REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Úprava stravy při kvasinkových onemocněních

26/11

Kvasinkové nemoci trápí velkou spoustu žen. K jejich vymizení nestačí pouze lokální léčba, je nutné zaměřit se na celý organismus. Je velmi podstatné nezapomenout na úpravu stravy, kdy je důležité vědět, které potraviny taková onemocnění nepřímo podporují.

Základem je maximálně snížit příjem mouky, cukru i výrobků, které je obsahují. Dále nejíst kvašené výrobky, které samy o sobě obsahují kvasinky. Kvasné procesy podporuje i ocet.

Dále není vhodné jíst plesnivé sýry, nivu, houbykynuté pečivo. Nemusíte se této diety držet celoživotně, to by ani nebylo dobré, dodržujte ji vždy během léčby, nebo když se kvasinky vrátí.

Pestrost je základ stravy. Jednostranná dieta vám může dlouhodobě uškodit, protože nedostanete všechny potřebné látky.

V době hlavní léčby nejezte nic, co by podporovalo tvorbu kvasinekporušení acidobazické rovnováhy: bílé pečivo, moučníky, zavařeniny, uzeniny, vývary z mas, víno, potraviny s obsahem barviv a konzervantů, např. velké dávky syntetického vitamínu C.

Omezte i brambory, mléko, buráky. Dávejte přednost mořským rybám. Jezte rýžový a kukuřičný chléb, hnědou rýži, celozrnné těstoviny a pohanku.

A jak omezit kvasinky?

Základem jsou potraviny neutrální. Pořiďte si speciální kuchařku proti candidám. Je jich na trhu několik.

V následujícím seznamu je uvedeno jednoduché dělení potravin, kterým se při kvasinkách vyhnout a které je naopak doporučováno konzumovat.

Vhodné potraviny

  • Obiloviny - hnědá neloupaná rýže, ovesné vločky, jáhly, pohanka
  • Kukuřičná mouka, celozrnná pšeničná mouka - omezeně křehké kukuřičné a rýžové chleby
  • Veškerá zelenina - zvláště pórek, celer, mrkev, ředkvičky, cibule, česnek atd.
  • Luštěniny - hnědá a červená čočka, fazole, hrách, cizrna
  • Ovoce - zelená jablka, bobulovité ovoce, avokádo, grapefruit, citron, limetka, kyselé ovoce
  • Jogurty s živými kulturami bez příchutí a barviv
  • Ryby, maso jen bílé, krůtí, králičí - v menším množství
  • Vajíčka
  • Lněný, olivový, kokosový olej, máslo
  • Tofu, šmakoun

Nevhodné potraviny

  • Cukr a výrobky, které jej obsahují
  • Umělá sladidla a výrobky
  • Uzeniny
  • Slazené nápoje, limonády
  • Umělý rostlinný tuk
  • Ocet a výrobky, které jej obsahují včetně nakládané zeleniny a zálivek do salátů
  • Alkohol
  • Buráky
  • Obiloviny - žádné
  • Produkty s droždím (buchty, koláče, koblížky, ale i Pangamin)

Teď víte, jaké potraviny byste měli při kvasinkovém onemocnění vynechat. Zkuste do svého jídelníčku zařadit ty vhodné a začněte s tím již dnes!

 

Zdroj: http://www.serafinbyliny.cz/magazin/uprava-stravy-pri-kvasinkovych-onemocnenich-detail-896


Další články

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Makový olej

3/7

Makový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…

více

Chraňte děti před sluncem. Spálení v mladém věku zvyšuje…

1/7

Ačkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…

více
REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru