REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Lékaři varují: Pokud stále používáte alobal, tak přestaňte! Hrozí Vám vážné následky

28/2

Alobal je v našich domácnostech poměrně běžnou součástí kuchyní. Kromě pečení se často používá i na prodlužování trvanlivosti potravin tím, že se do něj balí jídlo a takto uchovává v ledničce.

 

Alobal je v našich domácnostech poměrně běžnou součástí kuchyní. Kromě pečení se často používá i na prodlužování trvanlivosti potravin tím, že se do něj balí jídlo a takto uchovává v ledničce.

Praktikanti alternativní medicíny využívají alobal i k léčbě některých onemocnění. Dlouho však panovaly obavy o jeho bezpečnosti, které se v poslední době začínají potvrzovat.

V čem tkví hlavní problém alobalu

Největším problémem alobalu je, že je vyroben z hliníku. Jde v podstatě o těžký kov, který je pro tělo toxický. Hliník způsobuje tělu různé zdravotní potíže – od těch mírných až po závažné poškození mozku.

Současné studie dokonce prokázaly, že je spojován se vznikem Alzheimerovy choroby.

Kromě toho, hliník může způsobovat i tato onemocnění:

  • ztrátu paměti
  • nedostatek koncentrace
  • problémy s tělesnou rovnováhou
  • ztráta kontroly nad ovládáním svalů

Také se věří, že balení potravin do alobalu a jejich následné uskladnění v lednici nebo tepelná příprava v troubě mohou způsobit poškození kostní struktury.

Je tomu tak proto, že hliník snižuje hustotu kostí odvápněním a tím je činí více lámavými.

Další rizika hliníku pro zdraví 

Dalším významným problémem alobalu je, že vyvolává potíže s dýcháním v případě, že se vdechnou částečky hliníku do plic. V tomto případě může vyvolat fibrózu plic.

Bezpečné není ani grilování masa nebo ryb v hliníkové fólii. Při vysokých teplotách se uvolňuje vysoké množství tohoto nebezpečného kovu do vašeho jídla.

Únik je ještě vyšší, pokud se přidají k jídlu nějaké kyselé přísady, jako například plátky citronu.

Výzkumníci z americké Univerzity v Sharjah věří, že během jednoho vaření jídla v alobalu se do něj uvolní až 400 mg hliníku. Šlo o zjištění chemického inženýra a vedoucího univerzitního výzkumného týmu, Dr. Essam Zubaidiho.

Ten odhalil, že pokud je alobal vystaven vysokým teplotám, výrazně se zvyšuje i míra úniku hliníku do jídla.

Doporučuje proto, aby se v alobalu nikdy nepekli bylinky, rajčata a citrusové ovoce jako jsou citrony, limetky či pomeranče.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že maximální denní příjem hliníku by neměl překročit 60 mg.

Tento fakt dělá z alobalu na vaření a uskladnění potravin velmi nebezpečnou látku, protože jen při jednom vaření se z něj do jídla uvolní až 400 mg.

 

Zdroj: http://prirodajelek.cz  www.Bajecnylekar.sk


Další články

Jedno procento Čechů trpí schizofrenií

16/1

Zhruba každý stý člověk v Česku trpí schizofrenií. Je to kolem 100.000 obyvatel. Četnost výskytu choroby se v jiných zemích neliší.

více

6 snadných způsobů, jak zvýšit své charisma

14/1

Jedna z nových studií věnujících se lidskému charismatu poukazuje na to, že charisma není ani tak darem, jako spíše dovedností, kterou se může každý…

více

Pozor na nejčastější zimní zranění! Jak se jim vyhnout?

11/1

S nadcházející zimou je spojena řada typických úrazů. Stoupá počet zlomenin, naraženin a zranění kolenních kloubů. Nejhorší z nich vyžadují až…

více

Bílkoviny ve vašem jídelníčku: máte jich opravdu dostatek?

9/1

Bílkoviny jsou pro tělo člověka jedním z nejdůležitějších stavebních prvků. Protože jich potřebujeme poměrně velké množství, nemusí být vždy lehké…

více

Proč je potřeba nosit sukně a oblékat a svlékat je vždy…

7/1

Sukně vždy bývala nezaměnitelnou součástí oděvu žen. Teprve poslední desetiletí změnily mnoha tisíciletou tradici. Sukně z nás žen dělají ženy.…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru