Možná vás trápí lehký kašel i rýma a připadá vám to v tomhle období normální. Ale není. Víte, co je zahlenění? Co ho způsobuje a jak mu předejít? Zjišťovali jsme pro vás!
Tereza se často probouzela s kašláním. „Měla jsem zanesený krk, musela jsem si hlavně po ránu odkašlávat,“ vypráví čtenářka. Občas se k tomu přidalo i posmrkávání. „Tenhle stav jsem ale nebrala jako něco neobvyklého, vždyť to má kdekdo,“ vypráví. Když však řešila u čínské lékařky jiné zdravotní potíže, zkusila dát na její radu a vynechala na pár dní z jídelníčku všechno bílé: mouku, mléko, cukr… A k jejímu překvapení zanesený krk i nos zmizely. Máte to podobně? Tak možná vás netrápí nemoc, ale zahlenění. O co jde?
Projevy, které Tereza popisuje, mohou mít původ překvapivě ve špatné stravě. Jíte zkrátka potraviny, které vašemu tělu nedělají dobře. „Tvorba hlenu je z hlediska čínské medicíny stav, kdy se v těle nahromadí nadměrná vlhkost a horkost z jídla,“ uvádí terapeutka čínské medicíny Alena Vondráková.
V čem to vadí? Terapeutka uvádí, že hleny blokují dráhu sleziny, která produkuje protilátky. „Hodně lidí má dnes slezinu oslabenou, a to má pak vliv na rozvoj zdravotních obtíží.
Nepříjemný kašel po ránu může být důsledkem příliš mnoha bílých potravin
A právě tento stav se nazývá zahlenění. Projevuje se dále ještě vyschlými sliznicemi, astmatickými projevy, výtoky z nosu nebo dráždivými pocity kašle. „Hleny v organismu mohou způsobovat různé trávicí, dýchací i cévní potíže,“ říká nutriční specialistka Ing. Iva Veselá z Food Life. Podle ní ženy mohou také trpět gynekologickými problémy, obecně pak průjmy, přibýváním na váze…
A co to vůbec způsobuje? Odpověď hledejte na svém jídelním stole: přemíra cukru, bílé mouky, tedy pečiva, těstovin, pizzy, mléka a mléčných výrobků, smaženého a tučného, alkoholu, kávy, z ovoce pak třeba banány či brambory. „Chcete-li být tedy fit, na nějaký čas tyto výrobky vyřaďte zcela, později je omezujte,“ radí výživová poradkyně.
Pokud vás něco podobného trápí, můžete udělat ještě následující: „Výborné účinky k rozpuštění hlenu mají cibule, česnek, křen, kašička z křenu s trochou citronové šťávy, citrusy a pití jablečného octa,“ radí Iva Veselá a dodává, že můžete preventivně pít i minerální vodu Vincentku, která díky obsahu minerálních látek čistí trávicí trakt i dýchací cesty. „Dále je velmi vhodná šalvěj, z ní čaje, tinktura nebo odvar ke kloktání,“ doplňuje odbornice.
Někdy zkrátka stačí jen mírně upravit to, co jíte, a potíže, které máte, vymizí jak mávnutím kouzelného proutku.
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz