REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Sušené ovoce

14/5

Sušené ovoce je skvělou alternativou za solené čipsy či arašídy, dokáže nahradit sladké cukroví či čokoládu. Usušené plody si zachovávají až 80 % vitamínů, obsahují celou řadu antioxidantů, minerálů a vlákninu.

 

Sušené ovoce je pro vyšší obsah cukru více kalorické než čerstvé plody, a již pár kousků dokáže zdravým způsobem zahnat chuť na sladké. Sušené ovoce je výživná sladkost, rychle obnovuje spotřebovanou energii.

Ovoce usušené na sluníčku se jen tak rychle nezkazí, vydrží a zažene mlsnou. To už věděli staří Egypťané a později i Kypřané, Turci a národy žijící na Kavkaze. Sušené ovoce si dopřávali často a s chutí.

Protože sušené ovoce obsahuje velké množství vlákniny, je současně přírodním přirozeným projímadlem, a také snižuje riziko nemocí trávicího traktu.

Některé sušené ovoce se upravuje sířením, které vnímavým osobám činí zdravotní obtíže (nadýmání, střevní potíže či bolest hlavy), často i po opláchnutí plodů. Právě díky síření má ovoce pěknou barvu a není příliš scvrklé. Raději jezte tedy sušené ovoce upravené jinou metodou, bez síření. Barvu a chuť hravě předčí sušené ovoce v bio kvalitě.

Přehled sušených plodů

Ananas

Ananas je bohatý na vitamin C, kromě toho pomáhá při léčbě otoků a zánětů. Obsahuje zvláštní látku bromelain, který pomáhá při štěpení bílkovin. Energetická hodnota sušeného ananasu není zanedbatelná, pokud je proslazený. Vědci zkoumají pozitivní vliv této látky na imunitní systém a nádory.

Banány

Sušené banány jsou nejenom chutné, ale dokáží také zasytit. Obsahují látky, které pomáhají v léčbě poruch trávicího systému.

Broskve

Broskve mají velmi vysoký obsah karotenu, který činí z broskví (a meruněk) výborný lék na choroby kůže, sliznic a očí zaviněných nedostatkem vitamínu A.

Brusinky

Brusinky chutnají i léčí, jsou výborné pro prevenci a léčbu urologických onemocnění. Sušené jsou chutnější, protože ztrácejí svoji kyselou chuť.

Datle

Sladké datle mají také vyšší počet kalorií, ale kromě toho jsou jim přičítány i afrodisiakální účinky na muže i ženy.

Fíky

Sušené fíky jsou bohatým zdrojem vápníku, který je velmi důležitý pro pevnost kostí. Obsahují ještě více vlákniny než meruňky, najdeme v nich ale i tuk. Fíky zlepšují trávení, mají mírně projímavé a močopudné účinky, pomáhají při kašli a nachlazení. Při jejich konzumaci by ale měli být opatrní zejména diabetici a ti, kteří chtějí zhubnout: fíky totiž mají vysoký obsah cukru a jsou kalorické.[VK1] 

Hrozinky

Liší se chutí i velikostí, záleží na odrůdě. Najdeme v nich velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Dokáží posílit organismus, jsou užitečným pomocníkem při léčbě aterosklerózy, dny a nemocí jater.

Hrušky

Jsou svým vysokým obsahem draslíku a nízkým obsahem sodíku vhodné při onemocněních oběhového systému a ledvin. Jsou vhodné při redukčních dietách. Velmi odvodňují, čehož se dá využít při otocích.

Křížaly

Klasické křížaly – tedy sušená jablka – upravují hladinu cholesterolu v krvi, snižují krevní tlak a přispívají k léčbě žlučníku.

Meruňky

Sušené meruňky řadíme mezi takzvané superpotraviny. Jsou bohaté na hořčík, který je nezbytný pro správnou činnost srdce a svalstva. Obsahují i vápník, zinek a pět- až šestkrát více železa než 100 gramů hovězího masa. Jsou bohaté také na provitamin A, významný pro pokožku a zrak. Najdete v nich vlákninu, vitamin C, vitaminy skupiny B, neobsahují žádný tuk.

Papája

Papája obsahuje hodně enzymů a je velice sladká. Sladké jsou také sušené banány, zejména pokud jsou dochuceny medem. Mohou nahradit hlavní jídlo – zaženou hlad, ale pozor, je to kalorická bomba.

Švestky

Švestky obsahují v porovnání s ostatními druhy sušeného ovoce nejvíce vlákniny. Zlepšují trávení a pomáhají proti zácpě. I když se to nezdá, obsahují jen málo cukru, což je důležité zejména pro obézní lidi. Sušené švestky mají rovněž pozitivní vliv na látkovou výměnu, upravují krevní tlak a zlepšují paměť. Vypeckované navíc svádí k výrobě ještě rafinovanějších sladkých delikates. Zajímavým nápadem je sušená švestka, do které se vloží sloupnutá mandle, a navrch se pamlsek namočí v rozehřáté čokoládě. Když není po ruce čokoláda, sušené švestky na pár minut namočíme v rumu.

 

Zdroj: http://www.moje-pravdy.cz/zdravi/rady-a-recepty/zdravi/1598-susene-ovoce, http://www.dia-potraviny.cz

 


Další články

Zmrazený citron může být silnější než chemoterapie

18/1

Svitla možná nová naděje pro pacienty s rakovinou. Jde o přírodní formu léčby, které nemá nic společného s chemoterapií a nemá žádné nebezpečné…

více

Zubní protézy - základní rady

15/1

Správnou funkčnost zubní protézy zajišťuje nejen její kvalitní provedení, ale také dobrý stav dásní a patra, které jsou pro přisání zubní protézy…

více

V lednu posilujeme energii ledvin

12/1

V zimních měsících naše tělo přechází podle pravidel čínského pentagramu pod vládu elementu vody a s ním jsou spojené ledviny. V lednu je tedy…

více

Kdo je nejvíce ohrožen psychosomatickými onemocněními

10/1

O psychosomatice se široce dohadují odborníci i laická veřejnost. Část odborníků i laiků ji odmítá vůbec uznat jaké obor lékařství, část je jí naopak…

více

Proč je důležité namáčet ořechy? Přesvědčte se sami

8/1

Je vědecky dokázáno, že hrst ořechů či semen denně má na lidský organismus pozitivní účinky. Ořechy a semena jsou skvělá, obsahují zdravé tuky,…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru