REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Zdraví – základní informace

Zdravé kosti

Obecně máme za to, že zdravé kosti a zuby nám nejlépe zajistí dostatečný příjem vápníku. Ve skutečnosti je však mnohem víc potřeba hlídat správný poměr vápníku, hořčíku a fosforu. Přitom navíc velmi záleží na správném zdroji těchto prvků a na správné úpravě potravin, ze kterých se zmíněné látky snažíme dostat.

Vypadá to složitě, ale zvládnout se to dá.

Podívejme se napřed, jak vypadá skutečnost:

  • Fosforu máme ve stravě většinou přebytek už kvůli fosfátům v prostředí, v konzervačních solích obsažených v masných výrobcích, v tavených sýrech, ale i v některých přirozených potravinách.
  • Vápníku máme obvykle dostatek nebo mírný přebytek, a pokud nám v těle chybí, nebývá to proto, že bychom ho málo jedli, ale spíš proto, že nevhodným životním stylem tělo nutíme vápník použít na vyrovnávání překyselení organismu způsobené stresem, nedostatkem spánku, pohybu a odpočinku, nevhodnou stravou (sladké a moučné výrobky, káva, čaj, kouření, léky, vařená strava, nevhodné tuky). Případný nedostatek vápníku tedy bývá způsoben nikoli jeho nedostatečným příjmem, ale jeho zvýšeným vylučováním.
  • Hořčíku máme téměř všichni málo, jelikož je v současné stravě civilizovaného člověka většinou málo zastoupen, nebo v nevhodné formě.

Zmíněné prvky mají být obsaženy ve stravě zhruba v poměru 1:1:1 (pro dobré vstřebávání vápníku je poměr Ca:Mg max. 2:1).

A jak je tomu např. v mléce? Poměr Ca:Mg (vápník : hořčík) je 10:1! A co tělo udělá s přebytečnými osmi díly vápníku? Část zvládne tělo vyloučit, jenže vylučování přebytků je při tomto poměru živin rovněž obtížné a též potřebuje dostatečný podíl hořčíku, takže je pro jejich vylučování hořčík z těla ještě odebírán a dále se tím prohlubuje deficit jednoho či obou prvků. A vápník, který se vyloučit nepovede, se ukládá v měkkých tkáních, jako jsou kloubní pouzdra – zde vápník způsobuje artrózu, dále v cévách – následkem je kornatění a ucpávání cév, a také v nervové tkáni a mozku, díky čemuž vzniká např. skleróza.

Vápník z pasterizovaného mléka je však vápníkem anorganickým, a tedy velice špatně využitelným, i kdyby poměr živin byl optimální. Teplem jsou totiž rozbourány organické vazby, kterými bývají kovy jako např. vápník, hořčík, železo či zinek obvykle vázány na některou z bílkovin (spolu pak mohou tvořit např. enzym, který je rovněž bílkovinou). A jedině organicky vázaný vápník (i ostatní prvky) dokážeme dobře využít. Prvky, které organicky vázány nejsou, mohou využívat rostliny – ty si také berou živiny ze země. My jsme pak odkázáni na konzumaci rostlin, které nám neživou přírodu zpracovávají do formy, kterou využít umíme. A jakpak to, že jsou mléko a mléčné výrobky považovány za nejlepší zdroj vápníku? Uvědomme si, že nevyužitý vápník se z těla nedostane v plné míře, spíše se někde (nevhodně) uloží, ale je obtížné zjistit, kam se uložil. Naopak mnohem snazší je zjistit rozdíl v celkovém příjmu a výdeji vápníku.

A odtud již zmíněný omyl:

přijatý vápník – vyloučený vápník  ≠  vápník ideálně využitý

ale:

přijatý vápník – vyloučený vápník = 

vápník ideálně využitý + vápník nevhodně uložený v cévách, nervové a mozkové tkáni, v kloubních pouzdrech a dalších měkkých tkáních (tedy vápník, který se v těle chová jako jeden z těžkých kovů)

A co s tím?

Především zvyšme konzumaci hořčíku, ale ne ve formě minerálek. To bychom si pomohli asi jako s anorganickým vápníkem. I hořčík musí být vázán organicky.

A kde ho najdeme? Především v listové a naťové zelenině. Jen pozor, typický ledový salát obsahuje hořčíku dost málo. Je to především salát vyšlechtěný tak, aby byl co nejvíce odolný při skladování a přepravě a aby s ním byla co nejsnazší manipulace v kuchyni a na talíři. A asi také aby neměl příliš výraznou chuť, která by některé mohla odradit.

Hodně hořčíku je především v zelené petrželce (nati), zvláště v té méně kadeřavé. Dále v obyčejném hlávkovém salátu i v ostatních druzích – špenátu, rukole…, které je třeba konzumovat výhradně v syrovém stavu. Dále je tu kapusta, brokolice, ale i mrkev… A vhodná jsou i olejnatá semena, především mák, ale také sezam, mandle a ořechy… Semena by měla být nejlépe naklíčená nebo alespoň namočená. Máčení a klíčení totiž aktivuje enzymy – biokatalyzátory = urychlovače chemických reakcí a hybnou sílu veškeré živé hmoty (a inaktivuje enzymové inhibitory).

Složité látky se tak štěpí na jednodušší a stávají se stravitelnějšími a lépe využitelnými, a navíc mnohé látky přímo vznikají – např. vitamin C, vitaminy skupiny B, i chlorofyl, pokud bychom počkali, až vyrazí a zazelenají se první lístky.

A zde je recept na vynikající makové mléko – ideální nápoj pro zdravé kosti:

Suroviny:
  • ¼ hrnku máku,
  • 1 banán,
  • 1 hrnek vody.
Postup:
  1. Dáme zmrazit oloupaný a na čtvrtky (špalíčky/kolečka) nakrájený banán.
  2. Naklíčíme mák:
    1. Mák namočíme do studené vody tak, aby byl všechen ponořený. Necháme přes noc při pokojové teplotě. (Na nádobě či zakrytí nezáleží.)
    2. Ráno slijeme vodu, mák v hustém cedníku dobře propláchneme, vymyjeme nádobu (misku) na klíčení a mák do ní vrátíme.
    3. Dále proplachujeme vždy ráno a večer a necháváme už bez vody (jen zvlhčený propláchnutím).
    4. Během dvou až tří dnů by se měly objevit první klíčky, tehdy je hotovo a můžeme mák použít k výrobě mléka.
  3. Banán vyjmeme z mrazničky a necháme povolit.
  4. Mák rozmixujeme s vodou na nejvyšší rychlost (trvá obvykle minutu nebo tři i déle, podle kvality mixéru a ostrosti nožů – ideální je Thermomix).
  5. Přidáme banány a mixujeme do hladka rovněž na nejvyšší rychlost. Pokud jsme použili přístroj Thermomix, můžeme nápoj zároveň prohřát na 37 °C, čímž zvýrazníme chuť a pomůžeme trávení. (Např. usnadníme práci ledvinám, slinivce, slezině…)

Pozn. 1.: Mražením pomůžeme rozložit škrob v banánech přirozeně obsažený, čímž ještě zesládnou, podobně jako brambory, které v zimě přemrzly.

Pozn. 2.: Banány používáme zralé, tj. celé žluté včetně špičky, na slupce se mohou začít objevovat hnědé tečky.

A co ještě pomůže zdravým kostem?

  • Dostatek zdravého pohybu: běh, posilování, jóga – nejlepší je vydatný pohyb na čerstvém vzduchu za každého počasí, i když důležitý je i odpočinek a duševní pohoda.
  • Vitamin D, který se syntetizuje v těle při pobytu na slunci ve sluncem ozářené pokožce (nejlépe bez použití ochranných krémů). Zkuste alespoň v létě pít čerstvě lisovanou mrkvovou šťávu a jíst listovou a naťovou zeleninu, případně ji lisovat zároveň s mrkví do šťávy. Získáme tak nejen vápník a hořčík ve vhodném poměru, ale i betakaroten potřebný např. k tomu, abychom se na slunci nespálili a abychom na slunce nebyli alergičtí. A také vitamin C, který má primární vliv na naše celkové zdraví včetně imunity i zdravých kostí a zubů.
  • Zdravý a dostatečný pohyb zejména do 13 let věku dítěte má zcela zásadní vliv na stav kostní tkáně po celý zbytek jeho života. Ale ani později neházejme flintu do žita. Dá to sice možná víc práce, ale pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu (včetně otužování) nesmírně ocení tělesná schránka každého z nás a vrátí nám to v podobě lepší tělesné kondice a celkové vitality.

 

Více zde: http://www.zdravivnas.cz/vyziva/zdrave-kosti/

 

Více informací - související zdravotní problémy

Více informací - související obecné informace


Související zdravotní problémy

Související obecné informace


Související publicistika

Alkohol a dibetes se nemají rádi. Občas se však snesou

4/4

Pokud máte cukrovku, musíte počítat s tím, že po konzumaci alkoholu bude vaše glykémie stoupat. Navíc mívají tyto nápoje často též vysokou…

více

Beta karoten

20/5

Betakaroten je nejznámější z 50 karotenoidů, které mají aktivitu provitaminu A. Absorpce beta karotenu probíhá v tenkém střevě. Množství…

více

Bolest zad: daň za pohodlné posezení a špatnou postel

5/12

Jak někoho mohou bolet záda z toho, že si pohodlně sedí celý den v kanceláři, v měkkém křesle? Taková otázka možná napadne ty, kteří se musí během…

více

Co se děje s tělem alkoholika: zničená játra, vředy, nádory…

2/5

Podívejme se na alkoholovou závislost z lékařského pohledu – co dlouhodobé pití dělá s tělem i myslí…

více

Dopřávali jste si o dovolené? Pozor na cholesterol!

3/10

Zdrojem cholesterolu jsou pro člověka tučné živočišné produkty. Tedy maso, mléčné výrobky, máslo, sádlo či vejce. Mnohdy si ani neuvědomujeme,…

více

Helikobakter pylori může být nenápadný zabiják

17/7

Bakterii Helikobakter pylori můžeme nalézt v žaludku mnoha lidí, celosvětově asi u jedné třetiny populace. Přestože tento nezvaný host většině lidí v…

více

I tapety mohou vyvolat migrénu

16/10 Moje zdraví

Bolí vás hlava? Dejte si pozor na zářivé světlo a barvy. Trápí vás migréna? Změňte své pracovní a domácí prostředí. Co může za nevolnost, poruchy…

více

Léčba kmenovými buňkami – jak si vybrat odběrové zařízení?

17/10 Moje zdraví

V poslední době se stále častěji mluví o kmenových buňkách v souvislosti s léčbou artrózy. Jedná se totiž o oficiální metodu schválenou Státním…

více

Máte věčně studené ruce nebo nohy?

24/8

Studené ruce nebo nohy nejsou nemoc, ale mohou být projevem nějaké choroby. Problém se studenými končetinami trápí mnoho lidí. Mnozí se s ním naučili…

více

Minerály v lidském těle. Proč jsou tak důležité a kde je…

24/10

Minerály sice představují pouze asi 3% naší váhy, přesto jsou ale pro správné fungování těla naprosto nepostradatelné. Bohužel si mnoho lidí stále…

více

Ovocem při dietě šetřete

9/1

Myslíte si, že při dietě se můžete neomezeně cpát ovocem a zeleninou, protože organismu jen prospívají? Omyl. Pravdou je, že při dietním režimu lze…

více

Paraziti v nás – téma, o kterém se příliš nemluví

10/7

Paraziti jsou živé organismy, které se přiživují na tělech živočichů. Nevyhýbají se ani lidskému. Někteří se vyskytují ve střevech, jiní v trávicím…

více

Proč je dobré cítit se špatně

4/4

Chceme se radovat a zažívat jen samé příjemné věci. Nechceme být smutní. Jenže jsme, alespoň občas. Naštěstí platí, že všechno zlé na světě je k…

více

Rentgen a CT škodí zdraví, ale TRD nikoliv

18/10

Naši klienti se často ptají, proč termoregulační diagnostiku (TRD) nevyužívají běžně klasičtí lékaři. Vždy jim odpovídáme, že na to se musí zeptat…

více

Síla pozitivního myšlení

4/6

Pozitivně smýšlející lidé jsou super. Dokáží motivovat nejen sami sebe, ale i své okolí. Dokáží rozveselit a dobře naladit. Snažím se být pozitivně…

více



Další články - Zdraví – základní informace


Zdravotní problémy - Zdraví – základní informace


Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru