REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Lékaři varují: Pokud stále používáte alobal, tak přestaňte! Hrozí Vám vážné následky

28/2

Alobal je v našich domácnostech poměrně běžnou součástí kuchyní. Kromě pečení se často používá i na prodlužování trvanlivosti potravin tím, že se do něj balí jídlo a takto uchovává v ledničce.

Alobal je v našich domácnostech poměrně běžnou součástí kuchyní. Kromě pečení se často používá i na prodlužování trvanlivosti potravin tím, že se do něj balí jídlo a takto uchovává v ledničce.

Praktikanti alternativní medicíny využívají alobal i k léčbě některých onemocnění. Dlouho však panovaly obavy o jeho bezpečnosti, které se v poslední době začínají potvrzovat.

V čem tkví hlavní problém alobalu

Největším problémem alobalu je, že je vyroben z hliníku. Jde v podstatě o těžký kov, který je pro tělo toxický. Hliník způsobuje tělu různé zdravotní potíže – od těch mírných až po závažné poškození mozku.

Současné studie dokonce prokázaly, že je spojován se vznikem Alzheimerovy choroby.

Kromě toho, hliník může způsobovat i tato onemocnění:

  • ztrátu paměti
  • nedostatek koncentrace
  • problémy s tělesnou rovnováhou
  • ztráta kontroly nad ovládáním svalů

Také se věří, že balení potravin do alobalu a jejich následné uskladnění v lednici nebo tepelná příprava v troubě mohou způsobit poškození kostní struktury.

Je tomu tak proto, že hliník snižuje hustotu kostí odvápněním a tím je činí více lámavými.

Další rizika hliníku pro zdraví 

Dalším významným problémem alobalu je, že vyvolává potíže s dýcháním v případě, že se vdechnou částečky hliníku do plic. V tomto případě může vyvolat fibrózu plic.

Bezpečné není ani grilování masa nebo ryb v hliníkové fólii. Při vysokých teplotách se uvolňuje vysoké množství tohoto nebezpečného kovu do vašeho jídla.

Únik je ještě vyšší, pokud se přidají k jídlu nějaké kyselé přísady, jako například plátky citronu.

Výzkumníci z americké Univerzity v Sharjah věří, že během jednoho vaření jídla v alobalu se do něj uvolní až 400 mg hliníku. Šlo o zjištění chemického inženýra a vedoucího univerzitního výzkumného týmu, Dr. Essam Zubaidiho.

Ten odhalil, že pokud je alobal vystaven vysokým teplotám, výrazně se zvyšuje i míra úniku hliníku do jídla.

Doporučuje proto, aby se v alobalu nikdy nepekli bylinky, rajčata a citrusové ovoce jako jsou citrony, limetky či pomeranče.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že maximální denní příjem hliníku by neměl překročit 60 mg.

Tento fakt dělá z alobalu na vaření a uskladnění potravin velmi nebezpečnou látku, protože jen při jednom vaření se z něj do jídla uvolní až 400 mg.

 

Zdroj: http://prirodajelek.cz  www.Bajecnylekar.sk


Další články

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Makový olej

3/7

Makový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…

více

Chraňte děti před sluncem. Spálení v mladém věku zvyšuje…

1/7

Ačkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…

více

Běhání ve velkých vedrech. Deset tipů jak běhat za velmi…

28/6

Horko k zalknutím již pár hodin po východu slunce. Horko i ve chvíli, kdy se slunce začne sklánět k západu. Horko po celý boží den. Čas, který…

více

Česko sežehnou tropy. 5 praktických rad, jak přežít vedro…

26/6

Tropy nás poslední dny provází ulicemi a horko začíná být nesnesitelné nejen při čekání na tramvaj nebo autobus či přímo uvnitř městské hromadné…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru