REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Sodík

5/7

Jeho význam spočívá v tom, že společně s draslíkem se podílí na kontrole rovnovážného hospodaření s vodou v organismu, vedení nervových vzruchů, kontrakcí svalů nebo udržení normálního srdečního rytmu.

 

Sodík je volně dostupný ve formě kuchyňské soli (chemicky chlorid sodný). Vyskytuje se i v jiných sloučneninách - mléčnan sodný (součást intravenózní výživy), fosforečnan trisodný (projímadlo, existující v zahraničí na lékařský předpis ) či hydrogenuhličitan sodný (obsažen v antacidech, lécích proti překyselení žaludku).

Sodík je přítomen ve všech potravinách

Sodík je přítomen ve všech potravinách jako přírodní součást nebo jako ingredience přidávaná v průběhu jejich zpracování. Hlavním zdrojem je kuchyňská sůl, zpracované potraviny, sýr, chleba a výrobky z obilné mouky, uzené, nakládané a konzervované maso a ryby. Velké množství sodíku se také nachází v nakládané zelenině, bramborových lupíncích a olivách. Také je obsažen ve změkčené vodě. Jednoznačné denní množství sodíku není stanoveno, doporučení lékařů se pohybují mezi 1 až 3 gramy denně. Pro srovnání, jedna kávová lžička kuchyňské soli obsahuje přibližně dva gramy sodíku.

Většina diet obsahuje množství sodíku překračující denní spotřebu. V oblastech s mírným podnebím je zvýšená potřeba sodíku ojedinělá a to i v případě máloslané diety. Kdežto v tropických oblastech může zvýšený příjem sodíku chrání před přehřátím, které je způsobeno sníženou hladinou sodíku danou pocením. Sodík se podává i při ztrátách způsobených dlouhodobými průjmy a zvracením hlavně u dětí a také při nedostatku způsobeného některými poruchami ledvin, užíváním diuretik nebo silným krvácením.

Nedostatek sodíku

Nedostatek sodíku způsobený dietou se projevuje ojediněle. Obyčejně vzniká z nedostatku, který je způsoben již zmíněnými průjmy, zvracením či silným pocením. Zpočátku se projevuje letargií, svalovými křečemi či závratěmi. V těžších případech se projevuje zmateností, mdlobami a palpitacemi. Nadměrný příjem sodíku je dávan do souvislostí se zvýšením krevního tlaku. U těchto pacientů může zvýšit riziko srdečního záchvatu a poškození ledvin. Dalšími nežádoucími účinky jsou nadměrné zadržování tekutin způsobující závratě a otoky končetin i tváře. Vysoké dákvy (i kuchyňské soli) mohou způsobit kóma a být smrtelné.

 

Autor: PharmDr.Tomáš Arndt

Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz  http://www.magazinzdravi.cz


Další články

Oči sice nikdy nespí, odpočinek ale potřebují

20/4

Usínání při sledování oblíbeného seriálu, vyřizování korespondence nebo hraní her na mobilu těsně před spaním je v současné době velmi oblíbené nejen…

více

Dubnu vládnou játra

18/4

S příchodem dubna opouští „pomyslný“ orgánový trůn žlučník (kterému patří březen) a vlády se ujímají játra. Malá chemická laboratoř, která svou…

více

Jarní detoxikace, hubnutí a 5 tipů jak uspět

16/4

Jaro konečně klepe na dveře a nese nám slunce, teplejší dny a probouzející se přírodu. Mnohé z nás však čekají i nemilé překvapení v podobě problémů…

více

Na túře s nohama v bavlnce

13/4

Nohy bývají poměrně vytíženým dopravním prostředkem. Hlavně pro ty, kteří před sluněním na pláži dávají přednost pěším túrám. Aby nás nožky nezradily…

více

Konečně pravda o solení. Názor odborníků vás překvapí

11/4

Ze všech stran slyšíme, jak je strava s vysokým obsahem soli nebezpečná pro srdce. Zvyšuje riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Proto bychom…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru