REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Lampionky mochyně peruánské v sobě skrývají superpotravinu

18/3

Mochyně peruánská (Physalis peruviana) má mnoho jmen, od peruánské třešně až po třešně inků či zlaté bobule (anglicky goldberry). Hlavním znakem jsou úchvatné lampionky, které v sobě nesou lahodný poklad, oranžovo-žlutou bobuli, která je podobná třešni a má lahodnou příchuť.

Podoba i chuť těchto bubulí očarovala některé lidi natolik, že rostlinu pěstují i doma, což ostatně můžete i vy. Mochyně peruánská patří mezi jednoleté rostliny, které se řadí do čeledi lilkovitých. Její domovinou je Jižní Amerika, ale mohli bychom se s ní setkat i v jiných oblastech.

Plody

mají žlutou až oranžovou barvu, obsahují množství semínek a jde o vyhledávanou superpotravinu plnou mnoha důležitých živin. Lusk, do něhož jsou plody zabalené, se nekonzumuje. Nabízejí sladkou chuť, která připomíná ananas a mango. Lze je využít jako zdravou svačinku, do ovocných salátů či dezertů. Někteří uživatelé z nich vyrábějí omáčky či džemy.

Výhody pro zdraví

Plody obsahují větší množství látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví.
• Antioxidanty – Tyto sloučeniny chrání naše tělo před poškozením volnými radikály, což jsou molekuly, které jsou spojovány se stárnutím a celou řadou nemocí, mezi něž patří i rakovina. Dosavadní studie identifikovaly v plodech 34 jedinečných sloučenin, které mohou mít pozitivní účinky na naše zdraví. Studie prováděné ve zkumavkách ukázaly, že sloučeniny v plodech blokují růst buněk rakoviny prsu a tlustého střeva. Slupka obsahuje téměř trojnásobné množství antioxidantů než dužina. Nejvíce antioxidantů je obsaženo ve zralých plodech.
Podpora imunity – Plody obsahují několik polyfenolů, které blokují uvolňování určitých zánětlivých imunitních markerů. Kromě toho obsahují vitamín C, který hraje důležitou roli ve fungování imunitního systému.
Podpora zdraví kostí – Bobule obsahují vitamín K, který hraje důležitou roli v metabolismu kostí. Kromě toho je nezbytnou složkou kostí a chrupavek a má velký podíl na výkonosti kostí. Nejnovější studie ukazují, že vitamín K by měl být užíván společně s vitamínem D.
Podpora lepšího zraku – Plody obsahují lutein, beta-karoten a další karotenoidy. Potraviny s vyšším obsahem těchto látek jsou spojovány s nižším rizikem výskytu makulární degenerace, která souvisí s věkem. Lutein je dobře známý jako prevence očních onemocnění.
POZOR: Některým lidem roste na zahradě lehce podobná rostlinka, která nese název mochyně židovská, tu však v žádném případě neochutnávejte, protože je jedovatá.

Obsah živin140 gramů (1 šálek) ovoce obsahuje:

• kalorie: 74 kalorií
• vláknina: 6 g (20% doporučené denní dávky – DDD)
• sacharidy: 15,7 g
• bílkoviny: 2,7 g
• tuk: 1 g
• vitamín C: 21% DDD pro ženy, 17% DDD pro muže
• thiamin: 14% DDD pro ženy, 13% DDD pro muže
• riboflavin: 5% DDD
• niacin: 28% DDD pro ženy, 25% DDD pro muže
• vitamín A:  7% DDD pro ženy, 6% DDD pro muže
• železo:  8% DDD pro ženy, 18% DDD pro muže
• fosfor:  8% DDD
Kromě toho obsahují větší množství beta-karotenu, vitamínu K a malé množství vápníku.

Jak mochyni konzumovat?

Bobule si můžete vychutnat čerstvé nebo sušené. Čerstvé bobule lze někdy najít na farmářských trzích nebo ve specializovaných obchodech s potravinami. Sušené bobule lze zakoupit snadno i online.
Zde je několik způsobů, jak do své stravy bobule mochyně začlenit:
• Jíst je syrové jako svačinu
• Přidejte je do ovocného salátu
• Posypte jimi na pikantní salát
• Přidejte je do smoothie
• Ponořte je do čokoládové polevy na dezert
• Přidejte je do omáčky, nejlépe jsou k masu, zejména rybímu
• Přidejte je do džemu
• Přidejte je do cereálií
• Smíchejte je do jogurtu

Potenciální vedlejší účinky

Nezralé plody mohou být jedovaté. Obsahují solanin, což je toxin, který se přirozeně vyskytuje v některých druzích zeleniny. Patří mezi ně brambory nebo rajčata. Je to přirozená ochrana rostlin proti škůdcům, která má fungicidní a insekticidní účinky. Může způsobovat zažívací obtíže a ve vzácných případech mohou být jeho účinky fatální. Pro konzumaci jsou vhodné zralé plody, které neobsahují zelené části. Také konzumace většího množství plodů může být nebezpečná.

 

Zdroj: https://biolekar.cz  https://www.ireceptar.cz


Další články

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Makový olej

3/7

Makový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…

více

Chraňte děti před sluncem. Spálení v mladém věku zvyšuje…

1/7

Ačkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…

více
REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru