Slovo metabolizmus můžeme jednoduše definovat jako přeměnu látek v našem těle.
Víme, že přijaté živiny naše zažívání rozloží na malé části a vstřebá do krve.
V krvi tedy nekolují jenom buňky (červené krvinky, bílé krvinky, krevní destičky), ale i živiny (cukry, tuky, bílkoviny, vitaminy, minerály).
Živiny může buňka rozložit (spálit) na energii, nebo využít k výrobě (syntéze) sobě vlastních látek:
Na rozdíl od cukrů a tuků vzniká při štěpení bílkovin nejen voda a oxid uhličitý, ale ještě amoniak (NH3), protože bílkoviny obsahují ve své molekule atom dusíku (N). Takže v každé buňce, která vyrobí energii z bílkovin, vniká amoniak, který je pro tělo ve vyšších koncentracích toxický. Buňky amoniak uvolňují do krve, krví se dostane do jater a játra jej přemění na močovinu, která je pro tělo méně jedovatá. Močovina se krví dostane do ledvin a vyloučí močí.
Lipidy (tuky a oleje) můžeme laicky označit jako izolační látku:
Lipidy se dělí podle typu řetězce mastné kyseliny:
Lipidy, které jsou při pokojové teplotě tuhé, obsahují především nasycené mastné kyseliny (sádlo, lůj, máslo, kokosový a palmový olej).
Mononasycené mastné kyseliny jsou obsaženy v tuhých lipidech (sádlo, lůj, máslo, kokosový a palmový olej), ale hojně i v olejích (řepkový, slunečnicový, olivový,…).
Nasycené i mononenasycené mastné kyseliny si dokáže tělo vyrobit samo, pokud má dostatek základních živin. Polynenasycené mastné kyseliny je třeba přijímat stravou. Nadbytek tuků je často spojován se zvýšeným cholesterolem.
Stravou přijímáme buď cukry jednoduché (monosacharidy, především glukóza), nebo cukry složené (polysacharidy, škroby, uhlohydráty).
Jednoduchý cukr si můžeme popsat jako jednu molekulu. Pokud budeme spojovat jednu molekulu za druhou, vznikne nám cukr složený.
Jednoduché cukry (bílý cukr, cukry z ovoce) se v zažívací soustavě rychle vstřebávají do krve, což znamená rychlý přísun energie, ale zároveň i vysokou hladinu cukru v krvi, na což reaguje tělo rychlým spálením těchto cukrů, nebo jejich přeměnou na tuky.
Složené cukry (obiloviny, luštěniny, i brambory) se ve střevech musejí nejprve rozložit na cukry jednoduché, což probíhá postupně, takže se i postupně vstřebávají do krve. Výsledek je menší zvýšení cukrů v krvi, které však trvá delší dobu (nedostaneme hned hlad).
Nadměrná konzumace jednoduchých cukrů je jednou z hlavních příčin cukrovky 2. typu.
Sacharidy (cukry) jsou též součástí některých hormonů, enzymů.
Zásobní cukr glykogen
Přijaté cukry kolující v krvi může naše tělo spojit do řetězce ve svalech a játrech ve formě polysacharidu glykogenu. Glykogen je využit jako rychlý zdroj energie, pro jeho využití je třeba vit. B6.
Vitaminy a minerály si můžeme snadno definovat jako látky, které jsou různým způsobem potřebné pro správný chod řady dějů v těle.
Nadšenec cyklistiky by bílkoviny, tuky a cukry přirovnal ke svému bicyklu, na kterém se krásně jede, pokud máte namazaný řetěz a dostatečně nahuštěná kola. Stejně tak nedostatek nějakého vitaminu či minerálu může způsobit tělu zhoršení až znemožnění jízdy životem.
Vitaminy: vit. A, vit. D, vit. E, vit. K, vit. B1, vit. B2, vit. B3, vit. B5, vit. B6, kyselina listová, vit. B12, vit. H, biotin, vit. C,polynenasycené mastné kyseliny, antioxidanty.
Minerály: sodík, Na+, draslík, K+, vápník, Ca2+, hořčík, Mg2+, železo, Fe2+/3+, zinek, Zn2+, měď, Cu2+, jód, I-, fosfor, P, selen, Se
Rozklad živin v těle je složitý děj. My si jej vysvětlíme na poctivých kamnech na dřevo.
Dřevo je podobného složení jako naše potrava. Když hodíme špalek do kamen, bude dřevo hořet. Chemicky se bude měnit na CO2, vodu, popel, a tento děj bude doprovázen vznikem tepla, tedy energie, která bude ohřívat okolí a dotvářet útulno domova.
V našem těle je situace obdobná, jen energii (teplo) vznikající při rozkladu živin dokáží buňky uchovávat v molekulách (např. známý nosič energie ATP) a v případě potřeby efektivně poskytnout.
Spalování živin v našich buňkách (vzniká více energie a tepla) zvyšují hormony štítné žlázy - zvyšují počet mitochondrií v buňce. Pro správné spalování živin je také potřeba hořčík, měď, jód, vit. B1, vit. B2, vit. B3, vit. B5, vit. B6, vit. B12, vit. H, biotin.
Na živiny jsme se dívali pohledem jejich rozložením na malé části a spálením na energii. Ale takovým způsobem bychom se spálili na energii celí. Nemalou část přijatých a na malé kousky rozložených živin tělo použije na výstavbu vlastních tkání.
Přijaté cukry se spojí do dlouhého řetězce - glykogenu, který slouží jako rychlá zásoba energie pro svaly (pokud se například rozhodneme stihnout ranní autobus).
Mastné kyseliny se zpět mohou přeměnit na tuky a potichounku se nám ukládat do charakteristických partií, chránit nás před chladem, nebo sloužit jako zásoba na časy nouze a nadměrné fyzické aktivity.
Aminokyseliny fungují jako stavební materiál pro nespočet bílkovin v našem těle (svaly, hormony, enzymy, transportní molekuly, receptory).
Pro syntézu, shromažďování látek tělo potřebuje vit. B1, vit. B5.
Nemoci metabolizmu:
Většinu jich najdete na našich stránkách jako samostatný zdravotní problém.
Zdroj:
web: nasclovek.cz
Také milujete banány? Potom se vám už určitě stalo, že jste si dali přezrálý banán, který na sobě již měl tmavé skvrny. Co to pro nás znamená a jaký…
víceMyslíte si, že domácí mazlíček v domácnosti vede ke zvýšenému riziku vzniku alergií a že jedině přehnanou čistotou docílíte vyšší imunity? Opak je…
víceZánět, na kůži silně svědivá ložiska s šupinkami nebo s puchýřky naplněnými tekutinou, změna barvy a struktury postižené kůže. To jsou viditelné…
víceMnohé vědecké studie sice potvrdily, že kokosový olej obsahuje nasycené mastné kyseliny, tedy látky, které obecně ve velké míře zdraví škodí. Jenže…
víceMochyně peruánská (Physalis peruviana) má mnoho jmen, od peruánské třešně až po třešně inků či zlaté bobule (anglicky goldberry). Hlavním znakem jsou…
víceMigréna má mnoho podob – rozpínavá a úporná tupá bolest celé hlavy a pocit, jako by měla každou chvíli prasknout, nebo vystřelující a ostrá bolest…
víceUrčitě jste již slyšeli o mnoha zdravotních přínosech zázvoru při léčbě různých onemocnění a zdravotních problémů.
víceSprávné zásady stravování na cestách se označují jako tzv. „opatření cestovní medicíny“. Během poznávání života, lidí a přírody v různých zemích…
víceChůze patří mezi nejdůležitější a velmi prospěšné pohybové aktivity pro zdraví člověka. Denně nohy namáháme, ať už jdeme do práce, školy, nebo jen na…
víceZimní sport, který prožívá obrození. Navíc se stejně jako jízda na kole nezapomíná. Při bruslení na ledě můžete hubnout, zpevnit si svaly či zlepšit…
víceRevmatoidní artritida je celkové zánětlivé onemocnění pojivových tkání, nejčastěji se symetrickým postižením kloubů. Příčina onemocnění v podstatě…
víceTetování. Ozdoba, která provází lidstvo od počátků jeho existence a která se v posledních několika desetiletích opět dostává do popředí zájmu. Přesto…
víceStrach a bolest k životu patří a v rozumné míře se s nimi dokážeme vyrovnat. Pokud však jejich intenzita nebo délka trvání přeroste určitou hranici,…
víceChrání nás před závažnými nemocemi. Naplňuje novou energií, a tím prospívá i naší duši. To, že potřebujeme vitamíny, minerály a stopové prvky v…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz