REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Letní průjmy: Jak vychytat rizika a nejlépe raději vůbec "neběhat"?

17/8

Nechcete si dovolenou zkazit průjmem? Rizika zažívacích potíží minimalizovat lze.

 

Základem je bezpečné jídlo a pití, dodržování hygieny a rovnováha mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi ve střevech. Co vše prevence obnáší?

Je jasné, že když v horkých dnech sníme něco špatného, průšvih v podobě střevních potíží je na světě. Jenže akutní průjem způsobují také viry nebo bakterie, které napadají trávicí systém. A je jedno, jestli jste na dovolené u moře nebo u rybníka na chalupě. Rodinnou lékárničku proto pro jistotu vybavte probiotiky, na cesty jsou ideální kapky v tubě, které ani nemusíte dávat do ledničky.

Hygiena především

Před jídlem, po návštěvě toalety a po příchodu zvenku se myjí ruce. Nejíme a neolizujeme nemyté či neloupané ovoce a zeleninu. Platí to bez výjimky, tedy i pro meloun, když ho vykusujeme ze zelené slupky, nebo pro plátek citronu ve sklenici s pitnou vodou.

Pozor na maso!

Vyhýbejte se jídlům, u kterých nemáte jistotu, že jsou čerstvá a nezávadná. Častou příčinou prázdninových průjmů bývá třeba zkažené nebo nedostatečně tepelně zpracované maso. Průjem z jídla může klidně přijít i po grilování na zahradě. V létě také raději nekonzumujte syrové či polosyrové pokrmy z masa a vajec.

Voda jen kvalitní

Pokud nechcete ani na dovolené v Česku riskovat zažívací potíže, raději nepijte kohoutkovou vodu z nevyzkoušeného zdroje a kupujte vodu balenou, v zahraničí pak v každém případě. Zapomeňte i na kostky ledu v nápojích, i ty mohou být zdrojem střevní nákazy.

Imunita sídlí v břiše

Zažívací potíže mohou propuknout i kvůli oslabení organismu například v důsledku vysokých letních teplot či nervozity ze změny prostředí. Odborníci proto doporučují posílit na léto odolnost trávicího traktu užíváním probiotik, ta fungují i jako prevence zažívacích a střevních obtíží.

 

Zdroj: https://sip.denik.cz


Další články

Třezalka tečkovaná - pomáhá více nežli antidepresiva

15/10

Třezalka tečkovaná, latinským názvem Hypericum perforatum, je vesele žlutá rostlinka vyskytující se na slunných místech.

více

Jak si nesežrat planetu? Musíme jíst méně masa, jinak hrozí…

12/10

Přechod k rostlinné stravě, konec plýtvání potravinami, méně průmyslových hnojiv. To vše je podle dosud nejpodrobnější studie o dopadech produkce…

více

Otoky nohou

10/10

V případě otoků nohou jde o poměrně běžnou civilizační chorobu, při které žíly dolních končetin nedokážou dostatečně rychle odvádět krev z nohou zpět…

více

Barefoot, nebo levné tenisky. Jaký je v tom rozdíl?

8/10

Boty s nízkou podrážkou neboli bosoboty, případně barefoot, si získávají stále větší oblibu. Jak je to možné, cožpak jejich majitele nebolí po delší…

více

Jak se bránit únavě na podzim? Vitamíny a minerály

5/10

Podzimní listí už je dávno na zemi a naše energie je na tom podobně. Stres celou situaci jen zhoršuje.

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru