REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Řepkový olej: 10 zdravotních rizik, o kterých vám v reklamě neřeknou

30/7

Zajděte do nejbližších potravin a pořiďte si bramborový, vajíčkový, či jiný salát. Případně si udělejte doma salát vlastní a přidejte do něj kupovaný dresink.

Pravděpodobně jste právě zkonzumovali několik polévkových lžic dnes tak populárního řepkového oleje.

Řepkový olej může mít na vaše zdraví poměrně neblahé následky. To platí zvláště, pokud se jedná o jeho geneticky modifikovanou formu od firmy Monsanto, která pro široké masy tuto odrůdu produkuje.

Většinu řepkového oleje člověk zkonzumuje ani ne smažením, ale právě prostřednictvím různých salátů, o kterých se mylně domnívá, že jsou čerstvé a zdravé.

Dva vážné problémy vznikající při jeho zpracování.

Mysleli jste si dosud, že řepkový olej se vyrábí pouze jednoduchým lisování semen řepky olejné? Ne zcela.

1. Chemikálie přítomné během deodorizačního procesu

Po vylisování se pokračuje deodorizačním procesem, za pomoci různých chemikálií. Jednou z takových pomocných látek je například hexan.

Hexan je plynná součást benzínu, který se používá pro zpracování olejů, již od druhé světové války. Hexan je zápalný. Je vyráběn z ropy a jde o hlavní extrakční metodu celého západního světa.

2. Vznik nebezpečných trans-tuků

Omega 3 mastné kyseliny se v  deodorizačním procesu řepkového oleje mění na trans mastné kyseliny.

Jeden zajímavý fakt: V roce 1985 federální registr USA konstatoval, že Americká agentura pro léky a potraviny (FDA) zakázala řepkový olej používat v dětských mlécích, protože způsoboval retardaci růstu dětí!

Před 25 lety nebyl tento olej vhodný pro výživu dětí a dnes je najednou dobrý pro všechny ostatní? Podle státních orgánů se to tak jeví.

Opět jednou reklama zavádí

Pokud jste byli dosud v přesvědčení, že se stravujete zdravě, mýlili jste se. Jde o velký podvod s výnosnou výrobou a prodejem řepkového oleje!

Dokonce i některé velké řetězce rychlého občerstvení v současnosti deklarovali, že ze svých výrobků odstraňují trans mastné kyseliny. Dělají to údajně tím, že nahrazují dosud užívaný pesticidy zamořený sójový olej za olej řepkový….

Nejde tedy o nic víc, než o marketingový tah. Ve skutečnosti je to jen nahrazení většího zla, zlem menším.

Zkuste se podívat na etikety různých výrobků a speciálně se podívejte na pár prvních ingrediencí. Výrobci musí uvádět složení svých výrobků od největšího po nejmenší množství použité látky.

Pokud si spočítáte množství řepkového oleje zkonzumovaného za jeden den, budete překvapeni, v jakých množstvích ho opravdu konzumujete.

V jednom výrobku se ho nemusí nacházet až tak mnoho, ale pokud k tomu započítáte různé saláty, pečené výrobky a podobně, tak se to postupně nasbírá.

Myslíte si, že vaše tyčinka je bio, takže je zdravá? Používá její výrobce bio-řepkový olej? I kdyby používal, jsou srdeční bio-fibrózní léze o něco lepší než ne-bio léze?

Každý biochemik by vám potvrdil, že řepkový olej má vyšší obsah trans mastných kyselin jako sojový olej, případné jiné toxické geneticky modifikované oleje, které lidé pravidelně konzumují.

To zahrnuje i hydrogenované rostlinné oleje (margaríny) z bavlníku, slunečnice nebo kukuřice.

10 zdravotních rizik z konzumace řepkového oleje

Pravidelnou konzumací řepkového oleje si můžete přivodit následující akutní, ale i chronické zdravotní problémy:

  1. Odbourávání vitamínu E.
  2. Zvyšování tuhosti membrán, což vede k rozvoji degenerativních onemocnění.
  3. Pro vysoký obsah síry, řepkový olej rychle zatuchne, což zhoršuje alergie a vede k problémům u lidí s bronchitidou a astmatem.
  4. Studie poukazují na souvislost řepkového oleje s vyšším výskytem rakoviny plic.
  5. Snížení množství krevních destiček.
  6. Denní konzumace řepkového oleje zvyšuje hladinu triglyceridů až o 40 procent.
  7. Řepkový olej se rychle kazí (plesniví) a blokuje činnost enzymů.
  8. Otevírá cestu volným radikálům, podvrací přirozené antioxidanty a je spojován se vznikem mnoha jiných onemocnění.
  9. Když se řepkový olej zkazí, nezanechává žádný typický zápach zkaženosti, proto je těžké zjistit, zda nekonzumujete zatuchlou kyselinu erukovou.

Harvardská fakulta veřejného zdraví už před desetiletími deklarovala, že neexistuje bezpečná hladina příjmu trans nasycených mastných kyselin.

Přesto úřady, jako například americká FDA, dovolují výrobcům na obalech svých produktů tvrdit, že neobsahují trans mastné kyseliny, pokud je jejich obsah menší než 500 mg na půl sklenice.

Věděli jste, že geneticky modifikovaný řepkový olej byl vyroben vědcem v kanadské laboratoři? On navrhl geny řepky tak, aby rostlina produkovala méně toxickou kyselinu erukovou.

Tentýž vědec, který stvořil novou geneticky modifikovanou odrůdu řepky, Dr. Baldur Steffanson, šel později pracovat pro firmu Calgene, kterou nakonec koupila firma Monsanto.

A kdo si myslíte, že vyvinul GMO odrůdu řepky olejné odolnou herbicidu Roundup?

Ano, byl jím opět Dr. Steffanson, "otec novodobé řepky". Děkujeme vám za váš příspěvek smrtonosného herbicidu a řepkového oleje ukrytých v našem jídle!

Závěr

Stále si chcete naplnit plastové salátové kelímky ve vašem supermarketu? Ještě stále se domníváte, že ty chutně vyhlížející saláty jsou zdravé? Zamyslete se prosím znovu. Nenechte se zmást jen proto, že debata na toto téma stále probíhá. Díky mlze kolem uvedené debaty, řepkový olej si nadále nachází cestu do našich potravin, i těch, které jsou považovány za zdravé.

Jako zdravější alternativa olejů do salátů, i obecně pro přípravu jídel, jsou oleje z hroznových jadérek, nebo kokosový olej. Oba tyto oleje snášejí i vysoké teploty.

Oproti tomu extra panenský olivový olej je také zdraví prospěšný, musí být však konzumován za studena, případě může být i vařený, ale ne při vysokých teplotách (přidáván do vařených jídel ano, na smažení ne).

Zdroj: http://www.badatel.net/repkovy-olej-skryte-nebezpecenstvo-c-1-vo-vasich-potravinach/, www.naturalnews.com

 


Další články

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Makový olej

3/7

Makový olej je v současnosti poměrně novinka v oblasti zdravé výživy, ale je dobré o něm vědět, protože obsahuje řadu zajímavých a užitečných…

více

Chraňte děti před sluncem. Spálení v mladém věku zvyšuje…

1/7

Ačkoli jsou sluneční paprsky v omezeném množství zdraví prospěšné, pokud si jich člověk dopřává až moc, mohou naopak škodit. A u dětí to platí…

více
REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru