REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Dopřávali jste si o dovolené? Pozor na cholesterol!

3/10

Zdrojem cholesterolu jsou pro člověka tučné živočišné produkty. Tedy maso, mléčné výrobky, máslo, sádlo či vejce. Mnohdy si ani neuvědomujeme, kolik cholesterolu se v našem jídle skrývá. Nebo si to možná nechceme uvědomovat. Máme přece prázdniny a komu by se líbilo omezovat se o dovolené, že?

Vysoké hodnoty cholesterolu v krvi staví člověka před riziko vzniku onemocnění srdce a cév, jako je ateroskleróza a s ní související infarkt či mozková mrtvice. Jeho přítomnost v malém množství je však v těle, a tedy i v potravě přirozená a potřebná. Důležité je však to s cholesterolem nepřehánět.

Kde všude na nás číhá?

Co bude ke snídani

  • Vajíčka, která byla dlouhá léta v nemilosti výživových odborníků, se nyní opět vrací do zdravého jídelníčku. Žloutek sice obsahuje tuky a cholesterol, ale oproti mnoha dalším potravinám v nijak dramatickém množství. Pokud to tedy s vajíčky k snídani nepřeženeme a přes den se vyhneme ostatním jídlům bohatým na cholesterol, můžeme si je klidně dopřát.
  • Sladké pečivo a cukrářské výrobky mohou být skrytou cholesterolovou bombou. Krémové zákusky bývají často plné nasycených mastných kyselin a pečené buchty zase transmastných kyselin, což jsou dva „špatné tuky“ negativně ovlivňující hladiny tuků v krvi. Místo sladkého těsta tak sáhněte raději po ovesných vločkách, čokoládu vyměňte za ovoce a před krémem dejte přednost nízkotučnému mléku či jogurtu.
  • Zmrzlina, ať už kopečková, či „na špejli“, by měla být v našem jídelníčku naprostou výjimkou. Miska krémové zmrzliny má údajně více tuku než hamburger. Pokud se bez ledové sladkosti vy či vaše děti neobejdete, vybírejte si rozhodně ovocné, vodové „sorbety“.
  • Brambůrky neboli chipsy jsou sice bez cholesterolu, neboť je k jejich výrobě použit rostlinný tuk, ale umělým nasycováním rostlinných olejů vznikají transnenasycené mastné kyseliny, které výrazně zvyšují hladinu krevního LDL cholesterolu. V potravinářství se tyto tuky používají ke smažení běžně a pytlík chipsů je jich plný.

Svačinky se sčítají

O poledním jídle přemýšlejte 

Nemusíme nejspíše opakovat, že jídlo z fast foodů na zdraví nepřidá. Plný cholesterolu je jak cheeseburger, tak i smažené kuře. Ponecháním kůže a osmažením se zcela vytratí charakter kuřete jako dietního masa. Tmavá masa (vepřové, hovězí) a výrobky z nich přirozeně obsahují živočišný tuk. Pořádným hovězím steakem tak svou doporučenou denní dávku cholesterolu téměř vyčerpáte. Dopřávejte si proto tuto lahůdku jen občas. Játra jsou plná důležitých minerálů a stopových prvků, především železa. Jejich obsah cholesterolu je však tak velký, že lidé se sklonem k jeho vysokým hodnotám by se jim měli vyhnout úplně.

Zákeřné „skrýše“ cholesterolu

  • Káva. Nápoje typu latté či frappé bývají z plnotučného mléka. A to ani nemluvíme o různých ledových kávových koktejlech, které nabízejí populární řetězce. Často je mylně vnímáme jako „kávu“, ačkoliv jsou plné šlehačky a tučné smetany.
  • Sýry. Máme je za přírodní, zdravou potravinu plnou vápníku. Ovšem například čedar je ze třetiny tvořen tukem, z valné většiny nasyceným, a o cholesterol zde rovněž není nouze.
  • Mořské plody. Jakožto živočichové také obsahují tuk a cholesterol. Vzhledem k tomu, jak relativně málo masa se skrývá v ohromném těle humra či krevety, je jejich obsah v tomto mase poměrně velký. To je třeba mít na paměti a ve dnech, kdy si dopřejeme porci krevet, se vyvarovat ostatních potravin bohatých na cholesterol. 

 

Autor: Lucie Kovářová

Zdroj: https://www.ulekare.cz


Další články

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Makový olej

3/7

Makový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…

více

Chraňte děti před sluncem. Spálení v mladém věku zvyšuje…

1/7

Ačkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…

více
REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru