REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Domácí kysané zelí a jeho léčivé účinky

19/10

Hlávkové zelí je jednou z nejdéle pěstovaných a zároveň nejzdravějších potravin na světě. Jeho léčebné účinky jsou lidstvu známy tisíce let.

 

Již Hippokrates předepisoval svým pacientům najemno nastrouhané zelí se solí při onemocněních močových cest. V dřívějších dobách bylo zelí téměř jediným zdrojem vitamínů v našich krajích v zimním období. Také námořníci si s sebou na dlouhé plavby brali zásoby kysaného zelí, aby se vyhnuli kurdějím, onemocnění z nedostatku vitamínu C.

Nízká cena, snadná dostupnost a dlouhodobá skladovatelnost z něj dělá levnou super potravinu a přímo vybízí k častějšímu zařazení do našeho jídelníčku.

Zelí je bohatým zdrojem 

Vitamínu C, vitamínů skupiny B, E, K, beta-karotenu, minerálů jako draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek, mangan, síra, jód a další. Obsahuje velké množství vody a vlákniny, najdeme v něm také některé aminokyseliny, cukry, tuky, organické kyseliny a další látky.

Zdravotní účinky

Zelí má silné detoxikační, antibakteriální, protizánětlivé, močopudné a protirakovinné účinky, podporuje metabolismus, správnou funkci jater, žaludku, střev, a ledvin. Usnadňuje trávení, posiluje imunitu, čistí krev a obnovuje červené krvinky. Také pomáhá při onemocnění ledvin a močových cest, cukrovce, vysokém krevním tlaku, zácpě, revmatismu, artróze, ateroskleróze, dně, při onemocněních dýchacích cest, podporuje vykašlávání, čistí a omlazuje pleť, snižuje překyselení, posiluje nervovou soustavu, přispívá k duševní rovnováze. Zelná šťáva se používá k léčbě žaludečních a dvanácterníkových vředů, při překyselení a pálení žáhy.

Kysáním se dokonce ještě zvyšuje obsah a využitelnost vitamínu C, díky bakteriím mléčného kvašení, které navíc působí probioticky a pomáhají nám tak udržovat zdravou střevní mikroflóru a posilovat imunitu. Kvašení také prodlužuje trvanlivost zelí.

Když však dTest zjišťoval před dvěma lety obsah vitamínů a probiotických bakteriích v kupovaném kysaném zelí, dopadlo to dost tragicky. V některých vzorcích dokonce nebyl žádný vitamín C, zato našli konzervanty, které ničí prospěšné bakterie. Proto je lepší připravit si kysané zelí doma, není na tom nic složitého a dokonce ani nepotřebujeme žádné speciální vybavení. 

Návod na domácí kysané zelí

hlávka zelí (jedna hlávka vydá asi na dvě zavařovačky 0,7l)

  • sůl
  • kmín a/nebo jiné koření dle chuti
  • čisté a osušené zavařovací sklenice
  • šroubovací víčka nebo potravinová folie + gumičky

Zelí očistíme, obereme nepěkné vrchní listy, hlávku rozčtvrtíme a nakrouháme najemno na struhadle, nožem nebo pomocí kuchyňského robotu, košťál vyřízneme. Zelí dáme do větší mísy, přidáme sůl v poměru 20 g na kilo zelí, trochu kmínu a důkladně rukama promačkáme. Pak zelí necháme chvíli odležet, až pustí dostatek šťávy, případně můžeme ještě znovu prohníst. Teď přichází čas přendat zelí do sklenic a pořádně upěchovat, aby v něm zůstalo co nejméně vzduchu, ve sklenici necháme ještě asi 2 cm od okraje místo (zelí bude zvětšovat objem). Zelí zalijeme zbylou šťávou, aby bylo zcela ponořené. Pokud zelí pustilo málo šťávy, připravíme si solný roztok ze dvou lžiček soli a hrnku převařené vody. Pak už stačí sklenice uzavřít pomocí víček nebo potravinové folie a gumiček (existují dokonce speciální víčka Omnia, ale jde to i bez nich). Dát na teplé místo, pro jistotu ještě do nějaké nádoby (během kvašení může odkapávat tekutina) a překrýt utěrkou, světlo totiž ničí vitamín C. Zelí každý den kontrolujeme, jestli je dostatečně ponořené a netvoří se na něm povlak či plíseň, a těšíme se na tu zdravou dobrotu. Kvašení trvá několik dnů až týdnů, záleží na teplotě. Proces kvašení poznáme, podle nafouklých víček nebo folie. Až splasknou, je kvašení u konce. Nyní dáme zelí dozrát do chladu na několik týdnů, aby změklo.

 

Zdroj: http://zuzanahoffmannova.cz/domaci-kysane-zeli/ www.zeny.tiscali.cz


Další články

Kyselina lipoová-všestranný pomocník pro naše zdraví

18/1

Kyselina lipoová patří mezi málo známé látky. Nicméně má velmi důležitou roli v našem metabolismu. Je to nasycená mastná kyselina obsahující osm…

více

Jedno procento Čechů trpí schizofrenií

16/1

Zhruba každý stý člověk v Česku trpí schizofrenií. Je to kolem 100.000 obyvatel. Četnost výskytu choroby se v jiných zemích neliší.

více

6 snadných způsobů, jak zvýšit své charisma

14/1

Jedna z nových studií věnujících se lidskému charismatu poukazuje na to, že charisma není ani tak darem, jako spíše dovedností, kterou se může každý…

více

Pozor na nejčastější zimní zranění! Jak se jim vyhnout?

11/1

S nadcházející zimou je spojena řada typických úrazů. Stoupá počet zlomenin, naraženin a zranění kolenních kloubů. Nejhorší z nich vyžadují až…

více

Bílkoviny ve vašem jídelníčku: máte jich opravdu dostatek?

9/1

Bílkoviny jsou pro tělo člověka jedním z nejdůležitějších stavebních prvků. Protože jich potřebujeme poměrně velké množství, nemusí být vždy lehké…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru