REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Lékaři varují: Pokud stále používáte alobal, tak přestaňte! Hrozí Vám vážné následky

28/2

Alobal je v našich domácnostech poměrně běžnou součástí kuchyní. Kromě pečení se často používá i na prodlužování trvanlivosti potravin tím, že se do něj balí jídlo a takto uchovává v ledničce.

 

Alobal je v našich domácnostech poměrně běžnou součástí kuchyní. Kromě pečení se často používá i na prodlužování trvanlivosti potravin tím, že se do něj balí jídlo a takto uchovává v ledničce.

Praktikanti alternativní medicíny využívají alobal i k léčbě některých onemocnění. Dlouho však panovaly obavy o jeho bezpečnosti, které se v poslední době začínají potvrzovat.

V čem tkví hlavní problém alobalu

Největším problémem alobalu je, že je vyroben z hliníku. Jde v podstatě o těžký kov, který je pro tělo toxický. Hliník způsobuje tělu různé zdravotní potíže – od těch mírných až po závažné poškození mozku.

Současné studie dokonce prokázaly, že je spojován se vznikem Alzheimerovy choroby.

Kromě toho, hliník může způsobovat i tato onemocnění:

  • ztrátu paměti
  • nedostatek koncentrace
  • problémy s tělesnou rovnováhou
  • ztráta kontroly nad ovládáním svalů

Také se věří, že balení potravin do alobalu a jejich následné uskladnění v lednici nebo tepelná příprava v troubě mohou způsobit poškození kostní struktury.

Je tomu tak proto, že hliník snižuje hustotu kostí odvápněním a tím je činí více lámavými.

Další rizika hliníku pro zdraví 

Dalším významným problémem alobalu je, že vyvolává potíže s dýcháním v případě, že se vdechnou částečky hliníku do plic. V tomto případě může vyvolat fibrózu plic.

Bezpečné není ani grilování masa nebo ryb v hliníkové fólii. Při vysokých teplotách se uvolňuje vysoké množství tohoto nebezpečného kovu do vašeho jídla.

Únik je ještě vyšší, pokud se přidají k jídlu nějaké kyselé přísady, jako například plátky citronu.

Výzkumníci z americké Univerzity v Sharjah věří, že během jednoho vaření jídla v alobalu se do něj uvolní až 400 mg hliníku. Šlo o zjištění chemického inženýra a vedoucího univerzitního výzkumného týmu, Dr. Essam Zubaidiho.

Ten odhalil, že pokud je alobal vystaven vysokým teplotám, výrazně se zvyšuje i míra úniku hliníku do jídla.

Doporučuje proto, aby se v alobalu nikdy nepekli bylinky, rajčata a citrusové ovoce jako jsou citrony, limetky či pomeranče.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že maximální denní příjem hliníku by neměl překročit 60 mg.

Tento fakt dělá z alobalu na vaření a uskladnění potravin velmi nebezpečnou látku, protože jen při jednom vaření se z něj do jídla uvolní až 400 mg.

 

Zdroj: http://prirodajelek.cz  www.Bajecnylekar.sk


Další články

Nejlevnější způsob, jak shodit kilogramy navíc

15/6

Běh je určitě nejlepším způsobem, jak ubrat pár kil. Mám pro vás pár jednoduchých tipů, které Vám pomohou snadněji začít.

více

Tanec jako terapie

13/6

Tanec je nejpřirozenějším pohybem člověka. Klasické taneční styly však bývají dost sešněrované a navíc místo přirozeného projevu je zapotřebí se…

více

Cvičíte správně svaly na rukou?

11/6

Co je největším přáním mužů, kteří cvičí? Mít vypracované ruce, prsa a kostičky na břiše. Ať je to dobrý přístup nebo ne, zaměříme se dnes právě na…

více

Jsou mobilní telefony zodpovědné za vzestup rakoviny? Podle…

8/6

Zpochybňovat bezpečnost mobilních telefonů, vysílačů signálů a podobných zařízení je takřka myšlenkovým zločinem, který se setká s nemalým odporem…

více

Červen – ideální doba pro očistu kloubů a páteře

5/6

Léto, které začíná v polovině června, je výborné období pro odstranění produktů metabolismu nahromaděných za období intenzivního získávání látek v…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru