REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Pozor na častou konzumaci rýžových chlebíčků, mohou být nebezpečné!

22/12

Pod pojmem racionální výživa si každý představíme podobné věci, ale jistě ne totožné. Jak jste na tom s konzumací racio rýžových chlebíčků vy a vaše děti? Jsou skutečně tak zdravé, jak se o nich tvrdí?

 

Rýžové chlebíčky jsou známým produktem po celém světě, ale málokdo ví, že se tu mohou nacházet i karcinogenní látky. Pro malé děti jsou tyto chlebíčky zcela nevhodné. Pokud ovšem jíme vše v rozumné míře a nejsme velkými spotřebiteli rýže, zase tolik se nás toto téma zřejmě nedotkne.

Jsou ovšem lidé, kteří za shozená kila udělají cokoliv. Hubnout se přece dá i daleko přirozeněji, než právě s rýžovými chlebíčky. Rozhodně byste neměli tyto chlebíčky jíst vícekrát, než 7 krát týdně. Švédská Národní agentura a její studie poukazuje až na 102 rýžových produktů, které jsou na trhu dostupné, ale každopádně ne zdravé, naopak škodlivé. Obsahují totiž arsen, který je známým karcinogenem. Ten se do samotné rýže dostane nejčastěji skrze půdu na rýžových polích.

Rýžové chlebíčky a ostatní

Organizace bezpečnosti potravin přezkoumala dietetická doporučení na rýži a došla k závěru, že by děti neměly konzumovat rýži, rýžovou kaši, rýžové nudle nebo cereálie, burizony či křupinky více, než 4x týdně.

Rýžové chlebíčky by děti do šesti let věku neměly konzumovat vůbec (pro dospělé 7 porcí rýže týdně). S nadměrným množstvím rýže tak riskují i požití větších dávek arsenu.

O arzenu v rýži

Arsen je přírodní prvek, který má vlastnosti kovu. Pro lidské tělo je karcinogen, který v případě vyšší konzumace vede k nádorům kůže, plic, močového měchýře, ledvin, prostaty a jater. Ke zvýšené míře požití arsenu se nabalují i jiná onemocnění, např. kardiovaskulární nemoci, poškození jater, cukrovka, chronický kašel a neurologické příčiny.

Vysoce ohroženou skupinou jsou i děti. Množství arsenu v rýži je ovlivněno i odrůdou a oblastí, kde se rýže pěstuje. S tím souvisí i výrobní metody. Celá nevyloupaná zrna obvykle obsahují arsenu více, než rafinovaná rýže.

 

Zdroj: http://ceskozdrave.cz/870-2/ www.kaloricketabulky.cz


Další články

Kyselina lipoová-všestranný pomocník pro naše zdraví

18/1

Kyselina lipoová patří mezi málo známé látky. Nicméně má velmi důležitou roli v našem metabolismu. Je to nasycená mastná kyselina obsahující osm…

více

Jedno procento Čechů trpí schizofrenií

16/1

Zhruba každý stý člověk v Česku trpí schizofrenií. Je to kolem 100.000 obyvatel. Četnost výskytu choroby se v jiných zemích neliší.

více

6 snadných způsobů, jak zvýšit své charisma

14/1

Jedna z nových studií věnujících se lidskému charismatu poukazuje na to, že charisma není ani tak darem, jako spíše dovedností, kterou se může každý…

více

Pozor na nejčastější zimní zranění! Jak se jim vyhnout?

11/1

S nadcházející zimou je spojena řada typických úrazů. Stoupá počet zlomenin, naraženin a zranění kolenních kloubů. Nejhorší z nich vyžadují až…

více

Bílkoviny ve vašem jídelníčku: máte jich opravdu dostatek?

9/1

Bílkoviny jsou pro tělo člověka jedním z nejdůležitějších stavebních prvků. Protože jich potřebujeme poměrně velké množství, nemusí být vždy lehké…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru