REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Duben – játra

3/4

Duben znamená pro přírodu ohromné změny. Většina stromů a keřů začíná pučet a vyhání nové výhonky, ze země vyrážejí svěží rostlinky. V zahradách rozkvétají jabloně a meruňky. V dubnu však přilétají i první ptáci, probouzejí se ježci, vylézají ještěrky a hadi. Energie jara se probouzí ve své maximální síle.

 

Energie jara se probouzí ve své maximální síle

Stejně jak v březnu je toto období, co se týče růstu a síly energie, nejdynamičtějším obdobím roku. Stačí je pozorovat přírodu, jak rychle (často i během jednoho dne) se na stromech objevují pupence a najednou tam jsou už i lístečky. Inspirujme se přírodou a najdeme tam veškeré návody a moudrosti.

Nejvíce jsou nyní ohrožena játra, která jsou hlavním orgánem látkové výměny a metabolismu a tudíž nejvíce ovlivňují všechny orgány v těle. Játra jsou detoxikačním orgánem těla. Skladují krev a jsou tzv. chemickou továrnou našich těl. Mimo jiné ukládají vitamíny rozpustné v tucích, zásobují cukr, který postupně uvolňují do krevního řečiště a samozřejmě pomáhají k účinnému trávení tuků. Téměř všechny procesy v našich tělech jsou řízeny játry nebo jsou alespoň pod jejich vlivem.

Jak se oslabení jater projevuje?

Játra sama o sobě nebolí, jejich oslabení se projevuje jiným způsobem. Podle čínské medicíny ovlivňují játra svaly a šlachy a také oči nebo nehty. Mezi typické fyzické projevy patří velká svalová únava, někdy i zvýšená teplota, bledá pleť, zhoršující se vidění nebo citlivost na světlo, různé rýhování na nehtech, tlak v pravém podžebří, který stoupá nahoru. Pálení žáhy a problémy se zažíváním.

Kolem břicha se nám ve větší míře začíná ukládat tuk. (Víte, že tuk nám vlastně pomáhá ochraňovat naše důležité orgány?). V tomto období mají lidé horší schopnost odolávat všem vnějším vlivům – propukají alergie jak ta té fyzické úrovni, tak i na té duševní.

Oslabení jater z pohledu našich duševních „pochodů“ také poznáte zaručeně z emocí jako je agrese, hněv, vznětlivost a výbušnost. Ale také zlost, zuřivost nebo i žárlivost.

Jak se dostat do rovnováhy?

Naprosto zásadní je nepřetěžovat játra (jak stravou, tak i duševní nepohodou), pozvolna začleňovat i pohybové aktivity, které nás nebudou vyčerpávat. Je potřeba probudit klidnou energii zimy. Vhodné jsou rychlejší procházky, jízda na kole nebo běh. Výborně poslouží i různé masáže, které uklidní naše emoce a stres, který výrazně oslabuje funkci jater.

Játra mají vysokou regenerační schopnost – podle orgánových hodin jim od  23:00 prospěje klid a teplo. V době od 23:00 – 3:00 nepijte žádný alkohol, velmi si tím játra poškozujete!

Je nutné vyloučit (alespoň na období dubna) všechny potraviny, které játra oslabují, jako mléko, mléčné výrobky, nekombinovat kávu s mlékem, všechna smažená a tučná jídla, sladkosti a v neposlední řadě také alkohol. Žádný fast food! Pokud je to možné, dávejme pozor na nadměrné užívání léků.

Jaké potraviny nám pomohou posílit játra?

Obecně lze říct, že k posílení jater výrazně přispívají potraviny přirozeně kyselé chuti a doplňují je potraviny hořké chuti – tzv. hořčiny. Mezi nejlepší patří ostropestřec mariánský (1 lžičku několik minut povaříme, nebo žvýkáme zrníčka), dále listy pampelišky, nebo extrakt z kořene pampelišky. Pampeliška je obecně základní bylinkou při léčení jater. Vhodné je také pít jaterní čaje např. z řepíku, pelyňku, zeměžluče. Na regeneraci jaterních buněk působí dobře jeřabina či Pupava bezlodyžná, při poměrně těžkých jaterních chorobách můžeme použít artyčok a to jak čaje z listů, tak i tinktury.

Co se týče přípravy pokrmů, je vhodné vaření v páře a zařazení přirozených syrových potravin. Z luštěnin jsou vhodné naklíčené mungo fazole a obecně výhonky luštěnin. Mezi pro játra prospěšné obiloviny patří – bulgur, kuskus, pšenice, špalda nebo rýže. Ze zeleniny zařaďme zelený hráček, zelí kyselé, saláty, ředkvičky, ředkve, kedlubnu, pampelišku, čekanku, kopřivu, polníček, bílou řepu a postupně všechnu, co začíná růst.

Z ovoce citróny, jablka, hrušky nebo jahody. Pokud konzumujete maso, tak se nyní soustřeďte na játra a pokud možno z ekologického chovu zvířat, dále pak na maso ze slepice, kachny a kuřete.

Vhodné jsou zdravé tuky jako olivový (v kombinaci s mrkvovou šťávou), bodlákový, rýžový olej nebo kokosový. Dále ořechy, semínka a avokádo.

 

Zdroj: http://www.zijmesvujzivot.cz/zdravi/2014/04/01/duben-jatra


Další články

Kyselina lipoová-všestranný pomocník pro naše zdraví

18/1

Kyselina lipoová patří mezi málo známé látky. Nicméně má velmi důležitou roli v našem metabolismu. Je to nasycená mastná kyselina obsahující osm…

více

Jedno procento Čechů trpí schizofrenií

16/1

Zhruba každý stý člověk v Česku trpí schizofrenií. Je to kolem 100.000 obyvatel. Četnost výskytu choroby se v jiných zemích neliší.

více

6 snadných způsobů, jak zvýšit své charisma

14/1

Jedna z nových studií věnujících se lidskému charismatu poukazuje na to, že charisma není ani tak darem, jako spíše dovedností, kterou se může každý…

více

Pozor na nejčastější zimní zranění! Jak se jim vyhnout?

11/1

S nadcházející zimou je spojena řada typických úrazů. Stoupá počet zlomenin, naraženin a zranění kolenních kloubů. Nejhorší z nich vyžadují až…

více

Bílkoviny ve vašem jídelníčku: máte jich opravdu dostatek?

9/1

Bílkoviny jsou pro tělo člověka jedním z nejdůležitějších stavebních prvků. Protože jich potřebujeme poměrně velké množství, nemusí být vždy lehké…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru