REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Místo kávy pijeme glukózový sirup, místo mléka bělidlo, zjistil test

22/6

Češi si oblíbili rozpustnou kávu a mnozí si kupují rovnou hotovou porci s cukrem a smetanou. Káva však kupodivu není hlavní složkou sáčků. V případě výrobku 2 v 1 je to glukózový sirup, u směsí 3 v 1 pak cukr, zjistil spotřebitelský časopis dTest. Místo sušeného mléka obsahují bělidla nebo zbělovače.

 

Časopis dTest vybral osm značek, které dohromady vyrábějí nejméně 20 druhů instantních kávových směsí.

„Pokud si tyto výrobky kupujete s představou, že obsahují sušené mléko a že balíčky 2 v 1 neobsahují cukr, budete zklamáni,“ říká šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová a radí číst dobře složení. „I když se totiž zdá, že se tyto produkty od sebe navzájem příliš neliší, opak je pravdou. Rozdíl v obsahu kávy může být až třetinový, v podílu cukru až poloviční,“ vysvětluje.

Kávou se ve směsích šetří

Výrobci uvádějí na obalu procentuální podíl kávového extraktu, běžná dávka na porci jsou 2 až 3 gramy rozpustné kávy. „Přepočítali jsme procenta na hmotnost kávy v jedné porci a zjistili jsme, že se pohybuje od 2,5 do 0,5 gramů,“ uvedla Hoffmannová. Nejvíce rozpustné kávy v jedné porci podle zjištění obsahuje Nescafé Strong 3in1 a Jacobs Original 3in1, a to 2,5, respektive 2,3 gramu.

V polovině případů slazených směsí 3 v 1 však výrobci s kávou spíše šetří. Většinu výrobků tvoří kávový extrakt jen mezi 7 a 8 procenty, což představuje jeden až 1,5 gramu kávy na jednu porci. Nejméně kávy obsahují pytlíčky Nescafé Mild, ve kterých spotřebitel dostane rozpustné kávy 3 procenta, tedy necelou polovinu gramu.

Místo mléka pijeme bělidlo

Kdo si pozorně přečte zadní stranu obalu, narazí na slova bělidlo nebo zbělovač, jehož úkolem je kávu obarvit a zjemnit její chuť. Ve výrobku tak nahrazuje mléko. Bělidlo tvoří zejména glukózový sirup a částečně nebo plně ztužené tuky - kokosový nebo palmový. Obsahuje také mléčné bílkoviny, takže není ani vhodnou alternativou pro alergiky.

„Skutečné sušené mléko obsahovaly pouze tři výrobky, i ty však měly ve složení vedle mléka ještě bělidlo. Použití bělidla má za následek vysoký obsah cukru v kávové směsi, i přestože není slazená,“ uvedla šéfredaktorka.

Vysoký obsah cukru zvýší ještě glukózový sirup

Příkladem je například kávová směs Jacobs 2in1 obsahující cukr z více než jedné třetiny. „Spotřebitelé, kteří si hlídají svůj energetický příjem nebo hladinu cukru v krvi, mohou být nepříjemně překvapeni. Při výrobě bělidla se totiž z technologických důvodů jako lepidlo používá glukózový sirup, který není tak sladký jako glukózo-fruktózový a celkovou chuť neovlivňuje. V instantních směsích 3 v 1 a 2 v 1 proto může být srovnatelný podíl cukru, ačkoliv podle chuti to poznat nelze,“ vysvětluje šéfredaktorka Hoffmannová.

Výsledek testů

Nejvíc cukru test zjistil v kávové směsi Jacobs Original 3in1 (65,5 procent), Kaufland Coffee Drink 3in1 (65 procent a Mokate Liquerino 3in1 (62 procent).

Naopak nejméně sladký slazený nápoj obsahuje 35 procent cukru (Penny/ Casa Blanca 3 v 1), ve své kategorii je však spíše výjimkou. Všechny ostatní výrobky 3 v 1 tvoří z více než z 50 procent právě cukr.

Podíl cukru u neslazených káv 2 v 1 se nejčastěji pohybuje mezi 8 a 9 procenty, výjimku tvoří uvedený Jacobs 2in1 a Lidl/Monte Santos 2in1 Instant Drink (33,5 procent, respektive 21 procent cukru). Prakticky se tak v obou případech jedná o kávy 3 v 1, ačkoliv obal počítá jen do dvou.

Porcované rozpustné kávové směsi s bělidlem většinou obsahují také poměrně bohatou dávku přídatných látek, zejména stabilizátorů, emulgátorů a protispékavých látek. Ty zajišťují sypkost a stálost směsi a její snadnou rozpustnost. Zhruba polovina káv obsahovala syntetická aromata. Bez přídatných látek se obešel pouze jediný produkt - Mokate Liquerino 3in1.

 

Zdroj:http://ona.idnes.cz


Další články

Zmrazený citron může být silnější než chemoterapie

18/1

Svitla možná nová naděje pro pacienty s rakovinou. Jde o přírodní formu léčby, které nemá nic společného s chemoterapií a nemá žádné nebezpečné…

více

Zubní protézy - základní rady

15/1

Správnou funkčnost zubní protézy zajišťuje nejen její kvalitní provedení, ale také dobrý stav dásní a patra, které jsou pro přisání zubní protézy…

více

V lednu posilujeme energii ledvin

12/1

V zimních měsících naše tělo přechází podle pravidel čínského pentagramu pod vládu elementu vody a s ním jsou spojené ledviny. V lednu je tedy…

více

Kdo je nejvíce ohrožen psychosomatickými onemocněními

10/1

O psychosomatice se široce dohadují odborníci i laická veřejnost. Část odborníků i laiků ji odmítá vůbec uznat jaké obor lékařství, část je jí naopak…

více

Proč je důležité namáčet ořechy? Přesvědčte se sami

8/1

Je vědecky dokázáno, že hrst ořechů či semen denně má na lidský organismus pozitivní účinky. Ořechy a semena jsou skvělá, obsahují zdravé tuky,…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru