REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Mikrovlnné trouby, pozor na jejich vliv na kvalitu pokrmů

9/7

Příprava vašich jídel v mikrovlnce může mít na potraviny různé, i negativní účinky, a určitě je vhodné neužívat mikrovlnné trouby příliš často…

 

Dost možná jste již slyšeli nebo četli, že přílišné používání mikrovlnné trouby pro ohřev jídla není zdravé. Níže se můžete informovat o některých konkrétních negativních efektech mikrovlnné trouby na ohřívané potraviny. Mikrovlnné trouby jsou využívány pro rychlé ohřátí jídla. Takový způsob se často může zdát nezbytný, nicméně určitě je dobré se ho vyvarovat, nebo jej alespoň omezovat.

Mikrovlnné trouby a účinky na potraviny

Přípravou jídel v mikrovlnné troubě dochází v první řadě ke snížení nutriční hodnoty potravin. Využitelnost stravy je po ohřátí podstatně omezenější. U důležité složky masových potravin, takzvaných nukleoproteinů, dochází až k jejich zničení, a výživová hodnota potraviny je tak snížena opravdu podstatně.

Je také faktem, že konzumované potraviny ohřáté v mikrovlnné troubě způsobují změny ve složení krve – snížení hemoglobinu nebo zvýšení cholesterolu. Mikrovlnné trouby obecně mohou při různých formách tepelné úpravy potraviny zničit, znehodnotit nebo omezit řadu látek, které mají pozitivní účinek na lidský organismus. Například mateřské mléko ohřáté v mikrovlnné troubě ztrácí aktivitu obranných faktorů.

Je tedy zřejmé, že spoléhat při tepelné úpravě potravin pouze nebo výhradně na mikrovlnné trouby je rozhodně zdraví škodlivé. Občasné používání je také neprospěšné, záleží však vždy na tom, v jaké míře se tak děje. Mikrovlnné trouby používejte opatrně a co nejméně.

 

Zdroj: http://www.zdrava-vyziva.net/mikrovlnne-trouby.php,
http://mujdum.dumabyt.cz/, autor: Mgr. Jana Krameriová

 


Další články

Letní průjmy: Jak vychytat rizika a nejlépe raději vůbec …

17/8

Nechcete si dovolenou zkazit průjmem? Rizika zažívacích potíží minimalizovat lze.

více

Na vodu v těchto vedrech nezapomínejte. S perlivou to ale…

15/8

Sycená, s bublinkama nebo perlivá. Přívlastků pro vodu s přidaným oxidem uhličitým máme několik. Stejně jako existuje několik tvrzení o tom, co může…

více

Chronický zánět a kyselost tkání

13/8

Mnoho nemocí, zvláště chronických, je podloženo překyselením tkáně. Je to způsobeno hlavně špatným stravovacím návykem, nedostatečným pitným režimem,…

více

Chyby, kvůli kterým nemůžete spát: Děláme je skoro všichni

10/8

Spánek je naprosto nezbytný pro správné fungování organismu. Mnoho z nás s ním má ale problémy. Možná za to může pár následujících nešvarů, kterých…

více

Umíte používat klimatizaci? Oči může poškodit navždycky

8/8

Kromě rýmy, agíny a zatuhlých svalů může klimatizace způsobit i potíže se zrakem. Vysuší vám oči!

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru