Atopický ekzém je zánětlivé onemocnění kůže, ke kterému dochází na základě mozaiky mnoha faktorů.
Potraviny tvoří jenom jeden kamínek této skládačky, který je ale pro celkový obraz stejně důležitý jako ty ostatní.
Souvislost s potravinami je prokázána zejména v dětském věku, kdy až za třetinu všech ekzémů mohou hlavní alergeny, bílkoviny kravského mléka, vejce, pšenice, sója a z malé části také zelenina, ovoce, semena a ořechy. Už proto by se tyto potraviny do dětské stravy měly nasazovat postupně. Dobrou zprávou je, že nepříznivé reakce na spouštěcí potraviny většinou postupem času vymizí.
„V dospělé populaci přetrvává atopický ekzém zhruba u 2 až 3% populace, přičemž význam potravinových alergenů v této skupině klesá. I tak je možné si některými složkami potravy dopomoct ke zdravější kůži."
V prvé řadě je nutné vyloučit potraviny, u kterých je u konkrétního pacienta prokázána souvislost s atopickým ekzémem, je na potravinu alergický nebo ji netoleruje a ekzém je projevem této reakce. Je důležité nepodstupovat tyto diety „naslepo”, protože se vystavujeme riziku nedostatku některých živin a výsledky tohoto vysazování obvykle nejsou valné. Dále je třeba se vyvarovat potravin, u kterých víme, že zhoršují projevy ekzému.
Neexistuje bohužel žádná zázračná potravina, která by nás dokázala atopického ekzému jednoduše zbavit. Jedná se spíš o komplex všech látek, které se podílejí na stavbě tkání a správné funkci imunitního systému. Mezi ně rozhodně patří kvalitní bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, čerstvá zelenina a ovoce, ořechy a semínka.
Naopak zpracované potraviny s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, nasycených mastných a transmastných kyselin bychom měli nechat raději v regálech.
Vzhledem k tomu, že atopický ekzém je onemocnění kůže, je dobré se zaměřit také na vitaminy a minerální látky, které hrají na tomto poli významnou roli. Podílejí se na stavbě tkání, zajišťují celistvost kůže a chrání nás před oxidačním stresem. Jedná se o vitaminy A, C, E, D a minerální látky jako zinek, selen nebo měď. Kde tyto látky v potravě nejdeme?
„Potrava je jenom jednou malou součástí při zvládání atopického ekzému."
Neméně důležitou roli hraje stres, alkohol nebo kouření. Při léčbě se tak snažte myslet na všechny faktory, které by mohly projevy zhoršit, ale naopak i zlepšit. Pokud je vše v rovnováze, lépe se pak tolerují i různorodé potraviny.
Zdroj: https://www.pravdyoatopii.cz
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz