REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Bezpečnost potravin

Živá strava pro děti, muže, babičky…?

Článek navatuje na článek "Živá strava v mateřství a pro děti" - zde.

Pravdou je, že nemůžeme nikoho změnit, pokud on sám nebude chtít. Můžeme být příkladem, můžeme vyzařovat lásku a konstruktivně komunikovat. Výsledek však vždy záleží nejen na nás, ale také na našem protějšku. A jak může vypadat konstruktivní komunikace?

Důležitý je klid a osobní příklad. Zastavme se v sobě… Uvědomme si: „Má cesta není ta jediná a tím méně jediná správná a věci nemusejí jít vždy tak, jak já chci (ani když mám ten nejčistší úmysl/záměr). A přesto:  Vše se děje tak, jak má.“

Zkusme najít (použít) způsob komunikace, který má rád ten, kdo chceme, aby naslouchal.

V nouzi může být vodítkem to, čemu bych byl ochoten v podobném případě naslouchat já. Obvykle zahrnuje naslouchání, vstřícnost, empatii, „pochopení“. Ptejme se, vysvětlujme, řekněme, co bychom rádi a proč. Ptejme se: „Mohlo by to být tak a tak…?“

Společně doma uspořádejme věci, režim, pravidla tak, aby to všem co nejvíc vyhovovalo, aby si nikdo nepřipadal stranou, přehlížený… A nejlépe to udělejme ve spolupráci s dětmi. I jich se ptejme a vážně uvažujme o tom, co se dozvíme.

Nejde to přesně tak, jak bych chtěl(a)? Co mi to chce říci, co nevidím…? I druhý rodič/partner má právo na svůj názor i na své omyly a má právo leccos nevidět. Každému se to stává a neznamená to, že jsme špatní.

Jsme takoví, jací jsme. Nevím o nikom, kdo by měl naprosto ideální dětství a podmínky v rodině a přesto znám spoustu lidí, kteří vyrostli v báječné bytosti schopné se učit, vnímat ostatní a jejich potřeby, šířit radost a porozumění. Proto věřím, že i naše děti tuto šanci mají i přes všechny nedokonalosti nás rodičů. Dělejme všechno tak, jak nejlépe umíme a zároveň přijímejme chyby své i ostatních s láskou, úctou a respektem. Nenechme si líbit špatné zacházení s námi či našimi dětmi. Rozhodně se vymezujme, ale svému okolí přesto dávejme najevo úctu a respekt. Všichni jsme úžasní a jedineční, všichni si to zasloužíme.

A co pomáhá?

  1. Pochopení a objetí přímo léčí. Objetí nemusí být vždy fyzické, i když je skvělé, když se k němu dopracujeme nebo když je takový přístup u nás běžný. Význam objetí je hlavně v přijetí se vším všudy.
  2. Radost, zábava, kreativita – společně vytvářené hostiny rodinné i pro známé naše i našich dětí, tvoření nových neobvyklých receptů
  3. Zapojme ostatní členy rodiny – děti, partnera, babičky… pokud chtějí

Teprve v okamžiku, kdy si uvědomím, že se události nemusejí dít vždy tak, jak chci a přesto je to v pořádku, pak se mohou začít dít tak, aby byli všichni spokojení. I já.

Srovnat vztahy ve škole/v rodině mohou pomoci i třeba rodinné konstelace…

 

A ještě pár receptů, ať si první příkrmy i další jídla dokážeme lépe představit:

 

Zelené pyré z avokáda, špenátu a banánu

  • ¼ avokáda, 1 banán, hrst špenátu
  • Banán oloupeme a necháme přes noc zmrazit. Ráno jej vyndáme z mrazničky a necháme rozmrznout (proces můžeme urychlit rozmrazováním v mikrotenovém sáčku ve vodní lázni). Všechny suroviny společně rozmixujeme a hned podáváme.
  • Staršímu dítěti můžeme vyrobit zmrzlinu a la pistáciovou, pokud banán použijeme ještě mražený.
  • Doporučuji k ochutnání i dospělým. Přemražený banán je díky škrobu, který se mrazem rozloží na jednoduché cukry mnohem sladší a lépe stravitelný. Opravdová pochoutka!

 

Mrkvový krém s mandlovou smetanou – pro celou rodinu

Suroviny:

  • 300g mrkve
  • 100g petržele
  • (¼ lžičky curry - pro děti vynechat)
  • ¼ lžičky koriandru
  • 1PL citrónu
  • 1PL olivového oleje
  • ½  avokáda
  • (1-2 růžičky brokolice)
  • 200g rejuvelacu (voda z fermentovaného obilí) nebo vody 

Na ozdobení:

  • zelená cibulka krájená na kolečka nebo na drobno krájený pórek či pažitka
  • 2 lžíce mandlového sýra (vyrobeného dle receptu v kuchařce Nevšední gurmán na str. 107)

Postup:

  1. Očistíme zeleninu, mrkev a petržel v robotu nastrouháme nebo rozmixujeme.
  2. Do mlékovaru přendáme nastrouhanou mrkev a petržel, přidáme koriandr, citrón, olivový olej a avokádo a rozmixujeme na jemno. Zároveň pomalu zahříváme a kontrolujeme teplotu.
  3. přidáme rejuvelac nebo vodu a dále mixujeme 3min/40°C/rychlost 6(při větším množství bude na ohřátí potřeba delší čas).
  4. Když je směs ohřátá na 40°C, mixujeme 30-40s/rychlost 10 (rychlost pomalu přidáváme).
  5. Můžeme přidat 1-2 růžičky brokolice (s oloupanými kmínky) a rozmixovat 3s/rychlost 6-7
  6. Polévku přendáme na talíře, ozdobíme mandlovým sýrem a zelenou cibulovou natí a ihned podáváme. 

Tip: Pro lepší udržení teploty polévky lze talíře předem horkou vodou nahřát.

 

Boršč – též pro celou rodinu

Suroviny:

  • 300 g mrkve
  • 100 g petržele
  • 300 g červené řepy
  • 4 rajčata
  • 1 červená paprika
  • 2 PL olivového oleje
  • 1-2 PL jablečného octa
  • 1-2 PL citronové šťávy
  • 250 g kysaného zelí nejlépe domácího kvašeného bez soli (viz rovněž kniha „NevšednígGurmán“)
  • (až 1 čl himálajské soli – přejeme-li si a pokud kysané zelí nebylo slané)
  • 250 ml rejuvelacu (rovněž viz kniha „Nevš.gurmán“) nebo vody nebo mrkvové šťávy s řepnou v poměru 3:1

Na ozdobení:

  • mandlový sýr (viz kniha Nevšední Gurmán) nebo kysaná smetana
  • zelená naťová cibulka nebo pórek krájené na kolečka

Postup:

  1. Hrst kořenové zeleniny necháme stranou. Ostatní mMrkev, petržel a červenou řepu rozmixujeme do hladka.
  2. Přidáme rajčata, papriky, olivový olej, jablečný ocet, citrón (sůl) a dále mixujeme na jemnou krémovou konzistenci.
  3. Vložíme do mixéru mrkev, petržel a červenou řepu, které jsme odložili stranou a rozmixujeme jen tak, aby zůstaly malé kousky.
  4. Přidáme kysané zelí a rejuvelac, vodu nebo zeleninovou šťávu a už jen a zahříváme až na 40°C.
  5. Na tenká kolečka nakrájíme naťovou cibulku nebo pórek.
  6. Boršč nalijeme do talířů (mohou být předehřáté horkou vodou). Ozdobíme mandlovým sýrem nebo smetanou a posypeme cibulkou či pórkem.

 

Dobrou chuť!

 

 
 

 

Zdroj: web www.zdravivnas.cz

[1] Zmiňované recepty najdete v knize „Nevšední Gurmán – kuchařka pro zdravé tělo i duši“ – k objednání na: www.zdravivnas.cz.

[2] Více o klíčení a fermentaci najdete v knize „Nevšední Gurmán – kuchařka pro zdravé tělo i duši“ – k objednání na: www.zdravivnas.cz.

 

Více informací - související zdravotní problémy

Více informací - související obecné informace


Související zdravotní problémy

Související obecné informace

Související publicistika

(Ne)čokoládové Velikonoce

30/3

Velikonoční pomlázku bez čokoládových zajíčků či vajíček si nejspíš dokáže představit jen málokdo. Není však všechno zlato, co se třpytí a pod krásně…

více

10 nejhorších látek ve vitamínech, doplňcích a zdravých…

9/12

Víme, co obsahují různé vitamíny, doplňky, bylinky a jiné zdravé potraviny, které konzumujeme? Když si je v obchodě kupujeme, automaticky…

více

20 praktických využití Coca Coly- důkaz, že nepatří do…

24/2

Abychom dokázali, že Coca Cola nepatří do lidského těla, zde je 20 praktických příkladů, jak můžete Colu použít jako domácí čistič.

více

4 typy lidí, které by neměly používat zázvor, může to být…

14/10

V poslední době se zázvor používá všude na světě. V některých situacích může jít o nebezpečnou ingredienci. Místo zázvoru můžete použít papriku.

více

6 způsobů jak z těla dostat nechvalně známým neurotoxin…

10/5

Fluorid sodný se řadí mezi neurotoxiny, stejně jako arsen, olovo, nebo rtuť. Zde je šest způsobů, jak fluorid z těla vyplavit.

více

Alkohol a antikoncepce zvedají v dospívání krevní tlak

4/10

Životní styl adolescentů a případné dopady na jejich zdraví se rozhodli prozkoumat australští vědci. Zjistili, že v některých případech může dojít k…

více

Apiterapie - léčba včelími produkty

3/8

V současnosti se stále více lidí navrací k přírodě, u níž hledají přirozenou pomoc od nejrůznějších zdravotních neduhů. Odvarem z meduňky nahrazují…

více

Bez déčka to nejde!!

7/4

Vitamín D je skutečným elixírem života. Chrání nás před závažnými nemocemi a naplňuje novou energií. A tím prospívá i naší duši. To, že potřebujeme…

více

Chlorella a těžké kovy

23/9

Zelená řasa Chlorella pyrenoidosa patří k nejvíce oblíbeným přípravkům na trhu s doplňky stravy. Patří do stejnojmenné čeledi Chlorellaceae. Obsahuje…

více

Co byste měli vědět, než znovu použijete PET láhev?

23/8

Jistě jste nejednou naplnili PET láhev a před tím jste ji neumyli. Vždyť byla přeci jen od vody, tak co by s ní mohlo být? Než to znovu uděláte,…

více

Co mohou způsobit nedostatky minerálů

21/9

Při vzniku mnoha běžných zdravotních potíží jako například u nervozity, padání vlasů, akné, nachlazení, únavy, ale i u vážných onemocnění jako je…

více

Co se stalo s pšenicí, že po ní všichni tloustneme

20/2

Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici, resp. lepek? Jak se stalo, že plodina, která byla…

více

Cukr je dětský alkohol

14/2

Většina dětí vyčerpá polovinu své denní dávky cukru hned u snídaně. Není divu, že pak trpí cukrovkou a onemocněním jater.

více

Dětské potraviny jsou mnohdy škodlivější než běžné potraviny

14/8

Správné stravovací návyky získává člověk již v dětství. Pokud chcete, aby vaše dítě jedlo to, co je pro jeho vývin nejvhodnější, a pokud ctíte…

více

Duben – játra

3/4

Duben znamená pro přírodu ohromné změny. Většina stromů a keřů začíná pučet a vyhání nové výhonky, ze země vyrážejí svěží rostlinky. V zahradách…

více

Geneticky modifikované potraviny

10/10

Geneticky modifikované potraviny jsou potraviny, které jsou vyrobeny z geneticky modifikovaných organismů. Tyto organismy jsou výsledkem laboratorní…

více

Histaminová intolerance (HIT)

27/2

Nikdo netouží se s ní v životě vyrovnávat. Jak se projeví u člověka zápolícího s dlouhotrvající neznámou bolestí? Stále mu teče z nosu, střevo…

více

Instantní káva – dávka akrylamidu v každém šálku

12/6

Instantní káva byla poprvé vytvořena kolem roku 1770 ve Velké Británii a ve velkém se začala na trh dostávat na začátku 20. století. Instantní káva v…

více

Internet k určení houby nestačí, varuje odborník

11/8

Každý rok se v Česku otráví houbami několik set lidí. Naštěstí je většina otrav lehkých a skončí nevolností a zvracením. Jedovaté houby ale mohou i…

více

Iontové nápoje - proč je užívat

31/5

Za horkých letních dnů mnohokrát slyšíme kolik lidí podlehlo následkům veder a hlavně stále stejné fráze o dodržování pitného režimu. Věřte, nejsou…

více

Jaké jsou rozdíly mezi vegan a vegetariánským stravováním

30/8

Veganství a vegetariánství je v poslední době ohromný trend. Jak si můžete všímat v médiích, celebrity se vzdávají konzumace masa a dokonce i…

více

Jaké přírodní látky pomáhají v péči o křečové žíly

5/4

Křečové žíly jsou nepříjemným zdravotním problémem, který postihuje nejen ženy, ale i muže. Jejich vznik se nedá do jisté míry ovlivnit, je to totiž…

více

Je libo ropného medvídka?

17/8

Gumoví medvídci. Kdo by je neznal! Jsou tak dobří, sladcí, měkoučcí… a plní ropy. Ano, bohužel je tomu tak. Koncerny, vyrábějící pamlsky pro děti i…

více

KetoDieta – Ketonová nebo ketogenní dieta – je účinná

14/12

Na začátek si popíšeme ketonovou dietu, která se také stává stále populárnější po celém světě. Ketonová dieta patří mezi náročnější diety a to z…

více

Lékaři varují: Pokud stále používáte alobal, tak přestaňte!…

28/2

Alobal je v našich domácnostech poměrně běžnou součástí kuchyní. Kromě pečení se často používá i na prodlužování trvanlivosti potravin tím, že se do…

více

Maso, vejce nebo zmrzlina. Kde na nás v létě číhá salmonela?

25/8

Průjem nebo dokonce salmonelóza, i takové nepříjemnosti si můžete přivodit letním mlsáním. Zvlášť nebezpečné je maso, vejce, ale i majonéza nebo…

více

Mikrovlnné trouby, pozor na jejich vliv na kvalitu pokrmů

9/7

Příprava vašich jídel v mikrovlnce může mít na potraviny různé, i negativní účinky, a určitě je vhodné neužívat mikrovlnné trouby příliš často…

více

Minerály v lidském těle. Proč jsou tak důležité a kde je…

24/10

Minerály sice představují pouze asi 3% naší váhy, přesto jsou ale pro správné fungování těla naprosto nepostradatelné. Bohužel si mnoho lidí stále…

více

Místo kávy pijeme glukózový sirup, místo mléka bělidlo,…

22/6

Češi si oblíbili rozpustnou kávu a mnozí si kupují rovnou hotovou porci s cukrem a smetanou. Káva však kupodivu není hlavní složkou sáčků. V případě…

více

Mýtus o zlém cholesterolu

19/6

Je rok 2017 a v médiích se neustále opakuje jedna velká lež: Cholesterol je hlavní rizikový faktor nemocí srdce a cév, často s přihlouplými…

více

Nejlepší potraviny pro letní hubnutí

18/8

V létě se hubne nejlépe! Tělo nemá potřebu si nic ukládat na horší časy, čerstvá zelenina a ovoce jsou na dosah.

více

Nejnebezpečnější jed na zemi

4/8

Který z jedů na zemi je nejnebezpečnější? Někdo řekne, že některý z hadích jedů, jiný uvede jed škorpióna a někoho napadne jed pavoučí. Všichni budou…

více

Není to sůl, ani cukr. Jde o nebezpečný jed, který jíme…

3/1

Podívejte se jak vypadá prý bezpečná přísada do potravin. Označují ji číslem E621 a přidává se do velkého množství nejen potravin, ale i vařených…

více

Nikdy neužívejte zázvor, pokud patříte k některé z těchto 4…

21/6

Určitě jste již slyšeli o mnoha zdravotních přínosech zázvoru při léčbě různých onemocnění a zdravotních problémů.

více

O zásadách stravování na cestách. Na co bychom při…

16/5

Správné zásady stravování na cestách se označují jako tzv. „opatření cestovní medicíny“. Během poznávání života, lidí a přírody v různých zemích…

více

Ocet – kudy teče, tudy léčí! A který – vinný, jablečný nebo…

5/5

Ve světě jsou používány různé druhy octů; odlišují se chutí i vůní, ale všechny se mohou pyšnit širokými léčivými účinky. Dnes si povíme o některých…

více

Od kávy přes melatonin na psychiatrii

14/3

To, že káva má pro většinu lidí stimulační účinek, není nic nového. Ostatně je vidět po ránu v ulicích a ve veřejné dopravě hodně lidí, co si nesou…

více

Po čem všem vám zhnědnou zuby

16/8

Ani při sebelepší péči o chrup se mnohdy nelze vyhnout mírnému zabarvení zubů. To ovlivňuje řada faktorů – od genetických dispozic přes konzumaci…

více

Potvrzeno: DNA z geneticky modifikovaných plodin se přenáší…

8/7

V nové studii publikované v deníku Public Library of Science (PLOS), výzkumníci zdůrazňují, že existuje dostatek důkazů, že fragmenty DNA nesou celé…

více

Poznejte zdravotní výhody jablečného octa

7/4

O jablečném octu jste pravděpodobně už někdy slyšeli. V posledních letech je snaha detoxikovat lidský organismus přírodní cestou na prvním místě.

více

Pozor na častou konzumaci rýžových chlebíčků, mohou být…

22/12

Pod pojmem racionální výživa si každý představíme podobné věci, ale jistě ne totožné. Jak jste na tom s konzumací racio rýžových chlebíčků vy a vaše…

více

Pozor na nechlazená vejce!

13/4

Blíží se Velikonoce a s tím spojené koledování, návštěvy u známých, procházky v probouzející se přírodě, výlety, ale také nakupování většího množství…

více

Pozor na vánoční přejídání a na Vaše srdce

22/12

Lidé s vysokým krevním tlakem a srdečním onemocněním by si měli dát pozor na přejídání, přemíru alkoholu i stres. Výzkumy potvrdily, že o Vánocích je…

více

Přírodní viagra pro pány se skrývá v oblíbené sladkosti

6/2

Vědci zkoumali, jak v mužích probudit vášeň bez toho, aby pánové museli užívat chemické tablety a povzbuzovače. Řešení našli v největším hříšném…

více

Proč byste nikdy neměli znovu vařit převařenou vodu

29/6

Znáte to, uvaříte si čaj nebo kávu a v konvici zůstane trocha vody. Nevylijete jí, ale později, když potřebujete, k ní jen vodu přilijete a vaříte…

více

Proč je důležité namáčet ořechy? Přesvědčte se sami

8/1

Je vědecky dokázáno, že hrst ořechů či semen denně má na lidský organismus pozitivní účinky. Ořechy a semena jsou skvělá, obsahují zdravé tuky,…

více

Proč je tofu tak špatné

19/7

Mnoho lidí, kteří se rozhodli dodržovat zdravou výživu, přestali jíst maso nebo vejce ve snaze zlepšit své stravovací návyky a začali místo toho jíst…

více

Rada frekvence 1: Grapefruit a antikoncepce? Nebezpečná…

11/3

Pokud žena užívá antikoncepci, měla by si dát pozor na konzumaci grapefruitu. Grapefruity mohou být ve spojení s pilulkami nebezpečné!

více

S tímto testem zjistíte, zda jsou vaše jablka pokryta…

21/4

Příroda nám poskytuje vše, co potřebujeme proto, abychom si udrželi dobré zdraví. Patří mezi to i ovoce, které je stejně sladké jako různé sladkosti,…

více

Salmonelóza

24/8

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobuje ho bakterie Salmonela, která se do těla dostává ústy (z potravy, nádobí, špinavých…

více

Sedm koření, která pomohou i v boji s rakovinou

17/3

Kari, rozmarýn, skořice, chilli papričky, zázvor, bazalka a kmín. Představujeme vám koření, které nejenže dochutí pokrmy, ale ještě funguje jako…

více

Škodlivá přísada jídel. Důvody, proč dát ruce pryč od…

5/1

MSG (monosodium Glutamate), E621 či rostlinný nebo bílkovinný hydrolyzát. Pod všemi těmito názvy se skrývá starý známý glutaman sodný.

více

Sodík

5/7

Jeho význam spočívá v tom, že společně s draslíkem se podílí na kontrole rovnovážného hospodaření s vodou v organismu, vedení nervových vzruchů,…

více

Střevní chřipka

30/8

Střevní chřipka (gastroenteritida) je nepříjemné onemocnění, které postihuje trávicí soustavu, zejména střeva. Jde vlastně o akutní zánět žaludku a…

více

Sušené ovoce

14/5

Sušené ovoce je skvělou alternativou za solené čipsy či arašídy, dokáže nahradit sladké cukroví či čokoládu. Usušené plody si zachovávají až 80 %…

více

Tři tipy na zdravé ledové čaje

20/7

Dívali jste se někdy na složení většiny ledových čajů? Už na první pohled je jasné, že vás toho moc ze skutečného čaje nečeká, zato hodně cukru a…

více

Tučné potraviny dokáží poškodit váš mozek!

18/12

Vánoce se blíží a s nimi přichází období přejídání, kdy zvyšujeme příjem kalorií někdy až třikrát, jen proto, že nedokážeme odolat sladkému cukroví…

více

Únava, bolesti kloubů, potíže s tlakem. Za vším bývá jeden…

7/2

Trpíte pocity únavy, vyčerpání? Vstáváte ráno nevyspalí, neodpočatí? Bolí vás klouby? Máte vysoký krevní tlak? Máte potíže s plodností? Důvod může…

více

Varování! Nikdy neohřívejte těchto 7 potravin. Mohou…

4/7

Spousta z nás je zvyklých ohřívat si jídlo, které zbylo, a jíst jej i podruhé či potřetí. Existují jídla, která po ohřátí lze konzumovat, ale…

více

Vláknina

31/8

Vláknina nemá téměř žádnou výživovou hodnotu, ale přesto je velmi důležitá v udržování dobrého zdravotního stavu. Nedostatek vlákniny může vést k…

více

Za těchto 5 vážných nemocí mohou mikrovlnky. Chraňte se,…

15/12

Kdo by neměl rád mikrovlnky? Jsou rychlé, jednoduché a vaření s nimi je pro každého nadmíru pohodlné.

více

Za těchto 5 vážných nemocí mohou mikrovlnky. Chraňte se,…

4/10

Kdo by neměl rád mikrovlnky? Jsou rychlé, jednoduché a vaření s nimi je pro každého nadmíru pohodlné.

více

Zázračné brambory: Neuvěříte, jak velké využití mají

7/7

Brambory chutnají výborně, ale zároveň jsou cenným zdrojem vitamínů a minerálů, což lze využít nejen v kuchyni, ale také při péči o pleť i vlasy.…

více

Zdraví a prevence na cestách, na co si dávat pozor

21/7

V případě, že cestujete do jakékoliv destinace, doporučujeme vám konzultovat zdravotní rizika a možné hrozby u odborníků na zdravotní péči pro…

více

Ze stresu jste tlustí, nemocní a depresivní. Těchto 10…

2/12

Asi se budete divit, ale problémy se stresem a psychikou dnes ovlivňují více lidí než si myslíte. Například jen v USA dnes již přes 70% lidí užívá…

více



Další články - Bezpečnost potravin

Zdravotní problémy - Bezpečnost potravin


Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru