REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Mikrovlnné trouby, pozor na jejich vliv na kvalitu pokrmů

9/7

Příprava vašich jídel v mikrovlnce může mít na potraviny různé, i negativní účinky, a určitě je vhodné neužívat mikrovlnné trouby příliš často…

 

Dost možná jste již slyšeli nebo četli, že přílišné používání mikrovlnné trouby pro ohřev jídla není zdravé. Níže se můžete informovat o některých konkrétních negativních efektech mikrovlnné trouby na ohřívané potraviny. Mikrovlnné trouby jsou využívány pro rychlé ohřátí jídla. Takový způsob se často může zdát nezbytný, nicméně určitě je dobré se ho vyvarovat, nebo jej alespoň omezovat.

Mikrovlnné trouby a účinky na potraviny

Přípravou jídel v mikrovlnné troubě dochází v první řadě ke snížení nutriční hodnoty potravin. Využitelnost stravy je po ohřátí podstatně omezenější. U důležité složky masových potravin, takzvaných nukleoproteinů, dochází až k jejich zničení, a výživová hodnota potraviny je tak snížena opravdu podstatně.

Je také faktem, že konzumované potraviny ohřáté v mikrovlnné troubě způsobují změny ve složení krve – snížení hemoglobinu nebo zvýšení cholesterolu. Mikrovlnné trouby obecně mohou při různých formách tepelné úpravy potraviny zničit, znehodnotit nebo omezit řadu látek, které mají pozitivní účinek na lidský organismus. Například mateřské mléko ohřáté v mikrovlnné troubě ztrácí aktivitu obranných faktorů.

Je tedy zřejmé, že spoléhat při tepelné úpravě potravin pouze nebo výhradně na mikrovlnné trouby je rozhodně zdraví škodlivé. Občasné používání je také neprospěšné, záleží však vždy na tom, v jaké míře se tak děje. Mikrovlnné trouby používejte opatrně a co nejméně.

 

Zdroj: http://www.zdrava-vyziva.net/mikrovlnne-trouby.php,
http://mujdum.dumabyt.cz/, autor: Mgr. Jana Krameriová

 


Další články

Jedno procento Čechů trpí schizofrenií

16/1

Zhruba každý stý člověk v Česku trpí schizofrenií. Je to kolem 100.000 obyvatel. Četnost výskytu choroby se v jiných zemích neliší.

více

6 snadných způsobů, jak zvýšit své charisma

14/1

Jedna z nových studií věnujících se lidskému charismatu poukazuje na to, že charisma není ani tak darem, jako spíše dovedností, kterou se může každý…

více

Pozor na nejčastější zimní zranění! Jak se jim vyhnout?

11/1

S nadcházející zimou je spojena řada typických úrazů. Stoupá počet zlomenin, naraženin a zranění kolenních kloubů. Nejhorší z nich vyžadují až…

více

Bílkoviny ve vašem jídelníčku: máte jich opravdu dostatek?

9/1

Bílkoviny jsou pro tělo člověka jedním z nejdůležitějších stavebních prvků. Protože jich potřebujeme poměrně velké množství, nemusí být vždy lehké…

více

Proč je potřeba nosit sukně a oblékat a svlékat je vždy…

7/1

Sukně vždy bývala nezaměnitelnou součástí oděvu žen. Teprve poslední desetiletí změnily mnoha tisíciletou tradici. Sukně z nás žen dělají ženy.…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru