Vitamíny jsou látky, které jsou potřebné ke správnému fungování metabolismu a které musí být tělu dodávány (až na některé výjimky) potravou. Člověk není schopen si tyto látky vytvářet sám, je tedy závislý na jejich přívodu do těla zvenčí. Ač jsou vitamíny potřebné pouze v nepatrných koncentracích, jejich nedostatek může mít pro organismus velice vážné a někdy nevratné následky. Vitamíny jsou buď součástí enzymů, účastní se tedy průběhu chemických reakcí v organismu, nebo působí jako antioxidanty, kdy brání poškozování buněk volnými radikály.
Nejsou-li vitamíny do těla přiváděny, může to přivodit hypovitaminózu až avitaminózu. Ta je způsobena buď nedostatečným příjmem vitamínů v potravě, nebo poruchou jejich vstřebávání či přeměny v organismu. U některých vitamínů je možno jejich nadměrným příjmem vyvolat hypervitaminózu, která může být rovněž na škodu.
Vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích je podmíněno vylučováním žluči do střeva. Pokud k němu nedochází, nebo jen v nedostatečné míře, může vzniknout nedostatek těchto vitamínů i při jejich adekvátním příjmu.
Vitamín A je obsažen v živočišných výrobcích (rybí tuk, máslo, játra, vejce) a v zelenině (mrkev, kapusta – zde je ve formě provitaminu beta karotenu). Beta karoten na rozdíl od A vitamínu nevyvolává hypervitaminózu, jeho nadměrný příjem vede ale k oranžovožlutému zabarvení kůže.
Vitamín A je nezbytný pro správné funkce a růst buněk, retinoidy (látky odvozené od vitamínu A) jsou používány k léčbě psoriázy. Další důležitou funkcí je jeho vztah k procesu vidění. Dále má antikancerogenní účinky a beta karoten také působí antioxidačně.
Vitamín se nachází v živočišných produktech, jako jsou játra nebo mléko a také v zelenině a ovoci, zejména mrkvi, petrželi, rajčatech a špenátu. Vyskytuje se jednak ve formě retinou, ale také rostlinných karotenoidů, ze kterých si člověk dokáže vitamín A sám vyrobit. Je nezbytný pro ostrý zrak, konkrétně ovlivňuje vidění za šera a schopnost rozlišovat barvy. Podporuje růst buněk kostí, sliznic a krvetvorby. Je potřebný pro vznik spermií, vajíček a správný vývoj plodu. Jeho nedostatek se projevuje ztrátou chutí, vysycháním sliznic, šeroslepostí, poruchou obranyschopnosti a zastavením růstu. V krajním případě při vyschnutí sliznice oka dochází k poškození rohovky, což může vést až k oslepnutí. Ve vysokých dávkách je vitamín toxický, nebezpečí hrozí především v těhotenství. Předávkování hrozí pouze v případě podání již hotového vitamínu, nikoliv při konzumaci rostlinné stravy.
Vitamín D je vitamín nezbytný pro hospodaření těla s vápníkem a fosforem. Zdrojem jsou potraviny (olej z tresčích jater, ryby, vejce, játra, mléko). Také se ale tvoří v těle (jedna z výjimek), a to z prekurzoru, který je v kůži (7‑dehydrocholesterol). Z toho se po UV ozáření tvoří vitamín D. Dále se vitamín D upravuje na svůj konečný aktivní produkt v játrech a ledvinách, proto je nezbytná jejich správná funkce.
Zdrojem je rybí tuk, rybí vnitřnosti, mléko, vejce a játra, většinu ale člověk získává ze slunečního záření. Tento vitamín je ve skutečnosti několik chemických látek, ze kterých je nejdůležitější D3, vznikající v kůži díky aktivaci UV záření. Je nezbytný při tvorbě a mineralizaci kostí. Ovlivňuje růst, proto se podává novorozencům. Nedostatek je nebezpečný zejména v dětství, kdy dochází k poruše růstu chrupavek a kostí, v jejímž důsledku se kosti nenávratně deformují a jsou snadno lámavé. Toto onemocnění se nazývá křivice, nebo rachitis. U dospělých vzniká porucha ukládání vápníku v kostí a roste riziko zlomenin. Předávkování lékové formy vitamínu se projevuje vysokým krevním tlakem, nevolností a zvracením. K hypervitaminóze ale nemůže dojít při přílišném slunění, protože se zastaví tvorba aktivní formy.
Vitamín E (alfa tokoferol) je obsažen v rostlinných olejích, obilných zrnech, ořeších a semenech (pšeničné klíčky, slunečnice, sója, kukuřice, olivy), v zelenině a mléku. Jeho hlavní funkcí je, že slouží jako antioxidant, tedy chrání buňky před volnými radikály. Tím snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, oddaluje stárnutí a má antikancerogenní působení.
Pomáhá lépe odbourávat škodliviny v játrech, má vliv na tvorbu červených krvinek a růst i obnovu svalové tkáně. Jeho nedostatek se projevuje rozpadem jaterních buněk, malou odolností červených krvinek a poruchou fungování pohlavních orgánů, což v krajním případě může vést až k neplodnosti. Také se mohou objevit problémy s nervy, svaly a chůzí. Při nadbytku se objevuje průjem, svalová slabost a únava. Při dlouhodobém užívání vysokých dávek dochází k poruše vstřebávání vitamínu K ovlivňujícího srážlivost krve.
Vitamín K (fylochinon) má dva zdroje. Jedním z nich je potrava (listová zelenina, zejména špenát a hlávkový salát, dále brokolice, květák a zelí, a také ovesné vločky a játra). V těle je potom druhý zdroj, bakterie E coli, která v dostatečném množství produkuje vitamín K v tenkém střevě. Vitamín K se účastní procesu srážení krve, respektive jeho přítomnost je nezbytná pro tvorbu některých srážecích krevních faktorů.
Díky němu je tělo tedy schopné zastavit krvácení: řídí vznik látek nutných pro správnou srážlivost krve. Výrazný nedostatek vitamínu K je v ČR vzácný, pokud ale nastane, projeví se poruchou srážlivosti krve, dochází například k častému krvácení z nosu a snadno se tvoří podlitiny, aniž by se člověk zranil. Ohroženi jsou lidé s onemocněním jater, alkoholici a ti, kteří dlouhodobě trpí průjmy, nebo živiny přijímají nitrožilně. Také ti, kteří dlouhodobě užívají vysoké dávky vitamínu E.
Slouží většinou jako kofaktory enzymů v organismu, umožňují a optimalizují některé biochemické reakce.
Mezi vitamíny skupiny B patří vitamín:
Jejich příjem je nutno zvýšit v těhotenství. U lidí závislých na alkoholu hrozí zvýšené riziko nedostatku těchto vitamínů.
Účastní se metabolismu sacharidů a aminokyselin. Jeho zdrojem jsou kvasnice (taktéž ostatních vitamínů B), pšeničné klíčky a otruby, celozrnná mouka, vepřové maso a mléko.
Nejlepším zdrojem je maso, včetně vnitřností, dále se vyskytuje v obilovinách, především jejich klíčcích, pivovarských kvasnicích a ořeších. Ovlivňuje činnost centrálního nervového systému. Mezi projevy nedostatku patří zvýšená únava, křeče svalstva, pocity mravenčení v končetinách, nechutenství, migréna a depresivní nálady. Avitaminóza tohoto vitamínu způsobuje nemoc beri-beri, která se vyskytuje především v zemích, kde hlavní složku potravy tvoří loupaná rýže, bílá mouka a rafinovaný cukr. V Česku je tato nemoc velmi vzácná.
Je součástí oxidačních enzymů v těle. Zdrojem jsou játra, kvasnice, maso a mléko.
Tento vitamín se nachází v mléce, masu, včetně vnitřností, luštěninách, kvasnicích a obilninách. Je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, funkce srdce a dalších orgánů. Jeho nedostatek se projevuje popraskanými koutky úst, pálením jazyka, poruchami ústní sliznice, pálením očí a záněty spojivek. Pokud chybí ve stravě, může se to negativně projevit na psychice člověka. U dětí může jeho nedostatek způsobit zpomalení duševního vývoje. Je vhodné jej podávat při užívání hormonální antikoncepce.
Je obsažen v játrech, rybách, mléku, celozrnné mouce, bramborech, banánech a zelenině.
Člověk jej získává především z živočišných bílkovin, z masa a vajec, dále také z kvasnic, luštěnin, obilovin a sóji. Vitamín B6 je ve skutečnosti sloučenina tří podobných látek – pyridoxalu, pyridoxinu a pyridoxaminu. Je nezbytný pro zpracování bílkovin, svou roli hraje při krvetvorbě, ovlivňuje také nervovou soustavu a kvalitu kůže. Pokud chybí, hrozí chudokrevnost, nervové poruchy, deprese, křeče a mravenčení v končetinách. Na kůži se objevují šupiny a zpomaluje se psychomotorický vývoj u dětí. Zhoršuje se obnova sliznic. Je vhodné jej podávat při užívání hormonální antikoncepce. Jeho nadbytek negativně ovlivňuje nervový systém.
Podílí se na metabolismu některých aminokyselin. Jeho zdrojem jsou živočišné potraviny – játra, vnitřnosti, vejce, mléko, sýry. V rostlinách je ho běžně nedostatek.
Vyskytuje se tedy v mase, vnitřnostech, vejcích, mléku a mléčných výrobcích, ale také v kysaném zelí a některých mořských řasách. Podílí se na tvorbě červených krvinek a je nezbytný pro správné fungování nervového systému. Jeho nedostatek nastává při poruchách žaludku a střev, rovněž se s ním potýkají přísní vegetariáni a lidé s poruchami metabolismu. Pokud chybí, způsobuje chudokrevnost, onemocnění nervové soustavy a zhoršuje růst dětí. Přebytek v organismu nenastává, protože se neukládá do zásoby.
Niacin neboli vitamín PP je kyselina nikotinová. Je v lidské potravě zpravidla dostatečně zastoupen, je obsažen v kvasnicích, otrubách, játrech, rybách, vejcích, rýži a těstovinách.
Spolupodílí se na tvorbě energie v buňkách, ovlivňuje metabolizmus cukrů a tuků. Působí na kvalitu kůže a správné fungování nervové soustavy. Jeho nedostatek, kterým jsou ohroženi zejména alkoholici, se projevuje vyrážkami na kůži, poruchami trávení, depresemi a zvýšením hladiny cholesterolu. Avitaminóza niacinu se nazývá pelagra, která je charakterizována demencí, průjmem a zánětem kůže. V ČR je velmi vzácná.
Kyselina pantothenová je součástí koenzymu A. Působí proti stresu a zvyšuje obranyschopnost organismu. Také působí proti vzniku aterosklerózy, zabraňuje nadýmání a urychluje hojení.
Vitamín H (biotin) je obsažen v mnoha potravinách, ale je také syntetizován střevní flórou.
Nejbohatším zdrojem jsou žloutky, mléko, kvasnice, játra a ledviny. Řadí se do skupiny „vitagenů“, tedy látek, které jsou zdrojem energie a fungují jako stavební materiál buněk. Má pozitivní vliv na kvalitu vlasů a nehtů. Je účinnou prevencí proti plešatosti a depresím. Podporuje činnost pohlavních žláz. Jeho nedostatek se projevuje kožními problémy, častými záněty spojivek, svalovými bolestmi a únavou. Je vhodné jej užívat při dlouhodobé léčbě antibiotiky.
Nachází se v citrusových plodech, rybízu a paprice a dalším ovoci a zelenině. Ovlivňuje obranyschopnost organismu, má vliv na tvorbu pojiva, na hojení, ovlivňuje pozitivně mozkovou kůru.
Nejlepším zdrojem je ovoce a zelenina, včetně brambor. Je podstatný pro správnou funkci téměř všech buněk lidského těla, zvyšuje odolnost proti infekcím, působí jako antioxidant, tedy chrání buňky před volnými radikály. Usnadňuje vstřebávání železa a naopak váže těžké kovy jako olovo. Také urychluje hojení ran. V ČR se často vyskytuje jeho nedostatek, který se projevuje únavou, podrážděností a zvýšenou náchylností k infekcím. Výraznější nedostatek způsobuje krevní výrony a chudokrevnost. Kurděje jsou avitaminózou tohoto vitamínu a strašily především námořníky vypadáváním zubů, celkovou slabostí a sklonem k dalším nemocem. Při užívání hormonální antikoncepce, kouření, infekcích a stresu se jeho potřeba zvyšuje.
Všechny tyto vitamíny je možno kromě přirozených zdrojů získat také v syntetické podobě. V dnešní době se s případy hypovitaminózy už nesetkáme moc často, výjimkou jsou jen alkoholici. Spíše je dnes problém s hypervitaminózou u některých vitamínů. Proto je dobré držet se zásady „všeho s mírou“ i u věcí zdraví prospěšných.
Je to nejrozšířenější minerál v našem těle. Společně se sodíkem vytvářejí elektrochemický gradient na stěně buněk, který je nutný k životu buňky. Podílí se na vedení vzruchu, dráždivosti svalů, metabolismu cukrů, správné činnosti srdce. Draslík snižuje krevní tlak, odstraňuje únavu a snižuje riziko mrtvice. Doporučenou denní dávkou je 2000 mg. Nejvíce draslíku najdeme v ovoci a zelenině. Například ve 100 g obilných klíčků je až 800 mg draslíku. K nedostatku draslíku (hypokalémii) může dojít u alkoholiků, při silném zvracení, poruchách příjmu potravy (anorexie, bulimie). Hladinu draslíku v krvi snižuje také lékořice. Nedostatek draslíku se může projevit svalovou slabostí, otoky, zácpou a bolestmi břicha.
Tento minerál je v našem těle jedním z nejrozšířenějších. Společně s vápníkem se podílí na výstavbě a udržování zdravých a silných kostí a zubů. Asi 85 % fosforu je uloženo v kostech a zubech, zbylých 15 % se nachází v krvi a měkkých tkáních jako složka buněčných membrán, nukleových kyselin, adenosintrifosfátu. Je důležitý k udržení pravidelného tepu srdce a nutný k aktivaci mnoha enzymů. Doporučená denní dávka fosforu bývá okolo 700 mg. Největšími zdroji fosforu jsou mléčné výrobky, ryby a maso. V běžné stravě je dostatečné množství fosforu. Problémy s jeho nedostatkem mají alkoholici, diabetici a dlouhodobě hladovějící. Nízké hladiny fosforu se mohou projevovat ztrátou chuti, anémií a také zvýšenou náchylností k infekcím.
Je důležitým iontem v nervovém přenosu, svalovém stahu a normálním rytmu srdce. Podává se při eklampsii (která se projevuje v těhotenství zvýšeným krevním tlakem a otoky končetin), rovněž se používá na tlumení křečí. Často se během gravidity předepisuje preventivně. Doporučená denní dávka je 300–400 mg. Hořčík získáváme z minerálních vod (Magnesia), zeleniny, ovoce a celozrnného pečiva. Pokud člověk konzumuje dostatečně pestrou stravu, nemusí se obávat jeho nedostatku. Ten se projevuje především křečemi v končetinách, nervozitou, poruchami vidění a zvýšením krevního tlaku. Při nadbytku hořčíku dochází ke zmatenosti, srdeční arytmii a zhoršení ledvinných funkcí.
Chrom je stopový prvek působící jako odtučňovací prostředek, stavitel orgánů, lék při cukrovce a zbraň proti srdečním chorobám. Je nezbytný pro růst a zachování dobrého zdravotního stavu. Chrom je nepostradatelný pro štěpení bílkovin, tuků a sacharidů, pomáhá v těle udržovat normální hladinu krevního cukru (glukózy), může také snižovat hladinu celkového cholesterolu, (škodlivého) LDL cholesterolu a triglyceridů. Doporučená denní dávka je 25–35 mikrogramů. Poměrně velké množství chromu je obsaženo v mase, a to především hovězím, dále ve šťávě citrusových plodů, celozrnném pečivu, brokolici a fazolích. Snížené množství chrómu v těle může vést ke zhoršené toleranci glukózy.
Jód je nekovový stopový prvek důležitý pro syntézu hormonů štítné žlázy v těle, je jejich nezbytnou součástí a napomáhá tak správné funkci štítné žlázy. Jód se používá k odstranění projevů souvisejících s nedostatečnou tvorbou hormonů štítné žlázy. Denní doporučená dávka je 150 mikrogramů. Jód najdeme především v mořských rybách a plodech, a dále jej získáváme z kuchyňské soli, která je o něj obohacena. Dlouhodobý nedostatek jódu vede k mentální retardaci, snížené funkci štítné žlázy a různým dalším formám poruch růstu a vývoje. Nedostatek jódu je nejnebezpečnější v období vývoje mozku, proto se doporučuje podávání jódu těhotným ženám a dětem.
Měď je nezbytná v prevenci kardiovaskulárních chorob, k udržování zdravé kůže a vlasů, rovněž podporuje plodnost. Je obsažena nejméně v 15 různých bílkovinách lidského těla. Měď je potřebná též pro správnou funkci železa v těle, a tedy pro vznik červených krvinek. Doporučený denní příjem je 900 mg. Vysoký obsah mědi je v slunečnicových semínkách a oříšcích. Nedostatek mědi v organismu se projeví chudokrevností (ze špatné funkce železa, které pro svou funkci potřebuje měď), dále sníženým množstvím bílých krvinek (neutrofilů) a následným narušením imunity.
Selen patří mezi stopové prvky. Tvoří součást bílkovin-selenoproteinů. Působí příznivě na revmatickou artritidu, udržuje pružnost tkání, předchází vzniku lupů, zlepšuje činnost imunitního systému. Diskutuje se i o jeho příznivém působení u HIV pozitivních pacientů. Doporučená denní dávka je 55 mikrogramů. Nejbohatším zdrojem selenu jsou mořské ryby, maso, salámy, para ořechy a fazole. Nedostatkem selenu jsou ohroženi pacienti se závažnými poruchami trávicího traktu, a rovněž jeho hladinu v krvi mohou snižovat některé léky proti epilepsii. Klinické projevy nedostatku selenu nejsou časté. Při nadbytku selenu dochází k lámavosti nehtů, vlasy jsou křehké a více vypadávají.
Chemicky patří mezi alkalické kovy. Sodík zadržuje vodu v organismu a chrání tak tělo před velkými ztrátami vody. Je nutný pro vedení nervového vzruchu a k udržení svalové dráždivosti. V těle je v rovnovážném stavu s draslíkem. Sodík můžeme získat z kuchyňské soli. Doporučenou denní dávkou je 125 mg. Nedostatek sodíku obvykle nevzniká jeho nedostatečným příjmem, ale zvýšeným zadržováním vody nebo zvýšeným vylučováním tohoto minerálu. K velkému úbytku sodíku dochází při velké fyzické námaze. Jeho nedostatek se může projevit bolestmi hlavy, zvracením, svalovou slabostí, křečemi, zmateností. Naopak nadbytek nám může způsobit ledvinové kameny nebo zvýšenou lámavost kostí.
Vápník je stavebním kamenem kostí a zubů, zajišťuje správný rytmus srdce, fungování cév a svalů. Má význam v prevenci osteoporózy, řídnutí kostí, které vede k jejich zvýšené lámavosti a týká se zejména žen po menopauze. Doporučenou denní dávkou je 1000 mg. Vápník nejčastěji získáme z mléka a mléčných výrobků, nejvíce jej obsahují tvrdé sýry. Z některých zdrojů je ale hůře vstřebatelný (listová zelenina, špenát, rebarbora, chléb). Pro jeho správné ukládávání je nutný správný poměr mezi ním a fosforem, z tohoto důvodu nejsou pro děti vhodné tavené sýry a nápoje typu cola, které obsahují nadbytek fosforu. Nedostatek vápníku ve stravě spolu s nedostatkem pohybu může vést k osteoporóze, u dětí pak k nedostatečné tvorbě kostí a zubů a ke zlomeninám. Během těhotenství přechází velká část vápníku z matky na plod, proto je nutné jej doplňovat, jinak dochází k poškození chrupu matky.
Jen v loňském roce utratili lidé za doplňky stravy zhruba 5 miliard korun. Největší zájem přitom měli o probiotické přípravky a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Z těchto statistik je vidět, že denně do lékárny proudí stovky lidí, aby si domů odnesli nějaký doplněk stravy, přípravek, který má dodat do těla vitaminy, minerální a další látky, které organismu mohou chybět.
I doplňky stravy mohou škodit, zejména lidem, kteří dlouhodobě užívají léky, jejichž účinky mohou být potravinovými doplňky ovlivněny. Jako například warfarin, lék proti srážlivosti krve, který slouží k ochraně před hlubokou žilní trombózou, plicní embolií, mrtvicí či srdečním infarktem.
Velká část doplňků stravy, a to i bylinných, jako je například zázvor či ženšen, jeho účinnost ovlivňuje. Mění způsob, jak lék na ředění krve působí. Buď účinkuje intenzivněji, pak se zvyšuje riziko krvácení, nebo se jeho účinnost sníží, pak se zvyšuje riziko vzniku krevní sraženiny. S lékařem by se vždy měli poradit také lidé, kteří užívají karbamazepin (antiepileptikum), antidepresiva, nebo třeba léky ovlivňující činnost srdce.
Velmi oblíbené jsou také přípravky z třezalky. Je třeba si však uvědomit, že dokáží ovlivnit metabolismus různých léků tak, že přestanou fungovat. A to například preparáty založené na účinku simvastatinu. To jsou léky, které bývají předepisovány při vysoké hladině cholesterolu. Při denní spotřebě jednoho litru třezalkového čaje nebo užívání extraktu z třezalky ve formě tablet se může účinnost tohoto léku snížit na méně než desetinu.
Pozor byste si měli dát i na další účinné látky, které konzumujete. Například zmíněný warfarin (lék na předpis), ginkgo biloba (bylinný doplněk), aspirin (volně dostupný lék) a vitamin E – způsobují zředění krve, a každý z těchto produktů může zvýšit možnost vnitřního krvácení.
Větší množství minerálních látek může být přímo jedovaté. Například více než 2,5 gramu vápníku denně může způsobit zavápnění organismu nebo ledvinové kameny.
Nakupujte tyto přípravky vyrobené u známých a kvalitních výrobců, kde je větší předpoklad dodržení jejich kvality. Kvalitní výrobce doplňků stravy by neměl nabízet zázračné léčivé účinky, které jsou již na první pohled nereálné a velice nadsazené. Upřednostňujte výrobky od zavedených výrobců s farmaceutickou výrobou – dodržují přísné kontrolní mechanismy a využívají spolehlivé postupy. Dobrý výrobce by měl mít přehledné webové stránky, které mu umožní přímý kontakt se zákazníky.
„Stejně jako je to i u jiných výrobků – vysoká cena, značka, blyštivá reklama – nemusí jít ruku v ruce s kvalitou. Selským rozumem je pochopitelné, že ne vše, co je ve slevě, nebo se prodává s vysokým počtem tablet zdarma, je dobré a našemu zdraví prospěšné. Doporučuji všem pacientům, aby si našli lékárnu, kde jim vždy ochotně poradí personál, který se kontinuálně vzdělává,“ radí liberecký lékárník PharmDr. Josef Vaníček.
Pokud si nejste jisti tím, co přesně vašemu tělu chybí, ale např. pozorujete, že vaše nehty nemají se zdravými nic společného, můžete si zajít na testy, které vám přítomnost daných látek v těle zjistí.
„Testujeme hladinu vitaminů, selenu, vápníku a dalších látek. Na základě těchto výsledků pak lze stanovit, zda má cenu zařadit nějaké doplňky stravy,“ radí biochemik Prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc., z olomoucké Univerzity Palackého.
Takové testy vám běžně udělá váš praktický lékař. Pojišťovna vám je proplatí v případě, že budete mít nějaké zdravotní potíže. Na základě vyšetření lékař zjistí, zda se vitaminy vstřebávají správně a jaké množství jich v krvi máte.
Pokud vás žádný zdravotní problém netrápí a chcete jen znát hladinu vitaminů či minerálních látek v krvi, budete si muset vyšetření zaplatit sami. Lékař vám buď odebere krev a zašle ji do laboratoře, nebo můžete laboratoř kontaktovat vy sami. Na webových stránkách si stačí najít zákaznickou linku a domluvit se na tom, jaké odběrné místo navštívíte.
Připravte se však na to, že můžete v laboratoři nechat i několik tisíc korun. Například zjištění hladiny vitamínu D vyjde až na 1400 korun. Za „vápník“ zaplatíte necelých 50 korun i s odběrem. Informace o vitaminu B 12 stojí kolem 250 korun.
Vitamínem C se otrávit nemůžete, překročíte-li však např. doporučenou denní dávku Déčka, hrozí poškození ledvin i zastavení růstu.
Pocity vyčerpání, fyzické a psychické únavy se na konci zimních měsíců u mnohých jedinců objevují. Důvodem může být nedostatek světla a tepla v zimních měsících i kratší doba, kterou věnujete sportu. Po zimě mohou tělu chybět také některé vitaminy, zejména C a D.
Jak poznáte, že vitaminy chybí?
Nedostatek vitaminu C se projevuje silnou únavou, podrážděností a sklonem k infekcím.
Zároveň může docházet ke krvácení dásní, či dokonce krevním výronům, chudokrevnosti a pociťování bolesti při krvácení do svalů, kloubů či podkoží. Úplný nedostatek vitaminu C se projeví kurdějemi, které mohou končit i smrtí. Takové stavy jsou však v našich podmínkách nepravděpodobné.
Výzkumy z poslední doby ukázaly, jak podstatný je pro tělo vitamin D. Pokud jste si mysleli, že „déčko“ je potřebné pouze pro to, aby regulovalo množství vápníku v těle, pak jste na omylu. Bez něj budete mít problémy se zuby, hrozí vám osteoporóza, nedostatečně fungující imunita, cukrovka i rakovina.
Ve stáří pokožka vitamin D hůře vytváří. Přísun tohoto vitamínu by měli bedlivěji sledovat lidé, kteří patří do rizikových skupin. Tedy zejména senioři. Ti totiž tráví na slunci minimum času, přitom k jeho tvorbě právě pobyt na slunci pomáhá. Pokožka navíc přestává vytvářet vitamin D tak efektivně jako dříve. S přibývajícími léty také organismus hůře využije vitamin D nalézající se ve stravě či v doplňcích. Mezi rizikové osoby patří také lidé s poruchou funkce ledvin, alkoholici či epileptici.
Zdravým lidem přitom pro vhodné množství vitaminu D obvykle stačí strávit dvakrát týdně na slunci zhruba patnáct minut, z toho by měli získat až 80 procent denní dávky. V zimním období je třeba dostat vitamin do těla stravou, například rybami.
S vitaminy byste to neměli příliš přehánět. Nebezpečné jsou zejména vyšší dávky vitaminu D. Pro dospělé se doporučuje dávka ve výši 5 mikrogramů denně, 4x vyšší je již považována za toxickou. V takovém případě hrozí poškození ledvin, zastavení růstu, pocit na zvracení i časté močení. Vitamin C není pro člověka nebezpečný, jeho vyšší dávky se rozpustí v moči a odejdou z těla, aniž by výrazně poškodily organismus. Ale pozor. Vitamin snižuje účinnost některých léků, třeba warfarinu.
Pozor na cukr. Pro doplnění vitaminů lidé často sahají pro šumivé či běžné tablety. Doplňky však často obsahují kvůli chuti také přidaný cukr, který může škodit organismu a zubům.
Dnes však již seženete vitaminové kapky, které obsahují namísto tradičního cukru xylitol. Tedy přírodní sladidlo, které brání vzniku zubních kazů.
Vitaminy a minerální látky do těla dostáváme zejména pomocí stravy. Mnohdy však některé základní látky chybějí. Podívejte se, kde je například najdete.
B a C…
… vitaminy rozpustné ve vodě, tedy takové, kterými se nelze otrávit, přebytek se vyloučí močí…
Vitamin B1 (thiamin) – celozrnné pečivo, čočka, hrách, vejce, kvasnice, mléko, maso.
Vitamin B2 (riboflavin) – kvasnice, mléko, zelenina, vnitřnosti, sója, houby.
Vitamin B3 (niacin) – celozrnné pečivo, zelenina, játra, kuřecí maso, tuňák, losos, čočka, arašídy.
Vitamin C (kyselina askorbová) – ovoce, zelenina.
A, D, E, K…
… vitaminy rozpustné v tucích. S jejich užíváním musíme být opatrní, můžeme se jimi předávkovat…
Vitamin A (retinol) – játra, mléko, rybí olej, vejce.
Vitamin D (cholekalciferol, ergokal) – rybí tuk, žloutek, játra.
Vitamin E (tokoferol) – obilné klíčky, olej ze semínek slunečnice, kukuřice, sója, chřest, řepa, celer, zelí.
Vitamin K – kapusta, zeli, květák, fazole, špenát.
Draslík obsahuje většina potravin, méně je v mase a rybách, o to více v bramborách, obilovinách, luštěninách a zelenině.
Fosfor– maso (vnitřnosti), drůbež, ryby, mléčné výrobky, vejce, celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina.
Hořčík– maso, ryby, obiloviny (pšeničné klíčky, ovesné vločky, celozrnné pečivo), dále v zelenině, luštěninách. Obsahují ho též různá semínka, ořechy, mandle, jablka, banány, kakao a mák.
Zdroj:
web vitalion.cz, MF Dnes/Zdraví, březen 2012
Velikonoční pomlázku bez čokoládových zajíčků či vajíček si nejspíš dokáže představit jen málokdo. Není však všechno zlato, co se třpytí a pod krásně…
víceVíme, co obsahují různé vitamíny, doplňky, bylinky a jiné zdravé potraviny, které konzumujeme? Když si je v obchodě kupujeme, automaticky…
víceOtázky spojené se sexem trápí každého. Málokdo se však odváží vyslovit je nahlas, a navíc před lékařem. K obavám však není důvod a včasná diagnóza…
víceV poslední době se zázvor používá všude na světě. V některých situacích může jít o nebezpečnou ingredienci. Místo zázvoru můžete použít papriku.
víceOdhaduje se, že chronický únavový syndrom (CFS z anglického chronic fatigue syndrome) postihuje přibližně 4 - 6 % populace, a to je při deseti…
víceTak jako vápník a železo mají svou důležitou funkci pro správné fungování organismu, tak se naše tělo neobejde bez správné hladiny hořčíku v těle.…
víceZtráta svalové hmoty s přibýváním let je reálná věc, které se odborně říká sarkopenie. Na překvapení mnohých nepostihuje jen starých lidí, ale začíná…
vícePodzimní smutek ještě není deprese, ale existují rizikové faktory, které mohou v mozku "přehodit výhybku" a už se vezete. Počet lidí, kteří v ČR…
víceNejenom ženy, ale i muži se snaží udržet si zdravé a bohaté vlasy. Při péči o ně si kolikrát ani nevšimneme známek zdravotních problémů. Některé…
víceVánoce jsou, stejně jako Silvestr či Nový rok, svátky prostřeného stolu plného lákavých laskomin, byť většinou nepříliš zdravých, ale o to více…
víceKdo by neznal ananas – chutné sladké ovoce, bohaté na nutriční látky. Existují však jisté věci, které o tomto tropickém ovoci možná nevíte…
víceV současnosti se stále více lidí navrací k přírodě, u níž hledají přirozenou pomoc od nejrůznějších zdravotních neduhů. Odvarem z meduňky nahrazují…
víceNejíte banány, protože jsou tučné a sladké? Děláte velkou chybu! Banány vám pomůžou nejen při shazování kil, ale ještě jsou prevencí před vážnými…
víceZdravé ovoce, které se dá jíst téměř kdekoli, snadno se loupe, je chutné a rychle zasytí.
víceNikdy se nebudete dívat na banány stejným způsobem, až objevíte jejich nedoceněné výhody pro vaše zdraví. Banány obsahují vysoké množství vlákniny a…
víceDíky strmě rostoucí oblibě lehkých středomořských pokrmů, bazalka v posledních dvaceti letech ovládla naše kuchyně. V mnoha rodinách jemně obohatila…
víceBetakaroten je nejznámější z 50 karotenoidů, které mají aktivitu provitaminu A. Absorpce beta karotenu probíhá v tenkém střevě. Množství…
víceVitamín D je skutečným elixírem života. Chrání nás před závažnými nemocemi a naplňuje novou energií. A tím prospívá i naší duši. To, že potřebujeme…
vícePití čaje má dlouholetou tradici a v současné době máme v obchodech k dispozici nepřeberné množství čajů rozličné barvy i chuti.
víceOdhalit cukrovku až sedm let před vznikem komplikací je možné díky speciálnímu očnímu biomikroskopu, kterým se mohou dát zájemci vyšetřit na osvětové…
víceSnažíte se o to, abyste jedli co nejzdravěji? Pak zapomeňte na veškerá varování související s nebezpečným cholesterolem a vejce bez obav zařaďte do…
víceMyslíte si, že nejlepším přírodním prostředkem ke zlepšení stavu kostí je mléko a mléčné výrobky? Z nedávných výzkumů vyplývá něco jiného a to sice,…
víceBritští vědci označili produkt nejbohatší na vitamíny. A je to úžasné! Staly se jím brambory, které mnozí současné odborníci posuzovali za jednu…
víceOslabení žlučníku se projevuje bolestí hlavy, migrénami a závratěmi, tlaky pod hrudní kostí, bolestí žeber vystřelující do zad, bolestí velkých…
víceBřezová šťáva je oblíbeným pomocníkem v tradiční ruské medicíně i v lidovém léčitelství severní a východní Evropy. Nejen, že je vzhledem ke složení…
vícePřeležená končetina? Každý člověk zná jistě ten pocit, když si přeleží ve spánku končetinu, nebo při sezení, nebo při nějaké dlouhodobě trvající…
víceDnešní příspěvek bych věnoval jabloním. Doufám, že i vy shledáte, jak úžasný je to strom. Jabloně a především divoké jabloně (které najdete na…
víceV současné době představuje celulitida globální problém ženské populace. A v letošním roce se do módy dostávají miniaturní šortky, ve kterých nohy s…
víceTato skromná, ale neskutečně silná semínka zneškodňují super-bakterie odolné vůči antibiotikům, léčí chemickými zbraněmi otráveně tělo či stimulují…
víceLéto, které začíná v polovině června, je výborné období pro odstranění produktů metabolismu nahromaděných za období intenzivního získávání látek v…
víceČerven symbolizuje příchod léta, krásných dlouhých teplých dní a krátkých voňavých nocí. Vše v přírodě začíná pomalu „jen být“. Smích a radost…
víceČerven symbolizuje příchod léta, krásných dlouhých teplých dní a krátkých voňavých nocí. Vše v přírodě začíná pomalu „jen být“. Smích a radost…
víceMěsíc červenec sebou nese vidinu krásných slunečných a hlavně teplých dní. Pobyty u vody a v přírodě jsem téměř nutnou součástí denního života.…
vícePokud nevíte, co je to červený čaj, i když znáte černý, zelený, ovocný, bylinkový či dokonce bílý, nemusíte se stydět. Červený čaj je u nás opravdu…
víceZelená řasa Chlorella pyrenoidosa patří k nejvíce oblíbeným přípravkům na trhu s doplňky stravy. Patří do stejnojmenné čeledi Chlorellaceae. Obsahuje…
víceMnoho nemocí, zvláště chronických, je podloženo překyselením tkáně. Je to způsobeno hlavně špatným stravovacím návykem, nedostatečným pitným režimem,…
víceVitamín B12, rovněž známý pod označením cyanokobalamin, patří do skupiny vitamínů B. Je ve vodě rozpustný a jako jediný vitamín obsahuje kobalt, z…
víceVědecký výzkum prokázal přenos DNA mezi mužem a ženou během sexuálního styku. Zároveň jiné bádání člena ruské akademie věd Pjotra Garjajeva naznačilo…
víceŘíká se, že snídaně je nejdůležitějším jídlem a od ní závisí, jak budeme fungovat během dne. Buďme však upřímní, snídaně určitě neznamenají všechno a…
víceAtopický ekzém je zánětlivé onemocnění kůže, ke kterému dochází na základě mozaiky mnoha faktorů.
víceSprávně zvolená očistná kúra na podporu našeho trávicího systému poskytne organismu dokonalou pomoc při tom, aby detoxikace byla úplná, díky čemuž…
víceMasticha je přírodní produkt získávaný z pryskyřice stromu Řečík lentišek (Pistacius Lentilicus), jehož výskyt se spojuje převážně s řeckým ostrovem…
vícePři vzniku mnoha běžných zdravotních potíží jako například u nervozity, padání vlasů, akné, nachlazení, únavy, ale i u vážných onemocnění jako je…
vícePrudká a intenzivní bolest v pravém podžebří často značí potíže se žlučníkem. Jako první pomoc se doporučuje přiložit ručník namočený ve studené vodě…
víceTaky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici, resp. lepek? Jak se stalo, že plodina, která byla…
víceTaké milujete banány? Potom se vám už určitě stalo, že jste si dali přezrálý banán, který na sobě již měl tmavé skvrny. Co to pro nás znamená a jaký…
víceHned na začátku si musíme říci, že cukr sám o sobě není nějaké zlo. Problém je v tom, že se dnes přidává prakticky do všech průmyslově vyráběných…
víceAni člověk, který se snaží jíst zdravě a sportuje, se nedokáže ubránit postupnému zpomalování metabolismu. Rychlost spalování přijaté energie se…
víceVětšina dětí vyčerpá polovinu své denní dávky cukru hned u snídaně. Není divu, že pak trpí cukrovkou a onemocněním jater.
víceKaramel je velmi oblíbená surovina, která se používá v celé řadě receptů nebo na dozdobení dezertů.
víceSpánek je velmi důležitý, protože během spánku má mozek dostatek času zpracovat a udržet vaše fyzické zdraví. Proto spánek zlepšuje naši schopnost…
víceJátra jsou největším orgánem v těle. Nachází se v horní části břicha na pravé straně. V játrech se odehrává velké množství důležitých a komplexních…
víceHlávkové zelí je jednou z nejdéle pěstovaných a zároveň nejzdravějších potravin na světě. Jeho léčebné účinky jsou lidstvu známy tisíce let.
víceZdrojem cholesterolu jsou pro člověka tučné živočišné produkty. Tedy maso, mléčné výrobky, máslo, sádlo či vejce. Mnohdy si ani neuvědomujeme,…
víceKdyž se podíváme na statistiky, tak procento úmrtí žen na rakovinu, které chodily na mamograf bylo stejné jako ty, které na něj nechodily.
víceNedávno proběhla médii informace, že výrazně podraží pšenice a pečivo...
víceDuben znamená pro přírodu ohromné změny. Většina stromů a keřů začíná pučet a vyhání nové výhonky, ze země vyrážejí svěží rostlinky. V zahradách…
víceS příchodem dubna opouští „pomyslný“ orgánový trůn žlučník (kterému patří březen) a vlády se ujímají játra. Malá chemická laboratoř, která svou…
víceDýně Hokaido je v poslední době velmi moderní surovinou, která výtečně chutná a může se podávat i malým dětem. Teplá polévka pěkně zahřeje bříško,…
víceChronické onemocnění žen, kdy endometriální (tkáň děložní sliznice) se objevuje na jiných orgánech - vaječníky, vejcovody, žlučník, vzácně i odlehlé…
víceGeneticky modifikované potraviny jsou potraviny, které jsou vyrobeny z geneticky modifikovaných organismů. Tyto organismy jsou výsledkem laboratorní…
víceV přípravcích, které jsou doporučovány na podporu léčby kloubních onemocnění, se často můžeme setkat s látkou glukosamin, častěji plným názvem…
víceÚčinné látky granátového jablka neutralizují škodlivé volné radikály, mají vynikající účinek nejenom na naši pokožku, ale sehrávají důležitou roli i…
víceVětšina z nás vyrůstala ve víře, že kravské mléko je zdravé a když ho nebudeme pít dostatek, tak naše kosti budou oslabené a začnou se rozpadat.
víceNikdo netouží se s ní v životě vyrovnávat. Jak se projeví u člověka zápolícího s dlouhotrvající neznámou bolestí? Stále mu teče z nosu, střevo…
víceRozkvetlé keříčky hlohu dokáží bohatými bílými květy navodit v přírodě atmosféru zasněžené krajiny. K léčebnému použití sbíráme květy nebo na podzim…
víceReishi je v Číně používána již více než 2000 let jako „Zázračná houba“. Označuje se také jako „Císařská houba nesmrtelnosti“ nebo „houba věčného…
víceChrupavky našich kloubů jsou z velké části tvořeny kolagenem a ten jediný je dokáže skutečně vyživit. Jenže to má háček – když sníme kolagen v nějaké…
víceInstantní káva byla poprvé vytvořena kolem roku 1770 ve Velké Británii a ve velkém se začala na trh dostávat na začátku 20. století. Instantní káva v…
víceKaždý rok se v Česku otráví houbami několik set lidí. Naštěstí je většina otrav lehkých a skončí nevolností a zvracením. Jedovaté houby ale mohou i…
vícePodle statistik činí spotřeba žvýkaček v České republice na každého obyvatele 128 kusů ročně. V Evropě jsme na třetím místě. Tlak reklamy je značný.…
víceMáte pocit, že máte v těle zbytečně zadržovanou vodu? Tvoří se vám otoky, více se potíte, zhoršuje se celulitida a cítíte se nafouknutí? I to mohou…
víceOsm potravin, které zklidní podrážděný žaludek. Bolest břicha, nevolnost, pocení, nebo také křeče či průjem, to vše mohou být známky podrážděného…
víceImunitní systém představuje náš obranný štít proti infekcím a nemocem. V podzimních a zimních měsících bývá oslaben řadou externích vlivů, proto…
víceOpět se blíží Vánoce, které mnozí z nás mají zakódované jako svátky jídla a často se také podle toho chováme. Jsme obklopeni nejrůznějšími lahůdkámi,…
víceVelmi užitečné je užívat přírodní přípravky obsahující výtažky z léčivých rostlin, které různým způsobem působí proti parazitům v našem organismu.…
vícePřečtěte si tipy, jak postupně vyřazovat běžné pečivo ze svých jídelníčků.
vícePřechod k rostlinné stravě, konec plýtvání potravinami, méně průmyslových hnojiv. To vše je podle dosud nejpodrobnější studie o dopadech produkce…
víceTaky už vám paměť neslouží tak dobře jako před lety? Stává se, že marně hledáte slova, a rozčiluje vás, že si nemůžete vzpomenout na to, co jste…
víceV případě péče o dutinu ústní myslíme hlavně na to, zda jsou naše zuby čisté, bílé a bez kazů. Avšak zdravé dásně jsou stejně důležité jako zdravé a…
vícePřestože se v posledních letech před sluníčkem varuje téměř neustále, stále spousta lidí nebezpečí delšího pobytu na přímém slunci podceňuje. Pojďme…
vícePohádka „Sůl nad zlato“ vystihuje podstatu věci. Sůl je mnohdy vzácným a nezbytným doplňkem při přípravě jídla. Musí se ale používat v přiměřeném…
víceVitamín D je obecně znám jako vitamín zdravých a silných kostí, přesto panuje obecná tendence jeho význam v těle podceňovat. Přitom poslední…
víceHelicobacter pylori má podle lékařů více jak 50 % z nás. Jen většina o tom nemá ani tušení. Pakliže bakterie nedělá žádné problémy, je na úsudku…
víceVeganství a vegetariánství je v poslední době ohromný trend. Jak si můžete všímat v médiích, celebrity se vzdávají konzumace masa a dokonce i…
víceKřečové žíly jsou nepříjemným zdravotním problémem, který postihuje nejen ženy, ale i muže. Jejich vznik se nedá do jisté míry ovlivnit, je to totiž…
víceDlouhé zimní období nám přineslo po delší době radost z dostatku sněhu. Dlouhá zima s sebou také přinesla větší výskyt respiračních a virových…
víceJelikož máme již jaro v plném rozkvětu a letošní dlouhá zima na nás jistě zanechala své. Je třeba naše těla řádně vyčistit od toxinů, které jsme si…
víceGumoví medvídci. Kdo by je neznal! Jsou tak dobří, sladcí, měkoučcí… a plní ropy. Ano, bohužel je tomu tak. Koncerny, vyrábějící pamlsky pro děti i…
víceZácpa může být neuvěřitelně bolestivá. Nicméně může si vyžádat velkou daň i na vašem těle. Naštěstí existuje 100% přírodní vyřešení zácpy.
víceTéma kakaa a případně čokolády je v histamiňáckých kruzích stále velmi aktuální (a to nejen teď před Vánocemi) a pořád se k tomu tématu vracíme.
víceAlkohol je metla lidstva a pít je špatné? Na taková prohlášení v případě profesora Milana Šamánka zapomeňte.
víceKašel – náš významný obranný reflex – slouží k zajištění průchodnosti dýchacích cest, které jsou dočasně uzavřeny hleny. Je vyvolán podrážděním…
víceKašel - náš významný obranný reflex - slouží k zajištění průchodnosti dýchacích cest, které jsou dočasně uzavřeny hleny. Je vyvolán podrážděním…
víceKávu známe bezesporu všichni. Dá se definovat jako horký nápoj z mletých pražených plodů kávovníku. Káva je typická svou silnou vůní a černou barvou.…
víceJděte do vaší kuchyně a zkontrolujte si pánve. Pokud na některé z nich najdete označení PFAS, tyto pánve raději hned vyhoďte.
víceSpousta žen řeší své problémy přejídáním. Je to dokonce jedna z nejběžnějších reakcí, když jim chybí láska a blízkost partnera.
víceNa začátek si popíšeme ketonovou dietu, která se také stává stále populárnější po celém světě. Ketonová dieta patří mezi náročnější diety a to z…
víceReklama má prezentovat výrobek či produkt pravdivě a neměla by vyvolávat dojem, že produkt má vyšší hodnotu, ale většinou tomu tak není. Často…
vícePodle mého názoru by více než polovina nemocných lidí nejraději chtěla přírodní způsob léčení.
víceNejznámějším budičem s obsahem kofeinovým je bezesporu káva, ale není však zdaleka jediným přírodním zdrojem kofeinu. Již několikrát jsme se zmínili…
víceMálo energie, nedostatek prospěšných tuků, vitaminu D, vápníku, železa nebo jódu. Takové mezery v jídelníčku kojících žen odhalila nová slovenská…
víceMnohé vědecké studie sice potvrdily, že kokosový olej obsahuje nasycené mastné kyseliny, tedy látky, které obecně ve velké míře zdraví škodí. Jenže…
víceHledáte způsob, jak zlepšit své trávení, zvýšit svou odolnost, snížit svůj tlak, odbourat přebytečný cholesterol, zlepšit pružnost cévního systému,…
víceJen málo lidí přikládá nějakou důležitost rozsivkám, jednobuněčným vodním mikroorganismům, které se nacházejí hojně v mořích a jezerech.
víceHypertenze (vysoký krevní tlak) se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg. Jde o závažný problém, jehož ignorování může vést k…
víceÚčinky růží na naši pleť jsou zjemňující, zklidňující a velmi šetrné. Přípravky z růžových plátků se hodí k péči o jakýkoliv typ pleti, zejména však…
víceKyselina lipoová patří mezi málo známé látky. Nicméně má velmi důležitou roli v našem metabolismu. Je to nasycená mastná kyselina obsahující osm…
víceL–lysin zajišťuje produkci hormonů, enzymů a protilátek. Hraje také důležitou roli ve vstřebávání vápníku, což je důležitý minerál pro tvorbu kostí a…
víceNedostatek zinku v těle může vést ke vzniku akné. Je to proto, že zinek je zodpovědný za zbarvení naší pokožky a také kontroluje produkci olejů v…
víceMochyně peruánská (Physalis peruviana) má mnoho jmen, od peruánské třešně až po třešně inků či zlaté bobule (anglicky goldberry). Hlavním znakem jsou…
víceDříve platné teorie o tom, že zelený zákal je způsoben vysokým tlakem uvnitř oka, se ukázaly neúplné.
víceLecitin je součástí tuků a mastných kyselin a najdete ho u všech živých tvorů, tedy nejen v těle člověka a zvířat, ale také rostlin, řas, a dokonce i…
víceJde o léčivé houby, které mají silné antioxidační vlastnosti a dokážou nás rychle postavit na nohy i po těžké noci, zklidní a normalizují trávení.…
víceLibeček má nejen líbivé jméno, ale skvěle se stará i o vaše zdraví. Tato bylina je nejen velmi cenná v kuchyni pro její výraznou chuť, ale ukrývá i…
víceAlobal je v našich domácnostech poměrně běžnou součástí kuchyní. Kromě pečení se často používá i na prodlužování trvanlivosti potravin tím, že se do…
víceRostlinná mléka… Každá varianta je něčím zajímavá a pyšní se spektrem netradičních předností (ve srovnání s živočišnou variantou). Žádná z nich ale…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
vícePrůjem nebo dokonce salmonelóza, i takové nepříjemnosti si můžete přivodit letním mlsáním. Zvlášť nebezpečné je maso, vejce, ale i majonéza nebo…
víceMožná vás trápí lehký kašel i rýma a připadá vám to v tomhle období normální. Ale není. Víte, co je zahlenění? Co ho způsobuje a jak mu předejít?…
víceJe to možná neuvěřitelné, ale lidské tělo potřebuje vedle vitaminů, minerálů a stopových prvků také měď.
víceS příchodem podzimu se zvyšuje výskyt infekčních nemocí. Existuje mnoho možností, jak posílit imunitní systém, podpořit ho v boji proti mikrobům nebo…
víceO meruňkovém oleji je známo, že jeho jemnost a složení uzdravuje kůži, avšak to není vše. Meruňkový olej má řadu dalších výhod. Pojďme společně…
vícePříprava vašich jídel v mikrovlnce může mít na potraviny různé, i negativní účinky, a určitě je vhodné neužívat mikrovlnné trouby příliš často…
víceMinerály sice představují pouze asi 3% naší váhy, přesto jsou ale pro správné fungování těla naprosto nepostradatelné. Bohužel si mnoho lidí stále…
víceČeši si oblíbili rozpustnou kávu a mnozí si kupují rovnou hotovou porci s cukrem a smetanou. Káva však kupodivu není hlavní složkou sáčků. V případě…
víceNachlazení je onemocněním horních cest dýchacích. Na jeho vzniku se podílejí viry. Při častých nachlazeních jde většinou o oslabení imunitního…
víceNadměrné solení může u dětí naprogramovat zvýšení krevního tlaku v dospělosti, varují pediatři.
víceTo není kouzelné zaklínadlo, ale jeden z nejnovějších vynálezů modern medicíny. Je to certifikovaný přístroj, který vám ukáže, jak moc jsou vaše cévy…
víceNejen z bylinek si doma můžete vyrobit léčivé olejíčky a tinktury. Stejně dobře fungují i pupeny, které právě začínají pučit na stromech a dalších…
víceVitamíny jsou látky, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. V lidském organismu mají vitamíny funkci…
víceV létě se hubne nejlépe! Tělo nemá potřebu si nic ukládat na horší časy, čerstvá zelenina a ovoce jsou na dosah.
víceKterý z jedů na zemi je nejnebezpečnější? Někdo řekne, že některý z hadích jedů, jiný uvede jed škorpióna a někoho napadne jed pavoučí. Všichni budou…
víceNení nic atraktivního na velkém břiše, které připomíná nafouknutý balón, jako by měl právě prasknout. A to už nemluvíme o všech těch plynech uvnitř a…
vícePitný režim, žádná mastná jídla a co nejmenší zatěžovaní organismu. Tropická vedra trápí všechny bez rozdílu. Nejdůležitější je pitný režim, který…
víceNedávno se mi do rukou dostala vanilková proteinová tyčinka, kterou jsem získala dárkem. Běžně takové tyčinky nejím, raději si doma uchystám vlastní,…
více„Před lípou smekni, před bezem klekni,“ říká jedno staré české přísloví. Bílé květy zaplavily krajinu…
vícePodívejte se jak vypadá prý bezpečná přísada do potravin. Označují ji číslem E621 a přidává se do velkého množství nejen potravin, ale i vařených…
víceAvokádo je jedním z nejzdravějších druhů ovoce na planetě. Navíc má mnoho zdravotních výhod pro nás všechny. Pokud nejíte avokádo, pak byste měli. Je…
víceUrčitě jste již slyšeli o mnoha zdravotních přínosech zázvoru při léčbě různých onemocnění a zdravotních problémů.
víceKdo potřebuje studnici mládí, když má kávu a alkohol? Všichni chceme prožít šťastný život a žít tak dlouho, jak se jen dá.
víceZatímco v Česku má nadváhu každé sedmé dítě, v Americe je to každé páté. Doženeme časem Američany v jejich nelichotivém ukazateli, nebo včas…
víceVe světě jsou používány různé druhy octů; odlišují se chutí i vůní, ale všechny se mohou pyšnit širokými léčivými účinky. Dnes si povíme o některých…
víceObdobí léta je dobou maximální energie a aktivity. S každou aktivitou se však pojí i teplo, na které si léto rozhodně stěžovat nemůže. Ne vždy je nám…
víceJestliže jste měli nepohyblivé nebo bolestivé klouby nebo jste trpěli bolestmi závislými na počasí, pak se přesvědčíte, že bolesti mizí a pohyblivost…
víceDnešní doba chrlí jednu průmyslovou potravinu za druhou. Řada odborníků varuje před těmito škodlivými potravinami, které nám mohou vyvolat dokonce i…
víceOkra je populární výživná zelenina původem ze severovýchodní Afriky. Jedná se o zelené oplodí ibiškovce jedlého, které má nízký obsah kalorií. Jeden…
vícePravděpodobně si jste již vědomi přínosů omega-3 nenasycených mastných kyselin (dále omega-3) v případě kardiovaskulárních nemocí, ale víte také, že…
víceIdeální start do nového dne? Obyčejná, čistá, pramenitá voda. Ještě lépe vlažná a úplně nejlépe s citronem a špetkou skořice...
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceV posledních letech se rozrostl počet lidí, kterým byla diagnostikována latentní tetanie. Jedná se o chronický nedostatek hořčíku, který vznikne z…
víceJistá žena má dlouhodobé trápení. Spočívá v tom, že jí v těle neustále probíhají různé záněty. Zpočátku močových cest, pak průdušek, poté se přidaly…
víceOřechy jsou vynikajícím způsobem, jak si zkvalitnit jídelníček. Obsahují hodně vlákniny, nenasycených mastných kyselin a silných antioxidantů.
víceŘíká se, že příroda má léky na všechno a právě výjimečné účinky oleje z grapefruitových jader jsou objeveny v čase, kdy díky modernímu způsobu života…
víceTělo ke správnému fungování potřebuje mnoho minerálních látek a prvků. Některé si tvoří samo, řadu dalších mu musíme dodávat formou doplňků stravy…
víceZřejmě o tom neslyšíte často, ale vajíčka si skutečně zaslouží, aby se nazývaly „super potravinou“. Dietologové uvádějí, že patří mezi nejvýživnější…
víceMalá absorbace neboli porucha vstřebávání živin se může projevit nadýmáním, plynatostí, křečemi v břiše, pocitem špatného trávení, hubnutím, průjmy…
vícePodzimní sychravé počasí, s prvními známkami přicházející zimy, v nás vyvolává touhu po něčem, co by nás zahřálo na těle a pomohlo udržet zdraví v…
víceV nové studii publikované v deníku Public Library of Science (PLOS), výzkumníci zdůrazňují, že existuje dostatek důkazů, že fragmenty DNA nesou celé…
vícePod pojmem racionální výživa si každý představíme podobné věci, ale jistě ne totožné. Jak jste na tom s konzumací racio rýžových chlebíčků vy a vaše…
víceBlíží se Velikonoce a s tím spojené koledování, návštěvy u známých, procházky v probouzející se přírodě, výlety, ale také nakupování většího množství…
víceOtravou houbami nazýváme onemocnění, které zapříčinily jedovaté látky obsažené v houbách - toxiny. Obvykle jsou přítomny v celé houbě, ale mohou se…
víceLidé s vysokým krevním tlakem a srdečním onemocněním by si měli dát pozor na přejídání, přemíru alkoholu i stres. Výzkumy potvrdily, že o Vánocích je…
víceVšem nám bylo jednou tvrzeno, jak je máslo pro naše zdraví ta nejhorší věc na světě. Je tomu opravdu tak? Nebo nás oklamali, abychom si mysleli, že…
víceMléčné výrobky (a to se týká jak kozích, tak ovčích výrobků, od sýrů počínaje po jogurty, veškeré pomazánky, termixy, vše, kde je základ živočišné…
víceNa kašel je nejlepší čokoláda. S překvapivým tvrzením, které určitě potěší všechny čokoholiky, přišel uznávaný lékař a profesor britské univerzity v…
víceDosud se věřilo, že základem zdravých kostí je minerál vápník. Proto se lidem ve vyšším věku nebo se sklony k osteoporóze doporučilo konzumovat…
víceTělo v podstatě nepřetržitě bojuje o udržení pH krve, které je pro něj smrtelně důležité. Proto pH moči vylučované v ledvinách poměrně rychle kolísá…
víceSamotný průjem není považován za onemocnění, ale spíše za příznak různých nemocí. Tuto poruchu vyprazdňování lze označit jako nejčastější poruchu…
vícePodzim, čas spadaného listí, čas návratu z dovolených a nástupu do zaměstnání či do škol, zvyšuje nároky na odolnost našeho organismu. Už jen…
víceŽivot je složitý a občas na nás jeho tíha doléhá víc než jindy. Než sáhnete po prášcích, vyzkoušejte nejdřív sílu bylinek, které umí ovlivnit…
víceVědci zkoumali, jak v mužích probudit vášeň bez toho, aby pánové museli užívat chemické tablety a povzbuzovače. Řešení našli v největším hříšném…
víceNaše zdraví je výrazně ovlivněno tím, jak účinně dokáže tělo odstraňovat toxiny. K tomuto účelu slouží mnohé orgány, systémy a žlázy, pro které je…
víceNevím, jestli patříte mezi ty, kteří mají raději kávu, nebo čaj. Ono na tom snad ani tak nezáleží, protože puerh bychom měli vyzkoušet všichni. Takže…
víceKrkolomné názvy, jeden aby se v tom vyznal. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Že jsou probiotika zdravá, se dočteme snad už i na letácích ve schránce…
víceZnáte to, uvaříte si čaj nebo kávu a v konvici zůstane trocha vody. Nevylijete jí, ale později, když potřebujete, k ní jen vodu přilijete a vaříte…
víceJe vědecky dokázáno, že hrst ořechů či semen denně má na lidský organismus pozitivní účinky. Ořechy a semena jsou skvělá, obsahují zdravé tuky,…
víceA zase je na programu střevo. Hodně nemocí se postupně tvoří právě tehdy, když střevo není v dobré kondici. Podle názorů badatelů jsou téměř všechny…
víceMnoho lidí, kteří se rozhodli dodržovat zdravou výživu, přestali jíst maso nebo vejce ve snaze zlepšit své stravovací návyky a začali místo toho jíst…
víceProsinec je pro všechny z nás obdobím předvánoční atmosféry, kdy jsme čím dál více napojení na svoje nitro. Konec roku je takovým zvláštním až…
víceZácpou podle odhadů trpí asi třicet procent dospělé populace. Toto číslo ale může být daleko vyšší. Zácpa není ničím neobvyklým a zvláštním, pro…
vícePokud žena užívá antikoncepci, měla by si dát pozor na konzumaci grapefruitu. Grapefruity mohou být ve spojení s pilulkami nebezpečné!
víceNejslabším orgánem v měsíci listopadu jsou plíce. Většinou se nám hůř dýchá, proto jsme také náchylnější ke kašli a zánětům horních cest dýchacích.
víceNa zahradách se to už hojně červená rajčaty a s nimi přicházejí i klasické rajčatové speciality, jako je vychlazený rajčatový salát, studená polévka…
vícePitný režim, vyprazdňování se a čištění těla poránu - to je dobrá letní tématika k debatě o zlepšení osobního stavu zdraví, dokonce o prevenci…
víceŽaludeční bakterie, jako například Helicobakter pylori, jsou dnes velmi rozšířené. Jejich léčba bývá dlouhá, složitá a spojena s mnoha nepříjemnými…
víceZajděte do nejbližších potravin a pořiďte si bramborový, vajíčkový, či jiný salát. Případně si udělejte doma salát vlastní a přidejte do něj kupovaný…
víceZdánlivě nenápadná věc, jako je hromadění vápníku v cévách, může mít velmi vážné důsledky. Může být předzvěstí například infarktu myokardu.
vícePohanka k nám doputovala z jihovýchodní Asie a svůj název získala od slova pohan a za ty byli totiž považováni tatarští bojovníci, kteří ji sem…
víceLidé, kteří holdují jídlům „s sebou”, konzumují spolu s ním enormní množství jedovatých látek. Ukázala to analýza moči, podle níž měli den poté v…
vícePříroda nám poskytuje vše, co potřebujeme proto, abychom si udrželi dobré zdraví. Patří mezi to i ovoce, které je stejně sladké jako různé sladkosti,…
víceKari, rozmarýn, skořice, chilli papričky, zázvor, bazalka a kmín. Představujeme vám koření, které nejenže dochutí pokrmy, ale ještě funguje jako…
víceI lidé ve vyšším věku mohou zůstat silní a v dobré kondici – zásadní je konzumovat dostatečné množství bílkovin.
víceMSG (monosodium Glutamate), E621 či rostlinný nebo bílkovinný hydrolyzát. Pod všemi těmito názvy se skrývá starý známý glutaman sodný.
víceŘapíkatý celer je bohatým zdrojem flavonoidu luteolinu, u kterého bylo ve studii prokázáno, že inhibuje až 87 % ze slinivkových nádorových buněk tím,…
víceObilovina vhodná k detoxikaci organismu. Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných…
víceZatímco spousta z vás už jistě slzovku vyzkoušela, já jsem se k ní dostala až nedávno. Dnes už je k dostání nejen zrno samotné, ale také mouka, takže…
víceJeho význam spočívá v tom, že společně s draslíkem se podílí na kontrole rovnovážného hospodaření s vodou v organismu, vedení nervových vzruchů,…
víceSluníčko, teplé až horké letní dny, relax, dovolené, teplé a voňavé večery, posezení s přáteli, pohyb venku, vrchol léta, tím vším by se dal popsat…
víceSušené ovoce je skvělou alternativou za solené čipsy či arašídy, dokáže nahradit sladké cukroví či čokoládu. Usušené plody si zachovávají až 80 %…
víceNaostřete si vidličky a vydejte se do boje za štíhlejší postavu. Spolu s odbornicí na sportovní výživu Leslie Bonciovou si posvítíme na potraviny,…
více... kterou všichni obcházíme. Teď ji už nenecháte jen tak v zemi! Každý den procházíme kolem této rostliny a ani nevíme, jak nám dokáže pomoci.…
víceAť už je konzumovaná syrová, v salátech nebo vařená a zakomponovaná v jídle, cibule byla odjakživa součástí naší stravy. Věděli jste však, s čím…
víceDívali jste se někdy na složení většiny ledových čajů? Už na první pohled je jasné, že vás toho moc ze skutečného čaje nečeká, zato hodně cukru a…
víceCelý imunitní systém člověka může omládnout za pomoci půstu trvajícího pouhé tři dny, protože spouští mechanismus, při kterém tělo začíná vyrábět…
víceVánoce se blíží a s nimi přichází období přejídání, kdy zvyšujeme příjem kalorií někdy až třikrát, jen proto, že nedokážeme odolat sladkému cukroví…
víceSlyšeli jste už někdy rčení, že „člověk je jen tak dobrý jako jeho nářadí“? Neplatilo to nikdy více než v případě kuchyňského nádobí. Obvykle se…
víceTolik se o něm vypráví, ale co to ten kolagen je? Dalo by se říci, že jedna z nejdůležitějších bílkovin v našem organismu. Nachází se v kostech,…
víceTrpíte pocity únavy, vyčerpání? Vstáváte ráno nevyspalí, neodpočatí? Bolí vás klouby? Máte vysoký krevní tlak? Máte potíže s plodností? Důvod může…
víceKvasinkové nemoci trápí velkou spoustu žen. K jejich vymizení nestačí pouze lokální léčba, je nutné zaměřit se na celý organismus. Je velmi podstatné…
víceSpousta z nás je zvyklých ohřívat si jídlo, které zbylo, a jíst jej i podruhé či potřetí. Existují jídla, která po ohřátí lze konzumovat, ale…
víceVčelí jed na léčbu roztroušené sklerózy, pyl na trávení, med na hojení tkáně: Rumunsko podporuje apiterapii, alternativní léčbu, jejíž kořeny sahají…
vícePokud se bude na Velikonoce pod tíhou jídla prohýbat stůl, děti se mu nebudou vyhýbat velkým obloukem. V České republice se ročně zkonzumuje…
víceO příznivém působení vína na lidský organismus věděli již staří Řekové a Egypťané.
víceChrání nás před závažnými nemocemi. Naplňuje novou energií, a tím prospívá i naší duši. To, že potřebujeme vitamíny, minerály a stopové prvky v…
víceVláknina nemá téměř žádnou výživovou hodnotu, ale přesto je velmi důležitá v udržování dobrého zdravotního stavu. Nedostatek vlákniny může vést k…
víceCítíte se večer bez zvláštní příčiny popudlivější a nervóznější? Převalujete se v bezesné noci na lůžku a přemýšlíte, proč tomu tak je. Je to…
víceOvoce a zelenina jsou pro naše zdraví velmi potřebné. Obsahují množství živin, vitamínů a látek, které jinde nenajdeme. Právě proto odborníci…
víceKdo by neměl rád mikrovlnky? Jsou rychlé, jednoduché a vaření s nimi je pro každého nadmíru pohodlné.
víceK zánětlivému onemocnění střev dochází takřka výlučně v těch částech světa, kde strava obsahuje hodně masa a mléčných výrobků; vzácné je toto…
víceTuto starověkou bylinkou, kterou kvůli jejím léčivým účinkům používaly již dávné civilizace Římanů či antických Řeků.
vícePodle pravidel čínského pentagramu mají v září vrchol své činnosti slinivka a slezina. Proto často slýcháme, že je to těžké období tzv. "žaludkářů".…
víceZáří je možná nejtěžší měsíc roku. Skončila doba dovolených, ochlazuje se, děti jdou do školy, ráno je třeba vstávat a udělat hodně práce – tato…
víceKyčle jsou největším kloubem v našem těle. Jakmile začnou bolet, je dobré to nepodceňovat a začít to řešit. Podívejte se na naše cviky a dobroty,…
víceBrambory chutnají výborně, ale zároveň jsou cenným zdrojem vitamínů a minerálů, což lze využít nejen v kuchyni, ale také při péči o pleť i vlasy.…
vícePři dlouhodobém stresu, při podzimních výkyvech nálad, při nutkání se přejídat, při úzkostech a strachu, při odvykání kouření a jiným závislostem……
víceKřečové žíly a vředy dolních končetin postihují až jedno procento populace. K jejich léčbě se užívá mnoho přípravků a postupů. Jedním z nich je i…
vícePokud jde o rostlinu hořčici setou, nejčastěji si ji spojujeme právě s výrobou stejnojmenného potravinářského produktu, ochucovadla hořčice. Málokdo…
víceVitamín C, odborně kyselina askorbová, patří snad k nejznámějším vitamínům, ale i k nejznámějším přírodním látkám vůbec. Je všeobecně znám jako látka…
víceJe naivní myslet si, že tukovou nemoc jater mají jen starší či obézní lidé. Steatózou trpí podle statistik každý třetí člověk. Mnozí o tom ani nevědí…
víceKalendářní jaro je pár dní s námi a v souvislosti s jeho příchodem se setkávám jak se skupinou lidí, kteří jaro milují a jarní paprsky sluníčka v…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz