Téma kakaa a případně čokolády je v histamiňáckých kruzích stále velmi aktuální (a to nejen teď před Vánocemi) a pořád se k tomu tématu vracíme.
Nepochybně je to jeho vysokou návykovostí (především v ženských kruzích) a stejně tak blahodárném účinku na naše nervy. A tak se k tématu vrátím ještě i já, protože vám chci ukázat, jak nám může kakao pomoci s naším střevním mikrobiomem a tedy zapracovat na zlepšení našeho trávení a snížení reakcí na potraviny obecně.
Spousta lidí, než si přečte nějaké úvodní či obecné články, vidí nepražené kakao v mých receptech a ježí se jim chlupy na zádech, protože četli, že se nesmí. Velmi přesně jsem se k tomu vyjádřila v tomto článku o tom, proč jsem zařadila nepražené kakao do svého jídelníčku a proč o tom vůbec přemýšlet. Ale opět musím upozornit, že se bavíme o kvalitním nepraženém kakaovém prášku (případně bobech), ne o čokoládě z obchodu, která často nemá s kvalitním kakaem moc společného, a je narvaná spoustou cukru a nekvalitních tuků. Je vždy dobré rozlišovat hotové produkty či polotovary, což je i čokoláda, a základní suroviny. U kakaa totiž nikdy nebyla nalezena zvýšená hladina histaminu, což však neznamená, že vám nemůže vadit jako alergen či stimulátor.
Zato pro pozitivní účinky na naše tělo svědčí stovky studií a mezi takové účinky spadají i protizánětlivé a protialergické.
Jak jsem už v předchozím článku zmínila, zajímavý je vliv kakaa na náš střevní mikrobiom. Studie z roku 2013 shrnuje, že střeva hrají velkou roli v naší imunitě a samozřejmě to, co jíme, ovlivňuje obyvatele dané oblasti a také to, co a jak budeme vstřebávat či jak silná bude naše ochrana proti patogenům. A kakao dokáže měnit funkci ochranného systému ve střevě a následně i reakci na patogeny (a to jak přímo vlivem na imunitu, tak nepřímo vlivem na změnu složení mikrobioty samotné). Látky, které považujeme za účinné, patří mezi flavonoidy. Flavonoly jsou absorbované v tenkém střevě a prokyanidy se dostávají do tlustého střeva, kde jsou metabolizované bakteriemi na různé fenolické kyseliny. Celé to vede k tomu, že roste počet Lactobacilů a Bifidobakterií a naopak klesá počet nežádoucích bakterií (potvrzeno ve studii na zdravých lidech). Flavonoidy však nejsou jediné, které zřejmě přispívají k pozitivním účinkům na střevní mikrobiom.
Když testovali nefermentované kakao (vysoký obsah aktivních polyfenolů) u dvou kmenů potkanů, zjistili, že zřejmě i vláknina a theobromin přispívají ke zlepšení imunitního systému a ke změně střevního mikrobiomu, přitom u jednotlivých kmenů potkanů se efekt lišil. To také napovídá, že ani efekt u dvou lidí nemusí být stejný a může být závislý na dalších faktorech, proto je vždy těžké srovnávat svoje reakce a případné benefity s někým dalším. Ke stejným závěrům ohledně podpoření složení střevního mikrobiomu správným směrem došla studie z letošního roku provedená na prasatech. Tedy pokud člověk nechce investovat do nákupu probiotik, může zkusit navýšit počet z vlastních zdrojů tou správnou výživou:). Prebiotický efekt kakaa na střevní mikrobiom je pak spojován i se schopností kakaa snižovat výskyt metabolických poruch (spolu se schopnosti regulovat hladiny glukózy).
Samozřejmě je vám asi jasné, že bude záležet na kvalitě a zdroji kakaa. Ať se to může zdát jednoduché, ani v tomto případě neplatí, že všechna jsou si rovna. U kakaa dochází k fermentaci a přestože studie nenašly větší obsah biogenních aminů, může se tato hladina lišit právě podle zdroje a podle fermentujících bakterií. Stejně tak pražením dochází ke zvyšování hladiny biogenních aminů a je potřeba si vybírat nepražené (tedy většina čokolád z obchodu, i když by byly bez cukru a tuku, jsou pasé). Rozdílnost kvality pak může ovlivnit, že jednou kakao tolerujete a podruhé ne. Dokonce byl zaveden krásný název „kakaobiota“ (cocobiota, tedy mikrobiota kakaa). Metabolity produkované mikrobiotou kakaa právě s účinkem na snížení cholesterolu, protiplísňovými účinky či změnami střevního mikrobiomu. Samozřejmě je potřeba dále prozkoumat, jaký efekt může mít kakaobiota na lidský organismus (např. pokud by byly přítomny zbytky S cerevisea a vy máte alergii, může to být zdrojem reakce namísto přítomnosti histaminu). Zřejmě i díky rozmanitosti kakaobioty můžete reagovat na druhy kakaa různě. Tak a teď jste zase o kus moudřejší, jak to s tím zapeklitým kakaem je. A abychom se správně pochopili, neradím vám běžet si koupit kakao a začít se jím cpát ve velkém nebo si koupit sušenky s čoko polevou a říkat si, jak je zdravá, jen se vám snažit ukázat, že některá doporučení v rámci HIT diety nejsou úplně opodstatněná a je potřeba rozlišovat potraviny také podle možného nutričního efektu a kvality. Vždy je dobré být u alergenů na pozoru a zkoušet individuálně na sobě od co nejmenšího množství, a případně si pak nenechat zkazit radost z tolerance kvalitního kakaa od ostatních rýpalů, kteří mají pocit, že HIT se bude řídit podle nějakých tabulek, které byly seskládány na základě mylných informací.
Zdroj: https://histaminovakasulka.com/2016/12/20/kakao-a-strevni-mikrobiota-aneb-jak-nam-muze-pomoci
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz