Nejznámějším budičem s obsahem kofeinovým je bezesporu káva, ale není však zdaleka jediným přírodním zdrojem kofeinu. Již několikrát jsme se zmínili o kofeinu, jež je obsažen v čaji. Na rozdíl od kávy má „čajový kofein“ (thein) mírnější vliv na organismus. Při porovnání stejné hmotnosti čaje a kávy obsahuje čaj vyšší množství kofeinu než káva, to však bohužel není jednoznačným ukazatelem, jelikož z čaje získáváme ve srovnání s kávou pouze slabý nálev. Dnes se na thein podíváme podrobněji.
Některé druhy čajů jako jsou oolongy a černé čaje obsahují více kofeinu než většina jiných čajů. Pokud problematiku kofeinu v čaji zobecníme, tak zelený čaj obsahuje méně kofeinu než černý čaj a bílý čaj obsahuje méně kofeinu než zelený čaj. Hlubší zkoumání ale již mnohokrát poukázala na značné rozdíly mezi jednotlivými čaji na úrovni zahrad, kultivarů i sklizní, dokonce bylo zjištěno, že mladší čajové lístky mají více kofeinu než lístky starší. Z těchto poznatků tedy plyne, že různé části čaje mají různé úrovně obsahu kofeinu, mladé lístky a pupeny obsahují více kofeinu než starší listy a stonky. Někteří výrobci se snaží své sklizně testovat a při prodeji svého čaje pak uvádí průměr obsahu kofeinu ve svých čajích.
Jedna ze zajímavých vlastností kofeinu je jeho nesnesitelně hořká chuť. Právě to je důvod, proč při pití čaje či kávy přetrvává v ústech hořká chuť. Aminokyseliny a polyfenoly naopak hořkost do jisté míry snižují, čímž získává čaj svou vyváženou chuť. Například mladé lístky zeleného čaje Long Jing jsou chuťově mnohem více svěží a jemné i přesto, že mají více kofeinu než zralé a starší lístky s nižším obsahem kofeinu. To díky vyššímu obsahu aminokyselin a polyfenolů u mladých čajových lístků tohoto čaje.
Obsah kofeinu v čajových lístcích je řízen mnoha faktory. Podobně jako aminokyseliny a čajové polyfenoly jsou pro vznik kofeinu zásadní klimatické podmínky a složení půdy.
Kofein je v současnosti možná nejužívanější drogou na zemi. Kofein ovlivňuje náš centrální nervový systém a udržuje nás tak bdělé. Při konzumaci je vstřebáván žaludeční sliznicí a do krevního řečiště se dostává přibližně za 30 až 45 minut. Postupem času se rovnoměrně rozloží do v těle a později je metabolizován v játrech a vyloučen ledvinami.
Kofein je díky svým vlastnostem řazen mezi mírné stimulanty a jedním z jeho dalších pozitiv je snížení rizika Alzheimerovy choroby. Naopak řadou publikací je odsuzován pro zvyšování krevního tlaku a není údajně vhodný ani pro cukrovkáře či osoby s osteoporózou. Navíc s některými ne zcela běžnými léky může zhoršovat nespavost, úzkost či pálení žáhy. Diabetikům se nedoporučuje konzumovat kávu či čaje s vysokým obsahem kofeinu pokud berou léky na onemocnění štítné žlázy, léky na psychiatrické či depresivní onemocnění, některá antibiotika a některé léky na pálení žáhy.
A proč se o kofeinu hovořívá jako o droze? Při pravidelné konzumaci velkého množství kofeinu přichází lehká závislost. Ta se projevuje únavou a problémy s nespavostí při nedostatečném denním příjmu kofeinu.
Autor: Vlastimil Šram
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz