Okra je populární výživná zelenina původem ze severovýchodní Afriky. Jedná se o zelené oplodí ibiškovce jedlého, které má nízký obsah kalorií. Jeden šálek syrové okry má asi jen 30 kalorií.
Lze hovořit i o nízkých dávkách cholesterolu, což je příznivé. Je tu navíc vysoká hladina vápníku, vlákniny, vitamínu C, proteinů, kyseliny listové, manganu, hořčíku a vitamínu K.
Nedávná studie potvrzuje, že nově objevený lektin v okře (Abelmoschus esculentus) může zabít 72 % lidských buněk rakoviny prsu (MCF7) in vitro, zejména vyvoláním programované buněčné smrti. Extrakt okry odkryl také zpomalení růstu buněk rakoviny prsu o 63 %.
Zajímavostí je, že vědci stále objevují nové látky proti rakovině v potravinách, které jíme, ale výzkum okry jako léku na rakovinu je v samých počátcích. Lékařští experti objevili, že pektin obsažen v okře působí proti vysoce metastatickým buňkám melanomu (B16F10), snižuje jejich rozšíření, což způsobuje zástavu buněčného cyklu a nastává buněčná smrt (apoptózy).
Vzor ve stravování můžete nalézt v jižních státech. Kromě okry se tu konzumuje více fazolí, rýže a sladkých brambor, což v závěru zase pomáhá mužům v prevenci rakoviny prostaty (podle výzkumu mohou tyto potraviny snížit výskyt až o 40 %). Nejnovější výzkumy poukazují na tři typy rakoviny, které se okrou mohou počtem snížit. V jídelníčku je důležité zachovat i další ovoce a zeleninu.
Tato úžasná a zdravá zelenina se dobře kupuje časně na podzim naložená nebo mražená, kdy plodiny v jižních státech dosahují svého vrcholu. Lidé s okrou zahušťují dokonce i polévky, protože její struktura je lepkavá. Do těla tak dostáváte spoustu živin, kterými jsou např. vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky. Ty poskytují řadu výhod i v případě prevence cukrovky a onemocnění ledvin.
Jak jsme se již zmínili, v jednom hrnku je asi jen 30 kalorií, ale nepověděli jsme si ještě další poměr jiných živin. Je tu cca 3 gramů vlákniny, 2 g bílkovin, 7,6 g sacharidů, 0,1 g tuku, 21 miligramů vitaminu C, 88 mikrogramů kyseliny listové a 57 mg hořčíku. To je důvod, proč je okra pro tělo nutričním pohonem.
Nezáleží na tom, v jaké formě budete okru konzumovat, zda dušenou, vařenou, smaženou nebo dokonce nakládanou, získáte z ní veškeré nutrienty. Zde je 6 velmi důležitých důvodů, proč byste měli okru přidat do vašich jídelníčků.
Pokud budete konzumovat malé množství ovoce nebo zeleniny, kde je hodně vitamínu C podobně jako v jedlém oplodí ibiškovce, můžete zmírnit příznaky astmatu. Podle studie zveřejněné v časopise Thorax v roce 2000, vědci zjistili, že příjem citrusových plodů nebo kiwi zmírňuje pískavé vedlejší fenomény dýchacích cest.
Tato úžasná zelenina není jen vynikající na podporu zažívání, ale je také dobrá pro podporu hodného cholesterolu. To proto, že obsahuje vysoké množství vlákniny, která se snadno rozpouští ve vodě a tedy i v žaludku. Celková hladina cholesterolu podle Harvard Health Publications klesne, protože okra v sobě nemá tolik tuku.
Vláknina rozpustná ve vodě ovlivňuje hladinu glukózy v krvi, v tomto případě se jí snaží udržet. Snižuje absorpci glukózy a tím i hladinu cukru v krvi. V časopise ISRN Pharmaceutica, v roce 2011, provedli výzkumníci tento experiment, namočili nakrájené okra lusky ve vodě a podali tento roztok krysám přes žaludeční sondu. Testovaným krysám se snížila absorpce glukózy s následnou hladinou cukru v krvi, což tento efekt má i u lidí.
Okra obsahuje vysoké množství antioxidantů s vitamínem C. Tyto dvě složky jsou nejlepší „nástroj“ pro posílení imunitního systému v boji proti volným radikálům v těle. Vitamín C stimuluje náš imunitní systém k produkci vyššího množství bílých krvinek, které jsou mimořádně důležité proti cizím patogenům.
Denní konzumace okry je velmi prospěšná pro prevenci a léčení jakéhokoliv typu onemocnění ledvin. Podle studie, zveřejněné v Jilin Medical Journal v roce 2005, vědci zjistili, že pacienti, kteří jedli okru každý den, se snížil výskyt klinických příznaků poškození ledvin více než těm, kteří jí nekonzumovali a byli pouze na diabetické dietě. To je velmi užitečné, protože téměř polovina případů onemocnění ledvin se vyvíjí v cukrovku.
Okra je ideální rostlinný zdroj vitamínů A, C, B (B1, B2, B6), zinku a vápníku. Slouží jako doplněk vlákniny a kyseliny listové. Snižuje se riziko vrozených vad.
Zdroj: http://ceskozdrave.cz
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz