Kdo by neměl rád mikrovlnky? Jsou rychlé, jednoduché a vaření s nimi je pro každého nadmíru pohodlné.
Mikrovlnné trouby se používají již přes 30 let a doslova změnily pohled celé společnosti na způsob přípravy a ohřevu jídel.
Je zde však otázka za milion: Jsou mikrovlnky bezpečným a zdravým způsobem na vaření?
Odpověď zní: „Ne“.
Existují totiž mnohem lepší možnosti, které zaručí, že se živiny v potravinách neznehodnotí a také, že se v nich navíc i nevytvoří různé škodliviny.
Mikrovlny jsou formou neionizujícího elektromagnetického záření.
Ionizující záření je takové, které mění elektromagnetickou strukturu atomů, ionizuje je. Nebo lajcky řečeno, vytrhává z nich elektrony, čímž mění způsob jejich interakce s ostatními atomy.
Rentgenové záření využívá nukleární medicína v CT-čkách, mamografii či běžných rentgenech.
Oproti tomu, mikrovlny sice nemění atomy, ale zvyšují frekvenci vibrace molekul (sloučenin více atomů), které mohou vést ke změnám vlastností a struktury těchto molekul.
Existují rozšířené názory, že takový ohřev je pro vaše zdraví nebezpečný.
Zde je pět nejčastějších zdravotních komplikací, které vyvolávají mikrovlnky a konzumace stravy v nich vařené:
1. Nespavost. Mikrovlnky samotné a jejich záření narušují a poškozují mozek.
2. Nutriční nedostatečnost. Všichni víme, že jídlo z mikrovlnky ztrácí chuť. Stejně se v něm ničí i mnohé živiny, což může vést k různým nedostatkům důležitých živin v lidském těle.
3. Únava. Mikrovlnky a strava jimi upravená může způsobovat únavu, ale také obezitu (efekt prázdných kalorií, kdy došlo ke zničení prospěšných živin podle předchozího bodu).
4. Rakovina. Strukturální změny molekul vedou k tvorbě mnoha rakovinotvorných látek v jídle.
5. Srdeční infarkt a cholesterol. Mikrovlny ničí v potravinách mnohé antioxidanty, následkem čehož se v cévách hromadí cholesterol a eventuálně to může skončit až infarktem nebo mrtvicí.
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz