Mochyně peruánská (Physalis peruviana) má mnoho jmen, od peruánské třešně až po třešně inků či zlaté bobule (anglicky goldberry). Hlavním znakem jsou úchvatné lampionky, které v sobě nesou lahodný poklad, oranžovo-žlutou bobuli, která je podobná třešni a má lahodnou příchuť.
Podoba i chuť těchto bubulí očarovala některé lidi natolik, že rostlinu pěstují i doma, což ostatně můžete i vy. Mochyně peruánská patří mezi jednoleté rostliny, které se řadí do čeledi lilkovitých. Její domovinou je Jižní Amerika, ale mohli bychom se s ní setkat i v jiných oblastech.
mají žlutou až oranžovou barvu, obsahují množství semínek a jde o vyhledávanou superpotravinu plnou mnoha důležitých živin. Lusk, do něhož jsou plody zabalené, se nekonzumuje. Nabízejí sladkou chuť, která připomíná ananas a mango. Lze je využít jako zdravou svačinku, do ovocných salátů či dezertů. Někteří uživatelé z nich vyrábějí omáčky či džemy.
Plody obsahují větší množství látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví.
• Antioxidanty – Tyto sloučeniny chrání naše tělo před poškozením volnými radikály, což jsou molekuly, které jsou spojovány se stárnutím a celou řadou nemocí, mezi něž patří i rakovina. Dosavadní studie identifikovaly v plodech 34 jedinečných sloučenin, které mohou mít pozitivní účinky na naše zdraví. Studie prováděné ve zkumavkách ukázaly, že sloučeniny v plodech blokují růst buněk rakoviny prsu a tlustého střeva. Slupka obsahuje téměř trojnásobné množství antioxidantů než dužina. Nejvíce antioxidantů je obsaženo ve zralých plodech.
• Podpora imunity – Plody obsahují několik polyfenolů, které blokují uvolňování určitých zánětlivých imunitních markerů. Kromě toho obsahují vitamín C, který hraje důležitou roli ve fungování imunitního systému.
• Podpora zdraví kostí – Bobule obsahují vitamín K, který hraje důležitou roli v metabolismu kostí. Kromě toho je nezbytnou složkou kostí a chrupavek a má velký podíl na výkonosti kostí. Nejnovější studie ukazují, že vitamín K by měl být užíván společně s vitamínem D.
• Podpora lepšího zraku – Plody obsahují lutein, beta-karoten a další karotenoidy. Potraviny s vyšším obsahem těchto látek jsou spojovány s nižším rizikem výskytu makulární degenerace, která souvisí s věkem. Lutein je dobře známý jako prevence očních onemocnění.
POZOR: Některým lidem roste na zahradě lehce podobná rostlinka, která nese název mochyně židovská, tu však v žádném případě neochutnávejte, protože je jedovatá.
• kalorie: 74 kalorií
• vláknina: 6 g (20% doporučené denní dávky – DDD)
• sacharidy: 15,7 g
• bílkoviny: 2,7 g
• tuk: 1 g
• vitamín C: 21% DDD pro ženy, 17% DDD pro muže
• thiamin: 14% DDD pro ženy, 13% DDD pro muže
• riboflavin: 5% DDD
• niacin: 28% DDD pro ženy, 25% DDD pro muže
• vitamín A: 7% DDD pro ženy, 6% DDD pro muže
• železo: 8% DDD pro ženy, 18% DDD pro muže
• fosfor: 8% DDD
Kromě toho obsahují větší množství beta-karotenu, vitamínu K a malé množství vápníku.
Bobule si můžete vychutnat čerstvé nebo sušené. Čerstvé bobule lze někdy najít na farmářských trzích nebo ve specializovaných obchodech s potravinami. Sušené bobule lze zakoupit snadno i online.
Zde je několik způsobů, jak do své stravy bobule mochyně začlenit:
• Jíst je syrové jako svačinu
• Přidejte je do ovocného salátu
• Posypte jimi na pikantní salát
• Přidejte je do smoothie
• Ponořte je do čokoládové polevy na dezert
• Přidejte je do omáčky, nejlépe jsou k masu, zejména rybímu
• Přidejte je do džemu
• Přidejte je do cereálií
• Smíchejte je do jogurtu
Nezralé plody mohou být jedovaté. Obsahují solanin, což je toxin, který se přirozeně vyskytuje v některých druzích zeleniny. Patří mezi ně brambory nebo rajčata. Je to přirozená ochrana rostlin proti škůdcům, která má fungicidní a insekticidní účinky. Může způsobovat zažívací obtíže a ve vzácných případech mohou být jeho účinky fatální. Pro konzumaci jsou vhodné zralé plody, které neobsahují zelené části. Také konzumace většího množství plodů může být nebezpečná.
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz