O příznivém působení vína na lidský organismus věděli již staří Řekové a Egypťané.
Víno obsahuje přibližně šest set složek, které v různé míře ovlivňují naše tělo. Při účinku na zdraví tedy nejde jen o samotný alkohol, ale i o obsah a vzájemný poměr podpůrných látek, které jsou dané odrůdou, půdními a klimatickými podmínkami a také zvolenou výrobní technologií.
Střídmá konzumace vína významně ovlivňují obsah cholesterolu v krvi, čímž působí preventivně proti kardiovaskulárním nemocem, hlavně infarktu. Působí i proti ischemické chorobě srdeční. Nemoci srdce jsou přitom u nás stále nejčastější příčinou úmrtí. Tento „Víno v malém množství je zdraví nesmírně prospěšné. Infarktů je o 40 až 60 % méně, mozkových mrtvic je skoro polovina, cukrovky je také až o 60 % méně,“ sděluje prof. MUDr. Milan Šamánek DrSc., FESC, FCMA. „To, co uvádím, je potvrzeno vědeckými instituty na celém světě,“ dodává profesor.
Tento blahodárný nápoj obsahuje cenné minerální látky a poměrně velké množství vitaminů, především skupiny B. Ty napomáhají srdeční činnosti, podporují činnost rohovky a sítnice, zvyšují imunitu, mají význam při tvorbě hemoglobinu a v neposlední řadě také omezují únavu a napomáhají léčbě depresí. Unikátní kombinace prospěšných látek tak dělá z vína dokonalý zdravotní koktejl, který hravě vydá za náruče ne vždy nejlevnějších a nejúčinnějších doplňků stravy.
Víno má výrazné antioxidační účinky, některé působí také protinádorově. V tomto ohledu je zdravější víno červené, protože se při jeho zpracování využívají i slupky vína, v nichž se nachází antioxidant resveratrol.
Víno obsahuje minerály, zabraňují řídnutí kostí. Právě osteoporóza je přitom strašákem zejména pro ženy 50+.
Pití vína jde ruku v ruce s posezením u dobrého jídla. U vína se více povídá, lépe zpívá a v konečném důsledku méně konzumuje alkohol než třeba u piva či destilátů. U vína nás také mnohem více zajímá, co pijeme, jinými slovy upřednostňujeme kvalitu před kvantitou. Se sklenkou vína relaxujeme a dopřáváme si pohodu a klid, což je další podstatný bonus.
Víno se již dříve využívalo prakticky ve všech podobách a k celé řadě různých účelů. Proti nachlazení, k tišení bolesti nebo jako dezinfekční prostředek. Z hroznové šťávy se připravovaly masti, listy révy zase pomáhaly zastavit krvácení a léčit hemoroidy, sušené hrozny (rozinky) se staly dobrým lékem na odstranění zácpy a nechutenství. Hippokrates během své lékařské praxe aplikoval velmi často víno jako diuretikum a také ke snížení tělesné teploty.
Zdravotní přínosy pití vína by však neměly být omluvenkou pro velké večírky a těžká rána. Tím si naopak spíš ublížíme, jelikož organismu pak dá zabrat, aby se z kocoviny dostal. Pokud chcete tělu konzumací vína prospět, je ideální držet se hranice 1,5 až 2 dl vína denně u žen, u mužů je přijatelný až dvojnásobek. Teď se možná ženy cítí ukřivděny, ale tato hranice odpovídá tělesné konstituci a toleranci organismu vůči alkoholu.
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz