REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Mikrovlnné trouby, pozor na jejich vliv na kvalitu pokrmů

9/7

Příprava vašich jídel v mikrovlnce může mít na potraviny různé, i negativní účinky, a určitě je vhodné neužívat mikrovlnné trouby příliš často…

Dost možná jste již slyšeli nebo četli, že přílišné používání mikrovlnné trouby pro ohřev jídla není zdravé. Níže se můžete informovat o některých konkrétních negativních efektech mikrovlnné trouby na ohřívané potraviny. Mikrovlnné trouby jsou využívány pro rychlé ohřátí jídla. Takový způsob se často může zdát nezbytný, nicméně určitě je dobré se ho vyvarovat, nebo jej alespoň omezovat.

Mikrovlnné trouby a účinky na potraviny

Přípravou jídel v mikrovlnné troubě dochází v první řadě ke snížení nutriční hodnoty potravin. Využitelnost stravy je po ohřátí podstatně omezenější. U důležité složky masových potravin, takzvaných nukleoproteinů, dochází až k jejich zničení, a výživová hodnota potraviny je tak snížena opravdu podstatně.

Je také faktem, že konzumované potraviny ohřáté v mikrovlnné troubě způsobují změny ve složení krve – snížení hemoglobinu nebo zvýšení cholesterolu. Mikrovlnné trouby obecně mohou při různých formách tepelné úpravy potraviny zničit, znehodnotit nebo omezit řadu látek, které mají pozitivní účinek na lidský organismus. Například mateřské mléko ohřáté v mikrovlnné troubě ztrácí aktivitu obranných faktorů.

Je tedy zřejmé, že spoléhat při tepelné úpravě potravin pouze nebo výhradně na mikrovlnné trouby je rozhodně zdraví škodlivé. Občasné používání je také neprospěšné, záleží však vždy na tom, v jaké míře se tak děje. Mikrovlnné trouby používejte opatrně a co nejméně.

 

Zdroj: http://www.zdrava-vyziva.net/mikrovlnne-trouby.php,
http://mujdum.dumabyt.cz/, autor: Mgr. Jana Krameriová

 


Další články

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Makový olej

3/7

Makový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…

více

Chraňte děti před sluncem. Spálení v mladém věku zvyšuje…

1/7

Ačkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…

více
REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru