REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Pozor na nechlazená vejce!

13/4

Blíží se Velikonoce a s tím spojené koledování, návštěvy u známých, procházky v probouzející se přírodě, výlety, ale také nakupování většího množství potravin.

 

SOS - Sdružení obrany spotřebitelů upozorňuje spotřebitele na možné problémy, které by je mohly při nákupu potravin nyní potkat.

Vejce jsou tradičním symbolem Velikonoc

Při jejich výběru by měli být spotřebitelé více než obezřetní. Syrová vajíčka mohou být zdrojem různých onemocnění, počínaje zažívacími problémy a salmonelózou konče.

SOS proto radí spotřebitelům, aby vajíčka vybírali čistá, s neporušenou skořápkou a především označená. Spotřebitelé by se také měli zajímat o to, jak jsou v prodejně uskladněná. „Vyhláška stanovuje, že vejce musejí být skladována v rozmezí od 5°C do 18°C a v žádném případě nesmějí být vystavena přímému slunci. Čím větší teplota, tím se snižuje doba jejich použitelnosti. Některé hypermarkety však toto nedodržují a zboží nyní nabízejí bez jakýchkoliv opatření uprostřed prodejny, kde teplota bude určitě vyšší než stanovených maximálních 18°C“, dodává mluvčí SOS Jan Mišurec.

Samozřejmostí je i označování vajec. Pro spotřebitele je nejdůležitější označení minimální trvanlivosti vajec, ale také velikost vajec, udávající se písmeny S až do největších vajec označených XL.

Problémy při nakupování velikonoční pomlázky

SOS také upozorňuje na problémy při nakupování velikonoční pomlázky v podobě nejrůznějších čokoládových zajíců, vajíček, slepiček, kuřátek. Často totiž dochází k tomu, že čokoládové figurky jsou označené jako čokoládové, ačkoliv nesplňují podmínky pro toto označení. Pro označení čokoládová musí cukrovinka obsahovat maximálně 5% rostlinného tuku. Pokud rostlinného tuku obsahuje více, již jako čokoládová být označena nesmí – jinak by se jednalo o klamavou obchodní praktiku. V tomto lze doporučit spotřebitelům jen jediné, aby věnovali zvýšenou pozornost složení výrobku, protože jen tak si budou moci být jisti, že si kupují, co opravdu chtějí a na čem si opravdu pochutnají a nikoli pouze náhražku.

SOS také upozorňuje především na čokoládové, vaječné, ořechové a jiné likéry, u kterých je třeba kontrolovat datum spotřeby. Tyto likéry se na rozdíl od alkoholických nápojů s vyšším obsahem alkoholu velice snadno kazí a je proto nutné kontrolovat toto datum. U jiných alkoholických nápojů je při nákupu zapotřebí zkontrolovat především neporušenost uzávěru či špuntu u vína.

V případě potřeby lze potraviny reklamovat. Záruční doby se však liší podle toho, o jakou konkrétní potravinu jde. Pokud jde o potraviny podléhající rychlé zkáze, jako například saláty, dorty apod., tak ty lze reklamovat pouze do následujícího dne. U ostatního zboží záleží na minimální trvanlivosti či době použitelnosti. Pokud není uvedena tato doba, je zákonem stanovená obecná záruční doba na 8 dní.

 

Zdroj: http://www.chytrazena.cz/pozor-na-nechlazena-vejce-5046.html  www.MoneyMAG.CZ


Další články

Zubní protézy - základní rady

15/1

Správnou funkčnost zubní protézy zajišťuje nejen její kvalitní provedení, ale také dobrý stav dásní a patra, které jsou pro přisání zubní protézy…

více

V lednu posilujeme energii ledvin

12/1

V zimních měsících naše tělo přechází podle pravidel čínského pentagramu pod vládu elementu vody a s ním jsou spojené ledviny. V lednu je tedy…

více

Kdo je nejvíce ohrožen psychosomatickými onemocněními

10/1

O psychosomatice se široce dohadují odborníci i laická veřejnost. Část odborníků i laiků ji odmítá vůbec uznat jaké obor lékařství, část je jí naopak…

více

Proč je důležité namáčet ořechy? Přesvědčte se sami

8/1

Je vědecky dokázáno, že hrst ořechů či semen denně má na lidský organismus pozitivní účinky. Ořechy a semena jsou skvělá, obsahují zdravé tuky,…

více

Škodlivá přísada jídel. Důvody, proč dát ruce pryč od…

5/1

MSG (monosodium Glutamate), E621 či rostlinný nebo bílkovinný hydrolyzát. Pod všemi těmito názvy se skrývá starý známý glutaman sodný.

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru