I lidé ve vyšším věku mohou zůstat silní a v dobré kondici – zásadní je konzumovat dostatečné množství bílkovin.
A ta je zase nezbytná pro správné fungování těla, ať už při výkonu běžných denních činností, nebo při sportu. Studie zabývající se výživou ukazují, že velké množství seniorů jí méně bílkovin, než je průměr. Odborníci přitom poukazují na fakt, že pokud staří lidé zvýší příjem bílkovin, jejich svaly mohou „stárnout“ pomaleji. Snížení poklesu svalové hmoty u starších lidí je rozhodující pro udržení zdraví a nezávislosti na ostatních.
Výzkum lékařů z Texaské univerzity v Galvestonu srovnával změny v syntéze (tvorbě) svalové bílkoviny u 10 mladých lidí a 10 seniorů poté, co snědli 113g steak z libového hovězího masa s obsahem 30 g bílkovin. Po rozboru krve a vzorků svaloviny byla u každého z nich měřena rychlost, s jakou konkrétní organismus dokázal vytvořit svalovou bílkovinu. V průběhu pěti hodin poté,
co dobrovolníci požili hovězí maso, svalová syntéza bílkovin vzrostla o 50%, a to u obou skupin.
Senioři by měli denně zkonzumovat přibližně 1 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. Často je však jejich reálný příjem nedostatečný.
Důvodů, proč senioři často nemají dostatečný příjem těchto živin, může být hned několik:
• obtíže při žvýkání potravy,
• pokles chuti k jídlu,
• omezená nabídka v jídelníčku domovů pro seniory,
• vyšší cena kvalitních surovin. Zásadní roli při ztrátě svalové hmoty hraje i nedostatek pohybové aktivity. Dostatečná svalová hmota v těle je přitom důležitým předpokladem pro zvládání činností každodenního života a udržení si nezávislosti.
Potraviny bohaté na bílkoviny:
• hovězí maso,
• ryby,
• vepřové maso,
• kuřecí maso,
• mléčné výrobky,
• luštěniny.
Dalším řešením může být popíjení nutričních drinků se zvýšeným obsahem proteinů. Jedna 200ml lahvička dokáže poskytnout tolik bílkovin jako například 100 g libového masa.
Zdroj: http://www.vyzivavnemoci.cz
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz