REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Duben – játra

3/4

Duben znamená pro přírodu ohromné změny. Většina stromů a keřů začíná pučet a vyhání nové výhonky, ze země vyrážejí svěží rostlinky. V zahradách rozkvétají jabloně a meruňky. V dubnu však přilétají i první ptáci, probouzejí se ježci, vylézají ještěrky a hadi. Energie jara se probouzí ve své maximální síle.

 

Energie jara se probouzí ve své maximální síle

Stejně jak v březnu je toto období, co se týče růstu a síly energie, nejdynamičtějším obdobím roku. Stačí je pozorovat přírodu, jak rychle (často i během jednoho dne) se na stromech objevují pupence a najednou tam jsou už i lístečky. Inspirujme se přírodou a najdeme tam veškeré návody a moudrosti.

Nejvíce jsou nyní ohrožena játra, která jsou hlavním orgánem látkové výměny a metabolismu a tudíž nejvíce ovlivňují všechny orgány v těle. Játra jsou detoxikačním orgánem těla. Skladují krev a jsou tzv. chemickou továrnou našich těl. Mimo jiné ukládají vitamíny rozpustné v tucích, zásobují cukr, který postupně uvolňují do krevního řečiště a samozřejmě pomáhají k účinnému trávení tuků. Téměř všechny procesy v našich tělech jsou řízeny játry nebo jsou alespoň pod jejich vlivem.

Jak se oslabení jater projevuje?

Játra sama o sobě nebolí, jejich oslabení se projevuje jiným způsobem. Podle čínské medicíny ovlivňují játra svaly a šlachy a také oči nebo nehty. Mezi typické fyzické projevy patří velká svalová únava, někdy i zvýšená teplota, bledá pleť, zhoršující se vidění nebo citlivost na světlo, různé rýhování na nehtech, tlak v pravém podžebří, který stoupá nahoru. Pálení žáhy a problémy se zažíváním.

Kolem břicha se nám ve větší míře začíná ukládat tuk. (Víte, že tuk nám vlastně pomáhá ochraňovat naše důležité orgány?). V tomto období mají lidé horší schopnost odolávat všem vnějším vlivům – propukají alergie jak ta té fyzické úrovni, tak i na té duševní.

Oslabení jater z pohledu našich duševních „pochodů“ také poznáte zaručeně z emocí jako je agrese, hněv, vznětlivost a výbušnost. Ale také zlost, zuřivost nebo i žárlivost.

Jak se dostat do rovnováhy?

Naprosto zásadní je nepřetěžovat játra (jak stravou, tak i duševní nepohodou), pozvolna začleňovat i pohybové aktivity, které nás nebudou vyčerpávat. Je potřeba probudit klidnou energii zimy. Vhodné jsou rychlejší procházky, jízda na kole nebo běh. Výborně poslouží i různé masáže, které uklidní naše emoce a stres, který výrazně oslabuje funkci jater.

Játra mají vysokou regenerační schopnost – podle orgánových hodin jim od  23:00 prospěje klid a teplo. V době od 23:00 – 3:00 nepijte žádný alkohol, velmi si tím játra poškozujete!

Je nutné vyloučit (alespoň na období dubna) všechny potraviny, které játra oslabují, jako mléko, mléčné výrobky, nekombinovat kávu s mlékem, všechna smažená a tučná jídla, sladkosti a v neposlední řadě také alkohol. Žádný fast food! Pokud je to možné, dávejme pozor na nadměrné užívání léků.

Jaké potraviny nám pomohou posílit játra?

Obecně lze říct, že k posílení jater výrazně přispívají potraviny přirozeně kyselé chuti a doplňují je potraviny hořké chuti – tzv. hořčiny. Mezi nejlepší patří ostropestřec mariánský (1 lžičku několik minut povaříme, nebo žvýkáme zrníčka), dále listy pampelišky, nebo extrakt z kořene pampelišky. Pampeliška je obecně základní bylinkou při léčení jater. Vhodné je také pít jaterní čaje např. z řepíku, pelyňku, zeměžluče. Na regeneraci jaterních buněk působí dobře jeřabina či Pupava bezlodyžná, při poměrně těžkých jaterních chorobách můžeme použít artyčok a to jak čaje z listů, tak i tinktury.

Co se týče přípravy pokrmů, je vhodné vaření v páře a zařazení přirozených syrových potravin. Z luštěnin jsou vhodné naklíčené mungo fazole a obecně výhonky luštěnin. Mezi pro játra prospěšné obiloviny patří – bulgur, kuskus, pšenice, špalda nebo rýže. Ze zeleniny zařaďme zelený hráček, zelí kyselé, saláty, ředkvičky, ředkve, kedlubnu, pampelišku, čekanku, kopřivu, polníček, bílou řepu a postupně všechnu, co začíná růst.

Z ovoce citróny, jablka, hrušky nebo jahody. Pokud konzumujete maso, tak se nyní soustřeďte na játra a pokud možno z ekologického chovu zvířat, dále pak na maso ze slepice, kachny a kuřete.

Vhodné jsou zdravé tuky jako olivový (v kombinaci s mrkvovou šťávou), bodlákový, rýžový olej nebo kokosový. Dále ořechy, semínka a avokádo.

 

Zdroj: http://www.zijmesvujzivot.cz/zdravi/2014/04/01/duben-jatra


Další články

Štítná žláza a medikamentózní léčba. Je vždy nutná?

25/5

Co se ve skutečnosti děje v našem těle, pokud začneme užívat hormony štítné žlázy? Pokusíme se vám na tuto otázku odpovědět.

více

Vlasy a chlupy slouží na těle jako antény?

23/5

Armádní studie odhalila, že dlouhé vlasy a u mužů také vousy mají zásadní význam pro náš nervový systém, což by mnohé z nás zřejmě vůbec nenapadlo.…

více

Nové designové stínění do interiéru i na terasu

21/5

Že řešit zastínění oken a terasy na jaře je předčasné? Ostré sluneční paprsky a tropické teploty jsou tady raz dva! Připravte se a užijte si pohodové…

více

Přírodní látky pro pevné kosti

16/5

Kosti, společně se zuby, patří k nejpevnějším tkáním našeho těla. Přesto musíme jejich stavu věnovat pozornost, zejména s přibývajícím věkem. Jaké…

více

Jak vystrnadit tříleťáka z manželské postele? Tohle by…

14/5

Spát s miminkem v jedné posteli je pohodlné, hřejivé a podle některých odborníků přínosné pro pozdější vývoj dítěte. Jenže co dělat, když se z…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru