Alobal je v našich domácnostech poměrně běžnou součástí kuchyní. Kromě pečení se často používá i na prodlužování trvanlivosti potravin tím, že se do něj balí jídlo a takto uchovává v ledničce.
Alobal je v našich domácnostech poměrně běžnou součástí kuchyní. Kromě pečení se často používá i na prodlužování trvanlivosti potravin tím, že se do něj balí jídlo a takto uchovává v ledničce.
Praktikanti alternativní medicíny využívají alobal i k léčbě některých onemocnění. Dlouho však panovaly obavy o jeho bezpečnosti, které se v poslední době začínají potvrzovat.
Největším problémem alobalu je, že je vyroben z hliníku. Jde v podstatě o těžký kov, který je pro tělo toxický. Hliník způsobuje tělu různé zdravotní potíže – od těch mírných až po závažné poškození mozku.
Současné studie dokonce prokázaly, že je spojován se vznikem Alzheimerovy choroby.
Také se věří, že balení potravin do alobalu a jejich následné uskladnění v lednici nebo tepelná příprava v troubě mohou způsobit poškození kostní struktury.
Je tomu tak proto, že hliník snižuje hustotu kostí odvápněním a tím je činí více lámavými.
Dalším významným problémem alobalu je, že vyvolává potíže s dýcháním v případě, že se vdechnou částečky hliníku do plic. V tomto případě může vyvolat fibrózu plic.
Bezpečné není ani grilování masa nebo ryb v hliníkové fólii. Při vysokých teplotách se uvolňuje vysoké množství tohoto nebezpečného kovu do vašeho jídla.
Únik je ještě vyšší, pokud se přidají k jídlu nějaké kyselé přísady, jako například plátky citronu.
Výzkumníci z americké Univerzity v Sharjah věří, že během jednoho vaření jídla v alobalu se do něj uvolní až 400 mg hliníku. Šlo o zjištění chemického inženýra a vedoucího univerzitního výzkumného týmu, Dr. Essam Zubaidiho.
Ten odhalil, že pokud je alobal vystaven vysokým teplotám, výrazně se zvyšuje i míra úniku hliníku do jídla.
Doporučuje proto, aby se v alobalu nikdy nepekli bylinky, rajčata a citrusové ovoce jako jsou citrony, limetky či pomeranče.
Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že maximální denní příjem hliníku by neměl překročit 60 mg.
Tento fakt dělá z alobalu na vaření a uskladnění potravin velmi nebezpečnou látku, protože jen při jednom vaření se z něj do jídla uvolní až 400 mg.
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz