Všem nám bylo jednou tvrzeno, jak je máslo pro naše zdraví ta nejhorší věc na světě. Je tomu opravdu tak? Nebo nás oklamali, abychom si mysleli, že je správně konzumovat “lehčí” verze tuků ve formě rostlinných pomazánek či margarínů?
Už v 60. letech minulého století existovaly vědecké důkazy o tom, že máslo je pro naše zdraví nesrovnatelně lepší. Nicméně falešný chemický průmysl se dal dohromady se zaprodanou vědou (junk science), aby přesvědčili miliony lidí ke kupování rostlinných tuků.
Faktem je, že krmení všežravců jakými jsou psi či myši, u nich nevedlo k arterioskleróze. Naopak, ukazuje se, že lidé, kteří mají ve své stravě nejvyšší podíl nasycených tuků, mají zároveň nejnižší riziko onemocnění srdce.
Máslo je jedno z nejzdravějších jídel na zemi, avšak v závislosti na druhu másla jaké konzumujete. Jedná se o velmi komplexní druh tuku obsahující přes 400 různých mastných kyselin a poměrně slušné množství v tuku rozpustných vitaminů (A, D, E a K).
Mastné kyseliny jsou více než jen zdroj energie. Některé z nich mají biologickou aktivitu.
Máslo nejen nesrovnatelně lépe chutná. Jde o přírodní produkt, který lidstvo konzumovalo nebo s jeho pomocí vařilo po celá staletí a to bez jakýchkoliv nepříznivých účinků na zdraví.
Mnohé mastné kyseliny v másle alespoň minimálním způsobem ovlivňují fyziologii a biochemii těla v pozitivním směru. Jde hlavně o kyselinu CLA (konjugovaná kyselina linoleová). Tato látka je velmi populární i v odvětví doplňků stravy pro hubnutí.
Studie také ukazují, že má poměrně silné účinky na zdraví.
Máslo vyrobené z mléka krav krmených čerstvou trávou jich obsahuje až 5 krát více než máslo od krav odchovaných na krmných směsích.
Oproti tomu, částečně hydrogenované mastné kyseliny v margarínu ničí artérie a cévy. Snižují totiž dobrý cholesterol v krvi a zvyšují hladiny triglyceridů a lipoproteinů. Margaríny takto poškozují kardiovaskulární systém.
Také snižují využití omega-3 mastných kyselin a prostaglandinů, které odstraňují krevní sraženiny. Máslo z krav pasoucích se na zelené trávě má mnohem vyšší obsah omega-3 kyselin a vitamínu K2. Je proto ještě o něco více nutričně bohatší než běžné máslo.
Studie z roku 2010 porovnávala hladinu CLA (konjugovaná kyselina linolová) v tukových tkáních lidí, kteří prodělali srdeční infarkt se zdravými lidmi. Úroveň mastných kyselin je spolehlivým indikátorem konzumace mléčných tuků.
Testované subjekty byly rozděleny do 5 skupin – od nejnižší po nejvyšší úroveň CLA. Zjistilo se, že plnotučné mléčné produkty snižovaly riziko srdečního infarktu.
Lidé, kteří jedli mléčné produkty nejvíce, měli až o 49 % nižší výskyt infarktů ve srovnání s těmi, kteří jedli málo tuků.
Mé babičky jsem se jednou, ještě jako dítě ovlivněné televizními reklamami, zeptal: “Babičko, a proč ty nepoužíváš rostlinné pomazánky, vždyť jsou přece tak zdravé ?!”
Její odpověď byla: “Margaríny jsme jedli během války, kdy se máslo nedalo sehnat”.
Myslím, že její reakce vypovídá za vše …
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz