Potravinářský průmysl namlouvá lidem dlouhodobě, že pravidelný příjem vitaminových preparátů učiní jejich život zdravější. Mnohé z vysoce koncentrovaných přípravků jsou ale škodlivé a ve skutečnosti pomáhají jen těm, kdo je vyrábějí," uvedl později vtipně německý týdeník Der Spiegel.
Pokud se týká nabídky syntetických vitaminů, je postaráno doslova o všechny. V lékárnách se prodávají přípravky v cenové hladině stovek korun, a komu je to drahé, může si například z obchodních řetězců pořídit multivitamínové šumivé tablety s pomerančovou příchutí, ve kterých najde seznam vitamínů ve stoprocentních denních dávkách, až oči přecházejí, včetně takřka kompletní řady B. I další tuby se šumivými tabletami bývají opatřeny těmi nejlepšími přísliby a snad jen cena necelých dvacet korun vypadá trošičku podezřele na tak skvělou nadílku zdraví. V nejrůznějších obchodech i podomně se prodává všechno možné, vitamíny C a B tzv. k udržení mužského zdraví, vitamín E pro vyrovnání hodnot krevního tuku, z minerálů například hořčík pro srdce a svaly, vitaminové koktejly pro pevné kosti důchodců, pro těhotné i pro ženy, co teprve touží otěhotnět, pro sportovce samozřejmě multivitaminy k doplnění vitaminových zásob. Západoevropský odhad říká, že podobné „suplementy“, jak je většina odborníků eufemicky nazývá, v nějaké formě užívá téměř 30 % žen i mužů mezi 15 a 80 lety.
Například švýcarský potravinářský gigant Roche a stal se největším světovým výrobcem vitaminů, a může konstatovat, že sotva existuje regál s potravinami, kde by jeho výrobky nebyly nějakým způsobem zastoupeny. Celosvětový obrat potravinářského koncernu Nestlé s potravinami, které jsou podle reklamy prospěšné pro upevnění zdraví, dělal v roce 2003 podle vlastních zveřejněných údajů 20 miliard švýcarských franků. Aniž si to uvědomujeme, syntetická vitaminizace společnosti pokračuje nezadržitelně podobným tempem.
Většina nezávislých vědců, kteří nepracují ve službách nějakého z vitamínových koncernů, je zajedno: snad s výjimkou kyseliny listové pro ženy v plodném věku a vitaminu D pro kojence a přestárlé, nejsou vitamínové preparáty nutné ani prospěšné. Peter Juni dospěl po vyhodnocení cochranské zprávy k závěru, že v Německu by vitamínové preparáty mohly být přímo zodpovědné za několik tisíc úmrtí točně.
Zatímco u nás stále ještě panují v tomto směru poněkud hurá poměry, v Německu tuto branži sleduje Bundesinstitut fur Risikobewertung (BfR), Spolkový institut pro hodnocení rizik. Potravinovými doplňky se zabývá Diana Rubin, lékařka, která doporučuje zdravým lidem přijímajícím pestrou a vyváženou stravu, aby se vyvarovali vitaminových preparátů.
Jenže mnozí spotřebitelé vycházejí z toho, že co je na trhuje zároveň nezávadné. Na rozdíl od léků ovšem nemusejí výrobci vitaminů dokazovat ani nezávadnost svých produktů, protože stačí pouhá registrace. Z neúspěchu syntetického vitamínu C se zatím evidentně nikdo nepoučil.
Vitamíny, minerály a stopové prvky chrání organismus před škodlivými vlivy. Německý výživový odborník Andreas Jopp popisuje ve své knize Vitamíny a stopové prvky pro zdraví výsledky seriózního moderního výzkumu. Podle něj mladé ženy, ale také starší lidé, kuřáci, aktivní sportovci, lidé zatížení škodlivými látkami, diabetici a řada dalších skupin potřebují daleko větší množství vitamínů a mikroprvků, než uvádějí současná doporučení.
Přestože je zastáncem přirozeného příjmu vitaminů, píše, že v případě kyseliny listové je někdy nutné sáhnout po doplňku stravy přírodního původu. „Chorobné změny, zhoubné procesy a změny v genech," uvádí, „je možné regulovat přirozenými procesy látkové výměny a výkonným imunitním systémem." Kromě jiného přibližuje bázi čtyřiceti sedmi životně j důležitých a nenahraditelných výživných látek, kterých se tělo nemůže vzdát.
„Nemůže se s nimi srovnávat žádný lék a žádný doplněk stravy - vyjma stravy samotné."
Nejtěžší rána postihla zastánce umělých vitamínů v roce 1994, kdy chtěli finští vědci dokázat, že příjem vitaminu E a beta-karotenu, který se v organismu stává vitaminem A, přináší kuřákům prospěch. Do výzkumu bylo zahrnuto 29133 tisíc kuřáků ve věku 50 až 69 let, kteří byli rozděleni do tří skupin. Výsledek otiskl 14. dubna 1994 prestižní New England Journal of Medicine. Zpráva „The Effect of Vitamin E and Beta Carotene on the Incidence of Lung Cancer and Other Cancers in Male Smokers“, o níž byli mnozí odborníci přesvědčení, že bude znamenat nějakou změnu v prudce se rozvíjejícím vitamínovému hnutí byla nečekaná: ve skupině, která přijímala syntetický betakaroten, stoupl výskyt rakoviny plic o 18 procent a celková úmrtnost konzumentů vitamínů byla 26 procent. Na podnět těchto výsledků bylo v USA náhodně rozděleno 18 314 kuřáků a dělníků pracujících s azbestem do dvou skupin, z nichž jedna dostávala vitamín E a betakaroten a druhá pouze placebo. Pokud by se výsledky obou skupin nelišily, byl by to jasný důkaz, že podávaný preparát je neškodný a že je zbytečné ho kupovat. Je-li naopak skupina, která dostávala placebo, tedy tabletku bez účinné látky, na konci výzkumu zdravější, lze z toho usuzovat, že preparát škodí. V opačném případě může výrobce zajásat, protože jeho přípravek je opravdu zdraví prospěšný. Podobným postupem byla opakovaně prokázána škodlivost syntetického vitaminu E. Pro test bylo vybráno 35 500 zdravých mužů ve věku od 55 let z USA, Kanady a Portorika. Po vyhodnocení se ukázalo, že skupina, která brala vitamín E, měla o 17 procent vyšší riziko, že onemocní rakovinou prostaty. Výsledek byl zveřejněn v listopadu 2011 „Vitamín E v tabletách výrazně zvyšuje riziko rakoviny prostaty mezi zdravými muži." Výzkum musel být ukončen o 21 měsíců dříve, než se plánovalo, protože u první skupiny se vyskytlo prokazatelně víc případů rakoviny plic a docházelo častěji k úmrtím než ve druhé skupině. Američtí badatelé usoudili, že by bylo nezodpovědné dál podávat účastníkům výzkumu další vitamíny. Tzv. kuřácké vitamíny, syntetický vitamin E a betakaroten, v tomto ohledu zcela propadly přesto, že kuřáci mají dlouhodobě prokázanou nižší hladinu vitamínů než nekuřáci.
Tento koncept myšlení se nazývá biologistický. Dodnes tak uvažují mnozí lékaři, předpokládají, že vitamíny jsou užitečné a proto je logicky užitečné zvyšovat jejich hladinu například u kuřáků. Ve skutečnosti se ovšem jen zlepšují krevní hodnoty - směrem k normálu a při tom panuje naděje, že nemocnému se uleví a pomůže.
Bylo to zjištěno například u cholesterolu, kdy určitý lék snížil jeho vysokou hladinu, že pacienti potom častěji onemocněli.
Něco podobného se děje i u žení přicházejících do přechodu, u nichž klesá hladina estrogenu, gestagenu nebo specifického neurohormonu hypofýzy, který reguluje činnost hypotalamanu. V obsáhlém srovnávacím výzkumu bylo zjištěno, že pokud ženám v období klimakteria lékaři často předepisovali náhradní hormonální preparáty, postihla je mnohem častěji mrtvice nebo infarkt myokardu než ženy, které žádné hormonální preparáty nebraly.
Západní medicína objevovala to, co věděli staří léčitelé a čím se řídí lékaři celostní medicíny - doktor by se neměl zaměřovat na náhražkové parametry, jako jsou třeba hodnoty cholesterolu nebo hladina hormonu, nýbrž na konkrétního pacienta.
Rozhodující totiž není jestli někdo má lepší hodnoty a bere na ně nějaký preparát, ale zda mu skutečně pomáhá, jinými slovy, že žije déle a je méně nemocny.
Zdroj:
MF Dnes 4.2. 2016 Vitamínové omyly
dr. Josef Jonáš, Jiří Kuchař – kniha Tvoje strava je tvůj osud
Velikonoční pomlázku bez čokoládových zajíčků či vajíček si nejspíš dokáže představit jen málokdo. Není však všechno zlato, co se třpytí a pod krásně…
víceVíme, co obsahují různé vitamíny, doplňky, bylinky a jiné zdravé potraviny, které konzumujeme? Když si je v obchodě kupujeme, automaticky…
víceV poslední době se zázvor používá všude na světě. V některých situacích může jít o nebezpečnou ingredienci. Místo zázvoru můžete použít papriku.
víceFluorid sodný se řadí mezi neurotoxiny, stejně jako arsen, olovo, nebo rtuť. Zde je šest způsobů, jak fluorid z těla vyplavit.
víceŽivotní styl adolescentů a případné dopady na jejich zdraví se rozhodli prozkoumat australští vědci. Zjistili, že v některých případech může dojít k…
víceV současnosti se stále více lidí navrací k přírodě, u níž hledají přirozenou pomoc od nejrůznějších zdravotních neduhů. Odvarem z meduňky nahrazují…
víceVitamín D je skutečným elixírem života. Chrání nás před závažnými nemocemi a naplňuje novou energií. A tím prospívá i naší duši. To, že potřebujeme…
víceBílkoviny jsou pro tělo člověka jedním z nejdůležitějších stavebních prvků. Protože jich potřebujeme poměrně velké množství, nemusí být vždy lehké…
víceZelená řasa Chlorella pyrenoidosa patří k nejvíce oblíbeným přípravkům na trhu s doplňky stravy. Patří do stejnojmenné čeledi Chlorellaceae. Obsahuje…
víceJistě jste nejednou naplnili PET láhev a před tím jste ji neumyli. Vždyť byla přeci jen od vody, tak co by s ní mohlo být? Než to znovu uděláte,…
víceAtopický ekzém je zánětlivé onemocnění kůže, ke kterému dochází na základě mozaiky mnoha faktorů.
vícePři vzniku mnoha běžných zdravotních potíží jako například u nervozity, padání vlasů, akné, nachlazení, únavy, ale i u vážných onemocnění jako je…
víceTaky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici, resp. lepek? Jak se stalo, že plodina, která byla…
víceTaké milujete banány? Potom se vám už určitě stalo, že jste si dali přezrálý banán, který na sobě již měl tmavé skvrny. Co to pro nás znamená a jaký…
víceVětšina dětí vyčerpá polovinu své denní dávky cukru hned u snídaně. Není divu, že pak trpí cukrovkou a onemocněním jater.
víceKaramel je velmi oblíbená surovina, která se používá v celé řadě receptů nebo na dozdobení dezertů.
víceSprávné stravovací návyky získává člověk již v dětství. Pokud chcete, aby vaše dítě jedlo to, co je pro jeho vývin nejvhodnější, a pokud ctíte…
víceDuben znamená pro přírodu ohromné změny. Většina stromů a keřů začíná pučet a vyhání nové výhonky, ze země vyrážejí svěží rostlinky. V zahradách…
víceGeneticky modifikované potraviny jsou potraviny, které jsou vyrobeny z geneticky modifikovaných organismů. Tyto organismy jsou výsledkem laboratorní…
víceVětšina z nás vyrůstala ve víře, že kravské mléko je zdravé a když ho nebudeme pít dostatek, tak naše kosti budou oslabené a začnou se rozpadat.
víceNikdo netouží se s ní v životě vyrovnávat. Jak se projeví u člověka zápolícího s dlouhotrvající neznámou bolestí? Stále mu teče z nosu, střevo…
víceInstantní káva byla poprvé vytvořena kolem roku 1770 ve Velké Británii a ve velkém se začala na trh dostávat na začátku 20. století. Instantní káva v…
víceKaždý rok se v Česku otráví houbami několik set lidí. Naštěstí je většina otrav lehkých a skončí nevolností a zvracením. Jedovaté houby ale mohou i…
víceZa horkých letních dnů mnohokrát slyšíme kolik lidí podlehlo následkům veder a hlavně stále stejné fráze o dodržování pitného režimu. Věřte, nejsou…
víceAlkohol k Silvestru patří. Jak to ale udělat, abychom se neprobudili s těžkou kocovinou a neměli našlápnuto k onemocnění jater? Nejrozumnější je…
vícePřechod k rostlinné stravě, konec plýtvání potravinami, méně průmyslových hnojiv. To vše je podle dosud nejpodrobnější studie o dopadech produkce…
víceVeganství a vegetariánství je v poslední době ohromný trend. Jak si můžete všímat v médiích, celebrity se vzdávají konzumace masa a dokonce i…
víceKřečové žíly jsou nepříjemným zdravotním problémem, který postihuje nejen ženy, ale i muže. Jejich vznik se nedá do jisté míry ovlivnit, je to totiž…
víceGumoví medvídci. Kdo by je neznal! Jsou tak dobří, sladcí, měkoučcí… a plní ropy. Ano, bohužel je tomu tak. Koncerny, vyrábějící pamlsky pro děti i…
víceJděte do vaší kuchyně a zkontrolujte si pánve. Pokud na některé z nich najdete označení PFAS, tyto pánve raději hned vyhoďte.
víceNa začátek si popíšeme ketonovou dietu, která se také stává stále populárnější po celém světě. Ketonová dieta patří mezi náročnější diety a to z…
víceKvěten je často označován jako měsíc lásky a symbolem lásky je srdce. Srdce je však také nejdůležitějším orgánem krevního oběhu a souvisí i s…
víceAlobal je v našich domácnostech poměrně běžnou součástí kuchyní. Kromě pečení se často používá i na prodlužování trvanlivosti potravin tím, že se do…
víceNechcete si dovolenou zkazit průjmem? Rizika zažívacích potíží minimalizovat lze.
vícePrůjem nebo dokonce salmonelóza, i takové nepříjemnosti si můžete přivodit letním mlsáním. Zvlášť nebezpečné je maso, vejce, ale i majonéza nebo…
vícePříprava vašich jídel v mikrovlnce může mít na potraviny různé, i negativní účinky, a určitě je vhodné neužívat mikrovlnné trouby příliš často…
víceMinerály sice představují pouze asi 3% naší váhy, přesto jsou ale pro správné fungování těla naprosto nepostradatelné. Bohužel si mnoho lidí stále…
víceČeši si oblíbili rozpustnou kávu a mnozí si kupují rovnou hotovou porci s cukrem a smetanou. Káva však kupodivu není hlavní složkou sáčků. V případě…
víceĆesko čeká nejstudenější týden zimy. Teploty od neděle klesnou až k -15 °C a i přes den budou hluboko pod nulou. Podívejte se na následující tipy a…
víceJe rok 2017 a v médiích se neustále opakuje jedna velká lež: Cholesterol je hlavní rizikový faktor nemocí srdce a cév, často s přihlouplými…
víceSycená, s bublinkama nebo perlivá. Přívlastků pro vodu s přidaným oxidem uhličitým máme několik. Stejně jako existuje několik tvrzení o tom, co může…
víceV létě se hubne nejlépe! Tělo nemá potřebu si nic ukládat na horší časy, čerstvá zelenina a ovoce jsou na dosah.
víceKterý z jedů na zemi je nejnebezpečnější? Někdo řekne, že některý z hadích jedů, jiný uvede jed škorpióna a někoho napadne jed pavoučí. Všichni budou…
vícePodívejte se jak vypadá prý bezpečná přísada do potravin. Označují ji číslem E621 a přidává se do velkého množství nejen potravin, ale i vařených…
víceUrčitě jste již slyšeli o mnoha zdravotních přínosech zázvoru při léčbě různých onemocnění a zdravotních problémů.
víceSprávné zásady stravování na cestách se označují jako tzv. „opatření cestovní medicíny“. Během poznávání života, lidí a přírody v různých zemích…
víceVe světě jsou používány různé druhy octů; odlišují se chutí i vůní, ale všechny se mohou pyšnit širokými léčivými účinky. Dnes si povíme o některých…
víceTo, že káva má pro většinu lidí stimulační účinek, není nic nového. Ostatně je vidět po ránu v ulicích a ve veřejné dopravě hodně lidí, co si nesou…
víceAni při sebelepší péči o chrup se mnohdy nelze vyhnout mírnému zabarvení zubů. To ovlivňuje řada faktorů – od genetických dispozic přes konzumaci…
víceV nové studii publikované v deníku Public Library of Science (PLOS), výzkumníci zdůrazňují, že existuje dostatek důkazů, že fragmenty DNA nesou celé…
víceO jablečném octu jste pravděpodobně už někdy slyšeli. V posledních letech je snaha detoxikovat lidský organismus přírodní cestou na prvním místě.
vícePod pojmem racionální výživa si každý představíme podobné věci, ale jistě ne totožné. Jak jste na tom s konzumací racio rýžových chlebíčků vy a vaše…
víceBlíží se Velikonoce a s tím spojené koledování, návštěvy u známých, procházky v probouzející se přírodě, výlety, ale také nakupování většího množství…
víceLidé s vysokým krevním tlakem a srdečním onemocněním by si měli dát pozor na přejídání, přemíru alkoholu i stres. Výzkumy potvrdily, že o Vánocích je…
víceVědci zkoumali, jak v mužích probudit vášeň bez toho, aby pánové museli užívat chemické tablety a povzbuzovače. Řešení našli v největším hříšném…
víceZnáte to, uvaříte si čaj nebo kávu a v konvici zůstane trocha vody. Nevylijete jí, ale později, když potřebujete, k ní jen vodu přilijete a vaříte…
víceJe vědecky dokázáno, že hrst ořechů či semen denně má na lidský organismus pozitivní účinky. Ořechy a semena jsou skvělá, obsahují zdravé tuky,…
víceMnoho lidí, kteří se rozhodli dodržovat zdravou výživu, přestali jíst maso nebo vejce ve snaze zlepšit své stravovací návyky a začali místo toho jíst…
vícePokud žena užívá antikoncepci, měla by si dát pozor na konzumaci grapefruitu. Grapefruity mohou být ve spojení s pilulkami nebezpečné!
víceLidé, kteří holdují jídlům „s sebou”, konzumují spolu s ním enormní množství jedovatých látek. Ukázala to analýza moči, podle níž měli den poté v…
vícePříroda nám poskytuje vše, co potřebujeme proto, abychom si udrželi dobré zdraví. Patří mezi to i ovoce, které je stejně sladké jako různé sladkosti,…
víceSalmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobuje ho bakterie Salmonela, která se do těla dostává ústy (z potravy, nádobí, špinavých…
víceKari, rozmarýn, skořice, chilli papričky, zázvor, bazalka a kmín. Představujeme vám koření, které nejenže dochutí pokrmy, ale ještě funguje jako…
víceMSG (monosodium Glutamate), E621 či rostlinný nebo bílkovinný hydrolyzát. Pod všemi těmito názvy se skrývá starý známý glutaman sodný.
víceZatímco spousta z vás už jistě slzovku vyzkoušela, já jsem se k ní dostala až nedávno. Dnes už je k dostání nejen zrno samotné, ale také mouka, takže…
víceJeho význam spočívá v tom, že společně s draslíkem se podílí na kontrole rovnovážného hospodaření s vodou v organismu, vedení nervových vzruchů,…
víceStřevní chřipka (gastroenteritida) je nepříjemné onemocnění, které postihuje trávicí soustavu, zejména střeva. Jde vlastně o akutní zánět žaludku a…
víceSušené ovoce je skvělou alternativou za solené čipsy či arašídy, dokáže nahradit sladké cukroví či čokoládu. Usušené plody si zachovávají až 80 %…
více„Zapomněla jsi ji osolit?“ ohrnuje nad babiččinou polívkou nos notně zakulacený Pepíček. Otočí oči v sloup a už se mu před nimi vznáší pěkně…
víceDívali jste se někdy na složení většiny ledových čajů? Už na první pohled je jasné, že vás toho moc ze skutečného čaje nečeká, zato hodně cukru a…
víceVánoce se blíží a s nimi přichází období přejídání, kdy zvyšujeme příjem kalorií někdy až třikrát, jen proto, že nedokážeme odolat sladkému cukroví…
víceTrpíte pocity únavy, vyčerpání? Vstáváte ráno nevyspalí, neodpočatí? Bolí vás klouby? Máte vysoký krevní tlak? Máte potíže s plodností? Důvod může…
víceSpousta z nás je zvyklých ohřívat si jídlo, které zbylo, a jíst jej i podruhé či potřetí. Existují jídla, která po ohřátí lze konzumovat, ale…
víceDnes lidé, kteří nejsou vysloveně věřící, na Velikonocích spíš než náboženskou tradici oceňují nějaký ten den volna navíc, vyšší teploty, vykukující…
víceO příznivém působení vína na lidský organismus věděli již staří Řekové a Egypťané.
víceVláknina nemá téměř žádnou výživovou hodnotu, ale přesto je velmi důležitá v udržování dobrého zdravotního stavu. Nedostatek vlákniny může vést k…
víceKdo by neměl rád mikrovlnky? Jsou rychlé, jednoduché a vaření s nimi je pro každého nadmíru pohodlné.
víceKdo by neměl rád mikrovlnky? Jsou rychlé, jednoduché a vaření s nimi je pro každého nadmíru pohodlné.
víceNěkteré tekutiny se s léky doslova nesnesou. Berete léky a zapíjíte je tím, co máte zrovna po ruce? Nemusí to být vždy dobrá volba. Některé nápoje…
vícePodle pravidel čínského pentagramu mají v září vrchol své činnosti slinivka a slezina. Proto často slýcháme, že je to těžké období tzv. "žaludkářů".…
víceBrambory chutnají výborně, ale zároveň jsou cenným zdrojem vitamínů a minerálů, což lze využít nejen v kuchyni, ale také při péči o pleť i vlasy.…
víceV případě, že cestujete do jakékoliv destinace, doporučujeme vám konzultovat zdravotní rizika a možné hrozby u odborníků na zdravotní péči pro…
víceAsi se budete divit, ale problémy se stresem a psychikou dnes ovlivňují více lidí než si myslíte. Například jen v USA dnes již přes 70% lidí užívá…
víceVitamín C, odborně kyselina askorbová, patří snad k nejznámějším vitamínům, ale i k nejznámějším přírodním látkám vůbec. Je všeobecně znám jako látka…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz