REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Výživa – zdravá strava

Vitamíny, prvky a minerály – přehled

Vitamíny jsou látky, které jsou potřebné ke správnému fungování metabolismu a které musí být tělu dodávány (až na některé výjimky) potravou. Člověk není schopen si tyto látky vytvářet sám, je tedy závislý na jejich přívodu do těla zvenčí. Ač jsou vitamíny potřebné pouze v nepatrných koncentracích, jejich nedostatek může mít pro organismus velice vážné a někdy nevratné následky. Vitamíny jsou buď součástí enzymů, účastní se tedy průběhu chemických reakcí v organismu, nebo působí jako antioxidanty, kdy brání poškozování buněk volnými radikály.

Nejsou-li vitamíny do těla přiváděny, může to přivodit hypovitaminózuavitaminózu. Ta je způsobena buď nedostatečným příjmem vitamínů v potravě, nebo poruchou jejich vstřebávání či přeměny v organismu. U některých vitamínů je možno jejich nadměrným příjmem vyvolat hypervitaminózu, která může být rovněž na škodu.

Vitamíny se dělí na:

  • vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K),
  • vitamíny rozpustné ve vodě (vitamíny skupiny B, C, PP, kyselina pantothenová, biotin, folát).

Vitamíny rozpustné v tucích

Vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích je podmíněno vylučováním žluči do střeva. Pokud k němu nedochází, nebo jen v nedostatečné míře, může vzniknout nedostatek těchto vitamínů i při jejich adekvátním příjmu.

Vitamín A (retinol)

Vitamín A je obsažen v živočišných výrobcích (rybí tuk, máslo, játra, vejce) a v zelenině (mrkev, kapusta – zde je ve formě provitaminu beta karotenu). Beta karoten na rozdíl od A vitamínu nevyvolává hypervitaminózu, jeho nadměrný příjem vede ale k oranžovožlutému zabarvení kůže.

Vitamín A je nezbytný pro správné funkce a růst buněk, retinoidy (látky odvozené od vitamínu A) jsou používány k léčbě psoriázy. Další důležitou funkcí je jeho vztah k procesu vidění. Dále má antikancerogenní účinky a beta karoten také působí antioxidačně.

  • Nedostatek vitamínu A se projeví šupinatěním kůže, atrofií sliznic, vysycháním spojivkového vaku a šeroslepostí.
  • Hypervitaminóza poškozuje játra, způsobuje vypadávání vlasů, poškozuje sliznice a kosti. V těhotenství může mít teratogenní účinek na plod.

Vitamín se nachází v živočišných produktech, jako jsou játra nebo mléko a také v zelenině a ovoci, zejména mrkvi, petrželi, rajčatech a špenátu. Vyskytuje se jednak ve formě retinou, ale také rostlinných karotenoidů, ze kterých si člověk dokáže vitamín A sám vyrobit. Je nezbytný pro ostrý zrak, konkrétně ovlivňuje vidění za šera a schopnost rozlišovat barvy. Podporuje růst buněk kostí, sliznic a krvetvorby. Je potřebný pro vznik spermií, vajíček a správný vývoj plodu. Jeho nedostatek se projevuje ztrátou chutí, vysycháním sliznic, šeroslepostí, poruchou obranyschopnosti a zastavením růstu. V krajním případě při vyschnutí sliznice oka dochází k poškození rohovky, což může vést až k oslepnutí. Ve vysokých dávkách je vitamín toxický, nebezpečí hrozí především v těhotenství. Předávkování hrozí pouze v případě podání již hotového vitamínu, nikoliv při konzumaci rostlinné stravy.

Vitamín D (cholekalciferol, ergokalciferol, kalciferol, kalciol)

Vitamín D je vitamín nezbytný pro hospodaření těla s vápníkem a fosforem. Zdrojem jsou potraviny (olej z tresčích jater, ryby, vejce, játra, mléko). Také se ale tvoří v těle (jedna z výjimek), a to z prekurzoru, který je v kůži (7‑dehydrocholesterol). Z toho se po UV ozáření tvoří vitamín D. Dále se vitamín D upravuje na svůj konečný aktivní produkt v játrech a ledvinách, proto je nezbytná jejich správná funkce.

  • Nedostatek vitamínu D se projeví nesprávnou mineralizací kostí. V dětství tak může vzniknout křivice (rachitida), v dospělosti osteomalacie.
  • Vitamín D je podáván novorozencům jako prevence vzniku růstových poruch.
  • Nadbytek je vzácný, projeví se trvalou žízní, svěděním kůže, průjmy a zvracením.

Zdrojem je rybí tuk, rybí vnitřnosti, mléko, vejce a játra, většinu ale člověk získává ze slunečního záření. Tento vitamín je ve skutečnosti několik chemických látek, ze kterých je nejdůležitější D3, vznikající v kůži díky aktivaci UV záření. Je nezbytný při tvorbě a mineralizaci kostí. Ovlivňuje růst, proto se podává novorozencům. Nedostatek je nebezpečný zejména v dětství, kdy dochází k poruše růstu chrupavek a kostí, v jejímž důsledku se kosti nenávratně deformují a jsou snadno lámavé. Toto onemocnění se nazývá křivice, nebo rachitis. U dospělých vzniká porucha ukládání vápníku v kostí a roste riziko zlomenin. Předávkování lékové formy vitamínu se projevuje vysokým krevním tlakem, nevolností a zvracením. K hypervitaminóze ale nemůže dojít při přílišném slunění, protože se zastaví tvorba aktivní formy.

Vitamín E

Vitamín E (alfa tokoferol) je obsažen v rostlinných olejích, obilných zrnech, ořeších a semenech (pšeničné klíčky, slunečnice, sója, kukuřice, olivy), v zelenině a mléku. Jeho hlavní funkcí je, že slouží jako antioxidant, tedy chrání buňky před volnými radikály. Tím snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, oddaluje stárnutí a má antikancerogenní působení.

Pomáhá lépe odbourávat škodliviny v játrech, má vliv na tvorbu červených krvinek a růst i obnovu svalové tkáně. Jeho nedostatek se projevuje rozpadem jaterních buněk, malou odolností červených krvinek a poruchou fungování pohlavních orgánů, což v krajním případě může vést až k neplodnosti. Také se mohou objevit problémy s nervy, svaly a chůzí. Při nadbytku se objevuje průjem, svalová slabost a únava. Při dlouhodobém užívání vysokých dávek dochází k poruše vstřebávání vitamínu K ovlivňujícího srážlivost krve.

Vitamín K (fylochinon)

Vitamín K (fylochinon) má dva zdroje. Jedním z nich je potrava (listová zelenina, zejména špenát a hlávkový salát, dále brokolice, květák a zelí, a také ovesné vločky a játra). V těle je potom druhý zdroj, bakterie E coli, která v dostatečném množství produkuje vitamín K v tenkém střevě. Vitamín K se účastní procesu srážení krve, respektive jeho přítomnost je nezbytná pro tvorbu některých srážecích krevních faktorů.

  • Nedostatek vitamínu se projeví zvýšenou krvácivostí, mohou vznikat krvácivé projevy na kůži a sliznicích.
  • Nadbytek může vyvolat hemolýzu (rozpad červených krvinek).

Díky němu je tělo tedy schopné zastavit krvácení: řídí vznik látek nutných pro správnou srážlivost krve. Výrazný nedostatek vitamínu K je v ČR vzácný, pokud ale nastane, projeví se poruchou srážlivosti krve, dochází například k častému krvácení z nosu a snadno se tvoří podlitiny, aniž by se člověk zranil. Ohroženi jsou lidé s onemocněním jater, alkoholici a ti, kteří dlouhodobě trpí průjmy, nebo živiny přijímají nitrožilně. Také ti, kteří dlouhodobě užívají vysoké dávky vitamínu E.

Vitamíny rozpustné ve vodě

Slouží většinou jako kofaktory enzymů v organismu, umožňují a optimalizují některé biochemické reakce.

Vitamíny skupiny B

Mezi vitamíny skupiny B patří vitamín:

  • B1 – thiamin,
  • B2 – riboflavin,
  • B6 – pyridoxin,
  • B12 – kobalamin.

Jejich příjem je nutno zvýšit v těhotenství. U lidí závislých na alkoholu hrozí zvýšené riziko nedostatku těchto vitamínů.

Vitamín B1 (thiamin)

Účastní se metabolismu sacharidů a aminokyselin. Jeho zdrojem jsou kvasnice (taktéž ostatních vitamínů B), pšeničné klíčky a otruby, celozrnná mouka, vepřové maso a mléko.

  • Jeho nedostatek se projevuje onemocněním zvaným beri-beri (vážná postižení nervového a kardiovaskulárního systému).

Nejlepším zdrojem je maso, včetně vnitřností, dále se vyskytuje v obilovinách, především jejich klíčcích, pivovarských kvasnicích a ořeších. Ovlivňuje činnost centrálního nervového systému. Mezi projevy nedostatku patří zvýšená únava, křeče svalstva, pocity mravenčení v končetinách, nechutenství, migréna a depresivní nálady. Avitaminóza tohoto vitamínu způsobuje nemoc beri-beri, která se vyskytuje především v zemích, kde hlavní složku potravy tvoří loupaná rýže, bílá mouka a rafinovaný cukr. V Česku je tato nemoc velmi vzácná.

Vitamín B2

Je součástí oxidačních enzymů v těle. Zdrojem jsou játra, kvasnice, maso a mléko.

  • Nedostatek nemá specifické projevy. Dochází k poruchám jater a sítnice, vzniku anémie, depresím, často se projevuje praskáním ústních koutků. Jeho nedostatek doprovází také pomalé hojení ran.

Tento vitamín se nachází v mléce, masu, včetně vnitřností, luštěninách, kvasnicích a obilninách. Je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, funkce srdce a dalších orgánů. Jeho nedostatek se projevuje popraskanými koutky úst, pálením jazyka, poruchami ústní sliznice, pálením očí a záněty spojivek. Pokud chybí ve stravě, může se to negativně projevit na psychice člověka. U dětí může jeho nedostatek způsobit zpomalení duševního vývoje. Je vhodné jej podávat při užívání hormonální antikoncepce.

Vitamín B6

Je obsažen v játrech, rybách, mléku, celozrnné mouce, bramborech, banánech a zelenině.

  • Nedostatek se projeví záněty kůže a sliznic a poruchami nervového systému.

Člověk jej získává především z živočišných bílkovin, z masa a vajec, dále také z kvasnic, luštěnin, obilovin a sóji. Vitamín B6 je ve skutečnosti sloučenina tří podobných látek – pyridoxalu, pyridoxinu a pyridoxaminu. Je nezbytný pro zpracování bílkovin, svou roli hraje při krvetvorbě, ovlivňuje také nervovou soustavu a kvalitu kůže. Pokud chybí, hrozí chudokrevnost, nervové poruchy, deprese, křeče a mravenčení v končetinách. Na kůži se objevují šupiny a zpomaluje se psychomotorický vývoj u dětí. Zhoršuje se obnova sliznic. Je vhodné jej podávat při užívání hormonální antikoncepce. Jeho nadbytek negativně ovlivňuje nervový systém.

Vitamín B12 (kobalamin)

Podílí se na metabolismu některých aminokyselin. Jeho zdrojem jsou živočišné potraviny – játra, vnitřnosti, vejce, mléko, sýry. V rostlinách je ho běžně nedostatek.

  • Jeho nedostatek se projeví vznikem anémie (perniciózní), neurologickými příznaky z poškození nervového systému a oslabením imunity.

Vyskytuje se tedy v mase, vnitřnostech, vejcích, mléku a mléčných výrobcích, ale také v kysaném zelí a některých mořských řasách. Podílí se na tvorbě červených krvinek a je nezbytný pro správné fungování nervového systému. Jeho nedostatek nastává při poruchách žaludku a střev, rovněž se s ním potýkají přísní vegetariáni a lidé s poruchami metabolismu. Pokud chybí, způsobuje chudokrevnost, onemocnění nervové soustavy a zhoršuje růst dětí. Přebytek v organismu nenastává, protože se neukládá do zásoby.

Vitamín B3 (niacin, vitamín PP)

Niacin neboli vitamín PP je kyselina nikotinová. Je v lidské potravě zpravidla dostatečně zastoupen, je obsažen v kvasnicích, otrubách, játrech, rybách, vejcích, rýži a těstovinách.

  • Nedostatek vyvolává onemocnění zvané pelagra, projevující se záněty kůže, průjmy a demencí.

Spolupodílí se na tvorbě energie v buňkách, ovlivňuje metabolizmus cukrů a tuků. Působí na kvalitu kůže a správné fungování nervové soustavy. Jeho nedostatek, kterým jsou ohroženi zejména alkoholici, se projevuje vyrážkami na kůži, poruchami trávení, depresemi a zvýšením hladiny cholesterolu. Avitaminóza niacinu se nazývá pelagra, která je charakterizována demencí, průjmem a zánětem kůže. V ČR je velmi vzácná.

Kyselina pantothenová

Kyselina pantothenová je součástí koenzymu A. Působí proti stresu a zvyšuje obranyschopnost organismu. Také působí proti vzniku aterosklerózy, zabraňuje nadýmání a urychluje hojení.

Vitamín H

Vitamín H (biotin) je obsažen v mnoha potravinách, ale je také syntetizován střevní flórou.

  • Jeho nedostatek má za následek kožní záněty, nechutenství a bolesti svalů. Kyselina listová (folát) je obsažena v zelených rostlinách a je nezbytná pro správné fungování vitamínu B12. Je nutné zvýšit příjem vitamínu H v těhotenství.
  • Při nedostatku vzniká anémie.

Nejbohatším zdrojem jsou žloutky, mléko, kvasnice, játra a ledviny. Řadí se do skupiny „vitagenů“, tedy látek, které jsou zdrojem energie a fungují jako stavební materiál buněk. Má pozitivní vliv na kvalitu vlasů a nehtů. Je účinnou prevencí proti plešatosti a depresím. Podporuje činnost pohlavních žláz. Jeho nedostatek se projevuje kožními problémy, častými záněty spojivek, svalovými bolestmi a únavou. Je vhodné jej užívat při dlouhodobé léčbě antibiotiky.

Vitamín C (kyselina askorbová)

Nachází se v citrusových plodech, rybízu a paprice a dalším ovoci a zelenině. Ovlivňuje obranyschopnost organismu, má vliv na tvorbu pojiva, na hojení, ovlivňuje pozitivně mozkovou kůru.

  • Nedostatek se projeví jako skorbut (kurděje – otoky sliznic, vypadávání zubů, vadná tvorba kostí a poškození cév.

Nejlepším zdrojem je ovoce a zelenina, včetně brambor. Je podstatný pro správnou funkci téměř všech buněk lidského těla, zvyšuje odolnost proti infekcím, působí jako antioxidant, tedy chrání buňky před volnými radikály. Usnadňuje vstřebávání železa a naopak váže těžké kovy jako olovo. Také urychluje hojení ran. V ČR se často vyskytuje jeho nedostatek, který se projevuje únavou, podrážděností a zvýšenou náchylností k infekcím. Výraznější nedostatek způsobuje krevní výrony a chudokrevnost. Kurděje jsou avitaminózou tohoto vitamínu a strašily především námořníky vypadáváním zubů, celkovou slabostí a sklonem k dalším nemocem. Při užívání hormonální antikoncepce, kouření, infekcích a stresu se jeho potřeba zvyšuje.

Všechny tyto vitamíny je možno kromě přirozených zdrojů získat také v syntetické podobě. V dnešní době se s případy hypovitaminózy už nesetkáme moc často, výjimkou jsou jen alkoholici. Spíše je dnes problém s hypervitaminózou u některých vitamínů. Proto je dobré držet se zásady „všeho s mírou“ i u věcí zdraví prospěšných.

Prvky a minerály v našem těle

Draslík (Kalium)

Je to nejrozšířenější minerál v našem těle. Společně se sodíkem vytvářejí elektrochemický gradient na stěně buněk, který je nutný k životu buňky. Podílí se na vedení vzruchu, dráždivosti svalů, metabolismu cukrů, správné činnosti srdce. Draslík snižuje krevní tlak, odstraňuje únavu a snižuje riziko mrtvice. Doporučenou denní dávkou je 2000 mg. Nejvíce draslíku najdeme v ovoci a zelenině. Například ve 100 g obilných klíčků je až 800 mg draslíku. K nedostatku draslíku (hypokalémii) může dojít u alkoholiků, při silném zvracení, poruchách příjmu potravy (anorexie, bulimie). Hladinu draslíku v krvi snižuje také lékořice. Nedostatek draslíku se může projevit svalovou slabostí, otoky, zácpou a bolestmi břicha.

Fosfor (Phosphorus)

Tento minerál je v našem těle jedním z nejrozšířenějších. Společně s vápníkem se podílí na výstavbě a udržování zdravých a silných kostí a zubů. Asi 85 % fosforu je uloženo v kostech a zubech, zbylých 15 % se nachází v krvi a měkkých tkáních jako složka buněčných membrán, nukleových kyselin, adenosintrifosfátu. Je důležitý k udržení pravidelného tepu srdce a nutný k aktivaci mnoha enzymů. Doporučená denní dávka fosforu bývá okolo 700 mg. Největšími zdroji fosforu jsou mléčné výrobky, ryby a maso. V běžné stravě je dostatečné množství fosforu. Problémy s jeho nedostatkem mají alkoholici, diabetici a dlouhodobě hladovějící. Nízké hladiny fosforu se mohou projevovat ztrátou chuti, anémií a také zvýšenou náchylností k infekcím.

Hořčík (Magnesium)

Je důležitým iontem v nervovém přenosu, svalovém stahu a normálním rytmu srdce. Podává se při eklampsii (která se projevuje v těhotenství zvýšeným krevním tlakem a otoky končetin), rovněž se používá na tlumení křečí. Často se během gravidity předepisuje preventivně. Doporučená denní dávka je 300–400 mg. Hořčík získáváme z minerálních vod (Magnesia), zeleniny, ovoce a celozrnného pečiva. Pokud člověk konzumuje dostatečně pestrou stravu, nemusí se obávat jeho nedostatku. Ten se projevuje především křečemi v končetinách, nervozitou, poruchami vidění a zvýšením krevního tlaku. Při nadbytku hořčíku dochází ke zmatenosti, srdeční arytmii a zhoršení ledvinných funkcí.

Chrom (Chromum)

Chrom je stopový prvek působící jako odtučňovací prostředek, stavitel orgánů, lék při cukrovce a zbraň proti srdečním chorobám. Je nezbytný pro růst a zachování dobrého zdravotního stavu. Chrom je nepostradatelný pro štěpení bílkovin, tuků a sacharidů, pomáhá v těle udržovat normální hladinu krevního cukru (glukózy), může také snižovat hladinu celkového cholesterolu, (škodlivého) LDL cholesterolu a triglyceridů. Doporučená denní dávka je 25–35 mikrogramů. Poměrně velké množství chromu je obsaženo v mase, a to především hovězím, dále ve šťávě citrusových plodů, celozrnném pečivu, brokolici a fazolích. Snížené množství chrómu v těle může vést ke zhoršené toleranci glukózy.

Jód (Iodum)

Jód je nekovový stopový prvek důležitý pro syntézu hormonů štítné žlázy v těle, je jejich nezbytnou součástí a napomáhá tak správné funkci štítné žlázy. Jód se používá k odstranění projevů souvisejících s nedostatečnou tvorbou hormonů štítné žlázy. Denní doporučená dávka je 150 mikrogramů. Jód najdeme především v mořských rybách a plodech, a dále jej získáváme z kuchyňské soli, která je o něj obohacena. Dlouhodobý nedostatek jódu vede k mentální retardaci, snížené funkci štítné žlázy a různým dalším formám poruch růstu a vývoje. Nedostatek jódu je nejnebezpečnější v období vývoje mozku, proto se doporučuje podávání jódu těhotným ženám a dětem.

ď (Cuprum)

Měď je nezbytná v prevenci kardiovaskulárních chorob, k udržování zdravé kůže a vlasů, rovněž podporuje plodnost. Je obsažena nejméně v 15 různých bílkovinách lidského těla. Měď je potřebná též pro správnou funkci železa v těle, a tedy pro vznik červených krvinek. Doporučený denní příjem je 900 mg. Vysoký obsah mědi je v slunečnicových semínkách a oříšcích. Nedostatek mědi v organismu se projeví chudokrevností (ze špatné funkce železa, které pro svou funkci potřebuje měď), dále sníženým množstvím bílých krvinek (neutrofilů) a následným narušením imunity.

Selen (Selenium)

Selen patří mezi stopové prvky. Tvoří součást bílkovin-selenoproteinů. Působí příznivě na revmatickou artritidu, udržuje pružnost tkání, předchází vzniku lupů, zlepšuje činnost imunitního systému. Diskutuje se i o jeho příznivém působení u HIV pozitivních pacientů. Doporučená denní dávka je 55 mikrogramů. Nejbohatším zdrojem selenu jsou mořské ryby, maso, salámy, para ořechy a fazole. Nedostatkem selenu jsou ohroženi pacienti se závažnými poruchami trávicího traktu, a rovněž jeho hladinu v krvi mohou snižovat některé léky proti epilepsii. Klinické projevy nedostatku selenu nejsou časté. Při nadbytku selenu dochází k lámavosti nehtů, vlasy jsou křehké a více vypadávají.

Sodík (Natrium)

Chemicky patří mezi alkalické kovy. Sodík zadržuje vodu v organismu a chrání tak tělo před velkými ztrátami vody. Je nutný pro vedení nervového vzruchu a k udržení svalové dráždivosti. V těle je v rovnovážném stavu s draslíkem. Sodík můžeme získat z kuchyňské soli. Doporučenou denní dávkou je 125 mg. Nedostatek sodíku obvykle nevzniká jeho nedostatečným příjmem, ale zvýšeným zadržováním vody nebo zvýšeným vylučováním tohoto minerálu. K velkému úbytku sodíku dochází při velké fyzické námaze. Jeho nedostatek se může projevit bolestmi hlavy, zvracením, svalovou slabostí, křečemi, zmateností. Naopak nadbytek nám může způsobit ledvinové kameny nebo zvýšenou lámavost kostí.

Vápník (Calcium)

Vápník je stavebním kamenem kostí a zubů, zajišťuje správný rytmus srdce, fungování cév a svalů. Má význam v prevenci osteoporózy, řídnutí kostí, které vede k jejich zvýšené lámavosti a týká se zejména žen po menopauze. Doporučenou denní dávkou je 1000 mg. Vápník nejčastěji získáme z mléka a mléčných výrobků, nejvíce jej obsahují tvrdé sýry. Z některých zdrojů je ale hůře vstřebatelný (listová zelenina, špenát, rebarbora, chléb). Pro jeho správné ukládávání je nutný správný poměr mezi ním a fosforem, z tohoto důvodu nejsou pro děti vhodné tavené sýry a nápoje typu cola, které obsahují nadbytek fosforu. Nedostatek vápníku ve stravě spolu s nedostatkem pohybu může vést k osteoporóze, u dětí pak k nedostatečné tvorbě kostí a zubů a ke zlomeninám. Během těhotenství přechází velká část vápníku z matky na plod, proto je nutné jej doplňovat, jinak dochází k poškození chrupu matky.

 

Nepolykejte vitaminy, když vám nic nechybí

Jen v loňském roce utratili lidé za doplňky stravy zhruba 5 miliard korun. Největší zájem přitom měli o probiotické přípravky a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Z těchto statistik je vidět, že denně do lékárny proudí stovky lidí, aby si domů odnesli nějaký doplněk stravy, přípravek, který má dodat do těla vitaminy, minerální a další látky, které organismu mohou chybět.

Doplňky stravy mohou ovlivnit účinek užívaných léků!

I doplňky stravy mohou škodit, zejména lidem, kteří dlouhodobě užívají léky, jejichž účinky mohou být potravinovými doplňky ovlivněny. Jako například warfarin, lék proti srážlivosti krve, který slouží k ochraně před hlubokou žilní trombózou, plicní embolií, mrtvicí či srdečním infarktem.

Velká část doplňků stravy, a to i bylinných, jako je například zázvor či ženšen, jeho účinnost ovlivňuje. Mění způsob, jak lék na ředění krve působí. Buď účinkuje intenzivněji, pak se zvyšuje riziko krvácení, nebo se jeho účinnost sníží, pak se zvyšuje riziko vzniku krevní sraženiny. S lékařem by se vždy měli poradit také lidé, kteří užívají karbamazepin (antiepileptikum), antidepresiva, nebo třeba léky ovlivňující činnost srdce.

Velmi oblíbené jsou také přípravky z třezalky. Je třeba si však uvědomit, že dokáží ovlivnit metabolismus různých léků tak, že přestanou fungovat. A to například preparáty založené na účinku simvastatinu. To jsou léky, které bývají předepisovány při vysoké hladině cholesterolu. Při denní spotřebě jednoho litru třezalkového čaje nebo užívání extraktu z třezalky ve formě tablet se může účinnost tohoto léku snížit na méně než desetinu.

Pozor byste si měli dát i na další účinné látky, které konzumujete. Například zmíněný warfarin (lék na předpis), ginkgo biloba (bylinný doplněk), aspirin (volně dostupný lék) a vitamin E – způsobují zředění krve, a každý z těchto produktů může zvýšit možnost vnitřního krvácení.

U dětí pozor na správné dávkování

  • Do rizikové skupiny patří také těhotné a kojící ženy, a stejně tak děti. U nich by rodiče měli být opatrní zejména při dávkování. Otrávit je totiž mohou i vitaminy, které jsou rozpustitelné v lécích. Pokud to s dávkou vitaminů přeženou jednou, nic se jim pravděpodobně nestane. Jiná situace může nastat při vyšších dávkách, které jsou podávány dlouhodobě. Například u vitamínu A může dojít ke zhnědnutí pokožky a/nebo ke zvracení.

Větší množství minerálních látek může být přímo jedovaté. Například více než 2,5 gramu vápníku denně může způsobit zavápnění organismu nebo ledvinové kameny.

  • Obezřetní by měli být také starší lidé. Ti na jedné straně užívají dlouhodobě více léků, na druhé straně mají častěji oslabenu funkci jater a ledvin, tedy orgánů nezbytných k odbourávání chemických látek z těla. Vždy je lepší, když se poradí s lékařem.

Nakupujte tyto přípravky vyrobené u známých a kvalitních výrobců, kde je větší předpoklad dodržení jejich kvality. Kvalitní výrobce doplňků stravy by neměl nabízet zázračné léčivé účinky, které jsou již na první pohled nereálné a velice nadsazené. Upřednostňujte výrobky od zavedených výrobců s farmaceutickou výrobou – dodržují přísné kontrolní mechanismy a využívají spolehlivé postupy. Dobrý výrobce by měl mít přehledné webové stránky, které mu umožní přímý kontakt se zákazníky.

„Stejně jako je to i u jiných výrobků – vysoká cena, značka, blyštivá reklama – nemusí jít ruku v ruce s kvalitou. Selským rozumem je pochopitelné, že ne vše, co je ve slevě, nebo se prodává s vysokým počtem tablet zdarma, je dobré a našemu zdraví prospěšné. Doporučuji všem pacientům, aby si našli lékárnu, kde jim vždy ochotně poradí personál, který se kontinuálně vzdělává,“ radí liberecký lékárník PharmDr. Josef Vaníček.

Hladinu minerálů i vitaminů může zjistit test

Pokud si nejste jisti tím, co přesně vašemu tělu chybí, ale např. pozorujete, že vaše nehty nemají se zdravými nic společného, můžete si zajít na testy, které vám přítomnost daných látek v těle zjistí.

„Testujeme hladinu vitaminů, selenu, vápníku a dalších látek. Na základě těchto výsledků pak lze stanovit, zda má cenu zařadit nějaké doplňky stravy,“ radí biochemik Prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc., z olomoucké Univerzity Palackého.

Takové testy vám běžně udělá váš praktický lékař. Pojišťovna vám je proplatí v případě, že budete mít nějaké zdravotní potíže. Na základě vyšetření lékař zjistí, zda se vitaminy vstřebávají správně a jaké množství jich v krvi máte.

Pokud vás žádný zdravotní problém netrápí a chcete jen znát hladinu vitaminů či minerálních látek v krvi, budete si muset vyšetření zaplatit sami. Lékař vám buď odebere krev a zašle ji do laboratoře, nebo můžete laboratoř kontaktovat vy sami. Na webových stránkách si stačí najít zákaznickou linku a domluvit se na tom, jaké odběrné místo navštívíte.

Připravte se však na to, že můžete v laboratoři nechat i několik tisíc korun. Například zjištění hladiny vitamínu D vyjde až na 1400 korun. Za „vápník“ zaplatíte necelých 50 korun i s odběrem. Informace o vitaminu B 12 stojí kolem 250 korun.

Po zimě mohou chybět vitaminy. Zejména C a D

Vitamínem C se otrávit nemůžete, překročíte-li však např. doporučenou denní dávku Déčka, hrozí poškození ledvin i zastavení růstu.

Pocity vyčerpání, fyzické a psychické únavy se na konci zimních měsíců u mnohých jedinců objevují. Důvodem může být nedostatek světla a tepla v zimních měsících i kratší doba, kterou věnujete sportu. Po zimě mohou tělu chybět také některé vitaminy, zejména C a D.

Jak poznáte, že vitaminy chybí?

Nedostatek vitaminu C se projevuje silnou únavou, podrážděností a sklonem k infekcím.

Zároveň může docházet ke krvácení dásní, či dokonce krevním výronům, chudokrevnosti a pociťování bolesti při krvácení do svalů, kloubů či podkoží. Úplný nedostatek vitaminu C se projeví kurdějemi, které mohou končit i smrtí. Takové stavy jsou však v našich podmínkách nepravděpodobné.

Výzkumy z poslední doby ukázaly, jak podstatný je pro tělo vitamin D. Pokud jste si mysleli, že „déčko“ je potřebné pouze pro to, aby regulovalo množství vápníku v těle, pak jste na omylu. Bez něj budete mít problémy se zuby, hrozí vám osteoporóza, nedostatečně fungující imunita, cukrovka i rakovina.

Ve stáří pokožka vitamin D hůře vytváří. Přísun tohoto vitamínu by měli bedlivěji sledovat lidé, kteří patří do rizikových skupin. Tedy zejména senioři. Ti totiž tráví na slunci minimum času, přitom k jeho tvorbě právě pobyt na slunci pomáhá. Pokožka navíc přestává vytvářet vitamin D tak efektivně jako dříve. S přibývajícími léty také organismus hůře využije vitamin D nalézající se ve stravě či v doplňcích. Mezi rizikové osoby patří také lidé s poruchou funkce ledvin, alkoholici či epileptici.

Zdravým lidem přitom pro vhodné množství vitaminu D obvykle stačí strávit dvakrát týdně na slunci zhruba patnáct minut, z toho by měli získat až 80 procent denní dávky. V zimním období je třeba dostat vitamin do těla stravou, například rybami.

S vitaminy byste to neměli příliš přehánět. Nebezpečné jsou zejména vyšší dávky vitaminu D. Pro dospělé se doporučuje dávka ve výši 5 mikrogramů denně, 4x vyšší je již považována za toxickou. V takovém případě hrozí poškození ledvin, zastavení růstu, pocit na zvracení i časté močení. Vitamin C není pro člověka nebezpečný, jeho vyšší dávky se rozpustí v moči a odejdou z těla, aniž by výrazně poškodily organismus. Ale pozor. Vitamin snižuje účinnost některých léků, třeba warfarinu.

Pozor na cukr. Pro doplnění vitaminů lidé často sahají pro šumivé či běžné tablety. Doplňky však často obsahují kvůli chuti také přidaný cukr, který může škodit organismu a zubům.

Dnes však již seženete vitaminové kapky, které obsahují namísto tradičního cukru xylitol. Tedy přírodní sladidlo, které brání vzniku zubních kazů.

S rozmyslem – nepolykejte vitaminy, když vám nic nechybí

Vitaminy a minerální látky do těla dostáváme zejména pomocí stravy. Mnohdy však některé základní látky chybějí. Podívejte se, kde je například najdete.

B a C…

vitaminy rozpustné ve vodě, tedy takové, kterými se nelze otrávit, přebytek se vyloučí močí…

Vitamin B1 (thiamin) – celozrnné pečivo, čočka, hrách, vejce, kvasnice, mléko, maso.

Vitamin B2 (riboflavin) – kvasnice, mléko, zelenina, vnitřnosti, sója, houby.

Vitamin B3 (niacin) – celozrnné pečivo, zelenina, játra, kuřecí maso, tuňák, losos, čočka, arašídy.

Vitamin C (kyselina askorbová) – ovoce, zelenina.

A, D, E, K…

… vitaminy rozpustné v tucích. S jejich užíváním musíme být opatrní, můžeme se jimi předávkovat…

Vitamin A (retinol) – játra, mléko, rybí olej, vejce.

Vitamin D (cholekalciferol, ergokal) – rybí tuk, žloutek, játra.

Vitamin E (tokoferol) – obilné klíčky, olej ze semínek slunečnice, kukuřice, sója, chřest, řepa, celer, zelí.

Vitamin K – kapusta, zeli, květák, fazole, špenát.

Některé významné minerální látky

Draslík obsahuje většina potravin, méně je v mase a rybách, o to více v bramborách, obilovinách, luštěninách a zelenině.

Fosfor– maso (vnitřnosti), drůbež, ryby, mléčné výrobky, vejce, celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina.

Hořčík– maso, ryby, obiloviny (pšeničné klíčky, ovesné vločky, celozrnné pečivo), dále v zelenině, luštěninách. Obsahují ho též různá semínka, ořechy, mandle, jablka, banány, kakao a mák.

 

 

 

 

Zdroj:

web vitalion.cz, MF Dnes/Zdraví, březen 2012

 

Více informací - související zdravotní problémy

Více informací - související obecné informace


Související zdravotní problémy

Související obecné informace


Související publicistika

(Ne)čokoládové Velikonoce

30/3

Velikonoční pomlázku bez čokoládových zajíčků či vajíček si nejspíš dokáže představit jen málokdo. Není však všechno zlato, co se třpytí a pod krásně…

více

10 nejhorších látek ve vitamínech, doplňcích a zdravých…

9/12

Víme, co obsahují různé vitamíny, doplňky, bylinky a jiné zdravé potraviny, které konzumujeme? Když si je v obchodě kupujeme, automaticky…

více

3 Nejčastější dotazy u sexuologa

9/5

Otázky spojené se sexem trápí každého. Málokdo se však odváží vyslovit je nahlas, a navíc před lékařem. K obavám však není důvod a včasná diagnóza…

více

4 typy lidí, které by neměly používat zázvor, může to být…

14/10

V poslední době se zázvor používá všude na světě. V některých situacích může jít o nebezpečnou ingredienci. Místo zázvoru můžete použít papriku.

více

4 x proti chronickému únavovému syndromu

23/10

Odhaduje se, že chronický únavový syndrom (CFS z anglického chronic fatigue syndrome) postihuje přibližně 4 - 6 % populace, a to je při deseti…

více

5 varovných signálů nedostatku hořčíku v těle

23/12

Tak jako vápník a železo mají svou důležitou funkci pro správné fungování organismu, tak se naše tělo neobejde bez správné hladiny hořčíku v těle.…

více

5 způsobů, jak zastavit ztrátu svalové hmoty po třicítce

11/10

Ztráta svalové hmoty s přibýváním let je reálná věc, které se odborně říká sarkopenie. Na překvapení mnohých nepostihuje jen starých lidí, ale začíná…

více

7 věcí, které vedou k depresi. Dejte si na ně pozor

28/11

Podzimní smutek ještě není deprese, ale existují rizikové faktory, které mohou v mozku "přehodit výhybku" a už se vezete. Počet lidí, kteří v ČR…

více

8 věcí, které vám vlasy prozradí o vašem zdraví

13/5

Nejenom ženy, ale i muži se snaží udržet si zdravé a bohaté vlasy. Při péči o ně si kolikrát ani nevšimneme známek zdravotních problémů. Některé…

více

Aby nám o svátcích chutnalo aneb co pomáhá při žaludečních…

28/12

Vánoce jsou, stejně jako Silvestr či Nový rok, svátky prostřeného stolu plného lákavých laskomin, byť většinou nepříliš zdravých, ale o to více…

více

Ananas a jeho léčivé účinky

22/6

Kdo by neznal ananas – chutné sladké ovoce, bohaté na nutriční látky. Existují však jisté věci, které o tomto tropickém ovoci možná nevíte…

více

Apiterapie - léčba včelími produkty

3/8

V současnosti se stále více lidí navrací k přírodě, u níž hledají přirozenou pomoc od nejrůznějších zdravotních neduhů. Odvarem z meduňky nahrazují…

více

Banánová dieta, aneb tohle ovoce pomáhá při hubnutí i jako…

22/2

Nejíte banány, protože jsou tučné a sladké? Děláte velkou chybu! Banány vám pomůžou nejen při shazování kil, ale ještě jsou prevencí před vážnými…

více

Banány léčí deprese, tlak, bradavice i anémii

16/9

Zdravé ovoce, které se dá jíst téměř kdekoli, snadno se loupe, je chutné a rychle zasytí.

více

Banány – 25 důvodů proč je jíst

21/5

Nikdy se nebudete dívat na banány stejným způsobem, až objevíte jejich nedoceněné výhody pro vaše zdraví. Banány obsahují vysoké množství vlákniny a…

více

Bazalka pro zdraví

8/10

Díky strmě rostoucí oblibě lehkých středomořských pokrmů, bazalka v posledních dvaceti letech ovládla naše kuchyně. V mnoha rodinách jemně obohatila…

více

Beta karoten

20/5

Betakaroten je nejznámější z 50 karotenoidů, které mají aktivitu provitaminu A. Absorpce beta karotenu probíhá v tenkém střevě. Množství…

více

Bez déčka to nejde!!

7/4

Vitamín D je skutečným elixírem života. Chrání nás před závažnými nemocemi a naplňuje novou energií. A tím prospívá i naší duši. To, že potřebujeme…

více

Bílý čaj je perla mezi čaji

21/9

Pití čaje má dlouholetou tradici a v současné době máme v obchodech k dispozici nepřeberné množství čajů rozličné barvy i chuti.

více

Biomikroskop odhalí cukrovku dřív. Necháte se vyšetřit?

6/11

Odhalit cukrovku až sedm let před vznikem komplikací je možné díky speciálnímu očnímu biomikroskopu, kterým se mohou dát zájemci vyšetřit na osvětové…

více

Bojíte se vajec kvůli cholesterolu? Je to mýtus! A okrádáte…

19/1

Snažíte se o to, abyste jedli co nejzdravěji? Pak zapomeňte na veškerá varování související s nebezpečným cholesterolem a vejce bez obav zařaďte do…

více

Bomba na řídnoucí kosti: Naservírujte si sušené švestky…

18/1

Myslíte si, že nejlepším přírodním prostředkem ke zlepšení stavu kostí je mléko a mléčné výrobky? Z nedávných výzkumů vyplývá něco jiného a to sice,…

více

Brambory!

18/2

Britští vědci označili produkt nejbohatší na vitamíny. A je to úžasné! Staly se jím brambory, které mnozí současné odborníci posuzovali za jednu…

více

Březen – podpora žlučníku

16/3

Oslabení žlučníku se projevuje bolestí hlavy, migrénami a závratěmi, tlaky pod hrudní kostí, bolestí žeber vystřelující do zad, bolestí velkých…

více

Březová šťáva: nápoj Bohů

19/11

Březová šťáva je oblíbeným pomocníkem v tradiční ruské medicíně i v lidovém léčitelství severní a východní Evropy. Nejen, že je vzhledem ke složení…

více

Brnění, mravenčení končetin

28/7

Přeležená končetina? Každý člověk zná jistě ten pocit, když si přeleží ve spánku končetinu, nebo při sezení, nebo při nějaké dlouhodobě trvající…

více

Budou kvést jabloně. Nepodceňujte jejich sílu pro člověka

26/4

Dnešní příspěvek bych věnoval jabloním. Doufám, že i vy shledáte, jak úžasný je to strom. Jabloně a především divoké jabloně (které najdete na…

více

Celulitida, aneb pomerančová kůže

26/5

V současné době představuje celulitida globální problém ženské populace. A v letošním roce se do módy dostávají miniaturní šortky, ve kterých nohy s…

více

Černá semínka: Lék na všechno

26/6

Tato skromná, ale neskutečně silná semínka zneškodňují super-bakterie odolné vůči antibiotikům, léčí chemickými zbraněmi otráveně tělo či stimulují…

více

Červen – ideální doba pro očistu kloubů a páteře

5/6

Léto, které začíná v polovině června, je výborné období pro odstranění produktů metabolismu nahromaděných za období intenzivního získávání látek v…

více

Červen – Tenké střevo

20/6

Červen symbolizuje příchod léta, krásných dlouhých teplých dní a krátkých voňavých nocí. Vše v přírodě začíná pomalu „jen být“. Smích a radost…

více

ČERVEN – tenké střevo

31/5

Červen symbolizuje příchod léta, krásných dlouhých teplých dní a krátkých voňavých nocí. Vše v přírodě začíná pomalu „jen být“. Smích a radost…

více

Červenec – krevní oběh

12/7

Měsíc červenec sebou nese vidinu krásných slunečných a hlavně teplých dní. Pobyty u vody a v přírodě jsem téměř nutnou součástí denního života.…

více

Červený čaj neboli Pu-Erh

27/3

Pokud nevíte, co je to červený čaj, i když znáte černý, zelený, ovocný, bylinkový či dokonce bílý, nemusíte se stydět. Červený čaj je u nás opravdu…

více

Chlorella a těžké kovy

23/9

Zelená řasa Chlorella pyrenoidosa patří k nejvíce oblíbeným přípravkům na trhu s doplňky stravy. Patří do stejnojmenné čeledi Chlorellaceae. Obsahuje…

více

Chronický zánět a kyselost tkání

13/8

Mnoho nemocí, zvláště chronických, je podloženo překyselením tkáně. Je to způsobeno hlavně špatným stravovacím návykem, nedostatečným pitným režimem,…

více

Chudokrevnost a vitamin B12

6/9

Vitamín B12, rovněž známý pod označením cyanokobalamin, patří do skupiny vitamínů B. Je ve vodě rozpustný a jako jediný vitamín obsahuje kobalt, z…

více

Cizí DNA v našem těle ovlivňuje náš život

25/10

Vědecký výzkum prokázal přenos DNA mezi mužem a ženou během sexuálního styku. Zároveň jiné bádání člena ruské akademie věd Pjotra Garjajeva naznačilo…

více

Co byste neměli jíst na prázdný žaludek? Toto je 7 jídel,…

25/11

Říká se, že snídaně je nejdůležitějším jídlem a od ní závisí, jak budeme fungovat během dne. Buďme však upřímní, snídaně určitě neznamenají všechno a…

více

Co je dobré jíst, když trpíte atopickým ekzémem?

24/10

Atopický ekzém je zánětlivé onemocnění kůže, ke kterému dochází na základě mozaiky mnoha faktorů.

více

Co je nadýmání a proč vzniká?

2/11

Správně zvolená očistná kúra na podporu našeho trávicího systému poskytne organismu dokonalou pomoc při tom, aby detoxikace byla úplná, díky čemuž…

více

Co je to masticha

4/5

Masticha je přírodní produkt získávaný z pryskyřice stromu Řečík lentišek (Pistacius Lentilicus), jehož výskyt se spojuje převážně s řeckým ostrovem…

více

Co mohou způsobit nedostatky minerálů

21/9

Při vzniku mnoha běžných zdravotních potíží jako například u nervozity, padání vlasů, akné, nachlazení, únavy, ale i u vážných onemocnění jako je…

více

Co pomůže na žlučník

4/11

Prudká a intenzivní bolest v pravém podžebří často značí potíže se žlučníkem. Jako první pomoc se doporučuje přiložit ručník namočený ve studené vodě…

více

Co se stalo s pšenicí, že po ní všichni tloustneme

20/2

Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici, resp. lepek? Jak se stalo, že plodina, která byla…

více

Co se stane s vaším organismem, když sníte banán s tmavými…

26/8

Také milujete banány? Potom se vám už určitě stalo, že jste si dali přezrálý banán, který na sobě již měl tmavé skvrny. Co to pro nás znamená a jaký…

více

Co se změní, když přestanete jíst cukr

31/5

Hned na začátku si musíme říci, že cukr sám o sobě není nějaké zlo. Problém je v tom, že se dnes přidává prakticky do všech průmyslově vyráběných…

více

Co vám spolehlivě nakopne a co naopak zpomalí metabolismgus

3/10

Ani člověk, který se snaží jíst zdravě a sportuje, se nedokáže ubránit postupnému zpomalování metabolismu. Rychlost spalování přijaté energie se…

více

Cukr je dětský alkohol

14/2

Většina dětí vyčerpá polovinu své denní dávky cukru hned u snídaně. Není divu, že pak trpí cukrovkou a onemocněním jater.

více

Cukr je nezdravý, vyrobte si raději datlový karamel

6/3

Karamel je velmi oblíbená surovina, která se používá v celé řadě receptů nebo na dozdobení dezertů.

více

Dejte si hodinu před spaním nápoj z banánu a skořice a…

26/2

Spánek je velmi důležitý, protože během spánku má mozek dostatek času zpracovat a udržet vaše fyzické zdraví. Proto spánek zlepšuje naši schopnost…

více

Detoxikace jater za 2 dny? Ano, postačí vám k tomu rozinky

4/2

Játra jsou největším orgánem v těle. Nachází se v horní části břicha na pravé straně. V játrech se odehrává velké množství důležitých a komplexních…

více

Domácí kysané zelí a jeho léčivé účinky

19/10

Hlávkové zelí je jednou z nejdéle pěstovaných a zároveň nejzdravějších potravin na světě. Jeho léčebné účinky jsou lidstvu známy tisíce let.

více

Dopřávali jste si o dovolené? Pozor na cholesterol!

3/10

Zdrojem cholesterolu jsou pro člověka tučné živočišné produkty. Tedy maso, mléčné výrobky, máslo, sádlo či vejce. Mnohdy si ani neuvědomujeme,…

více

Dosud největší studie o mamografech zjistila, že jsou zcela…

16/2

Když se podíváme na statistiky, tak procento úmrtí žen na rakovinu, které chodily na mamograf bylo stejné jako ty, které na něj nechodily.

více

Drahá pšenice - jeden z důvodů, proč jí nejíst

6/10

Nedávno proběhla médii informace, že výrazně podraží pšenice a pečivo...

více

Duben – játra

3/4

Duben znamená pro přírodu ohromné změny. Většina stromů a keřů začíná pučet a vyhání nové výhonky, ze země vyrážejí svěží rostlinky. V zahradách…

více

Dubnu vládnou játra

18/4

S příchodem dubna opouští „pomyslný“ orgánový trůn žlučník (kterému patří březen) a vlády se ujímají játra. Malá chemická laboratoř, která svou…

více

Dýně Hokaido, zdraví na českém trhu

15/9

Dýně Hokaido je v poslední době velmi moderní surovinou, která výtečně chutná a může se podávat i malým dětem. Teplá polévka pěkně zahřeje bříško,…

více

Endometrióza

21/11

Chronické onemocnění žen, kdy endometriální (tkáň děložní sliznice) se objevuje na jiných orgánech - vaječníky, vejcovody, žlučník, vzácně i odlehlé…

více

Geneticky modifikované potraviny

10/10

Geneticky modifikované potraviny jsou potraviny, které jsou vyrobeny z geneticky modifikovaných organismů. Tyto organismy jsou výsledkem laboratorní…

více

Glukosamin sulfát – pomocník při bolestech kloubů

29/5

V přípravcích, které jsou doporučovány na podporu léčby kloubních onemocnění, se často můžeme setkat s látkou glukosamin, častěji plným názvem…

více

Granátové jablko: pramen mladosti

2/10

Účinné látky granátového jablka neutralizují škodlivé volné radikály, mají vynikající účinek nejenom na naši pokožku, ale sehrávají důležitou roli i…

více

Harvardský vědec varuje před konzumací nízkotučného mléka

2/11

Většina z nás vyrůstala ve víře, že kravské mléko je zdravé a když ho nebudeme pít dostatek, tak naše kosti budou oslabené a začnou se rozpadat.

více

Histaminová intolerance (HIT)

27/2

Nikdo netouží se s ní v životě vyrovnávat. Jak se projeví u člověka zápolícího s dlouhotrvající neznámou bolestí? Stále mu teče z nosu, střevo…

více

Hloh obecný – Crataegus laevigata

27/10

Rozkvetlé keříčky hlohu dokáží bohatými bílými květy navodit v přírodě atmosféru zasněžené krajiny. K léčebnému použití sbíráme květy nebo na podzim…

více

Houba Reishi / Ling Zhi / Ganoderma lucidum

1/6

Reishi je v Číně používána již více než 2000 let jako „Zázračná houba“. Označuje se také jako „Císařská houba nesmrtelnosti“ nebo „houba věčného…

více

I klouby potřebují vyživit, víme, jak na to

21/2

Chrupavky našich kloubů jsou z velké části tvořeny kolagenem a ten jediný je dokáže skutečně vyživit. Jenže to má háček – když sníme kolagen v nějaké…

více

Instantní káva – dávka akrylamidu v každém šálku

12/6

Instantní káva byla poprvé vytvořena kolem roku 1770 ve Velké Británii a ve velkém se začala na trh dostávat na začátku 20. století. Instantní káva v…

více

Internet k určení houby nestačí, varuje odborník

11/8

Každý rok se v Česku otráví houbami několik set lidí. Naštěstí je většina otrav lehkých a skončí nevolností a zvracením. Jedovaté houby ale mohou i…

více

Jak je to s plusy a minusy žvýkačky

6/4

Podle statistik činí spotřeba žvýkaček v České republice na každého obyvatele 128 kusů ročně. V Evropě jsme na třetím místě. Tlak reklamy je značný.…

více

Jak jednoduše odvodnit organismus?

8/11

Máte pocit, že máte v těle zbytečně zadržovanou vodu? Tvoří se vám otoky, více se potíte, zhoršuje se celulitida a cítíte se nafouknutí? I to mohou…

více

Jak léčit průjem a podrážděný žaludek

16/11

Osm potravin, které zklidní podrážděný žaludek. Bolest břicha, nevolnost, pocení, nebo také křeče či průjem, to vše mohou být známky podrážděného…

více

Jak přestát nástrahy podzimu a zimy ve zdraví

23/11

Imunitní systém představuje náš obranný štít proti infekcím a nemocem. V podzimních a zimních měsících bývá oslaben řadou externích vlivů, proto…

více

Jak se nepřejídat na Vánoce?

19/12

Opět se blíží Vánoce, které mnozí z nás mají zakódované jako svátky jídla a často se také podle toho chováme. Jsme obklopeni nejrůznějšími lahůdkámi,…

více

Jak se zbavit parazitů

11/4

Velmi užitečné je užívat přírodní přípravky obsahující výtažky z léčivých rostlin, které různým způsobem působí proti parazitům v našem organismu.…

více

Jak se zbavit závislosti na pečivu

17/5

Přečtěte si tipy, jak postupně vyřazovat běžné pečivo ze svých jídelníčků.

více

Jak si nesežrat planetu? Musíme jíst méně masa, jinak hrozí…

12/10

Přechod k rostlinné stravě, konec plýtvání potravinami, méně průmyslových hnojiv. To vše je podle dosud nejpodrobnější studie o dopadech produkce…

více

Jak si udržet zdravou paměť

30/5

Taky už vám paměť neslouží tak dobře jako před lety? Stává se, že marně hledáte slova, a rozčiluje vás, že si nemůžete vzpomenout na to, co jste…

více

Jak správně pečovat o ustupující dásně?

5/6

V případě péče o dutinu ústní myslíme hlavně na to, zda jsou naše zuby čisté, bílé a bez kazů. Avšak zdravé dásně jsou stejně důležité jako zdravé a…

více

Jak vydržet extrémní vedra

29/7

Přestože se v posledních letech před sluníčkem varuje téměř neustále, stále spousta lidí nebezpečí delšího pobytu na přímém slunci podceňuje. Pojďme…

více

Jak zdravě solit

15/5

Pohádka „Sůl nad zlato“ vystihuje podstatu věci. Sůl je mnohdy vzácným a nezbytným doplňkem při přípravě jídla. Musí se ale používat v přiměřeném…

více

Jak získat zázračný vitamín D

14/11

Vitamín D je obecně znám jako vitamín zdravých a silných kostí, přesto panuje obecná tendence jeho význam v těle podceňovat. Přitom poslední…

více

Jak zničit helicobacter pylori 4x přírodní cestou

17/9

Helicobacter pylori má podle lékařů více jak 50 % z nás. Jen většina o tom nemá ani tušení. Pakliže bakterie nedělá žádné problémy, je na úsudku…

více

Jaké jsou rozdíly mezi vegan a vegetariánským stravováním

30/8

Veganství a vegetariánství je v poslední době ohromný trend. Jak si můžete všímat v médiích, celebrity se vzdávají konzumace masa a dokonce i…

více

Jaké přírodní látky pomáhají v péči o křečové žíly

5/4

Křečové žíly jsou nepříjemným zdravotním problémem, který postihuje nejen ženy, ale i muže. Jejich vznik se nedá do jisté míry ovlivnit, je to totiž…

více

Jarní detox. Zbavte tělo toxinů

18/4

Dlouhé zimní období nám přineslo po delší době radost z dostatku sněhu. Dlouhá zima s sebou také přinesla větší výskyt respiračních a virových…

více

Jarní očistné kúry

23/3

Jelikož máme již jaro v plném rozkvětu a letošní dlouhá zima na nás jistě zanechala své. Je třeba naše těla řádně vyčistit od toxinů, které jsme si…

více

Je libo ropného medvídka?

17/8

Gumoví medvídci. Kdo by je neznal! Jsou tak dobří, sladcí, měkoučcí… a plní ropy. Ano, bohužel je tomu tak. Koncerny, vyrábějící pamlsky pro děti i…

více

Je to vážnější než si myslíte. Co dělá zácpa s vaším tělem?

16/12

Zácpa může být neuvěřitelně bolestivá. Nicméně může si vyžádat velkou daň i na vašem těle. Naštěstí existuje 100% přírodní vyřešení zácpy.

více

Kakao a střevní mikrobiota, aneb jak nám může pomoci

22/12

Téma kakaa a případně čokolády je v histamiňáckých kruzích stále velmi aktuální (a to nejen teď před Vánocemi) a pořád se k tomu tématu vracíme.

více

Kardiolog: Alkohol pijte denně, starší lidé mají popíjet víc

28/5

Alkohol je metla lidstva a pít je špatné? Na taková prohlášení v případě profesora Milana Šamánka zapomeňte.

více

Kašel je obranný reflex

10/6

Kašel – náš významný obranný reflex – slouží k zajištění průchodnosti dýchacích cest, které jsou dočasně uzavřeny hleny. Je vyvolán podrážděním…

více

Kašel je obranný reflex

20/9

Kašel - náš významný obranný reflex - slouží k zajištění průchodnosti dýchacích cest, které jsou dočasně uzavřeny hleny. Je vyvolán podrážděním…

více

Káva

17/4

Kávu známe bezesporu všichni. Dá se definovat jako horký nápoj z mletých pražených plodů kávovníku. Káva je typická svou silnou vůní a černou barvou.…

více

Když máte doma pánev s tímto označením, okamžitě ji vyhoďte

26/4

Jděte do vaší kuchyně a zkontrolujte si pánve. Pokud na některé z nich najdete označení PFAS, tyto pánve raději hned vyhoďte.

více

Když nedostatek lásky nahradíte přejídáním

18/7

Spousta žen řeší své problémy přejídáním. Je to dokonce jedna z nejběžnějších reakcí, když jim chybí láska a blízkost partnera.

více

KetoDieta – Ketonová nebo ketogenní dieta – je účinná

14/12

Na začátek si popíšeme ketonovou dietu, která se také stává stále populárnější po celém světě. Ketonová dieta patří mezi náročnější diety a to z…

více

Klamavá reklama a nekalé praktiky prodejců

8/3

Reklama má prezentovat výrobek či produkt pravdivě a neměla by vyvolávat dojem, že produkt má vyšší hodnotu, ale většinou tomu tak není. Často…

více

Klinický obraz nemoci dnešní doby

9/12

Podle mého názoru by více než polovina nemocných lidí nejraději chtěla přírodní způsob léčení.

více

Kofein v čaji

27/5

Nejznámějším budičem s obsahem kofeinovým je bezesporu káva, ale není však zdaleka jediným přírodním zdrojem kofeinu. Již několikrát jsme se zmínili…

více

Kojící matky zanedbávají svou stravu

15/8

Málo energie, nedostatek prospěšných tuků, vitaminu D, vápníku, železa nebo jódu. Takové mezery v jídelníčku kojících žen odhalila nová slovenská…

více

Kokosový olej zabíjí bakterie, viry i kvasinky

10/5

Mnohé vědecké studie sice potvrdily, že kokosový olej obsahuje nasycené mastné kyseliny, tedy látky, které obecně ve velké míře zdraví škodí. Jenže…

více

Konečně KOMBUCHA!

7/6

Hledáte způsob, jak zlepšit své trávení, zvýšit svou odolnost, snížit svůj tlak, odbourat přebytečný cholesterol, zlepšit pružnost cévního systému,…

více

Křemelina – dar přírody

1/8

Jen málo lidí přikládá nějakou důležitost rozsivkám, jednobuněčným vodním mikroorganismům, které se nacházejí hojně v mořích a jezerech.

více

Krevní tlak pod kontrolou

12/10

Hypertenze (vysoký krevní tlak) se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg. Jde o závažný problém, jehož ignorování může vést k…

více

Květ růže

30/9

Účinky růží na naši pleť jsou zjemňující, zklidňující a velmi šetrné. Přípravky z růžových plátků se hodí k péči o jakýkoliv typ pleti, zejména však…

více

Kyselina lipoová-všestranný pomocník pro naše zdraví

18/1

Kyselina lipoová patří mezi málo známé látky. Nicméně má velmi důležitou roli v našem metabolismu. Je to nasycená mastná kyselina obsahující osm…

více

L-lysin

19/4

L–lysin zajišťuje produkci hormonů, enzymů a protilátek. Hraje také důležitou roli ve vstřebávání vápníku, což je důležitý minerál pro tvorbu kostí a…

více

Lámou se vám nehty? Bolí vás hlava? Dělá se vám akné?…

17/2

Nedostatek zinku v těle může vést ke vzniku akné. Je to proto, že zinek je zodpovědný za zbarvení naší pokožky a také kontroluje produkci olejů v…

více

Lampionky mochyně peruánské v sobě skrývají superpotravinu

18/3

Mochyně peruánská (Physalis peruviana) má mnoho jmen, od peruánské třešně až po třešně inků či zlaté bobule (anglicky goldberry). Hlavním znakem jsou…

více

Léčíte se s vysokým tlakem Hlídejte si oči

24/2

Dříve platné teorie o tom, že zelený zákal je způsoben vysokým tlakem uvnitř oka, se ukázaly neúplné.

více

Lecitin a jeho účinky

18/5

Lecitin je součástí tuků a mastných kyselin a najdete ho u všech živých tvorů, tedy nejen v těle člověka a zvířat, ale také rostlin, řas, a dokonce i…

více

Léčivá houba Čaga sibiřská (Chaga), houba nesmrtelnosti

9/3

Jde o léčivé houby, které mají silné antioxidační vlastnosti a dokážou nás rychle postavit na nohy i po těžké noci, zklidní a normalizují trávení.…

více

Léčivý libeček. 10 přínosů pro zdraví a 8 věcí, které jste…

22/4

Libeček má nejen líbivé jméno, ale skvěle se stará i o vaše zdraví. Tato bylina je nejen velmi cenná v kuchyni pro její výraznou chuť, ale ukrývá i…

více

Lékaři varují: Pokud stále používáte alobal, tak přestaňte!…

28/2

Alobal je v našich domácnostech poměrně běžnou součástí kuchyní. Kromě pečení se často používá i na prodlužování trvanlivosti potravin tím, že se do…

více

Makové mléko

3/5

Rostlinná mléka… Každá varianta je něčím zajímavá a pyšní se spektrem netradičních předností (ve srovnání s živočišnou variantou). Žádná z nich ale…

více

Makový olej

3/7

Makový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…

více

Maso, vejce nebo zmrzlina. Kde na nás v létě číhá salmonela?

25/8

Průjem nebo dokonce salmonelóza, i takové nepříjemnosti si můžete přivodit letním mlsáním. Zvlášť nebezpečné je maso, vejce, ale i majonéza nebo…

více

Máte kašel a rýmu? Vůbec nemusíte být nemocní

12/11

Možná vás trápí lehký kašel i rýma a připadá vám to v tomhle období normální. Ale není. Víte, co je zahlenění? Co ho způsobuje a jak mu předejít?…

více

Měděná nádoba na vodu pro vaše zdraví

8/2

Je to možná neuvěřitelné, ale lidské tělo potřebuje vedle vitaminů, minerálů a stopových prvků také měď.

více

Medicinální houby posilují imunitní systém

6/10

S příchodem podzimu se zvyšuje výskyt infekčních nemocí. Existuje mnoho možností, jak posílit imunitní systém, podpořit ho v boji proti mikrobům nebo…

více

Meruňkový olej: bojovník s rakovinou i záněty

9/5

O meruňkovém oleji je známo, že jeho jemnost a složení uzdravuje kůži, avšak to není vše. Meruňkový olej má řadu dalších výhod. Pojďme společně…

více

Mikrovlnné trouby, pozor na jejich vliv na kvalitu pokrmů

9/7

Příprava vašich jídel v mikrovlnce může mít na potraviny různé, i negativní účinky, a určitě je vhodné neužívat mikrovlnné trouby příliš často…

více

Minerály v lidském těle. Proč jsou tak důležité a kde je…

24/10

Minerály sice představují pouze asi 3% naší váhy, přesto jsou ale pro správné fungování těla naprosto nepostradatelné. Bohužel si mnoho lidí stále…

více

Místo kávy pijeme glukózový sirup, místo mléka bělidlo,…

22/6

Češi si oblíbili rozpustnou kávu a mnozí si kupují rovnou hotovou porci s cukrem a smetanou. Káva však kupodivu není hlavní složkou sáčků. V případě…

více

Nachlazení

10/6

Nachlazení je onemocněním horních cest dýchacích. Na jeho vzniku se podílejí viry. Při častých nachlazeních jde většinou o oslabení imunitního…

více

Nadměrné solení u dětí může vést k vysokému krevnímu tlaku…

10/8

Nadměrné solení může u dětí naprogramovat zvýšení krevního tlaku v dospělosti, varují pediatři.

více

Naměřil vám doktor vysoký cholesterol? Za 3 minuty budete…

8/8

To není kouzelné zaklínadlo, ale jeden z nejnovějších vynálezů modern medicíny. Je to certifikovaný přístroj, který vám ukáže, jak moc jsou vaše cévy…

více

Návod, jak si z jarních květů vyrobit lék na celý rok

14/4

Nejen z bylinek si doma můžete vyrobit léčivé olejíčky a tinktury. Stejně dobře fungují i pupeny, které právě začínají pučit na stromech a dalších…

více

Nedostatek vitamínů škodí, nadbytek také

7/12

Vitamíny jsou látky, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. V lidském organismu mají vitamíny funkci…

více

Nejlepší potraviny pro letní hubnutí

18/8

V létě se hubne nejlépe! Tělo nemá potřebu si nic ukládat na horší časy, čerstvá zelenina a ovoce jsou na dosah.

více

Nejnebezpečnější jed na zemi

4/8

Který z jedů na zemi je nejnebezpečnější? Někdo řekne, že některý z hadích jedů, jiný uvede jed škorpióna a někoho napadne jed pavoučí. Všichni budou…

více

Nejste tlustí! Máte jen nafouknutá střeva a takto se toho…

26/3

Není nic atraktivního na velkém břiše, které připomíná nafouknutý balón, jako by měl právě prasknout. A to už nemluvíme o všech těch plynech uvnitř a…

více

Nejvhodnější snídaně ve vedru? Minerálka a cereálie!

20/7

Pitný režim, žádná mastná jídla a co nejmenší zatěžovaní organismu. Tropická vedra trápí všechny bez rozdílu. Nejdůležitější je pitný režim, který…

více

Některé proteinové tyčinky jsou horší, než chleba namazaný…

4/4

Nedávno se mi do rukou dostala vanilková proteinová tyčinka, kterou jsem získala dárkem. Běžně takové tyčinky nejím, raději si doma uchystám vlastní,…

více

Nenechte si odkvést černý bez. Sušte, nebo zkuste výborný…

9/6

„Před lípou smekni, před bezem klekni,“ říká jedno staré české přísloví. Bílé květy zaplavily krajinu…

více

Není to sůl, ani cukr. Jde o nebezpečný jed, který jíme…

3/1

Podívejte se jak vypadá prý bezpečná přísada do potravin. Označují ji číslem E621 a přidává se do velkého množství nejen potravin, ale i vařených…

více

Nezahazujte pecku z avokáda: Má silný protirakovinný účinek!

15/3

Avokádo je jedním z nejzdravějších druhů ovoce na planetě. Navíc má mnoho zdravotních výhod pro nás všechny. Pokud nejíte avokádo, pak byste měli. Je…

více

Nikdy neužívejte zázvor, pokud patříte k některé z těchto 4…

21/6

Určitě jste již slyšeli o mnoha zdravotních přínosech zázvoru při léčbě různých onemocnění a zdravotních problémů.

více

Nová studie zjistila, že káva a alkohol jsou pravděpodobně…

19/6

Kdo potřebuje studnici mládí, když má kávu a alkohol? Všichni chceme prožít šťastný život a žít tak dlouho, jak se jen dá.

více

Obezita u dětí: jde jim doslova o život

3/6

Zatímco v Česku má nadváhu každé sedmé dítě, v Americe je to každé páté. Doženeme časem Američany v jejich nelichotivém ukazateli, nebo včas…

více

Ocet – kudy teče, tudy léčí! A který – vinný, jablečný nebo…

5/5

Ve světě jsou používány různé druhy octů; odlišují se chutí i vůní, ale všechny se mohou pyšnit širokými léčivými účinky. Dnes si povíme o některých…

více

Ochlazující potraviny, které v létě potřebujete

20/7

Období léta je dobou maximální energie a aktivity. S každou aktivitou se však pojí i teplo, na které si léto rozhodně stěžovat nemůže. Ne vždy je nám…

více

Očista od solí pomocí bobkového listu

29/3

Jestliže jste měli nepohyblivé nebo bolestivé klouby nebo jste trpěli bolestmi závislými na počasí, pak se přesvědčíte, že bolesti mizí a pohyblivost…

více

Odborníci varují před těmito potravinami, snažte se jim za…

24/5

Dnešní doba chrlí jednu průmyslovou potravinu za druhou. Řada odborníků varuje před těmito škodlivými potravinami, které nám mohou vyvolat dokonce i…

více

Okra zabíjí až 72% buněk rakoviny prsu. Znáte tuto zeleninu?

12/4

Okra je populární výživná zelenina původem ze severovýchodní Afriky. Jedná se o zelené oplodí ibiškovce jedlého, které má nízký obsah kalorií. Jeden…

více

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, jejich nedostatek může…

18/9

Pravděpodobně si jste již vědomi přínosů omega-3 nenasycených mastných kyselin (dále omega-3) v případě kardiovaskulárních nemocí, ale víte také, že…

více

Pár dobrých důvodů, proč pít vlažnou vodu

12/9

Ideální start do nového dne? Obyčejná, čistá, pramenitá voda. Ještě lépe vlažná a úplně nejlépe s citronem a špetkou skořice...

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Peklo jménem tetanie

6/10

V posledních letech se rozrostl počet lidí, kterým byla diagnostikována latentní tetanie. Jedná se o chronický nedostatek hořčíku, který vznikne z…

více

Plíživá nemoc

31/10

Jistá žena má dlouhodobé trápení. Spočívá v tom, že jí v těle neustále probíhají různé záněty. Zpočátku močových cest, pak průdušek, poté se přidaly…

více

Podívejte se, co se stane s vaším tělem, když sníte každý…

6/1

Ořechy jsou vynikajícím způsobem, jak si zkvalitnit jídelníček. Obsahují hodně vlákniny, nenasycených mastných kyselin a silných antioxidantů.

více

Podle bylin, Grepové jádro (grepfruit)

5/10

Říká se, že příroda má léky na všechno a právě výjimečné účinky oleje z grapefruitových jader jsou objeveny v čase, kdy díky modernímu způsobu života…

více

Podle čeho lze poznat, že máte nedostatek železa

3/12

Tělo ke správnému fungování potřebuje mnoho minerálních látek a prvků. Některé si tvoří samo, řadu dalších mu musíme dodávat formou doplňků stravy…

více

Pokud sníte vajíčka, s vaším tělem nastane těchto 12 věcí

4/3

Zřejmě o tom neslyšíte často, ale vajíčka si skutečně zaslouží, aby se nazývaly „super potravinou“. Dietologové uvádějí, že patří mezi nejvýživnější…

více

Poruchy vstřebávání živin

3/8

Malá absorbace neboli porucha vstřebávání živin se může projevit nadýmáním, plynatostí, křečemi v břiše, pocitem špatného trávení, hubnutím, průjmy…

více

Potraviny, které nejen zahřejí tělo, ale také posílí zdraví

19/10

Podzimní sychravé počasí, s prvními známkami přicházející zimy, v nás vyvolává touhu po něčem, co by nás zahřálo na těle a pomohlo udržet zdraví v…

více

Potvrzeno: DNA z geneticky modifikovaných plodin se přenáší…

8/7

V nové studii publikované v deníku Public Library of Science (PLOS), výzkumníci zdůrazňují, že existuje dostatek důkazů, že fragmenty DNA nesou celé…

více

Pozor na častou konzumaci rýžových chlebíčků, mohou být…

22/12

Pod pojmem racionální výživa si každý představíme podobné věci, ale jistě ne totožné. Jak jste na tom s konzumací racio rýžových chlebíčků vy a vaše…

více

Pozor na nechlazená vejce!

13/4

Blíží se Velikonoce a s tím spojené koledování, návštěvy u známých, procházky v probouzející se přírodě, výlety, ale také nakupování většího množství…

více

Pozor na otravu houbami

11/8

Otravou houbami nazýváme onemocnění, které zapříčinily jedovaté látky obsažené v houbách - toxiny. Obvykle jsou přítomny v celé houbě, ale mohou se…

více

Pozor na vánoční přejídání a na Vaše srdce

22/12

Lidé s vysokým krevním tlakem a srdečním onemocněním by si měli dát pozor na přejídání, přemíru alkoholu i stres. Výzkumy potvrdily, že o Vánocích je…

více

Pravda o másle konečně odhalena Babičky to celou dobu…

11/2

Všem nám bylo jednou tvrzeno, jak je máslo pro naše zdraví ta nejhorší věc na světě. Je tomu opravdu tak? Nebo nás oklamali, abychom si mysleli, že…

více

Pravda o mléčných výrobcích

15/12

Mléčné výrobky (a to se týká jak kozích, tak ovčích výrobků, od sýrů počínaje po jogurty, veškeré pomazánky, termixy, vše, kde je základ živočišné…

více

Překvapivé zjištění: Zapomeňte na sirupy a čaje! Kašel léčí…

25/1

Na kašel je nejlepší čokoláda. S překvapivým tvrzením, které určitě potěší všechny čokoholiky, přišel uznávaný lékař a profesor britské univerzity v…

více

Překvapivý objev vědců: Klíčem ke zdravým kostem není vápník

30/1

Dosud se věřilo, že základem zdravých kostí je minerál vápník. Proto se lidem ve vyšším věku nebo se sklony k osteoporóze doporučilo konzumovat…

více

Překyselení z nedostatku kyslíku – nitrobuněčná otrava, za…

29/7

Tělo v podstatě nepřetržitě bojuje o udržení pH krve, které je pro něj smrtelně důležité. Proto pH moči vylučované v ledvinách poměrně rychle kolísá…

více

Při průjmu v létě doplňte tekutiny a minerály

20/7

Samotný průjem není považován za onemocnění, ale spíše za příznak různých nemocí. Tuto poruchu vyprazdňování lze označit jako nejčastější poruchu…

více

Přichází podzim, imunita se oslabuje

9/10

Podzim, čas spadaného listí, čas návratu z dovolených a nástupu do zaměstnání či do škol, zvyšuje nároky na odolnost našeho organismu. Už jen…

více

Přírodní antidepresiva, co pomůže víc než léky?

26/9

Život je složitý a občas na nás jeho tíha doléhá víc než jindy. Než sáhnete po prášcích, vyzkoušejte nejdřív sílu bylinek, které umí ovlivnit…

více

Přírodní viagra pro pány se skrývá v oblíbené sladkosti

6/2

Vědci zkoumali, jak v mužích probudit vášeň bez toho, aby pánové museli užívat chemické tablety a povzbuzovače. Řešení našli v největším hříšném…

více

Příznaky ucpaného lymfatického systému a 10 způsobů jak ho…

17/9

Naše zdraví je výrazně ovlivněno tím, jak účinně dokáže tělo odstraňovat toxiny. K tomuto účelu slouží mnohé orgány, systémy a žlázy, pro které je…

více

Pro každé ráno Puerh

17/8

Nevím, jestli patříte mezi ty, kteří mají raději kávu, nebo čaj. Ono na tom snad ani tak nezáleží, protože puerh bychom měli vyzkoušet všichni. Takže…

více

Probiotika a prebiotika – jsou opravdu tak prospěšná?

3/11

Krkolomné názvy, jeden aby se v tom vyznal. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Že jsou probiotika zdravá, se dočteme snad už i na letácích ve schránce…

více

Proč byste nikdy neměli znovu vařit převařenou vodu

29/6

Znáte to, uvaříte si čaj nebo kávu a v konvici zůstane trocha vody. Nevylijete jí, ale později, když potřebujete, k ní jen vodu přilijete a vaříte…

více

Proč je důležité namáčet ořechy? Přesvědčte se sami

8/1

Je vědecky dokázáno, že hrst ořechů či semen denně má na lidský organismus pozitivní účinky. Ořechy a semena jsou skvělá, obsahují zdravé tuky,…

více

Proč je narušená peristaltika

31/10

A zase je na programu střevo. Hodně nemocí se postupně tvoří právě tehdy, když střevo není v dobré kondici. Podle názorů badatelů jsou téměř všechny…

více

Proč je tofu tak špatné

19/7

Mnoho lidí, kteří se rozhodli dodržovat zdravou výživu, přestali jíst maso nebo vejce ve snaze zlepšit své stravovací návyky a začali místo toho jíst…

více

Prosinec – tlusté střevo

4/12

Prosinec je pro všechny z nás obdobím předvánoční atmosféry, kdy jsme čím dál více napojení na svoje nitro. Konec roku je takovým zvláštním až…

více

Proti zácpě pomáhá rituál: sklenice vody a pokus, i když se…

27/9

Zácpou podle odhadů trpí asi třicet procent dospělé populace. Toto číslo ale může být daleko vyšší. Zácpa není ničím neobvyklým a zvláštním, pro…

více

Rada frekvence 1: Grapefruit a antikoncepce? Nebezpečná…

11/3

Pokud žena užívá antikoncepci, měla by si dát pozor na konzumaci grapefruitu. Grapefruity mohou být ve spojení s pilulkami nebezpečné!

více

Rady na měsíc listopad

9/11

Nejslabším orgánem v měsíci listopadu jsou plíce. Většinou se nám hůř dýchá, proto jsme také náchylnější ke kašli a zánětům horních cest dýchacích.

více

Rajčata

10/8

Na zahradách se to už hojně červená rajčaty a s nimi přicházejí i klasické rajčatové speciality, jako je vychlazený rajčatový salát, studená polévka…

více

Ranní pitný režim

14/7

Pitný režim, vyprazdňování se a čištění těla poránu - to je dobrá letní tématika k debatě o zlepšení osobního stavu zdraví, dokonce o prevenci…

více

Recept, po kterém bude Helikobakter ve vašem žaludku jen…

4/12

Žaludeční bakterie, jako například Helicobakter pylori, jsou dnes velmi rozšířené. Jejich léčba bývá dlouhá, složitá a spojena s mnoha nepříjemnými…

více

Řepkový olej: 10 zdravotních rizik, o kterých vám v reklamě…

30/7

Zajděte do nejbližších potravin a pořiďte si bramborový, vajíčkový, či jiný salát. Případně si udělejte doma salát vlastní a přidejte do něj kupovaný…

více

Rizika hromadění vápníku v cévách

6/7

Zdánlivě nenápadná věc, jako je hromadění vápníku v cévách, může mít velmi vážné důsledky. Může být předzvěstí například infarktu myokardu.

více

Rutin, cholin, bílkoviny získáte z bezlepkové pohanky

22/10

Pohanka k nám doputovala z jihovýchodní Asie a svůj název získala od slova pohan a za ty byli totiž považováni tatarští bojovníci, kteří ji sem…

více

Rychlá strava, rychlá smrt? Z obalů se do jídel dostává…

16/7

Lidé, kteří holdují jídlům „s sebou”, konzumují spolu s ním enormní množství jedovatých látek. Ukázala to analýza moči, podle níž měli den poté v…

více

S tímto testem zjistíte, zda jsou vaše jablka pokryta…

21/4

Příroda nám poskytuje vše, co potřebujeme proto, abychom si udrželi dobré zdraví. Patří mezi to i ovoce, které je stejně sladké jako různé sladkosti,…

více

Sedm koření, která pomohou i v boji s rakovinou

17/3

Kari, rozmarýn, skořice, chilli papričky, zázvor, bazalka a kmín. Představujeme vám koření, které nejenže dochutí pokrmy, ale ještě funguje jako…

více

Senioři potřebují více bílkovin – udrží je v dobré kondici

26/10

I lidé ve vyšším věku mohou zůstat silní a v dobré kondici – zásadní je konzumovat dostatečné množství bílkovin.

více

Škodlivá přísada jídel. Důvody, proč dát ruce pryč od…

5/1

MSG (monosodium Glutamate), E621 či rostlinný nebo bílkovinný hydrolyzát. Pod všemi těmito názvy se skrývá starý známý glutaman sodný.

více

Sloučenina celeru zastavuje z 87 % růst karcinomu pankreatu

23/6

Řapíkatý celer je bohatým zdrojem flavonoidu luteolinu, u kterého bylo ve studii prokázáno, že inhibuje až 87 % ze slinivkových nádorových buněk tím,…

více

Slzovka obecná - bíla perla Východu

4/11

Obilovina vhodná k detoxikaci organismu. Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných…

více

Slzovka obecná aneb Jobovy slzy v boji proti alergii a…

25/1

Zatímco spousta z vás už jistě slzovku vyzkoušela, já jsem se k ní dostala až nedávno. Dnes už je k dostání nejen zrno samotné, ale také mouka, takže…

více

Sodík

5/7

Jeho význam spočívá v tom, že společně s draslíkem se podílí na kontrole rovnovážného hospodaření s vodou v organismu, vedení nervových vzruchů,…

více

Srpen – termoregulace těla

7/8

Sluníčko, teplé až horké letní dny, relax, dovolené, teplé a voňavé večery, posezení s přáteli, pohyb venku, vrchol léta, tím vším by se dal popsat…

více

Sušené ovoce

14/5

Sušené ovoce je skvělou alternativou za solené čipsy či arašídy, dokáže nahradit sladké cukroví či čokoládu. Usušené plody si zachovávají až 80 %…

více

Top potraviny, které vám pomohou s hubnutím

13/7

Naostřete si vidličky a vydejte se do boje za štíhlejší postavu. Spolu s odbornicí na sportovní výživu Leslie Bonciovou si posvítíme na potraviny,…

více

Toto je jedna z nejléčivějších rostlin

8/5

... kterou všichni obcházíme. Teď ji už nenecháte jen tak v zemi! Každý den procházíme kolem této rostliny a ani nevíme, jak nám dokáže pomoci.…

více

Toto vše léčí syrová, vařená a pečená cibule

27/1

Ať už je konzumovaná syrová, v salátech nebo vařená a zakomponovaná v jídle, cibule byla odjakživa součástí naší stravy. Věděli jste však, s čím…

více

Tři tipy na zdravé ledové čaje

20/7

Dívali jste se někdy na složení většiny ledových čajů? Už na první pohled je jasné, že vás toho moc ze skutečného čaje nečeká, zato hodně cukru a…

více

Třídenní půst může regenerovat celý imunitní systém

3/7

Celý imunitní systém člověka může omládnout za pomoci půstu trvajícího pouhé tři dny, protože spouští mechanismus, při kterém tělo začíná vyrábět…

více

Tučné potraviny dokáží poškodit váš mozek!

18/12

Vánoce se blíží a s nimi přichází období přejídání, kdy zvyšujeme příjem kalorií někdy až třikrát, jen proto, že nedokážeme odolat sladkému cukroví…

více

Tyto 4 druhy hrnců a pánví uvolňují do jídla toxické…

24/4

Slyšeli jste už někdy rčení, že „člověk je jen tak dobrý jako jeho nářadí“? Neplatilo to nikdy více než v případě kuchyňského nádobí. Obvykle se…

více

Účinek kolagenu na pleť

1/12

Tolik se o něm vypráví, ale co to ten kolagen je? Dalo by se říci, že jedna z nejdůležitějších bílkovin v našem organismu. Nachází se v kostech,…

více

Únava, bolesti kloubů, potíže s tlakem. Za vším bývá jeden…

7/2

Trpíte pocity únavy, vyčerpání? Vstáváte ráno nevyspalí, neodpočatí? Bolí vás klouby? Máte vysoký krevní tlak? Máte potíže s plodností? Důvod může…

více

Úprava stravy při kvasinkových onemocněních

26/11

Kvasinkové nemoci trápí velkou spoustu žen. K jejich vymizení nestačí pouze lokální léčba, je nutné zaměřit se na celý organismus. Je velmi podstatné…

více

Varování! Nikdy neohřívejte těchto 7 potravin. Mohou…

4/7

Spousta z nás je zvyklých ohřívat si jídlo, které zbylo, a jíst jej i podruhé či potřetí. Existují jídla, která po ohřátí lze konzumovat, ale…

více

Včelí produkty pomáhají při léčbě nemocných

14/12

Včelí jed na léčbu roztroušené sklerózy, pyl na trávení, med na hojení tkáně: Rumunsko podporuje apiterapii, alternativní léčbu, jejíž kořeny sahají…

více

Velikonoční sladkosti pro děti – odměna, nebo trest?

25/3

Pokud se bude na Velikonoce pod tíhou jídla prohýbat stůl, děti se mu nebudou vyhýbat velkým obloukem. V České republice se ročně zkonzumuje…

více

Víno jako všelék: Známe jeho 5 úžasných účinků na naše tělo

14/3

O příznivém působení vína na lidský organismus věděli již staří Řekové a Egypťané.

více

Vitamín D je skutečným elixírem života

26/5

Chrání nás před závažnými nemocemi. Naplňuje novou energií, a tím prospívá i naší duši. To, že potřebujeme vitamíny, minerály a stopové prvky v…

více

Vláknina

31/8

Vláknina nemá téměř žádnou výživovou hodnotu, ale přesto je velmi důležitá v udržování dobrého zdravotního stavu. Nedostatek vlákniny může vést k…

více

Vliv fází Měsíce na člověka

13/12

Cítíte se večer bez zvláštní příčiny popudlivější a nervóznější? Převalujete se v bezesné noci na lůžku a přemýšlíte, proč tomu tak je. Je to…

více

Voda nestačí: Jednoduchý trik, jak zbavit ovoce a zeleninu…

21/1

Ovoce a zelenina jsou pro naše zdraví velmi potřebné. Obsahují množství živin, vitamínů a látek, které jinde nenajdeme. Právě proto odborníci…

více

Za těchto 5 vážných nemocí mohou mikrovlnky. Chraňte se,…

15/12

Kdo by neměl rád mikrovlnky? Jsou rychlé, jednoduché a vaření s nimi je pro každého nadmíru pohodlné.

více

Zánět střeva

7/5

K zánětlivému onemocnění střev dochází takřka výlučně v těch částech světa, kde strava obsahuje hodně masa a mléčných výrobků; vzácné je toto…

více

Zapomeňte na všechny léky na cholesterol. Je zde tato…

2/8

Tuto starověkou bylinkou, kterou kvůli jejím léčivým účinkům používaly již dávné civilizace Římanů či antických Řeků.

více

Září - vládne nám slinivka. Pohlaďte své trávení

14/9

Podle pravidel čínského pentagramu mají v září vrchol své činnosti slinivka a slezina. Proto často slýcháme, že je to těžké období tzv. "žaludkářů".…

více

Září – čas na očistu jater a žlučníku

25/9

Září je možná nejtěžší měsíc roku. Skončila doba dovolených, ochlazuje se, děti jdou do školy, ráno je třeba vstávat a udělat hodně práce – tato…

více

Zažeňte bolest kyčlí

27/6

Kyčle jsou největším kloubem v našem těle. Jakmile začnou bolet, je dobré to nepodceňovat a začít to řešit. Podívejte se na naše cviky a dobroty,…

více

Zázračné brambory: Neuvěříte, jak velké využití mají

7/7

Brambory chutnají výborně, ale zároveň jsou cenným zdrojem vitamínů a minerálů, což lze využít nejen v kuchyni, ale také při péči o pleť i vlasy.…

více

Zbavte se deprese pomocí přírodního doplňku stravy

2/7

Při dlouhodobém stresu, při podzimních výkyvech nálad, při nutkání se přejídat, při úzkostech a strachu, při odvykání kouření a jiným závislostem……

více

Zinek (ne)pomáhá v léčbě křečových žil

7/1

Křečové žíly a vředy dolních končetin postihují až jedno procento populace. K jejich léčbě se užívá mnoho přípravků a postupů. Jedním z nich je i…

více

Zlatý zázrak jménem hořčičný olej

17/11

Pokud jde o rostlinu hořčici setou, nejčastěji si ji spojujeme právě s výrobou stejnojmenného potravinářského produktu, ochucovadla hořčice. Málokdo…

více

Známý i neznámý vitamín C

26/3

Vitamín C, odborně kyselina askorbová, patří snad k nejznámějším vitamínům, ale i k nejznámějším přírodním látkám vůbec. Je všeobecně znám jako látka…

více

Ztučnělá játra – týkají se i Vás

6/11

Je naivní myslet si, že tukovou nemoc jater mají jen starší či obézní lidé. Steatózou trpí podle statistik každý třetí člověk. Mnozí o tom ani nevědí…

více

„Regenerace těla po zimě pomocí vhodných potravin a bylin“

27/3

Kalendářní jaro je pár dní s námi a v souvislosti s jeho příchodem se setkávám jak se skupinou lidí, kteří jaro milují a jarní paprsky sluníčka v…

více



Další články - Výživa – zdravá strava


Zdravotní problémy - Výživa – zdravá strava

REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru