Studie1 s názvem Jak lidé žili, jedli a umírali ve střední době viktoriánské však přichází se zjištěními, která poukazují na to, že lidé se v Anglii 19. století dožívali stejného věku jako my dnes, byli silnější a zdravější, netrpěli demencí ani jinými degenerativními chorobami. Příčinu vidí autoři v životních podmínkách a stravě té doby.
Autoři ve studii poukazují na to, že naděje na dožití byla v této době stejná jako dnes nebo i lepší. I velmi chudí lidé viktoriánské doby žili přibližně stejně dlouho jako my dnes, měli pevnější zdraví a degenerativní onemocnění se u nich téměř nevyskytovala. Přestože lidé jedli jednou tolik jako dnes, byla nadváha nebo obezita vzácná a spojována se střední nebo vyšší třídou. Dalo by se říct, že se jedná o "zlatý věk" co se týče zdraví.
Významnou úlohu sehrála zemědělská revoluce - došlo k významnému vývoji v oblasti zemědělské praxe, kvality plodin a užitkovosti. Díky kvalitní a nutričně bohaté stravě se zvyšovala průměrná délka života dospělých. Tato revoluce začala v 17. století a pokračovala do 19. století, kdy přichází moderní urbanizace a průmyslová revoluce. Ve 20. století však došlo k mnoha chemickým a genetickým úpravám základních surovin aby se nekazily a byly výnosnější sklizně, což má zásadní negativní vliv na naší dnešní stravu.
Tzv. "dělnická" strava byla bohatá na sezónní zeleninu a ovoce (v zimním období v sušené podobě) ve výši 8-10 porcí denně.
Dále lidé jedli luštěniny, ryby a ořechy s obsahem omega-3 mastných kyselin v mnohem vyšší míře než dnes. Lidé jedli to, co bylo levné a čeho bylo hodně - přitom se jednalo o velmi vyvážený a nutričně ideální jídelníček.
K nejběžnějšímu alkoholu 19. století patřilo pivo, avšak s obsahem alkoholu mnohem nižším než dnes. Kouření a žvýkání tabáku bylo velmi časté, avšak nejednalo se o masovou výrobu a spotřebu jako dnes.
V porovnání se stravou našich předků se ta dnešní velmi liší. Přijímáme stravu s vysokou energetickou a nízkou výživovou hodnotou (prázdné kalorie). Naše strava má vyšší podii sodíku, draslíku a sacharidů a je chudá na čerstvé ovoce, zeleninu a omega-3 mastné kyseliny. Řada důležitých látek také v naší stravě chybí dlouhodobě. (Česká republika patří k zemím s nejnižší mírou konzumace ryb na světě). A bez čeho se náš mozek opravdu neobejde? Potřebuje především vitamíny skupiny B a omega-3 mastné kyseliny.
Studie2 z roku 2013 provedená na Oxford- ské univerzitě ukazuje, že suplementace vitamínů skupiny B může zabránit atrofii v oblastech mozku, které hrají klíčovou roli ohledně úbytku kognitivních funkcí. Jedná se především o vitamíny B6, B12 a kyselinu listovou (B9).
Nedávná studie3 zjistila, že dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin je výrazným ukazatelem správného fungování paměti, ideálně v kombinaci s dalšími pro mozek prospěšnými látkami.
Dietní návyky jsou podstatným faktorem, který dlouhodobě ovlivňuje fungování našeho těla a mozku. Odborníci kladou důraz zejména na nutričně bohatou a vyváženou stravu. Proto volte potraviny s vysokými nutričními hodnotami. Roli nehrají pouze konkrétní látky, ale jejich komplex a společné působení. Pokud chcete zdraví nejen pro vaše tělo, ale také pro váš mozek, ten správný poměr nejen omega-3 mastných kyselin a vitamínů skupiny B najdete v doplňku stravy Acutil, který je určen pro podporu paměti a koncentrace.
Fyzická a psychická aktivita a zdravý životní styl - to je dle odborníků nejlepší prevence demencí a Alzheimerovy choroby. Ano, i pro mozek je důležitá fyzická aktivita. Není třeba se však mučit v posilovně. Vyberte si aktivitu, která je vám příjemná - třeba pravidelné procházky. Hry, křížovky, hlavolamy, puzzle, sudoku nebo učení se cizím jazykům - vše, co podporuje mozkovou aktivitu, má svůj přínos. „Posilování" mozku díky mentální aktivitě zpomaluje proces jeho stárnutí a uchovává mozek ve formě.
porce
Troubu zahřejte na 200 °C. Batáty naskládejte do velkého mělkého pekáče a přidejte cibuli, rajčata, papriky a brambory. Pokapejte 1 lžící teriyaki omáčky a 1 lžící olivového oleje. Osolte, opepřete, promíchejte vše dohromady a rovnoměrně rozprostřete na pekáči. Opékejte 30 minut. Přidejte cizrnu a nahoru lososa. Znovu okořeníme a přidáme zbytek omáčky a olivového oleje. Opékejte dalších 12 minut, dokud není losos hotový a zelenina křehká. Opatrně odstraníme lososa a dáme jej stranou. Do zeleninové směsi vmícháme špenát. Lososa podáváme na zeleninovém základu posypaném koriandrem. Můžete použít téměř každý druh zeleniny. Zkuste dýně, tykve a houby nebo přidejte více brambor.
Zvolený jako zdroj: vitamín B6, B12, C, D, E, kyselina listová, selen, MUFA, ryby /mořské plody, luštěniny, polyfenoly /v jedné porci: 561 kcal; 25 g tuku; 4,2 g nasycených tuků /4 porce ovoce/zeleniny
Zdroj:
' How the Mid-Victorians Worked, Ate and Died: Paul Clayton
1 and Judith Rowbotham 2, Int. J. Environ. Res. Public Health 2009, 6, 1236-1253.
2 Douaud G, Refsum H, de Jager CA, Jacoby R, E Nichols T, Smith SM, Smith AD. Preventing Alzheimer's disease-related gray matter atrophy by B-vitamin treatment. Proč Nati Acad Sci USA. 2013 May 20.
Phillips MA, Childs CE, Calder PC, Rogers PJ. Lower omega-3 fatty acid intake and status are associated with poorer cognitive function in older age: a comparison of individuals with and without cognitive impairment and Alzheimer's disease. Nutritional Neuros- cience 2012;15(6):271-277.
web.acutil.cz.
Životní styl adolescentů a případné dopady na jejich zdraví se rozhodli prozkoumat australští vědci. Zjistili, že v některých případech může dojít k…
víceNikdy se nebudete dívat na banány stejným způsobem, až objevíte jejich nedoceněné výhody pro vaše zdraví. Banány obsahují vysoké množství vlákniny a…
víceZánět, na kůži silně svědivá ložiska s šupinkami nebo s puchýřky naplněnými tekutinou, změna barvy a struktury postižené kůže. To jsou viditelné…
vícePohádka „Sůl nad zlato“ vystihuje podstatu věci. Sůl je mnohdy vzácným a nezbytným doplňkem při přípravě jídla. Musí se ale používat v přiměřeném…
víceMigréna má mnoho podob – rozpínavá a úporná tupá bolest celé hlavy a pocit, jako by měla každou chvíli prasknout, nebo vystřelující a ostrá bolest…
více„Před lípou smekni, před bezem klekni,“ říká jedno staré české přísloví. Bílé květy zaplavily krajinu…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceChůze patří mezi nejdůležitější a velmi prospěšné pohybové aktivity pro zdraví člověka. Denně nohy namáháme, ať už jdeme do práce, školy, nebo jen na…
víceRady imunoložky a homeopatky MUDr. Ziny Kaucké z Homeopatické kliniky na Praze 6...
víceRakovinové domy se na první pohled neliší od domů ostatních. Jejich obyvatelé možná něco tuší, ale většinou si to ani neuvědomují. Často se stává, že…
víceRevmatoidní artritida je celkové zánětlivé onemocnění pojivových tkání, nejčastěji se symetrickým postižením kloubů. Příčina onemocnění v podstatě…
víceTetování. Ozdoba, která provází lidstvo od počátků jeho existence a která se v posledních několika desetiletích opět dostává do popředí zájmu. Přesto…
víceStrach a bolest k životu patří a v rozumné míře se s nimi dokážeme vyrovnat. Pokud však jejich intenzita nebo délka trvání přeroste určitou hranici,…
víceSex je nedílnou součástí každého harmonického vztahu. Intimita je pro spokojený vztah stejně důležitá jako vše ostatní. Sexuální život není něčím…
víceV souvislosti s informacemi o vysokém obsahu toxických látek v našich interiérech se v západní Evropě a v USA doporučuje, aby se lidé přezouvali před…
víceCelý imunitní systém člověka může omládnout za pomoci půstu trvajícího pouhé tři dny, protože spouští mechanismus, při kterém tělo začíná vyrábět…
víceChrání nás před závažnými nemocemi. Naplňuje novou energií, a tím prospívá i naší duši. To, že potřebujeme vitamíny, minerály a stopové prvky v…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz