Nadměrné solení může u dětí naprogramovat zvýšení krevního tlaku v dospělosti, varují pediatři.
Nadměrné solení může u dětí naprogramovat zvýšení krevního tlaku v dospělosti, varují pediatři.
V případě nadbytečného příjmu soli dochází ke zvýšenému vylučování sodíku močí, tím ke zvýšeným ztrátám vápníku močí. Nadměrné solení tak zvyšuje i riziko osteoporózy. To je důležité zejména v dětství a dospívání, protože v tomto období se vytváří maximum kostní hmoty, ze které pak lidé čerpají ve stáří, sdělil ČTK endokrinolog a obezitolog Petr Hlavatý.
Uvedl, že nadbytečný příjem soli také zvyšuje krevní tlak, který stojí v pozadí nemocí srdce a cév. Sůl také zlepšuje chuť k jídlu, proto nepřímo souvisí i s obezitou. Vysoký příjem soli zbytečně zatěžuje ledviny, zvyšuje riziko rakoviny a přispívá k nevhodným stravovacím návykům.
Hodně slané potraviny, jako jsou chipsy, uzeniny a sýry, bývají chuťově výrazné, tučné, určené k rychlé konzumaci a přejídání, varoval lékař. Obecný problém je podle něj ten, když se jí hodně slaných jídel, je i větší chuť na slazené nápoje. Bohužel to platí i v případě dětí a mladých lidí, pro které je již tradičním spojením kombinace chipsů a koly.
Až 80 procent celkového denního příjmu tvoří skrytá sůl v potravinách. To znamená, že nestačí přestat solit doma, ale také sledovat obsah soli v kupovaných potravinách a nápojích. Polovinu dospělých při nákupu potravin ale nezajímá množství soli, a více než třetina ji ve své stravě neomezuje.
Odborníci z iniciativy Vím, co jím a piju, radí na talíři nedosolovat a raději ani nemít na stole slánku. Schůdné je snižovat množství soli postupně, omezení dávky o 20 až 25 procent není podle nich chuťově rozpoznatelné. Jídlo je možné místo solí ochutit bylinkami, kořením nebo česnekem. Výhodné je jíst více zeleniny a ovoce, draslík v nich obsažený vyrovnává do určité míry nepříznivý vliv na krevní tlak způsobený vysokým příjmem soli. Kdo chce vědět, kolik soli opravdu v jídle má, měl by vařit doma z čerstvých surovin a hlídat si solení. Při nákupu pak číst informace na obalech a sledovat obsah soli v potravinách.
Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceMakový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…
víceAčkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz