REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Maso, vejce nebo zmrzlina. Kde na nás v létě číhá salmonela?

25/8

Průjem nebo dokonce salmonelóza, i takové nepříjemnosti si můžete přivodit letním mlsáním. Zvlášť nebezpečné je maso, vejce, ale i majonéza nebo zmrzlina. Jak jíst v létě, abychom neskončili nemocní v posteli?

 

Nejčastější příčinou průjmových onemocnění jsou bakterie Campylobacter a Salmonela. Kromě průjmů se onemocnění projevuje i zvracením, křečemi v břiše nebo horečkou. Nakazit se můžete přímo z jídla, ale také ze špatně umytého nádobí nebo špinavých rukou.

Maso vždy řádně tepelně upravte

Zdrojem nákazy je v první řadě maso. Abyste se vyhnuli zdravotním problémům, musíte si dávat pozor už při nákupu, při skladování i úpravě. Nákup masa si naplánujte tak, abyste ho dopravili domů do lednice co nejdříve. V ledničce byste měli mít maso důkladně zabalené, nejlépe oddělené od ostatních potravin.

Při práci se syrovým masem nezapomínejte na hygienu: umyjte si ruce před i po krájení, používejte samostatné prkénko, nejlépe plastové. Nádobí od syrového masa důkladně umyjte. Každé maso pak musíte důkladně tepelně zpracovat. Nejčastěji lidé chybují u grilování – že maso na povrchu vypadá propečené, ještě nic neznamená. Zvlášť velký pozor je třeba u kuřecího masa nebo mas s kostí, které se propékají hůře.

I studená pochoutka může být příčinou nemoci

Střevní potíže můžete mít i po konzumaci zmrzliny. Zvlášť nebezpečná je točená, a to hned z několika důvodů. Za prvé se i dnes některé zmrzliny vyrábějí z vajec,i když už méně často. Za druhé může být nevhodně skladovaná nebo stánkař nedodržuje dostatečnou hygienu.

Úplnou zárukou ale nejsou ani zmrzliny balené. Pokud je zmrzlina nevhodně skladována, může rozmrznout a opět zmrznout. Taková zmrzlina je rájem pro bakterie.Na takovém výrobku navíc nemáte šanci poznat, že se s ním špatně manipulovalo.

Vejce a majonéza? V létě buďte opatrní

Nakazit se můžete i ze špatně skladovaných nebo upravených vajec. V letních měsících proto vždy kupujte vejce pouze tam, kde jsou uloženy v chladicích boxech, a doma je skladujte v lednici. Pokud chcete mít jistotu, vejce před použitím vždy uvařte a vyhněte se polosyrovým úpravám, jako je třeba volské oko.

Pozor si v horku dávejte i na majonézu a saláty z ní. Nejlepší řešením je podobné potraviny v horku nejíst, pokud si je ale nedokážete odpustit, kupujte jen ty balené. Na nich totiž jasně vidíte, kdy jim končí trvanlivost. U salátů prodávaných u pultu nemáte jistotu, zda jsou ještě čerstvé.

 

Autor: Lucie Kudláčková

Zdroj: http://www.toplekar.cz

 


Další články

Jedno procento Čechů trpí schizofrenií

16/1

Zhruba každý stý člověk v Česku trpí schizofrenií. Je to kolem 100.000 obyvatel. Četnost výskytu choroby se v jiných zemích neliší.

více

6 snadných způsobů, jak zvýšit své charisma

14/1

Jedna z nových studií věnujících se lidskému charismatu poukazuje na to, že charisma není ani tak darem, jako spíše dovedností, kterou se může každý…

více

Pozor na nejčastější zimní zranění! Jak se jim vyhnout?

11/1

S nadcházející zimou je spojena řada typických úrazů. Stoupá počet zlomenin, naraženin a zranění kolenních kloubů. Nejhorší z nich vyžadují až…

více

Bílkoviny ve vašem jídelníčku: máte jich opravdu dostatek?

9/1

Bílkoviny jsou pro tělo člověka jedním z nejdůležitějších stavebních prvků. Protože jich potřebujeme poměrně velké množství, nemusí být vždy lehké…

více

Proč je potřeba nosit sukně a oblékat a svlékat je vždy…

7/1

Sukně vždy bývala nezaměnitelnou součástí oděvu žen. Teprve poslední desetiletí změnily mnoha tisíciletou tradici. Sukně z nás žen dělají ženy.…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru