Vitamín D je obecně znám jako vitamín zdravých a silných kostí, přesto panuje obecná tendence jeho význam v těle podceňovat. Přitom poslední desetiletí přináší řadu důkazů o tom, že vliv vitamínu D na naše zdraví je enormní.
Čím je vitamín D tak zvláštní? V těle vitamín D působí jako hormon a dokáže regulovat velké množství genů. Mluví se o něm jako o vitamínu „pro přežití“, neboť lidé, kteří mají vyšší hladiny vitamínu D, jsou méně nemocní než jejich vrstevníci s nižšími hladinami.
Vitamín D má spoustu pozitivních účinků na zdraví:
Jenže vše má háček. Aby výše zmíněné funkce vitamín D mohl plnit, musí být v těle v dostatečně vysokém množství. Jinak se všechen spotřebuje v ledvinách na udržování správné hladiny vápníku v krvi.
Většina současné populace má vitamínu D nedostatek. Oficiální doporučení ohledně hladin vitamínu D se liší, ale mělo by se přijímat 800 až 1200 IU denně (IU je mezinárodní jednotka, 40 IU odpovídá jednomu mikrogramu).
Dostatečná hladina vitamínu D v těle nás dokáže účinně chránit před nachlazením, chřipkami a angínami. Což je důležité především v tomto podzimním a zimním čase. Přitom právě v tomto období, kdy je nedostatek slunečního svitu, máme vitamínu D nejméně, neboť nejpřirozenější zdroj "déčka" je ve slunečním UVB záření.
Vypadá to jako snadná cesta, ale není. Oblačnost redukuje UV záření o 50 %. Zatažená obloha, včetně té v důsledku znečištění ovzduší o více než 60 %. A teď pozor! UVB záření neprochází sklem, takže ti, kteří jsou celé dny v práci, pak v autě a poté doma, jsou ve velkém ohrožení z nedostatku vitamínu D.
Vzhledem k tomu, že vystavování se slunci je velkým rizikem pro vznik nádorových onemocnění kůže, neexistuje žádné oficiální doporučení ke zdravému pobytu na slunci.
Podle vědců, zabývajících se problematikou vitamínu D, je však postačující 5 až 30 minut bez opalovacích krémů dvakrát týdně (obličej, paže, nohy). Velmi střídmé použití solárií s 2 % až 6 % emisí UVB záření může také efektivně nahradit zataženou oblohu. Toto řešení je však v příkrém rozporu s obecnými doporučeními.
Tučné mořské ryby, jako jsou losos, sleď obecný, tuňák, mečoun, sardinky, halibut a makrela, mohou být velmi dobrým zdrojem vitamínu D. Slušná porce lososa (150 až 200g) by měla pokrýt doporučenou denní dávku vitamínu D.
Levnější, ale stejně účinnou variantou jsou konzervy tuňáka, sardinek, šprotů či nakládané sledě. Navíc se dobře skladují. 100g takové potraviny obsahuje mezi 200 až 600 IU.
Stejně jako člověk, tak i houby dokážou produkovat vitamín D, pokud jsou vystaveny dostatečnému UV záření. Bohužel houby často rostou ve tmě, ale přesto jsou dostatečným zdrojem vitamínu D, zvláště, pokud jsou specificky pěstovány pod UV světlem, které vyvolá zvýšenou produkci vitamínu D. Žampiony pěstované tak, aby 100g splnilo denní doporučenou dávku vitamínu D, jsou nabízeny i na českém trhu.
Oproti výše zmíněným zdrojům je zde obsah vitamínu D menší. Jeden žloutek obsahuje přibližně 40 UI. Nevýhodou je, že pokud bychom chtěli získat doporučenou denní dávku vitamínu D zvýšenou konzumací vajec, výrazně bychom překročili doporučenou týdenní dávku cholesterolu.
Dobrou cestou jsou potraviny uměle obohacené o vitamín D. Ty najdete převážně ve Spojených státech a Kanadě, kde je plošně obohacováno mléko, pomerančové džusy, cereálie. Česká republika, stejně jako celá Evropa v tomto trendu bohužel zaostává.
Zdroj: https://vitaminy-a-mineraly.zdrave.cz/zazracny-vitamin-d-a-jak-jej-ziskat
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz