Ovoce a zelenina jsou pro naše zdraví velmi potřebné. Obsahují množství živin, vitamínů a látek, které jinde nenajdeme. Právě proto odborníci doporučují jejich pravidelnou konzumaci v několika porcích během každého dne.
Ne každý má možnost sklidit si vlastní plody, a proto jejich drtivá většina z nás nakupuje v obchodě.
Určitě víte, že kupované ovoce a zelenina jsou vypěstované pomocí chemie a pesticidů, které sice zaručí jejich odolnost vůči škůdcům, svěží vzhled a delší čerstvost, ovšem našemu zdraví neprospívají. Když je přijímáme dlouhodobě, mohou se dokonce podepsat na vzniku závažných zdravotních problémů. Dalším problémem kupovaného ovoce je navoskovaný povrch, díky kterému se ovoce krásně leskne. Vosk však vodou neodstraníme, a spolu se slupkou se dostává do našeho organismu.
Mytí ovoce a zeleniny před konzumací je velmi důležité, avšak často nemusí stačit. Ačkoli voda odstraní nečistoty a bakterie na povrchu plodů, na chemii a pesticidy nestačí. Potřebujeme něco účinnějšího!
Nemusíte se vůbec obávat, že k odstranění pesticidů budete potřebovat speciální prostředek. Postačí vám docela obyčejný ocet, který má v kuchyni snad každý z nás. Právě ocet dokáže zlikvidovat škodlivé látky, které jsou koncentrované především na povrchu plodů a my je tak můžeme bezpečně konzumovat.
Ocet (jakýkoliv typ octa)
Vodu
Ovoce a zeleninu namočíme do roztoku, který obsahuje 90% vody a 10% octa. Tento způsob se však doporučuje používat pouze v případě plodů s "neporézním" povrchem jako jsou pomeranče, jablka, lilek, cuketa atd. V případě těchto plodů totiž nehrozí, že by se ocet nasákl dovnitř plodů a změnil by jejich původní chuť a vůni. V případě plodů s porézním povrchem, (např. Jahody) nahraďte ocet citrónovou šťávou.
Ovoce necháme namočené cca 15 minut. Po uplynutí této doby uvidíme ve vodě nečistoty, které se z ovoce díky octa vyplaví.
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz