REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Bezpečnost potravin

Vitamínové omyly a miliardové obchody

Potravinářský průmysl  namlouvá lidem dlouhodobě, že pravidelný příjem vitaminových pre­parátů učiní jejich život zdravější. Mno­hé z vysoce koncentrovaných přípravků jsou ale škodlivé a ve skutečnosti po­máhají jen těm, kdo je vyrábějí," uvedl poz­ději vtipně německý týdeník Der Spiegel.

Po­kud se týká nabídky syntetických vitaminů, je postaráno doslova o všechny. V lékárnách se prodávají přípravky v cenové hladině stovek korun, a komu je to drahé, může si například z obchodních řetězců pořídit multivitamínové šumivé tablety s pomerančovou příchutí, ve kterých najde seznam vitamínů ve stoprocentních denních dávkách, až oči přecházejí, včetně takřka kompletní řady B. I další tuby se šumivými tabletami bývají opat­řeny těmi nejlepšími přísliby a snad jen cena necelých dvacet korun vypadá trošičku po­dezřele na tak skvělou nadílku zdraví. V nejrůznějších obchodech i podomně se prodává všechno možné, vitamíny C a B tzv. k udrže­ní mužského zdraví, vitamín E pro vyrovnání hodnot krevního tuku, z minerálů například hořčík pro srdce a svaly, vitaminové koktejly pro pevné kosti důchodců, pro těhotné i pro ženy, co teprve touží otěhotnět, pro sportov­ce samozřejmě multivitaminy k doplnění vita­minových zásob. Západoevropský odhad říká, že podobné „suplementy“, jak je většina odbor­níků eufemicky nazývá, v nějaké formě užívá téměř 30 % žen i mužů mezi 15 a 80 lety.

Například švýcarský potravinářský gigant Roche a stal se největším světo­vým výrobcem vitaminů, a může kon­statovat, že sotva existuje regál s potravinami, kde by jeho výrobky nebyly nějakým způso­bem zastoupeny. Celosvětový obrat potravi­nářského koncernu Nestlé s potravinami, které jsou podle reklamy prospěšné pro upevně­ní zdraví, dělal v roce 2003 podle vlastních zveřejněných údajů 20 miliard švýcarských franků. Aniž si to uvědomujeme, syntetická vitaminizace společnosti pokračuje nezadržitelně  podobným tempem.

Od poloviny 90. let minulého století se však objevují studie, které ne­jen naznačují, ale přímo dokazují, že synte­tické vitamíny jsou nejenom zbytečné, ale že mohou i škodit.

Většina nezávislých vědců, kteří nepracu­jí ve službách nějakého z vitamínových kon­cernů,  je zajedno: snad s výjimkou kyseliny listové pro ženy v plodném věku a vitaminu D pro kojence a přestárlé, nejsou vitamínové preparáty nutné ani prospěšné. Peter Juni do­spěl po vyhodnocení cochranské zprávy k zá­věru, že v Německu by vitamínové preparáty mohly být přímo zodpovědné za několik tisíc úmrtí točně.

Zatímco u nás stále ještě panují v tomto směru poněkud hurá poměry, v Ně­mecku tuto branži sleduje Bundesinstitut fur Risikobewertung (BfR), Spolkový institut pro hodnocení rizik. Potravinovými doplňky se za­bývá Diana Rubin, lékařka, která doporučuje zdravým lidem přijímajícím pestrou a vyváže­nou stravu, aby se vyvarovali vitaminových preparátů.

Jenže mnozí spotřebitelé vycházejí z toho, že co je na trhuje zároveň nezávad­né. Na rozdíl od léků ovšem nemusejí výrobci vitaminů dokazovat ani nezávadnost svých pro­duktů, protože stačí pouhá registrace. Z ne­úspěchu syntetického vita­mínu C se zatím evidentně nikdo nepoučil.

Vitamíny, minerály a stopové prvky chrá­ní organismus před škodlivými vlivy. Němec­ký výživový odborník Andreas Jopp popisu­je ve své knize Vitamíny a stopové prvky pro zdraví výsledky seriózního moderního výzku­mu. Podle něj mladé ženy, ale také starší lidé, kuřáci, aktivní sportovci, lidé zatížení škodlivými látkami, diabetici a řada dalších skupin potřebují daleko větší množství vitamínů a mikroprvků, než uvádějí současná doporučení.

Přestože je zastáncem přirozeného příjmu vi­taminů, píše, že v případě kyseliny listové je někdy nutné sáhnout po doplňku stravy pří­rodního původu. „Chorobné změny, zhoubné procesy a změny v genech," uvádí, „je možné regulovat přirozenými procesy látkové výmě­ny a výkonným imunitním systémem." Kromě jiného přibližuje bázi čtyřiceti sedmi životně j důležitých a nenahraditelných výživných látek, kterých se tělo nemůže vzdát.

„Nemůže se s nimi srovnávat žádný lék a žádný dopl­něk stravy - vyjma stravy samotné."

 

Nejtěžší rána postihla zastánce umělých vitamínů v roce 1994, kdy chtěli finští vědci dokázat, že příjem vitaminu E a beta-karotenu, který se v organismu stá­vá vitaminem A, přináší kuřákům prospěch. Do výzkumu bylo zahrnuto 29133 tisíc kuřáků ve věku 50 až 69 let, kteří byli rozděleni do tří skupin. Výsledek otiskl 14. dubna 1994 pres­tižní New England Journal of Medicine.  Zprá­va „The Effect of Vitamin E and Beta Carotene on the Incidence of Lung Cancer and Other Cancers in Male Smokers“, o níž byli mnozí odborníci přesvědčení, že bude znamenat nějakou změnu v prudce se rozvíjejícím vitamínovému hnutí byla nečekaná:  ve skupině, která přijímala syntetic­ký betakaroten, stoupl výskyt rakoviny plic o 18 procent a celková úmrtnost konzumen­tů vitamínů byla 26 procent.  Na podnět těchto výsledků bylo v USA náhod­ně rozděleno 18 314 kuřáků a dělníků pracují­cích s azbestem do dvou skupin, z nichž jed­na dostávala vitamín E a betakaroten a druhá pouze placebo.  Pokud by se výsledky obou skupin nelišily,  byl by to jasný důkaz, že po­dávaný preparát je neškodný a že je zbytečné ho kupovat. Je-li naopak sku­pina, která dostávala placebo, tedy tabletku bez účinné látky, na konci výzkumu zdravější, lze z toho usuzovat, že preparát škodí. V opač­ném případě může výrobce zajásat, protože jeho přípravek je opravdu zdraví prospěšný. Podobným postupem byla opakovaně pro­kázána škodlivost syntetického vitaminu E.  Pro test bylo vybráno 35 500 zdravých mužů ve věku od 55 let z USA, Kanady a Portorika. Po vyhodnocení se ukázalo, že skupina, kte­rá brala vitamín E, měla o 17 procent vyšší ri­ziko, že onemocní rakovinou prostaty. Výsle­dek byl zveřejněn v listopadu 2011 „Vitamín E v tabletách výrazně zvyšuje riziko rakovi­ny prostaty mezi zdravými muži." Výzkum musel být ukončen o 21 měsíců dříve, než se plánovalo, proto­že u první skupiny se vyskytlo prokazatelně víc případů rakoviny plic a docházelo častěji k úmrtím než ve druhé skupině. Američtí ba­datelé usoudili, že by bylo nezodpovědné dál podávat účastníkům výzkumu další vitamíny. Tzv. kuřácké vitamíny, syntetický vitamin E a betakaroten, v tomto ohledu zcela propad­ly přesto, že kuřáci mají dlouhodobě proká­zanou nižší hladinu vitamínů než nekuřáci.

Tento koncept myšlení se nazývá biologistický. Dodnes tak uvažují mnozí lékaři, předpokládají, že vitamíny jsou užitečné a proto je logicky užitečné zvyšovat jejich hladinu například u kuřáků. Ve skutečnosti se ovšem jen zlepšují krevní hodnoty - směrem k normálu a při tom panuje naděje, že nemocnému se uleví a pomůže.

Bylo to zjištěno například u cholesterolu, kdy určitý lék snížil jeho vy­sokou hladinu, že pacienti potom častěji  onemocněli.

Něco podobného se děje i u žení přicházejících do přechodu, u nichž klesá hladina estrogenu, gestagenu nebo specifického neurohormonu hypofýzy, který reguluje činnost hypotalamanu. V obsáhlém srovnávacím výzkumu bylo zjištěno, že pokud ženám v období klimakteria lékaři často předepisovali náhradní hormonální  preparáty, postihla je mnohem častěji mrtvice nebo infarkt myokardu než ženy, které žádné hormonální preparáty  nebraly.

Západní medicína objevovala to, co věděli staří  léčitelé a čím se řídí lékaři celostní medicíny -  doktor by se neměl zaměřovat na náhražkové parametry, jako jsou třeba hodnoty cholesterolu nebo hladina hormonu, nýbrž na konkrétního pacienta.

Rozhodující totiž není jestli někdo má lepší hodnoty a bere na ně nějaký preparát, ale zda mu skutečně pomáhá, jinými slovy, že žije déle a je méně nemocny.

 

 Zdroj:

MF Dnes 4.2. 2016 Vitamínové omyly

dr. Josef Jonáš, Jiří Kuchař – kniha Tvoje strava je tvůj osud

Více informací - související obecné informace


Související zdravotní problémy

Související obecné informace

Související publicistika

(Ne)čokoládové Velikonoce

30/3

Velikonoční pomlázku bez čokoládových zajíčků či vajíček si nejspíš dokáže představit jen málokdo. Není však všechno zlato, co se třpytí a pod krásně…

více

10 nejhorších látek ve vitamínech, doplňcích a zdravých…

9/12

Víme, co obsahují různé vitamíny, doplňky, bylinky a jiné zdravé potraviny, které konzumujeme? Když si je v obchodě kupujeme, automaticky…

více

4 typy lidí, které by neměly používat zázvor, může to být…

14/10

V poslední době se zázvor používá všude na světě. V některých situacích může jít o nebezpečnou ingredienci. Místo zázvoru můžete použít papriku.

více

6 způsobů jak z těla dostat nechvalně známým neurotoxin…

10/5

Fluorid sodný se řadí mezi neurotoxiny, stejně jako arsen, olovo, nebo rtuť. Zde je šest způsobů, jak fluorid z těla vyplavit.

více

Alkohol a antikoncepce zvedají v dospívání krevní tlak

4/10

Životní styl adolescentů a případné dopady na jejich zdraví se rozhodli prozkoumat australští vědci. Zjistili, že v některých případech může dojít k…

více

Apiterapie - léčba včelími produkty

3/8

V současnosti se stále více lidí navrací k přírodě, u níž hledají přirozenou pomoc od nejrůznějších zdravotních neduhů. Odvarem z meduňky nahrazují…

více

Bez déčka to nejde!!

7/4

Vitamín D je skutečným elixírem života. Chrání nás před závažnými nemocemi a naplňuje novou energií. A tím prospívá i naší duši. To, že potřebujeme…

více

Bílkoviny ve vašem jídelníčku: máte jich opravdu dostatek?

9/1

Bílkoviny jsou pro tělo člověka jedním z nejdůležitějších stavebních prvků. Protože jich potřebujeme poměrně velké množství, nemusí být vždy lehké…

více

Chlorella a těžké kovy

23/9

Zelená řasa Chlorella pyrenoidosa patří k nejvíce oblíbeným přípravkům na trhu s doplňky stravy. Patří do stejnojmenné čeledi Chlorellaceae. Obsahuje…

více

Co byste měli vědět, než znovu použijete PET láhev?

23/8

Jistě jste nejednou naplnili PET láhev a před tím jste ji neumyli. Vždyť byla přeci jen od vody, tak co by s ní mohlo být? Než to znovu uděláte,…

více

Co je dobré jíst, když trpíte atopickým ekzémem?

24/10

Atopický ekzém je zánětlivé onemocnění kůže, ke kterému dochází na základě mozaiky mnoha faktorů.

více

Co mohou způsobit nedostatky minerálů

21/9

Při vzniku mnoha běžných zdravotních potíží jako například u nervozity, padání vlasů, akné, nachlazení, únavy, ale i u vážných onemocnění jako je…

více

Co se stalo s pšenicí, že po ní všichni tloustneme

20/2

Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici, resp. lepek? Jak se stalo, že plodina, která byla…

více

Co se stane s vaším organismem, když sníte banán s tmavými…

26/8

Také milujete banány? Potom se vám už určitě stalo, že jste si dali přezrálý banán, který na sobě již měl tmavé skvrny. Co to pro nás znamená a jaký…

více

Cukr je dětský alkohol

14/2

Většina dětí vyčerpá polovinu své denní dávky cukru hned u snídaně. Není divu, že pak trpí cukrovkou a onemocněním jater.

více

Cukr je nezdravý, vyrobte si raději datlový karamel

6/3

Karamel je velmi oblíbená surovina, která se používá v celé řadě receptů nebo na dozdobení dezertů.

více

Dětské potraviny jsou mnohdy škodlivější než běžné potraviny

14/8

Správné stravovací návyky získává člověk již v dětství. Pokud chcete, aby vaše dítě jedlo to, co je pro jeho vývin nejvhodnější, a pokud ctíte…

více

Duben – játra

3/4

Duben znamená pro přírodu ohromné změny. Většina stromů a keřů začíná pučet a vyhání nové výhonky, ze země vyrážejí svěží rostlinky. V zahradách…

více

Geneticky modifikované potraviny

10/10

Geneticky modifikované potraviny jsou potraviny, které jsou vyrobeny z geneticky modifikovaných organismů. Tyto organismy jsou výsledkem laboratorní…

více

Harvardský vědec varuje před konzumací nízkotučného mléka

2/11

Většina z nás vyrůstala ve víře, že kravské mléko je zdravé a když ho nebudeme pít dostatek, tak naše kosti budou oslabené a začnou se rozpadat.

více

Histaminová intolerance (HIT)

27/2

Nikdo netouží se s ní v životě vyrovnávat. Jak se projeví u člověka zápolícího s dlouhotrvající neznámou bolestí? Stále mu teče z nosu, střevo…

více

Instantní káva – dávka akrylamidu v každém šálku

12/6

Instantní káva byla poprvé vytvořena kolem roku 1770 ve Velké Británii a ve velkém se začala na trh dostávat na začátku 20. století. Instantní káva v…

více

Internet k určení houby nestačí, varuje odborník

11/8

Každý rok se v Česku otráví houbami několik set lidí. Naštěstí je většina otrav lehkých a skončí nevolností a zvracením. Jedovaté houby ale mohou i…

více

Iontové nápoje - proč je užívat

31/5

Za horkých letních dnů mnohokrát slyšíme kolik lidí podlehlo následkům veder a hlavně stále stejné fráze o dodržování pitného režimu. Věřte, nejsou…

více

Jak se na Silvestra nezhuntovat: Myslete na vaše játra

31/12

Alkohol k Silvestru patří. Jak to ale udělat, abychom se neprobudili s těžkou kocovinou a neměli našlápnuto k onemocnění jater? Nejrozumnější je…

více

Jak si nesežrat planetu? Musíme jíst méně masa, jinak hrozí…

12/10

Přechod k rostlinné stravě, konec plýtvání potravinami, méně průmyslových hnojiv. To vše je podle dosud nejpodrobnější studie o dopadech produkce…

více

Jaké jsou rozdíly mezi vegan a vegetariánským stravováním

30/8

Veganství a vegetariánství je v poslední době ohromný trend. Jak si můžete všímat v médiích, celebrity se vzdávají konzumace masa a dokonce i…

více

Jaké přírodní látky pomáhají v péči o křečové žíly

5/4

Křečové žíly jsou nepříjemným zdravotním problémem, který postihuje nejen ženy, ale i muže. Jejich vznik se nedá do jisté míry ovlivnit, je to totiž…

více

Je libo ropného medvídka?

17/8

Gumoví medvídci. Kdo by je neznal! Jsou tak dobří, sladcí, měkoučcí… a plní ropy. Ano, bohužel je tomu tak. Koncerny, vyrábějící pamlsky pro děti i…

více

Když máte doma pánev s tímto označením, okamžitě ji vyhoďte

26/4

Jděte do vaší kuchyně a zkontrolujte si pánve. Pokud na některé z nich najdete označení PFAS, tyto pánve raději hned vyhoďte.

více

KetoDieta – Ketonová nebo ketogenní dieta – je účinná

14/12

Na začátek si popíšeme ketonovou dietu, která se také stává stále populárnější po celém světě. Ketonová dieta patří mezi náročnější diety a to z…

více

Květen - pečujte o své srdce

2/5

Květen je často označován jako měsíc lásky a symbolem lásky je srdce. Srdce je však také nejdůležitějším orgánem krevního oběhu a souvisí i s…

více

Lékaři varují: Pokud stále používáte alobal, tak přestaňte!…

28/2

Alobal je v našich domácnostech poměrně běžnou součástí kuchyní. Kromě pečení se často používá i na prodlužování trvanlivosti potravin tím, že se do…

více

Letní průjmy: Jak vychytat rizika a nejlépe raději vůbec …

17/8

Nechcete si dovolenou zkazit průjmem? Rizika zažívacích potíží minimalizovat lze.

více

Maso, vejce nebo zmrzlina. Kde na nás v létě číhá salmonela?

25/8

Průjem nebo dokonce salmonelóza, i takové nepříjemnosti si můžete přivodit letním mlsáním. Zvlášť nebezpečné je maso, vejce, ale i majonéza nebo…

více

Mikrovlnné trouby, pozor na jejich vliv na kvalitu pokrmů

9/7

Příprava vašich jídel v mikrovlnce může mít na potraviny různé, i negativní účinky, a určitě je vhodné neužívat mikrovlnné trouby příliš často…

více

Minerály v lidském těle. Proč jsou tak důležité a kde je…

24/10

Minerály sice představují pouze asi 3% naší váhy, přesto jsou ale pro správné fungování těla naprosto nepostradatelné. Bohužel si mnoho lidí stále…

více

Místo kávy pijeme glukózový sirup, místo mléka bělidlo,…

22/6

Češi si oblíbili rozpustnou kávu a mnozí si kupují rovnou hotovou porci s cukrem a smetanou. Káva však kupodivu není hlavní složkou sáčků. V případě…

více

Mrazy ohrožují zdraví, děti i domácí mazlíčky. Jak se…

26/2

Ćesko čeká nejstudenější týden zimy. Teploty od neděle klesnou až k -15 °C a i přes den budou hluboko pod nulou. Podívejte se na následující tipy a…

více

Mýtus o zlém cholesterolu

19/6

Je rok 2017 a v médiích se neustále opakuje jedna velká lež: Cholesterol je hlavní rizikový faktor nemocí srdce a cév, často s přihlouplými…

více

Na vodu v těchto vedrech nezapomínejte. S perlivou to ale…

15/8

Sycená, s bublinkama nebo perlivá. Přívlastků pro vodu s přidaným oxidem uhličitým máme několik. Stejně jako existuje několik tvrzení o tom, co může…

více

Nejlepší potraviny pro letní hubnutí

18/8

V létě se hubne nejlépe! Tělo nemá potřebu si nic ukládat na horší časy, čerstvá zelenina a ovoce jsou na dosah.

více

Nejnebezpečnější jed na zemi

4/8

Který z jedů na zemi je nejnebezpečnější? Někdo řekne, že některý z hadích jedů, jiný uvede jed škorpióna a někoho napadne jed pavoučí. Všichni budou…

více

Není to sůl, ani cukr. Jde o nebezpečný jed, který jíme…

3/1

Podívejte se jak vypadá prý bezpečná přísada do potravin. Označují ji číslem E621 a přidává se do velkého množství nejen potravin, ale i vařených…

více

Nikdy neužívejte zázvor, pokud patříte k některé z těchto 4…

21/6

Určitě jste již slyšeli o mnoha zdravotních přínosech zázvoru při léčbě různých onemocnění a zdravotních problémů.

více

O zásadách stravování na cestách. Na co bychom při…

16/5

Správné zásady stravování na cestách se označují jako tzv. „opatření cestovní medicíny“. Během poznávání života, lidí a přírody v různých zemích…

více

Ocet – kudy teče, tudy léčí! A který – vinný, jablečný nebo…

5/5

Ve světě jsou používány různé druhy octů; odlišují se chutí i vůní, ale všechny se mohou pyšnit širokými léčivými účinky. Dnes si povíme o některých…

více

Od kávy přes melatonin na psychiatrii

14/3

To, že káva má pro většinu lidí stimulační účinek, není nic nového. Ostatně je vidět po ránu v ulicích a ve veřejné dopravě hodně lidí, co si nesou…

více

Po čem všem vám zhnědnou zuby

16/8

Ani při sebelepší péči o chrup se mnohdy nelze vyhnout mírnému zabarvení zubů. To ovlivňuje řada faktorů – od genetických dispozic přes konzumaci…

více

Potvrzeno: DNA z geneticky modifikovaných plodin se přenáší…

8/7

V nové studii publikované v deníku Public Library of Science (PLOS), výzkumníci zdůrazňují, že existuje dostatek důkazů, že fragmenty DNA nesou celé…

více

Poznejte zdravotní výhody jablečného octa

7/4

O jablečném octu jste pravděpodobně už někdy slyšeli. V posledních letech je snaha detoxikovat lidský organismus přírodní cestou na prvním místě.

více

Pozor na častou konzumaci rýžových chlebíčků, mohou být…

22/12

Pod pojmem racionální výživa si každý představíme podobné věci, ale jistě ne totožné. Jak jste na tom s konzumací racio rýžových chlebíčků vy a vaše…

více

Pozor na nechlazená vejce!

13/4

Blíží se Velikonoce a s tím spojené koledování, návštěvy u známých, procházky v probouzející se přírodě, výlety, ale také nakupování většího množství…

více

Pozor na vánoční přejídání a na Vaše srdce

22/12

Lidé s vysokým krevním tlakem a srdečním onemocněním by si měli dát pozor na přejídání, přemíru alkoholu i stres. Výzkumy potvrdily, že o Vánocích je…

více

Přírodní viagra pro pány se skrývá v oblíbené sladkosti

6/2

Vědci zkoumali, jak v mužích probudit vášeň bez toho, aby pánové museli užívat chemické tablety a povzbuzovače. Řešení našli v největším hříšném…

více

Proč byste nikdy neměli znovu vařit převařenou vodu

29/6

Znáte to, uvaříte si čaj nebo kávu a v konvici zůstane trocha vody. Nevylijete jí, ale později, když potřebujete, k ní jen vodu přilijete a vaříte…

více

Proč je důležité namáčet ořechy? Přesvědčte se sami

8/1

Je vědecky dokázáno, že hrst ořechů či semen denně má na lidský organismus pozitivní účinky. Ořechy a semena jsou skvělá, obsahují zdravé tuky,…

více

Proč je tofu tak špatné

19/7

Mnoho lidí, kteří se rozhodli dodržovat zdravou výživu, přestali jíst maso nebo vejce ve snaze zlepšit své stravovací návyky a začali místo toho jíst…

více

Rada frekvence 1: Grapefruit a antikoncepce? Nebezpečná…

11/3

Pokud žena užívá antikoncepci, měla by si dát pozor na konzumaci grapefruitu. Grapefruity mohou být ve spojení s pilulkami nebezpečné!

více

Rychlá strava, rychlá smrt? Z obalů se do jídel dostává…

16/7

Lidé, kteří holdují jídlům „s sebou”, konzumují spolu s ním enormní množství jedovatých látek. Ukázala to analýza moči, podle níž měli den poté v…

více

S tímto testem zjistíte, zda jsou vaše jablka pokryta…

21/4

Příroda nám poskytuje vše, co potřebujeme proto, abychom si udrželi dobré zdraví. Patří mezi to i ovoce, které je stejně sladké jako různé sladkosti,…

více

Salmonelóza

24/8

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobuje ho bakterie Salmonela, která se do těla dostává ústy (z potravy, nádobí, špinavých…

více

Sedm koření, která pomohou i v boji s rakovinou

17/3

Kari, rozmarýn, skořice, chilli papričky, zázvor, bazalka a kmín. Představujeme vám koření, které nejenže dochutí pokrmy, ale ještě funguje jako…

více

Škodlivá přísada jídel. Důvody, proč dát ruce pryč od…

5/1

MSG (monosodium Glutamate), E621 či rostlinný nebo bílkovinný hydrolyzát. Pod všemi těmito názvy se skrývá starý známý glutaman sodný.

více

Slzovka obecná aneb Jobovy slzy v boji proti alergii a…

25/1

Zatímco spousta z vás už jistě slzovku vyzkoušela, já jsem se k ní dostala až nedávno. Dnes už je k dostání nejen zrno samotné, ale také mouka, takže…

více

Sodík

5/7

Jeho význam spočívá v tom, že společně s draslíkem se podílí na kontrole rovnovážného hospodaření s vodou v organismu, vedení nervových vzruchů,…

více

Střevní chřipka

30/8

Střevní chřipka (gastroenteritida) je nepříjemné onemocnění, které postihuje trávicí soustavu, zejména střeva. Jde vlastně o akutní zánět žaludku a…

více

Sušené ovoce

14/5

Sušené ovoce je skvělou alternativou za solené čipsy či arašídy, dokáže nahradit sladké cukroví či čokoládu. Usušené plody si zachovávají až 80 %…

více

Tichý zabiják miluje sůl

11/2

„Zapomněla jsi ji osolit?“ ohrnuje nad babiččinou polívkou nos notně zakulacený Pepíček. Otočí oči v sloup a už se mu před nimi vznáší pěkně…

více

Tři tipy na zdravé ledové čaje

20/7

Dívali jste se někdy na složení většiny ledových čajů? Už na první pohled je jasné, že vás toho moc ze skutečného čaje nečeká, zato hodně cukru a…

více

Tučné potraviny dokáží poškodit váš mozek!

18/12

Vánoce se blíží a s nimi přichází období přejídání, kdy zvyšujeme příjem kalorií někdy až třikrát, jen proto, že nedokážeme odolat sladkému cukroví…

více

Únava, bolesti kloubů, potíže s tlakem. Za vším bývá jeden…

7/2

Trpíte pocity únavy, vyčerpání? Vstáváte ráno nevyspalí, neodpočatí? Bolí vás klouby? Máte vysoký krevní tlak? Máte potíže s plodností? Důvod může…

více

Varování! Nikdy neohřívejte těchto 7 potravin. Mohou…

4/7

Spousta z nás je zvyklých ohřívat si jídlo, které zbylo, a jíst jej i podruhé či potřetí. Existují jídla, která po ohřátí lze konzumovat, ale…

více

Veselé a zdravé Velikonoce

30/3

Dnes lidé, kteří nejsou vysloveně věřící, na Velikonocích spíš než náboženskou tradici oceňují nějaký ten den volna navíc, vyšší teploty, vykukující…

více

Víno jako všelék: Známe jeho 5 úžasných účinků na naše tělo

14/3

O příznivém působení vína na lidský organismus věděli již staří Řekové a Egypťané.

více

Vláknina

31/8

Vláknina nemá téměř žádnou výživovou hodnotu, ale přesto je velmi důležitá v udržování dobrého zdravotního stavu. Nedostatek vlákniny může vést k…

více

Za těchto 5 vážných nemocí mohou mikrovlnky. Chraňte se,…

15/12

Kdo by neměl rád mikrovlnky? Jsou rychlé, jednoduché a vaření s nimi je pro každého nadmíru pohodlné.

více

Za těchto 5 vážných nemocí mohou mikrovlnky. Chraňte se,…

4/10

Kdo by neměl rád mikrovlnky? Jsou rychlé, jednoduché a vaření s nimi je pro každého nadmíru pohodlné.

více

Zapíjíte léky sodovkou nebo mlékem? Děláte velkou chybu

2/1

Některé tekutiny se s léky doslova nesnesou. Berete léky a zapíjíte je tím, co máte zrovna po ruce? Nemusí to být vždy dobrá volba. Některé nápoje…

více

Září - vládne nám slinivka. Pohlaďte své trávení

14/9

Podle pravidel čínského pentagramu mají v září vrchol své činnosti slinivka a slezina. Proto často slýcháme, že je to těžké období tzv. "žaludkářů".…

více

Zázračné brambory: Neuvěříte, jak velké využití mají

7/7

Brambory chutnají výborně, ale zároveň jsou cenným zdrojem vitamínů a minerálů, což lze využít nejen v kuchyni, ale také při péči o pleť i vlasy.…

více

Zdraví a prevence na cestách, na co si dávat pozor

21/7

V případě, že cestujete do jakékoliv destinace, doporučujeme vám konzultovat zdravotní rizika a možné hrozby u odborníků na zdravotní péči pro…

více

Ze stresu jste tlustí, nemocní a depresivní. Těchto 10…

2/12

Asi se budete divit, ale problémy se stresem a psychikou dnes ovlivňují více lidí než si myslíte. Například jen v USA dnes již přes 70% lidí užívá…

více

Známý i neznámý vitamín C

26/3

Vitamín C, odborně kyselina askorbová, patří snad k nejznámějším vitamínům, ale i k nejznámějším přírodním látkám vůbec. Je všeobecně znám jako látka…

více



Další články - Bezpečnost potravin

Zdravotní problémy - Bezpečnost potravin

REKLAMA

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru