REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Nadměrné solení u dětí může vést k vysokému krevnímu tlaku v dospělosti

10/8

Nadměrné solení může u dětí naprogramovat zvýšení krevního tlaku v dospělosti, varují pediatři.

 

Nadměrné solení může u dětí naprogramovat zvýšení krevního tlaku v dospělosti, varují pediatři.

V případě nadbytečného příjmu soli dochází ke zvýšenému vylučování sodíku močí, tím ke zvýšeným ztrátám vápníku močí. Nadměrné solení tak zvyšuje i riziko osteoporózy. To je důležité zejména v dětství a dospívání, protože v tomto období se vytváří maximum kostní hmoty, ze které pak lidé čerpají ve stáří, sdělil ČTK endokrinolog a obezitolog Petr Hlavatý.

Uvedl, že nadbytečný příjem soli také zvyšuje krevní tlak, který stojí v pozadí nemocí srdce a cév. Sůl také zlepšuje chuť k jídlu, proto nepřímo souvisí i s obezitou. Vysoký příjem soli zbytečně zatěžuje ledviny, zvyšuje riziko rakoviny a přispívá k nevhodným stravovacím návykům.

Hodně slané potraviny, jako jsou chipsy, uzeniny a sýry, bývají chuťově výrazné, tučné, určené k rychlé konzumaci a přejídání, varoval lékař. Obecný problém je podle něj ten, když se jí hodně slaných jídel, je i větší chuť na slazené nápoje. Bohužel to platí i v případě dětí a mladých lidí, pro které je již tradičním spojením kombinace chipsů a koly.

Až 80 procent celkového denního příjmu tvoří skrytá sůl v potravinách. To znamená, že nestačí přestat solit doma, ale také sledovat obsah soli v kupovaných potravinách a nápojích. Polovinu dospělých při nákupu potravin ale nezajímá množství soli, a více než třetina ji ve své stravě neomezuje.

Odborníci z iniciativy Vím, co jím a piju, radí na talíři nedosolovat a raději ani nemít na stole slánku. Schůdné je snižovat množství soli postupně, omezení dávky o 20 až 25 procent není podle nich chuťově rozpoznatelné. Jídlo je možné místo solí ochutit bylinkami, kořením nebo česnekem. Výhodné je jíst více zeleniny a ovoce, draslík v nich obsažený vyrovnává do určité míry nepříznivý vliv na krevní tlak způsobený vysokým příjmem soli. Kdo chce vědět, kolik soli opravdu v jídle má, měl by vařit doma z čerstvých surovin a hlídat si solení. Při nákupu pak číst informace na obalech a sledovat obsah soli v potravinách.

 

Zdroj: http://rodina-deti.doktorka.cz/nadmerne-soleni-u-deti-muze-vest-k-vysokemu-krevnimu-talku-v-dospelosti/


Další články

Kyselina lipoová-všestranný pomocník pro naše zdraví

18/1

Kyselina lipoová patří mezi málo známé látky. Nicméně má velmi důležitou roli v našem metabolismu. Je to nasycená mastná kyselina obsahující osm…

více

Jedno procento Čechů trpí schizofrenií

16/1

Zhruba každý stý člověk v Česku trpí schizofrenií. Je to kolem 100.000 obyvatel. Četnost výskytu choroby se v jiných zemích neliší.

více

6 snadných způsobů, jak zvýšit své charisma

14/1

Jedna z nových studií věnujících se lidskému charismatu poukazuje na to, že charisma není ani tak darem, jako spíše dovedností, kterou se může každý…

více

Pozor na nejčastější zimní zranění! Jak se jim vyhnout?

11/1

S nadcházející zimou je spojena řada typických úrazů. Stoupá počet zlomenin, naraženin a zranění kolenních kloubů. Nejhorší z nich vyžadují až…

více

Bílkoviny ve vašem jídelníčku: máte jich opravdu dostatek?

9/1

Bílkoviny jsou pro tělo člověka jedním z nejdůležitějších stavebních prvků. Protože jich potřebujeme poměrně velké množství, nemusí být vždy lehké…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru