Ve světě jsou používány různé druhy octů; odlišují se chutí i vůní, ale všechny se mohou pyšnit širokými léčivými účinky. Dnes si povíme o některých z nich…
Vinný ocet je výborným přírodním prostředkem proti bakteriím, virům a plísním. Dále podporuje trávení, zklidňuje průjmy, migrény, potlačuje bolesti v krku, afty. Zevně ho můžeme nanášet na veškeré kožní neduhy, štípance, mykózy, je vhodný i k přímé dezinfekci poranění, škrábanců i akné. Vinný ocet vždy upřednostňujeme v bio kvalitě, získáme tak jistotu, že je opravdu kvalitní.
Při těchto problémech si dopřáváme 3x denně 1 lžičku kvalitního vinného octa smíchanou s 2 dl teplé vody.
Tento přípravek patří k nejoblíbenějším lidovým prostředkům proti bolestem hlavy. Obklad si připravíme tak, že lněný hadřík namočíme do vinného octa a přiložíme si ho na čelo. Necháme hodinu působit.
Tento přípravek můžeme s úspěchem aplikovat na všechny druhy plísní. Zvláště účinný je při mykózách chodidel. Pokožku chodidel si 3x denně po dobu 20 dní potíráme neředěným vinným octem a vše necháme zaschnout, neoplachujeme.
Dalším pro organismus velmi regenerujícím prostředkem je jablečný ocet. Ocet z jablečné šťávy obsahuje průměrně 5 procent kyselin. Je bohatý na minerální látky – draslík, vápník, fosfor, sodík a většinu stopových prvků. Má příznivý vliv na metabolismus živin. Při únavě, vysokém krevním tlaku, obezitě, bolestech kloubů a svalů, srdečních potížích, edémech ledvinového a srdečního původu doporučuji tento nápoj: Ráno nalačno a večer asi 2 hodiny před spaním si smícháme 3 čajové lžičky pravého jablečného octa, nejlépe v bio kvalitě, (pozor na tzv. ochucené octy, které jsou z léčebného a nutričního hlediska úplně bezcenné, často až škodlivé) s 1 čajovou lžičkou kvalitního medu a zalijeme 3 dl čisté neperlivé vody. Pijeme pomalu po douškách.
Jeden kilogram jablíček umyjeme, nastrouháme i se slupkou a jádřincem (to je důležité, jinak by ocet ztratil na léčebné hodnotě), vložíme do skleněné nádoby a zalijeme vodou tak, aby sahala 5 centimetrů nad jablka. Přiklopíme víčkem a necháme zhruba týden na teplém místě. Dvakrát za den odklopíme a dřevěnou vařečkou důkladně promícháme.
Po týdnu dobře přecedíme, zase nádobu uzavřeme a uschováme již v lednici. Po dalším týdnu opět scedíme a znovu uzavřeme a dáme na dalších 21 dní na temné chladné místo. Po uplynutí této doby přelijeme přes plátýnko, nalijeme do tmavých skleněných lahví, uzavřeme a skladujeme v lednici. Takto připravený ocet vydrží v chladnu i rok.
- Při bolestech v krku je dobré několikrát denně kloktat 2 dl teplé vody s přídavkem 1 lžíce jablečného octa, úspěch zaručen.
- Pravidelné ranní a večerní popíjení 2 dl vody s 2 lžičkami jablečného octa účinně pomáhá při revmatismu a dně.
- Večerní nápoj připravený s 3 dl teplé vody s přídavkem 1 lžičky jablečného octa šetrně povzbudí činnost střev.
- Postižené místo po bodnutí hmyzu je dobré ihned natřít neředěným čistým jablečným octem. Rána se okamžitě vydezinfikuje a přestane svědit.
- Žaludeční potíže se okamžitě zmírní, vypijeme-li 1 dl teplé vody s 1 lžící jablečného octa.
Účinek odtučňovací kúry si zvýšíme tím, že 3x denně popíjíme nápoj připravený ze 4 dl vody, 1 lžíce jablečného octa a 2 lžic pomerančové šťávy. Tak si zaktivizujeme a urychlíme látkovou přeměnu a organismus se navíc ještě zbaví škodlivin.
Do 2 litrů vody přidáme 1 dl jablečného octa, vložíme nohy a necháme 20 minut působit.
Ume-boshi jsou malé japonské švestičky, které obsahují velké množství vápníku, hořčíku a železa. Používají se jako lék při respiračních onemocněních, zažívacích obtížích, při snížené imunitě a na celkové ozdravení organismu.
Umeocet se vyrábí tak, že jsou švestičky na 2 roky nakládány v dřevěných sudech do soli. Po ukončení procesu jsou švestičky svraštělé, nasáklé solí a mají zvláštní slano-kyselou chuť. Tekutině, která se během tohoto procesu shromažďuje na dně sudu, říkáme umeocet.
Umeocet obsahuje velké množství enzymů, vitamínů a minerálních látek. Pomáhá při celkové detoxikaci organismu, poruchách trávení, pálení žáhy, překyselení i bolestech hlavy.
Na posílení a regeneraci organismu si můžeme dopřát tuto kúru – každé ráno nalačno (po dobu 6 týdnů) vypijeme 0,5 litru vlažné vody s přídavkem 1 lžičky umeocta. Při pálení žáhy si 1 lžičku umeocta zapijeme 1 dl vlažné vody.
Pár kapkami umeocta můžeme dochucovat zeleninové saláty, rýži, obiloviny a luštěniny. Pak již nemusíme pokrm solit.
Zdroj: http://www.dama.cz/zdravi/..., autorka: Simona Procházková
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz