavy. Rajčata jsou totiž mimořádně účinná a nadupaná výživnými látkami, s tím se však pojí to, že ne každému široká kombinace účinných látek sedne a mohou proto vyvolávat alergické reakce.
Autor: Jana Konečná
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz