REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Nadměrné solení u dětí může vést k vysokému krevnímu tlaku v dospělosti

10/8

Nadměrné solení může u dětí naprogramovat zvýšení krevního tlaku v dospělosti, varují pediatři.

 

Nadměrné solení může u dětí naprogramovat zvýšení krevního tlaku v dospělosti, varují pediatři.

V případě nadbytečného příjmu soli dochází ke zvýšenému vylučování sodíku močí, tím ke zvýšeným ztrátám vápníku močí. Nadměrné solení tak zvyšuje i riziko osteoporózy. To je důležité zejména v dětství a dospívání, protože v tomto období se vytváří maximum kostní hmoty, ze které pak lidé čerpají ve stáří, sdělil ČTK endokrinolog a obezitolog Petr Hlavatý.

Uvedl, že nadbytečný příjem soli také zvyšuje krevní tlak, který stojí v pozadí nemocí srdce a cév. Sůl také zlepšuje chuť k jídlu, proto nepřímo souvisí i s obezitou. Vysoký příjem soli zbytečně zatěžuje ledviny, zvyšuje riziko rakoviny a přispívá k nevhodným stravovacím návykům.

Hodně slané potraviny, jako jsou chipsy, uzeniny a sýry, bývají chuťově výrazné, tučné, určené k rychlé konzumaci a přejídání, varoval lékař. Obecný problém je podle něj ten, když se jí hodně slaných jídel, je i větší chuť na slazené nápoje. Bohužel to platí i v případě dětí a mladých lidí, pro které je již tradičním spojením kombinace chipsů a koly.

Až 80 procent celkového denního příjmu tvoří skrytá sůl v potravinách. To znamená, že nestačí přestat solit doma, ale také sledovat obsah soli v kupovaných potravinách a nápojích. Polovinu dospělých při nákupu potravin ale nezajímá množství soli, a více než třetina ji ve své stravě neomezuje.

Odborníci z iniciativy Vím, co jím a piju, radí na talíři nedosolovat a raději ani nemít na stole slánku. Schůdné je snižovat množství soli postupně, omezení dávky o 20 až 25 procent není podle nich chuťově rozpoznatelné. Jídlo je možné místo solí ochutit bylinkami, kořením nebo česnekem. Výhodné je jíst více zeleniny a ovoce, draslík v nich obsažený vyrovnává do určité míry nepříznivý vliv na krevní tlak způsobený vysokým příjmem soli. Kdo chce vědět, kolik soli opravdu v jídle má, měl by vařit doma z čerstvých surovin a hlídat si solení. Při nákupu pak číst informace na obalech a sledovat obsah soli v potravinách.

 

Zdroj: http://rodina-deti.doktorka.cz/nadmerne-soleni-u-deti-muze-vest-k-vysokemu-krevnimu-talku-v-dospelosti/


Další články

Když nedostatek lásky nahradíte přejídáním

18/7

Spousta žen řeší své problémy přejídáním. Je to dokonce jedna z nejběžnějších reakcí, když jim chybí láska a blízkost partnera.

více

Rychlá strava, rychlá smrt? Z obalů se do jídel dostává…

16/7

Lidé, kteří holdují jídlům „s sebou”, konzumují spolu s ním enormní množství jedovatých látek. Ukázala to analýza moči, podle níž měli den poté v…

více

Sezóna klíšťat je tady! Chraňte se Lymoxilem B (komerční…

13/7

Klíšťata obecná (latinsky Ixodes ricinus) se na jaře probouzejí již při teplotách nad 5°C, přičemž nejaktivnější bývají v období od dubna do…

více

Díváte se na zprávy? Negativně vás ovlivní víc než si…

11/7

Nevěnujete zprávám v televizi tolik pozornosti jako dříve? Jsou spíš pro vás kulisou a druhý den nedokážete zopakovat víc než tři náměty, které jste…

více

Nástrahy hotelových pokojů: Na co si dát o dovolené pozor

9/7

Zkušení cestovatelé radí: Luxus v hotelu bývá často jen na oko. Podívejte se pod pokličku!

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru