REKLAMA
 

Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

O zásadách stravování na cestách. Na co bychom při cestování neměli zapomínat

16/5

Správné zásady stravování na cestách se označují jako tzv. „opatření cestovní medicíny“. Během poznávání života, lidí a přírody v různých zemích světa se můžeme setkat s mnoha nemocemi, které se u nás běžně nevyskytují, a tudíž je vlastně ani neznáme…

 

Cestování a častější stravování se v restauracích, ve fast foodech, nakupování na tržištích a ve stáncích, konzumace trvanlivých potravin včetně konzerv a také nedostatečně tepelně upravených jídel, která jsme předem připravili doma, nevhodné podmínky pro přípravu stravy a často chybějící zdroj nezávadné pitné vody – to vše může ve spojení s nízkým hygienickým standardem vést ke zvýšení rizika nákaz přenášených potravinami.

A tak se může stát, že si můžeme z dovolené přivézt jako nemilý suvenýr onemocnění, a to zejména z cest po zemích s nižší úrovní hygieny, než na jakou jsme my, „zhýčkaní Středoevropané“, zvyklí.

Co udělat před cestou nejprve?

Na to, jak se problémům vyhnout, je třeba myslet již před cestou a informovat se o aktuální epidemiologické situaci v navštívené oblasti a o možnostech prevence včetně očkování. Cestujete-li tedy do některé z exotických zemí, měli byste si především zjistit, jaká onemocnění se tam vyskytují a jak se proti nim můžete chránit (očkování, hygienická pravidla).

Všechny tyto informace získáte ve zdravotních ústavech, které mají pobočky jak v každém krajském městě, tak i v některých větších městech jednotlivých krajů. Dalším zdrojem informací jsou i speciální oddělení cestovní medicíny, která se nacházejí při fakultních nemocnicích.

Šestice základních rad

– šest základních hygienických pravidel, která je dobré si zapamatovat a hlavně se jimi během cest řídit:

  • Ovoce a zelenina by měly být důkladně omyty nezávadnou pitnou vodou, nejlépe balenou vodou. Pokud to není možné, pak se doporučuje je oloupat. Samozřejmě pokud to jde.
  • Teplá jídla by měla být řádně uvařená a podávaná horká a maso vždy řádně propečené.
  • Vodu a nápoje pijte jen z originálních obalů (čisté, neporušené a předem neotevřené plastové láhve nebo plechovky).
  • Balenou vodu používejte i k čištění zubů.
  • Pozor na led! Nepijte nápoje, k jejichž zchlazení jsou použity kostky ledu vyrobené z vody neznámého původu. Taková voda může obsahovat nebezpečné mikroorganismy. Nápoj si raději ochlaďte tak, že jej vložíte do nádoby s ledem i s jeho obalem. A ještě jednou pozor, a to na znečištění hrdla láhve, či okraje nádoby, ze které budete pít.
  • V místech, kde si s hygienou moc velké starosti nedělají, raději nejezte mořské produkty, zeleninové ani ovocné saláty, zmrzliny a tepelně neupravené potraviny. Nedoporučuje se kupovat jídlo od místních pouličních prodavačů na trhu nebo na pláži.
  • Pokud máte pochybnosti o kvalitě a zdravotní nezávadnosti potravin či jídel, raději se jim vyhněte. To se týká především různých exotických specialit, které vám kuchař připravuje přímo na ulici. Následky pozření takového jídla by vám mohly z poklidné dovolenou udělat tzv. běhavou. A to byste si mohli gratulovat, že jste chytili jen běhavku.

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Zdroj (více na): http://viscojis.cz

 


Další články

Jedno procento Čechů trpí schizofrenií

16/1

Zhruba každý stý člověk v Česku trpí schizofrenií. Je to kolem 100.000 obyvatel. Četnost výskytu choroby se v jiných zemích neliší.

více

6 snadných způsobů, jak zvýšit své charisma

14/1

Jedna z nových studií věnujících se lidskému charismatu poukazuje na to, že charisma není ani tak darem, jako spíše dovedností, kterou se může každý…

více

Pozor na nejčastější zimní zranění! Jak se jim vyhnout?

11/1

S nadcházející zimou je spojena řada typických úrazů. Stoupá počet zlomenin, naraženin a zranění kolenních kloubů. Nejhorší z nich vyžadují až…

více

Bílkoviny ve vašem jídelníčku: máte jich opravdu dostatek?

9/1

Bílkoviny jsou pro tělo člověka jedním z nejdůležitějších stavebních prvků. Protože jich potřebujeme poměrně velké množství, nemusí být vždy lehké…

více

Proč je potřeba nosit sukně a oblékat a svlékat je vždy…

7/1

Sukně vždy bývala nezaměnitelnou součástí oděvu žen. Teprve poslední desetiletí změnily mnoha tisíciletou tradici. Sukně z nás žen dělají ženy.…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz


Nahoru