REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Úprava stravy při kvasinkových onemocněních

26/11

Kvasinkové nemoci trápí velkou spoustu žen. K jejich vymizení nestačí pouze lokální léčba, je nutné zaměřit se na celý organismus. Je velmi podstatné nezapomenout na úpravu stravy, kdy je důležité vědět, které potraviny taková onemocnění nepřímo podporují.

 

Základem je maximálně snížit příjem mouky, cukru i výrobků, které je obsahují. Dále nejíst kvašené výrobky, které samy o sobě obsahují kvasinky. Kvasné procesy podporuje i ocet.

Dále není vhodné jíst plesnivé sýry, nivu, houbykynuté pečivo. Nemusíte se této diety držet celoživotně, to by ani nebylo dobré, dodržujte ji vždy během léčby, nebo když se kvasinky vrátí.

Pestrost je základ stravy. Jednostranná dieta vám může dlouhodobě uškodit, protože nedostanete všechny potřebné látky.

V době hlavní léčby nejezte nic, co by podporovalo tvorbu kvasinekporušení acidobazické rovnováhy: bílé pečivo, moučníky, zavařeniny, uzeniny, vývary z mas, víno, potraviny s obsahem barviv a konzervantů, např. velké dávky syntetického vitamínu C.

Omezte i brambory, mléko, buráky. Dávejte přednost mořským rybám. Jezte rýžový a kukuřičný chléb, hnědou rýži, celozrnné těstoviny a pohanku.

A jak omezit kvasinky?

Základem jsou potraviny neutrální. Pořiďte si speciální kuchařku proti candidám. Je jich na trhu několik.

V následujícím seznamu je uvedeno jednoduché dělení potravin, kterým se při kvasinkách vyhnout a které je naopak doporučováno konzumovat.

Vhodné potraviny

  • Obiloviny - hnědá neloupaná rýže, ovesné vločky, jáhly, pohanka
  • Kukuřičná mouka, celozrnná pšeničná mouka - omezeně křehké kukuřičné a rýžové chleby
  • Veškerá zelenina - zvláště pórek, celer, mrkev, ředkvičky, cibule, česnek atd.
  • Luštěniny - hnědá a červená čočka, fazole, hrách, cizrna
  • Ovoce - zelená jablka, bobulovité ovoce, avokádo, grapefruit, citron, limetka, kyselé ovoce
  • Jogurty s živými kulturami bez příchutí a barviv
  • Ryby, maso jen bílé, krůtí, králičí - v menším množství
  • Vajíčka
  • Lněný, olivový, kokosový olej, máslo
  • Tofu, šmakoun

Nevhodné potraviny

  • Cukr a výrobky, které jej obsahují
  • Umělá sladidla a výrobky
  • Uzeniny
  • Slazené nápoje, limonády
  • Umělý rostlinný tuk
  • Ocet a výrobky, které jej obsahují včetně nakládané zeleniny a zálivek do salátů
  • Alkohol
  • Buráky
  • Obiloviny - žádné
  • Produkty s droždím (buchty, koláče, koblížky, ale i Pangamin)

Teď víte, jaké potraviny byste měli při kvasinkovém onemocnění vynechat. Zkuste do svého jídelníčku zařadit ty vhodné a začněte s tím již dnes!

 

Zdroj: http://www.serafinbyliny.cz/magazin/uprava-stravy-pri-kvasinkovych-onemocnenich-detail-896


Další články

Letní průjmy: Jak vychytat rizika a nejlépe raději vůbec …

17/8

Nechcete si dovolenou zkazit průjmem? Rizika zažívacích potíží minimalizovat lze.

více

Na vodu v těchto vedrech nezapomínejte. S perlivou to ale…

15/8

Sycená, s bublinkama nebo perlivá. Přívlastků pro vodu s přidaným oxidem uhličitým máme několik. Stejně jako existuje několik tvrzení o tom, co může…

více

Chronický zánět a kyselost tkání

13/8

Mnoho nemocí, zvláště chronických, je podloženo překyselením tkáně. Je to způsobeno hlavně špatným stravovacím návykem, nedostatečným pitným režimem,…

více

Chyby, kvůli kterým nemůžete spát: Děláme je skoro všichni

10/8

Spánek je naprosto nezbytný pro správné fungování organismu. Mnoho z nás s ním má ale problémy. Možná za to může pár následujících nešvarů, kterých…

více

Umíte používat klimatizaci? Oči může poškodit navždycky

8/8

Kromě rýmy, agíny a zatuhlých svalů může klimatizace způsobit i potíže se zrakem. Vysuší vám oči!

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru