REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Sodík

5/7

Jeho význam spočívá v tom, že společně s draslíkem se podílí na kontrole rovnovážného hospodaření s vodou v organismu, vedení nervových vzruchů, kontrakcí svalů nebo udržení normálního srdečního rytmu.

 

Sodík je volně dostupný ve formě kuchyňské soli (chemicky chlorid sodný). Vyskytuje se i v jiných sloučneninách - mléčnan sodný (součást intravenózní výživy), fosforečnan trisodný (projímadlo, existující v zahraničí na lékařský předpis ) či hydrogenuhličitan sodný (obsažen v antacidech, lécích proti překyselení žaludku).

Sodík je přítomen ve všech potravinách

Sodík je přítomen ve všech potravinách jako přírodní součást nebo jako ingredience přidávaná v průběhu jejich zpracování. Hlavním zdrojem je kuchyňská sůl, zpracované potraviny, sýr, chleba a výrobky z obilné mouky, uzené, nakládané a konzervované maso a ryby. Velké množství sodíku se také nachází v nakládané zelenině, bramborových lupíncích a olivách. Také je obsažen ve změkčené vodě. Jednoznačné denní množství sodíku není stanoveno, doporučení lékařů se pohybují mezi 1 až 3 gramy denně. Pro srovnání, jedna kávová lžička kuchyňské soli obsahuje přibližně dva gramy sodíku.

Většina diet obsahuje množství sodíku překračující denní spotřebu. V oblastech s mírným podnebím je zvýšená potřeba sodíku ojedinělá a to i v případě máloslané diety. Kdežto v tropických oblastech může zvýšený příjem sodíku chrání před přehřátím, které je způsobeno sníženou hladinou sodíku danou pocením. Sodík se podává i při ztrátách způsobených dlouhodobými průjmy a zvracením hlavně u dětí a také při nedostatku způsobeného některými poruchami ledvin, užíváním diuretik nebo silným krvácením.

Nedostatek sodíku

Nedostatek sodíku způsobený dietou se projevuje ojediněle. Obyčejně vzniká z nedostatku, který je způsoben již zmíněnými průjmy, zvracením či silným pocením. Zpočátku se projevuje letargií, svalovými křečemi či závratěmi. V těžších případech se projevuje zmateností, mdlobami a palpitacemi. Nadměrný příjem sodíku je dávan do souvislostí se zvýšením krevního tlaku. U těchto pacientů může zvýšit riziko srdečního záchvatu a poškození ledvin. Dalšími nežádoucími účinky jsou nadměrné zadržování tekutin způsobující závratě a otoky končetin i tváře. Vysoké dákvy (i kuchyňské soli) mohou způsobit kóma a být smrtelné.

 

Autor: PharmDr.Tomáš Arndt

Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz  http://www.magazinzdravi.cz


Další články

Bojíte se vajec kvůli cholesterolu? Je to mýtus! A okrádáte…

19/1

Snažíte se o to, abyste jedli co nejzdravěji? Pak zapomeňte na veškerá varování související s nebezpečným cholesterolem a vejce bez obav zařaďte do…

více

Zmrazený citron může být silnější než chemoterapie

18/1

Svitla možná nová naděje pro pacienty s rakovinou. Jde o přírodní formu léčby, které nemá nic společného s chemoterapií a nemá žádné nebezpečné…

více

Zubní protézy - základní rady

15/1

Správnou funkčnost zubní protézy zajišťuje nejen její kvalitní provedení, ale také dobrý stav dásní a patra, které jsou pro přisání zubní protézy…

více

V lednu posilujeme energii ledvin

12/1

V zimních měsících naše tělo přechází podle pravidel čínského pentagramu pod vládu elementu vody a s ním jsou spojené ledviny. V lednu je tedy…

více

Kdo je nejvíce ohrožen psychosomatickými onemocněními

10/1

O psychosomatice se široce dohadují odborníci i laická veřejnost. Část odborníků i laiků ji odmítá vůbec uznat jaké obor lékařství, část je jí naopak…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru