REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Maso, vejce nebo zmrzlina. Kde na nás v létě číhá salmonela?

25/8

Průjem nebo dokonce salmonelóza, i takové nepříjemnosti si můžete přivodit letním mlsáním. Zvlášť nebezpečné je maso, vejce, ale i majonéza nebo zmrzlina. Jak jíst v létě, abychom neskončili nemocní v posteli?

 

Nejčastější příčinou průjmových onemocnění jsou bakterie Campylobacter a Salmonela. Kromě průjmů se onemocnění projevuje i zvracením, křečemi v břiše nebo horečkou. Nakazit se můžete přímo z jídla, ale také ze špatně umytého nádobí nebo špinavých rukou.

Maso vždy řádně tepelně upravte

Zdrojem nákazy je v první řadě maso. Abyste se vyhnuli zdravotním problémům, musíte si dávat pozor už při nákupu, při skladování i úpravě. Nákup masa si naplánujte tak, abyste ho dopravili domů do lednice co nejdříve. V ledničce byste měli mít maso důkladně zabalené, nejlépe oddělené od ostatních potravin.

Při práci se syrovým masem nezapomínejte na hygienu: umyjte si ruce před i po krájení, používejte samostatné prkénko, nejlépe plastové. Nádobí od syrového masa důkladně umyjte. Každé maso pak musíte důkladně tepelně zpracovat. Nejčastěji lidé chybují u grilování – že maso na povrchu vypadá propečené, ještě nic neznamená. Zvlášť velký pozor je třeba u kuřecího masa nebo mas s kostí, které se propékají hůře.

I studená pochoutka může být příčinou nemoci

Střevní potíže můžete mít i po konzumaci zmrzliny. Zvlášť nebezpečná je točená, a to hned z několika důvodů. Za prvé se i dnes některé zmrzliny vyrábějí z vajec,i když už méně často. Za druhé může být nevhodně skladovaná nebo stánkař nedodržuje dostatečnou hygienu.

Úplnou zárukou ale nejsou ani zmrzliny balené. Pokud je zmrzlina nevhodně skladována, může rozmrznout a opět zmrznout. Taková zmrzlina je rájem pro bakterie.Na takovém výrobku navíc nemáte šanci poznat, že se s ním špatně manipulovalo.

Vejce a majonéza? V létě buďte opatrní

Nakazit se můžete i ze špatně skladovaných nebo upravených vajec. V letních měsících proto vždy kupujte vejce pouze tam, kde jsou uloženy v chladicích boxech, a doma je skladujte v lednici. Pokud chcete mít jistotu, vejce před použitím vždy uvařte a vyhněte se polosyrovým úpravám, jako je třeba volské oko.

Pozor si v horku dávejte i na majonézu a saláty z ní. Nejlepší řešením je podobné potraviny v horku nejíst, pokud si je ale nedokážete odpustit, kupujte jen ty balené. Na nich totiž jasně vidíte, kdy jim končí trvanlivost. U salátů prodávaných u pultu nemáte jistotu, zda jsou ještě čerstvé.

 

Autor: Lucie Kudláčková

Zdroj: http://www.toplekar.cz

 


Další články

Zubní protézy - základní rady

15/1

Správnou funkčnost zubní protézy zajišťuje nejen její kvalitní provedení, ale také dobrý stav dásní a patra, které jsou pro přisání zubní protézy…

více

V lednu posilujeme energii ledvin

12/1

V zimních měsících naše tělo přechází podle pravidel čínského pentagramu pod vládu elementu vody a s ním jsou spojené ledviny. V lednu je tedy…

více

Kdo je nejvíce ohrožen psychosomatickými onemocněními

10/1

O psychosomatice se široce dohadují odborníci i laická veřejnost. Část odborníků i laiků ji odmítá vůbec uznat jaké obor lékařství, část je jí naopak…

více

Proč je důležité namáčet ořechy? Přesvědčte se sami

8/1

Je vědecky dokázáno, že hrst ořechů či semen denně má na lidský organismus pozitivní účinky. Ořechy a semena jsou skvělá, obsahují zdravé tuky,…

více

Škodlivá přísada jídel. Důvody, proč dát ruce pryč od…

5/1

MSG (monosodium Glutamate), E621 či rostlinný nebo bílkovinný hydrolyzát. Pod všemi těmito názvy se skrývá starý známý glutaman sodný.

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru