REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Histaminová intolerance (HIT)

27/2

Nikdo netouží se s ní v životě vyrovnávat. Jak se projeví u člověka zápolícího s dlouhotrvající neznámou bolestí? Stále mu teče z nosu, střevo rebeluje v jednom kole a srdce oddechuje při nejmenší příležitosti – není to jen mrzutou příhodou a může přijít skutečný strach. Pak trpí člověk třeba dlouho bez pomoci. Není lhostejné ani složení naší potravy – tam se často objeví původce činu - histamin.

 

Uniknout této substanci je dost nesnadné, jestliže je přítomna téměř v každé potravině. To by nebylo tak tragické, vždyť histamin není škodlivý.

Histamin má však všechny předpoklady pohybovat se v těle jako nejtajemnější agent 007:

Coby chemická substance je člověku neviditelný, nemůže ho zjistit čichem ani ochutnat, přesto k nám přichází potravou prakticky ze všeho. Vyskytuje se ve složení jedincovy potravy dlouho a potom se z něj vyvine opravdová "histaminová bomba".

Kyselé zelí, rybí konzervy, trvanlivý salám jsou toho dobrým příkladem, také červené víno, plísňový sýr a všechny produkty, do kterých se přidává droždí.

Nepřichází jen v našem jídle, nýbrž je přítomen také jako tkáňový hormon v lidském těle, kde reguluje více tělních funkcí, např. rozšiřování cév.

Přesto může tato substance vyvolat problémy

Varuje univerzitní profesor dr. Reinhart Jarisch z oddělení alergologie Floridsdorf ve Vídni: "Potíže budou vždy narůstat tím více, čím více bude zatížen organizmus histaminem, než bude odbourán. Tento jev nazýváme histaminovou intolerancí, zkráceně HIT. Tato potravinová nesnášenlivost, která vznikla díky nedostatku enzymu jménem diaminoxidáza, zkráceně DAO, bude brzy vyřešena. Přibližně jedno procento obyvatel má takový enzymatický nedostatek a musí se zřeknout potravin silně obsahujících histamin, jako je červené víno, čokoláda a tuňák". Někteří pacienti mají potíže s rýmou, jiní se trápí například plicními problémy. Proč HIT působí rozdílně, objasněno není. Jisté je, že přijaté množství histaminu hraje rozhodnou roli při vzplanutí příznaku.

HIT se nerozvíjí náhle, nýbrž plíživě. To je hlavní důvod, proč nelze tuto nemoc snadno rozpoznat, a často je považována za psychosomatickou záležitost. Nejlépe se zjistí tzv. vylučovací dietou. Při ní máme potravu bohatou na histamin (a podobné nápoje) přes dva týdny vysadit. „Jestliže se jedná o HIT, můžeme se tímto způsobem potížím vyhnout," říká prof. dr. Jarisch.Velké množství histaminu, které si nikdo normálně nedokáže vzít, může u každého člověka vyvolat těžký a dokonce život ohrožující stav nemoci. U rozvinuté nesnášenlivosti stačí pak už jen pár miliontin gramu, aby se dostavil více než nepříjemný následek. Protože celý organizmus je postižen, objeví se rozličné příznaky, vysvětluje prof. dr. Jarisch: "Nejčastěji se dostaví průjem, rýma a silná bolest hlavy. Ale také křeče v břichu nebo nadýmání, astma, srdeční arytmie, nebo se může objevit kožní vyrážka."

Histamin patří do tzv. biogenních aminů

Jsou to bílkoviny vznikající odbouráváním při metabolických procesech v průběhu všech procesů zrání a zániku bakterií. Další biogenní aminy jsou například: tyramin, putrescin, cadaverin, spermin, spermidin.

Pomocí diaminoxydázy (produkt při odbourávání histaminu) se uvolňují také další biogenní aminy. Jedno jídlo, které obsahuje málo histaminu, ale velké množství jiných biogenních aminů, může vyvolat potíže. Například čokoláda nedodává žádný histamin, ale tyramin. Aminy, které pocházejí z kakaa, často nastartují migrénu. Pokud je přítomna intolerance k histaminu, máme se vyvarovat sladkým jídlům, které obsahují čokoládu, třeba dortu, sušenkám, zmrzlině.

Aminy jsou obsaženy také v ořechu, spárkaté zvěři, papayi, malinách, hruškách, luštěninách, v pšeničných klíčcích a banánech. K dalším uvolňovačům histaminu, tedy jídlům, jež mohou nespecificky uvolňovat histamin, patří: jahody, citrusy, rajčata, mořské produkty, ananas, kiwi, mléko a mnohé složky přidané do potravin: glutamát, benzoát, barviva, sulfidy, nitridy. Histamin je termostabilní, nemůže být proto zničen vařením, pečením a smažením, také ne chlazením nebo zmražením.

 

autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA

Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/histaminova-intolerance-hit.htm#ixzz4ZR6oQpB3


Další články

Bojíte se vajec kvůli cholesterolu? Je to mýtus! A okrádáte…

19/1

Snažíte se o to, abyste jedli co nejzdravěji? Pak zapomeňte na veškerá varování související s nebezpečným cholesterolem a vejce bez obav zařaďte do…

více

Zmrazený citron může být silnější než chemoterapie

18/1

Svitla možná nová naděje pro pacienty s rakovinou. Jde o přírodní formu léčby, které nemá nic společného s chemoterapií a nemá žádné nebezpečné…

více

Zubní protézy - základní rady

15/1

Správnou funkčnost zubní protézy zajišťuje nejen její kvalitní provedení, ale také dobrý stav dásní a patra, které jsou pro přisání zubní protézy…

více

V lednu posilujeme energii ledvin

12/1

V zimních měsících naše tělo přechází podle pravidel čínského pentagramu pod vládu elementu vody a s ním jsou spojené ledviny. V lednu je tedy…

více

Kdo je nejvíce ohrožen psychosomatickými onemocněními

10/1

O psychosomatice se široce dohadují odborníci i laická veřejnost. Část odborníků i laiků ji odmítá vůbec uznat jaké obor lékařství, část je jí naopak…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru