REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Nedostatek vitamínů škodí, nadbytek také

7/12

Vitamíny jsou látky, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. V lidském organismu mají vitamíny funkci katalyzátorů biochemických reakcí, podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Lidský organismus si je (až na některé výjimky) nedokáže sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy.

Ne vždy ale platí, že čím více, tím lépe, a u vitamínů obzvlášť je třeba se mít na pozoru! Vitamíny dělíme na rozpustné ve vodě (vitamíny skupiny B a vitamín C) a rozpustné v tucích (vitamíny A, D, E, K). Druhá skupina se v organismu ukládá do zásoby. Pokud tyto vitamíny tělo nedokáže zpracovat, mohou vyvolat toxické reakce. Vitamíny rozpustné ve vodě toxické nejsou, ale mohou způsobit jiné problémy. Víte, že nadbytek vitamínu C v těle může vyprovokovat tvorbu ledvinových kamenů, průjem nebo kožní vyrážku? Užíváte zinek, abyste si vylepšili stav vlasů a kůže? Buďte opatrní! Zinek (i nadbytek vitamínu C) brání vstřebávání mědi. Kštici budete mít sice bujnou, zato úplně šedivou. „Je třeba dávat pozor nejen na možné předávkování vitamíny, ale také v jakém věku který potřebujeme. Potřeba vitamínů, minerálních látek a stopových prvků se u různých věkových skupin liší“, upozorňuje MUDr. Jitka Housová. Například děti potřebují pro zdravý vývoj organismu či růst kostí a zubů zvýšený přísun vápníku, fosforu, fluoru a vitamínu D. Pro seniory je velmi důležitý příjem antioxidantů (vitamínů A, E, C, selenu a zinku), které jsou účinné v boji proti volným radikálům, respektive rakovinotvorným buňkám. Vyšší míra vápníku a vitamínu D je důležitá pro prevenci osteoporózy, draslík a železo pak proti anémii způsobené nedostatkem hodnotné stravy, masa a zeleniny.

vitamín A (retinol)

Zdrojem jsou rybí tuk, játra, mrkev, zelené a žluté listy, špenát, kapusta, petrželová nať, kedlubnová nať, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, vaječný žloutek, v menším množství mléko, tučné ryby nebo třešně. Vitamín A je důležitý pro tvorbu zrakového pigmentu, jako antioxidant, pro růst kostí a tvorbu hormonů. Jeho nedostatek vede k šerosleposti, vysychání rohovky, poruchám růstu či vzniku skvrn na kůži. Při nadbytku vitamínu A dochází k poruchám růstu kostí, průjmům nebo ledvinovým a žlučníkovým kolikám.

vitamín D (kalciferol)

Za normálních okolností se tvoří v kůži působením slunečního záření. Je výchozí látkou pro syntézu hormonu ovlivňujícího metabolismus vápníku a fosforu. Nedostatek vitamínu D vede k rachitidě (porucha růstu kostí) a dále k měknutí a lámání kostí. Při nadbytku vznikají ledvinné konkrementy a dochází ke kalcifikaci ve svalech a stěnách cév.

vitamín E (rokoferol)

Je obsažen v oleji z pšeničných klíčků, v másle, mléce, burských oříšcích, sóji, salátu a mase savců. Slouží jako důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Nedostatek vede k poruchám metabolismu, zhoršení permeability cév, poruchám plodnosti či nekróze jater. Nadbytek vitamínu E zhoršuje vstřebávání vitamínu K.

vitamín K

Je přítomen především v listové zelenině. Vitamín K je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve, dále v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny. Nedostatek vitamínu K vede k poruchám krevní srážlivosti, u kojenců může vést k životu ohrožujícímu krvácení a dále souvisí s řídnutím kostí (osteoporózou) u žen po menopauze. Jeho nadbytek nezpůsobuje žádné zásadní zdravotní problémy (výjimkou je vitamín K3 a jeho deriváty).

vitamín C (kyselina askorbová)

Je obsažen především v citrusovém ovoci, bobulovitých plodech, zelené zelenině, bramborách či paprice, z rostlinných zdrojů je na vitamín C velmi bohatý šípek, rakytník, dále např. citrusy (limetka, citrón, pomeranč, grapefruit), rajčata, papája, brokolice, černý rybíz, jahody, květák, špenát, kiwi nebo brusinky. Vitamín C je potřebný pro metabolismus aminokyselin, tkáňové dýchání, podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek, podporuje růst a podílí se také na antioxidační obraně buňky. Nedostatek se projevuje menší pevností cévní stěny, zvýšenou krvácivostí, sníženou pevností vazivového aparátu zubu a s tím spojeným vikláním a vypadáváním zubů, nedostatečnou odolností proti infekcím, zvýšenou únavou či žaludečními problémy. Nadbytek vede k podráždění žaludku a zažívacího traktu. Vykouřením jedné cigarety se zničí 25 – 150 mg vitamínu C (doporučená denní dávka je 60 mg).

vitamíny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12)

Hlavním zdrojem vitamínů skupiny B jsou kvasnice, maso, sýry, celozrnné obiloviny, luštěniny a ořechy. Béčka jsou nezbytná pro správné fungování metabolismu. Nedostatek vitamínu B1 způsobuje nemoc Beri-beri, nedostatek vitamínu B2 má za následek zánět kůže, záněty dutiny ústní a jazyka, ústních koutků, zástavu růstu, řezavé bolesti pod víčky, slzení a vyšší citlivost na světlo. Nedostatek vitamínu B3 přináší ztrátu chuti k jídlu, špatné dýchání, bolesti hlavy, závratě nebo záněty kůže. Nedostatek vitamínu B5 se projevuje únavou, potřebou spát i během dne, zácpou, podrážděností či slabostí. Nedostatek vitamínu B6 je provázen zvýšenou nervosvalovou dráždivostí (cukání víček, u dětí až křeče), zapomnětlivostí a záněty sliznice dutiny ústní. Nedostatek vitamínu B9 má za následek anémii, poruchy růstu plodu, průjmy a střevní potíže. Nedostatek vitamínu B12 se projevuje anémií, degenerací zadních míšních provazců nebo poruchami chůze. Rovnice zdravého života říká: lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít. Pečujte i vy o to nejcennější, co máte, o své zdraví.

 

Zdroj: http://www.chytrazena.cz/nedostatek-vitaminu-skodi-nadbytek-take-16723.html 

 

Náš tip: od vitaminklubu.cz vyzkoušejte například:

Denní dávky v tekuté formě

http://www.vitaminklub.cz/tekute-vitaminy-denni-tekuty-multivitamin-s-niacinem-60ml-28

Denní dávky v kapslové formě (sáčky denní) 

http://www.vitaminklub.cz/denni-davky-denni-davka-fitness-135

V dnešních dostupných potravinách, které jsou průmyslově a chemicky ošetřeny je nedostatečné množství přirozeného zdroje vitamínů. Dnešní styl života nároky na vitamíny a minerály ještě zvyšuje. Psychické vypětí zvyšuje potřebu vitamínu B1 thiaminu a B3 ve formě niacinu.


Další články

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Makový olej

3/7

Makový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…

více

Chraňte děti před sluncem. Spálení v mladém věku zvyšuje…

1/7

Ačkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…

více
REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru